Németh Eszter - Kötéltánc

11:26:00 PM



“Ez a könyv épp annyira szól rólunk is, mint a főszereplő lányról, Liáról. Aki se nem angyal, se nem ördög. Csak egy lány: kötéltáncos.” - Ismerd meg a Blogturné Klub 3 bloggere segítségével Németh Eszter Kötéltánc című regényének főhősét Liát, a kamaszt, aki titkos naplójában meséli el a vele megtörtént dolgokat. A Móra Kiadó megdöbbentően őszinte regénye minden fiatalnak és az őket nevelő szülőknek, pedagógusoknak is tartogat rengeteg tanulságot.

A turné végén, ahogy az lenni szokott, lehetőséged van megnyerni Németh Eszter Kötéltánc című könyvét. Tarts velünk, ismerd meg a 17 éves Lia érzéseit, életét, ami rengeteg elgondolkoznivalót tartalmaz mindenki számára.


Németh Eszter - Kötéltánc

Fülszöveg:

Konrád Lia tizenhét éves vidéki lány. A fullasztó kisvárosi környezetben hiába keresi az egyensúlyt két élet, két fiú, de legfőképp a külvilág és saját elvárásai között. Torz tükörben látja önmagát, titkos blogjában vall arról, hogyan hagyják cserben egymás után szülei és barátai…
Németh Eszter blogregényében megdöbbentő hitelességgel mutatja be az 1995 után született digitális generáció útkeresését.
"Mindig lenyűgözött a kötéltáncosok látványa. Levegőt is alig mertem venni, mintha én egyensúlyoztam volna a kötélen. Aztán egyszer láttam egy kötéltáncost leesni. És egy villanásra kiült a nézők arcára az, amit nyíltan nem vallottak volna be: énjük egy darabkája titkon erre a zuhanásra várt. Hasonló élményt élhet át, aki elolvassa ezt a regényt. Lesznek pillanatok, amikor azt kívánjuk, bárcsak… És a végén, amikor elszégyelljük magunkat, rádöbbenünk, hogy ez a könyv épp annyira szól rólunk is, mint a főszereplő lányról, Liáról. Aki se nem angyal, se nem ördög. Csak egy lány: kötéltáncos." - Pacskovszky Zsolt író, műfordító, a Szabadesés szerzője


Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 240
Kötés: puha kötés
ISBN: 9789631199338
Olvass bele itt!

Mindig érdekel, hogy a magyar szerzők tudnak-e még újat mondani az ifjúsági piacon. Az iskolás sztorikban bővelkedő szerzők mellett nehéz labdába rúgni, ám egy-egy regénynek helyet kell adni, én mindig igyekszem így tenni. Így akadt meg a szemem Németh Eszter első regényén, ami a Könyvfesztiválra jelent meg.

A Kötéltánc ifjúsági regény blogos formátumban tárja elénk a 17 éves főszereplő Lia életét, aki egy vidéki városban tanul. Lia, aki egyébként Kornélia, de mindenki csak a becenevén szólítja a lány szeptember elején kezdi el blogját vezetni. Igazi naplóformátumú a könyv, minden oldalon az aktuális bejegyzés száma, megosztás gombok, bemásolt csetbeszélgetések és a végén a bejegyzett dátum (év, hónap, nap) és óraszám szerepel. A könyv nagyon jól kivitelezett és az olvasást kifejezetten feldobta, hogy ilyen formátumban kapjuk meg Lia gondolatait.


Kellett is valami, ami feldobja a sorokat ugyanis Lia és gondolatai nem éppen vidámságot tükröznek. A lánynak bár vannak barátnői, sőt egy pasija is (Erik), mégis sokkal inkább egyedül van és szomorú. Főként azért mert a pasija úgy bánik vele, mint egy függelékkel. Erik arra használja Liát, hogy a szülei előtt játssza a jó fiút, hogy van otthon vidéken egy barátnője, míg a városban ahol dolgozik folyamatosan csajozik és a munkatársaival jár el inni. A lány nem bánja, hogy Erik csak hétvégi kapcsolata, már egy ideje együtt vannak (kb 1 éve talán?), de a lány már tervezi a szakítás. Ám Eriktől nem annyira egyszerű megszabadulni. Az elején érzett szerelmet, már felváltotta az undor és a megszokás, így Lia szemére senki sem vetheti, hogy a haveri társaságból Bencével közeli kapcsolatba kerül. Egy agresszív és idegbeteg pasi elől, csak egy másik fiúban találhat védelmet nagyjából...

A lány élete nem éppen leányálom. Édesanyja nem foglalkozik vele igazán, Eriket persze isteníti, de amikor a lánya mellett kéne döntenie akkor nem teszi. Sőt, egy nagyon komoly helyzetben hazugnak nevezni. Még egy ilyen ellenszenves anya karakterrel nem nagyon találkoztam az olvasmányaim során, itt kifejezetten sajnáltam, hogy szegény Lia ilyen családi körülmények között él.

Bár anyja és apja próbálja nevelni, de tiltásokkal nem lehet sokat elérni egy kamasz lánynál. Ha a szülők körültekintőbbek lettek volna, nem lett volna a könyv vége az ami...Lia apja és lánya kapcsolata szimpatikus volt, a férfi legalább foglalkozott lányával, még ha annyira nem is, hogy megértse, de volt egy horgászos pillanat, amikor a lány újra gyereknek érezhette apja és a fiú haverja mellett.

A barátok fontos szerepet játszanak a lány életében, és szép számmal vannak is a könyvben osztálytársak, haverok, barátok és ismerősök. Sajnos az egyik negatívuma a könyvnek, hogy túlzottan sok név fordul elő, és akárhogy igyekeztem nem tudtam néha megjegyezni, hogy ki kinek a haverja, nője, barátja és hogyan kapcsolódik Liához. A lány sok helyre jár (főként egy kocsmába) a barátaival és ott annyi ember fordult meg, hogy néha követhetetlen volt. Sajnos csak olvasás után vettem észre a könyvborító kihajtható lapján lévő kapcsolati hálót, ami később nagy segítségemre volt, hogy újra végiggondoljam, hogy ki kivel milyen kapcsolatban állt.

Fontos szerepet kap a bántalmazás mellett Liánál a testének sanyargatása. A lány valahogy belecsúszik abba, hogy teljesen elhagyja az evést, mert túl sokat idegeskedik. Néha ebből ájulások történnek, és rosszullétek. Sajnos Lia lelkiállapota annyira negatív, ami a körülményeket tekintve nem is meglepő (pasija zaklatja, barátaival összeveszik egy hülyeség miatt, anyja nem foglalkozik vele), és ez rányomta az olvasási élményre is a jegyét.

Értékelés: 5/3.5

Nem mondanám könnyű olvasmánynak a Kötéltáncot, de nem azért mert rossz lenne, vagy hasonlók. Egyszerűen annyira átjön Lia minden gondolata, negatív tapasztalata, félelme és rossz érzése, hogy ez rányomta a bélyegét az olvasási élményemre. De ez nem rossz. Sőt! Németh Eszter képes volt belehelyezni engem is egy kicsit a 17 évesek világába, ami valljuk be így lassan 30 évesen már nekem eléggé nem ma volt.

A Kötéltáncban minden benne van, ami a mai fiatalok érinti. Tanulás, barátok, szerelem, testkép, szülőkkel való kapcsolat, viták, veszekedés, közösségi média, pletykák, alkohol mámoros éjszakák, lelki vívódások. Lia egy személyben az egész ifjúság negativitása és pesszimizmusa. A lány elég komoly önértékelési gondokkal küzd, de melyik tini nem érezte még így magát? Elég csak visszagondolni a saját fiatalságunkra, és tuti hogy találunk példát az ilyen érzésekre.

Liát megérteni, és átérezni kell, és nekem sikerült.

Sajnos a sok név, és a nevek variálása, keverése sok bosszankodást okozott, mert néha nem tudtam, hogy ki kinek a kije, és ez zavart olvasás közben. A végére persze már tudtam, de amikor a könyv felénél tartottam és egyre jobban elkezdett a történet is bonyolódni, úgy a nevekbe egyre jobban keveredtem bele. Szokványos magyar nevek voltak, de valahogy nem fűzött hozzájuk magyarázatot az írónő, egyszerűen csak belekerültek Lia naplójába, aki úgy írt erről, ahogy egy ember naplót ír. Ő tudja kire gondol Balázs név alatt, mi meg majd csak rájövünk :) Nah én nem jöttem mindig rá, úgyhogy ezért a levonás.

A könyv végénél valami ilyesmire számítottam, de azért megdöbbentett és nagyon elgondolkodtatott az egész. Nem fogok spoilerezni, érdemes elolvasni a Kötéltáncot minden fiatalnak, sőt nagyon ajánlom a szülőknek is. Mert fontos dolgok vannak benne a tinik érzelmeiről, a kapcsolataikról, amikre egy szülő sokszor nem láthat bele. De jobb képbe kerülni, és nem megvárni azt, amíg késő lesz, amikor már nem lehet beszélni többet a gyerekünkkel.

https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_137541772984354?hc_location=ufi
Szerezd be Németh Eszter Kötéltáncát a Móra Kiadótól 25%-al olcsóbban!




Nyereményjáték

A könyv fontos témákat érint, olyanokat, amikről nem árt tájékozódni. A regény ebben is segítséget nyújt, és most ezt igyekszünk mi is megtenni!

A szokásos játék ezúttal elmarad, de a könyvet természetes megnyerhetitek. A feladat a következő: a rafflecopter dobozban látott szervezetek Facebook oldalának felkeresése,- Ők mind segíthetnek a családon belüli erőszakot átélőkön, vagy olyan nőkön/lányokon, akiket a párkapcsolatuk során bántalmazás ér/ért. Fontosnak tartjuk, hogy tájékozódjatok, ha netán bajba kerülnétek, vagy valamely ismerősötök, akkor tudjátok, hogy hol kaphattok segítséget. Ne feledd! A segítségkérés életet menthet!  


a Rafflecopter giveaway


A turnéban résztvevő bloggerek
06.22. Media Addict
06.25. Zakkant olvas
06. 28 Kelly és Lupi olvas

Ezeket is olvasd el

1 komment

Subscribe