Böszörményi Gyula - Leányrablás Budapesten

8:26:00 PM

Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten (Ambrózy báró esetei I.)

Budapest, 1896.

A város a millenniumi ünnepségek lázában ég. A békebeli Monarchia minden zugából tízezerszám tódulnak az emberek, hogy megcsodálják az ezeréves Magyarország egybehordott kincseit. Köztük van a Marosvásárhelyről érkezett, 16 éves Hangay Emma kisasszony is, akinek a rendezvények második napján nyoma vész.
Négy évvel később titokzatos távirat érkezik az azóta is gyászoló, idős édesapa, Hangay Árpád címére: a különös üzenetet Emma, a rég halottnak hitt lány küldte! Az ekkor 17 éves Mili kisasszony, Emma húga azonnal a fővárosba utazik, hogy nővére keresésére induljon.
A talpraesett, éles eszű lány nem sejti, hogy midőn felszáll a vonatra, rémálmokhoz hasonló kalandok sora veszi kezdetét, melyek kibogozásában egyetlen támasza a jó hírű, ám igen zord természetű mesterdetektív, Ambrózy Richárd báró lesz.

„A szereplők olyan elevenek, szinte lelépnek a lapokról. Elég néhány szó, és megtörténik a csoda: máris a múlt század fordulójának lüktető világvárosában találod magad, különös, borzongató kalandok kellős közepén. Szívből ajánlom egyhangú hétköznapokra és pihentető hétvégékre!” – Katona Ildikó, hivatásos könyvrajongó

Pár hónapja, hogy mindenhol belefutottam ebbe a könyvbe, és bevallom a borító alapján nem hittem, hogy magyar szerző művéről van szó. Persze borító alapján nem szabad ítélni, mert vezethet tévedéshez, de Böszörményi Gyula könyve, amilyen szép, annyira érdekes és izgalmas is volt. Ráadásul a századfordulós Budapesten játszódik, amikor még lovaskocsik jártak autók helyett, a kisasszonyok nem mászkálhattak gardedám nélkül és az urak keménykalapot és botot hordtak és a város készült a milleniumi eseményekre.



Ebben a korba kalauzol el minket a Leányrablás Budapesten című könyv, aminek főszereplője két lány, akik testvérek. A történet elején Hangay Emmát ismerjük meg, aki Marosvásárhelyről érkezik Budapestre, hogy itteni rokonainál megszállva egy kicsit megismerkedjen a budapesti élet forgatagával. Kishúgát és édesapját hátrahagyva nagynénjéhez és annak fiához költözik. A lány szeretné megismerni a fővárost, és érdeklik a sokszínű programok, amik Budapest szerte hívogatják a lányt. Emma kuzinjával járja a várost, ám egyszer csak nyoma vész a Városligetben. Senki sem tud róla, senki sem látta, egyszerűen felszívódott. Hová ment? Kivel és miért? Miért nem látta senki sehol?

Nem hagyja nyugodni ez a kérdés a lány idős édesapját, aki Vásárhelyen egy könyvesboltot üzemel. Emma kishúga Emília, vagy ahogy mindenki szólítja Mili 4 éve várja, hogy hazatérjen nővére. Egy új nyom miatt ő is Budapestre utazik, oda, ahol Emma elveszett. A fiatal lány tudja, hogy nővére életben van, de hogy hol keresse azt nem sejti. Odaköltözik ő is a pesti rokonokhoz, és az Erzsébet körútról próbálja meg kideríteni nővérének eltűnésének szálait. Mili még csak 16 éves, mondhatnánk, hogy kislány, de ez akkor a korban már eladósorban lévő lányt takart. A lányt nem érdeklik a kérők, őt sokkal jobban foglalkoztatja az, hogy kiderítse, hogy kik és miért rabolták el a nővérét, hogy él-e még egyáltalán.

Ambrózy báró mellett megtanultam, hogy a gyanú sosem elég. Mindig bizonyságot kell szerezni.


Mili szemtanúja lesz egy borzasztóan kegyetlen gyilkosságnak, aztán egy hintó elüti, amit Ambrózy báró vezet. Az a báró, aki Magyarország szerte elhíresült arról, hogy profin ért ahhoz, hogy kinyomozzon mindent. Ez a véletlen baleset beindítja a könyv cselekményét, és elkezdődik a nyomozás. Ambrózy báró karaktere különleges és titokzatos volt, nemcsak Milinek, hanem nekem is. Adott egy férfi, akinek múltjában egy sötét titok lappang, és aki olyan sokat tud a világról és a benne lévő dolgokról. A néha idegesítően okos és előrelátó férfi és a néha önfejű és makacs lány ketten nekiiramodnak, hogy kövessék a nyomokat, amiket elvezetnek a budai erdőkben megbúvó elmegyógyintézetbe, és a Pest melletti erdőkbe is.


Szerettem, hogy végre nem egy olyan női karakterről van szó, aki egyből megadja magát a férfi karakter lefegyverző stílusának. Mili a 19. századi feminista vonalat erősíti, és egyedül is nem keveset ér el a nyomozásban, ráadásul bátran és félelmet nem ismerve vállal mindent a jó cél érdekében. A másik karakter, Ambrózy báró, bár jól ismeri a világot, és az azt irányító sötét hatalmakat a női lélekről még nem sokat tud így ez okoz bőven jó kis párbeszédeket a lány és férfi között. Mili amúgy is csípős nyelvvel van megáldva, mindig kimondja, amit gondol, így a kettejük kapcsolatának alakulását öröm végigasszisztálni olvasás közben.

De hogy mit is imádtam annyira ebben a könyvben? Azt az ízes nyelvezetet, amivel Böszörményi Gyula megfűszerezte ezt a krimit. Rengeteg olyan szó röpködött ebben a nagyon sajátos korhű írásban, amiket nem ismertem. A szlengek, a káromkodások, a nemesek szavajárása, a nők/férfiak bókolása és néha mesterkélt társalgása, a cselédek, a vándorcirkuszosok, az orvosok és megannyi érdekes embertömeg elkülönülő nyelvezete. Minden egyes oldal tartogat valami új szót, közmondást esetleg káromkodást. Nem győztem tobzódni benne.

Azt a roggyantott térgykalácsát neki, be elfáradtam.
– Magával se lettünk többen, csak sűrűbben.

– Nagyzolsz mint mindig – nevetett Gerlice. – Az egész világ még neked is túl nagy falat volna.
– Egy pityre bekapom, megrágom és kiköpöm, csak kérned kell.


A fentiekre gondolok, és ezekből még egy csomó kijutott. A Leányrablás Budapesten a századforduló korabeli szókincsbővítés mellett szerintem történelmileg is megállja a helyét, igaz nem éltem az 1896-os Budapesten, de sok régi képet láttam a városról (köszi Fortepan), és az író nagyon jól átadta ezeket. Konflisok, a hintók, a ruhák leírása, az akkor épülő és szépülő korabeli épületek. Míg Emma bejárja a millenumi várost olyan, mintha az olvasó is ott lenne. Imádtam!

Értékelés: 5/4.5

A nyomozás és a rejtélyek felderítése bőven tartogatott izgalmakat, amik nekem a regény elejétől a végéig kitartottak, miközben belemerültem a korabeli Budapest és az ott élő emberek életébe. Böszörményi Gyula kiváló hangulatteremtő, és zseniális jó leíró képességgel rendelkezik.

És szerencsére már nem kell sokat a folytatásra sem várni. Ide nekem a következő részt! Úgy érzem, hogy bőven van még ebben a történetben potenciál és helyszín, amit be kell járni és rejtély, amit meg kell oldani. Mindezt két szimpatikus és érdekes főhőssel teli külön élvezet lesz. Ambrózy báró titkaira nagyon kíváncsi vagyok, és Mili kisasszony vérmérséklete is tuti, hogy okoz majd még rengeteg meglepetést.

fotok: Fortepan


Böszörményi Gyula Leányrablása nálam a magyar krimikben idén magasan vezet és most már értem azokat, akik oda voltak érte. Egy picit kiszámíthatónak éreztem a dolgokat, de ez nem von le a könyv értékéből csak egy minimális fél pontot. Ambrózy báróba nem habarodtam bele, mert néha idegesített, de nagyon kíváncsi vagyok a történeteire és az életének sötétebb oldalára, amiből csak morzsákat kaptunk. Vásárhelyet kevésbé ismertük meg a kötetből, de úgy érzem, hogy lesz még Erdély ezen vidéke is főszereplő a folytatásban, úgyhogy én bátran állok elébe :)



https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_137541772984354?hc_location=ufi
Szerezd be Böszörményi Gyula kiváló krimijét akciósan innen!




Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe