Jamie McGuire - Red Hill

9:33:00 PM


November 18-án jelenik meg Jamie McGuire új regénye a Maxim Kiadó gondozásában. Különleges kirándulás a Red Hill című regény, ugyanis a szerző  egy merőben más műfajban lép az olvasók elé, mint amit tőle megszokhattunk. Ez a feszültséggel teli történet egy világméretű katasztrófa következményeit tárja elénk, a szereplők küzdelmét az életben maradásért, egy biztonságosnak vélt tanyán a Vörös hegyen. Kövesd végig a blogturné nyolc állomását, és ha sikeresen felveszed a versenyt a zombitámadással szemben, megnyerheted a három nyereménykönyv egyikét.




Jamie McGuire: Red Hill

Oldalszám:  360 oldal
ISBN: 9789632615448
Fordította: Szűr-Szabó Katalin
Maxim Kiadó: ELŐRENDELÉS ITT! 

Fülszöveg:
Scarlet, Nathan és Miranda. Három idegen, mégis közös sors. Scarlet és két lánya egyedül néznek szembe a mindennapok nehézségeivel. Nathant elhagyta felesége, és már nem emlékszik, milyen érzés szerelmesnek lenni; csak kislánya, Zoe tartja benne a lelket. Miranda legnagyobb gondja az, hogy az új VW Bogara nem elég nagy ahhoz, hogy nővérével és két barátjukkal elmenekülhessenek egy hétvégre a záróvizsgák elől.
Amikor világszerte jelentések érkeznek egy halálos járványról, mely nem csak öl, de élőhalottá változtatja a fertőzötteket, ezek a hétköznapi emberek, rendkívüli körülményekkel szembesülnek, és sorsuk hirtelen összefonódik.
Mikor rájönnek, hogy nem tudnak elfutni a veszély elől, Scarlet, Nathan és Miranda kétségbeesetten kutatnak menedék után egy félreeső, Red Hill nevű farmon.
Itt kell szembeszállniuk a rájuk támadó zombik seregével. És küzdeniük a saját életükért, ami egyben az emberiség túlélését is jelentheti. Amikor vége a világnak, túlélhet-e a szeretet?

Mondtam már, hogy imádom a zombis könyveket? Nagyjából a létező összes meg van itthon, és már olvastam is jó párat. Kb minden olyan filmet láttam, amiben a szereplők élőhalottak vagy az emberek előlük menekülnek, illetve minden olyan sorozat érdekel, amikben zombik csoszognak. Naná! Hálás téma ez, ami a legtöbbször nagyon izgalmas és nagyon érdekes is. Legalábbis számomra nagyon. Így amikor megtudtam, hogy Jamie McGuire új regénye zombikkal foglalkozik, egyből rávetett magam, mint az élőhalottak az áldozataira. Örömhír, hogy én nem tépkedtem meg a könyvet, mint a zombik áldozataikat, de azért ízekre szedem. Szerencsére pozitív értelemben, ugyanis a Red Hill nekem nagyon izgalmas olvasmány volt. Olyannyira, hogy egy délután és egy este alatt kiolvastam, mert nagyon lekötött.

A Red Hill is egy járvánnyal indul, ami a semmiből tör elő, és azok között terjed a leggyorsabban, akik megkapták az influenza elleni szert. Nem tudni, hogy honnan indult, de a könyv főszereplői amerikaiak, így a járvány itteni kirobbanását és terjedését követhetjük nyomon. Ráadásul első kézből, hiszen a regény egyik főszereplője egy ápolónő, Scarlet, aki abban a kórházban dolgozik, ahol a leggyorsabban elszabadul a pokol. Scarlet egyedülálló anya, aki 2 kislányt nevel, így amikor hétvégén apjuknak átadja a lányait és megy dolgozni, még ő sem sejti, hogy nagyon nehéz napok várnak rá. A kórházban ahol Scarlet egy fiatal nő fura betegségének vizsgálatában segít (a lányt, Danát, azért viszi el barátja a kórházba, mert a lány pár nap alatt 10 kilót fogyott), még nem tudják mennyire komoly a baj. Dana a vizsgálatai során meglátják, hogy a lánynak konkrétan elhaltak a belei, így kezelése értelmetlen lenne. Ráadásul a kórházban egyre több az olyan beteg, akik hasonló hányós, hasmenős, lázas tüneteket produkálnak mint Scarlet páciense. A betegség egyre terjed, de inkább az az aggasztó, hogy mindez harapással. Ráadásul amíg Scarlet a saját szemével nem lát ilyet, ő is nehezen hiszi el, hogy tényleg eljött a zombiapokalipszis ideje.

A nő és lányai gyakran néztek a tévében olyan dokumentumfilmeket, ahol ezekre készültek fel emberek, így azért van fogalma arról, hogy hová kéne menekülnie, azonban a lányai nélkül nem megy, így utánuk indul. Scarlet számára itt kezdődik el igazából a történet, de párhuzamosan megismerhetjük Nathant, aki szintén szülő, és Zoé nevű lányával igyekszik túlélni a zombik támadását, miközben otthonából menekül vidékre. Ugyanígy tesznek azok az egyetemisták is (Miranda, húga és pasijaik), akik egy kis bogárhátú kocsival próbálnak meg eljutni orvos apjuk házába Red Hill-be, ami a történet alapjait adó ház. Scarlet is ide igyekszik, miután lányait nem találta meg volt férjénél, de mivel a nő már sokszor járt itt (itt takarított ugyanis mellékállásban), jobb helyet nem találhat a túlélésre. Nathan sógorához viszi Zoét, ám Szúnyog és felesége nem tud sokáig menedéket adni nekik, így új helyet kell keresniük.

foto: tumblr

Scarlet, Nathan és az egyetemista Miranda meséléseiből megtudhatjuk mi is az igazi pánik, milyen az életük árán való menekülés az éhes portyázó zombik között a végső célig, ahol talán menedékre lehetnek. Jamie McGuire nagyon izgalmasan nézőpontról nézőpontra mutatta be az éppen aktuális szereplőkkel való történeseket és nem titok, hogy mindegyikük a végén ugyanoda jut. A Vörös Hegyre, azaz Red Hillbe, de nem mindenkinek egyszerű az odafelé vezető út.

McGuire tökéletes érzékkel választotta ki azokat a részeket (naná, mindig amikor a legizgalmasabb rész jött vagy kétséges volt a szereplő életben maradása stb..stb..), hogy nézőpontot váltson, és áttérjen egy másik szereplőre. Nagyon sok apró kis finomság el van rejtve a menekülő emberek útjaik során, amikre jó volt odafigyelni és szépen lassan összerakosgatni, hogy ki és hol találkozott már a másikkal, még akkor is, ha éppen nem is tudott róla. Ahhoz képest, hogy Amerika a helyszín, azért a nagyobb városokat elhagyva a kisebb falvak felé tartva mindenki ismer nagyjából mindenkit, és a kevés járható úton haladva Red Hill felé azonkívül, hogy zombik zabálják fel főhőseinket sok minden nem történhet. Már ami a zombikat illeti, persze ők folyamatosan jönnek, de az írónő megfelelő egyensúlyban hozza a drámázást és a vérengzést.

Hiába tombol a zombiapokalipszis azért rengeteg erkölcsi és morális téma vetődött fel olvasás közben, amik nagyjából minden szereplőt érintenek, így vagy úgy. Szörnyűségek, elvesztések, gyász, de ugyanúgy a szülői kötelesség, a szeretet, szerelem is felbukkan a lapok között, és egy perc nyugalom sincs a regényben. Engem ez feldobott, és így még azokat a dolgokat sem vettem szerintem észre, amik esetleg baromságoknak tűnhettek így utólag. Egy-két rész van, ami nagyon szemet szúrt, ez 2 szereplő "egymásra találása", ami nekem annyira hirtelen jött, hogy valahogy hülyén vette ki magát a másik pedig a könyv vége, ami tipikus amerikai happyending. Ilyen egyszerűen nincs, csak a filmekben és a könyvekben, úgyhogy végül ez sem zavart annyira, csak inkább feltűnt egy szemöldökfelvonás erejéig.

Értékelés: 5/4.5

Pár pici apróságtól eltekintve engem nagyon szórakoztatott ez a zombis könyv, ami bár lényegében nem hozott újat az ilyen jellegű történetekbe, mégis végigizgultam. Mondhatnám, hogy nem a zombiknak drukkoltam végig (de titkon igen!), de azért jó néhány szereplő elég szimpatikus lett és fájt az elvesztésük. Sajnos az ilyen filmek/sorozatok és hát a könyvek is tele vannak szomorú elvesztésekről, mindig kell valakinek a sírját ásni és ez rossz dolog. De még mindig nem annyira rossz, amit az emberek tesznek elkeseredettségükben, vagy félelmükben a másik emberrel. Ember, embernek a farkasa - tartja a közmondás, az ilyen helyzetekben nem is biztos, hogy a zombiktól félnék a legjobban, hanem a saját társadalmamtól, akik a túlélésért elképesztő dologra vetemednek. Jól kiütközik ez Jamie McGuire regényében is.

Tetszett, hogy mindenféle szereplő megtalálható a regényben az gyenge nőktől kezdve az erősökig, és a férfi nem tagjai is mind különbözőek voltak, ahogy az a valóságban is van. Van egy-két szerelmi szál is, amik valódivá tették ezeket az embereket. Voltak érzéseik, vágyaik és félelmeik egymástól és nem csak a rájuk váró zombiktól, élőhalottaktól, vagy csoszogóktól.

Az utolsó oldalig izgalmas történet a Red Hill, amit bátran ajánlok azoknak, akik bírják a vért, a naturalisztikus ábrázolásokat, a zombikat és elképzelhető számukra egy ilyen apokalipszis. A túlélés és eszközei nem szerepelnek annyira jól a regényben, de ez nem vette el a kedvemet, mert sokkal inkább érzelmi könyv ez (és annak egész kiváló!) mintsem egy útmutató zombiapokalipszis esetére.



Rendeld meg a könyvet 30% kedvezménnyel itt!




Blogturné extra: A The Walking Dead sorozatról 

Nagy rajongója vagy az AMC csatornán sugárzott The Walking Dead (röviden TWD) sorozatnak, amit már az indulás óta (2010. október 31.) követek. A jelenleg 5. évadnál járó sorozat Atlanta és környékén játszódik, ahol szintén elszabadul a zombijárvány megfertőzve az embereket, akik a túlélésért menekülnek.


Rick és az első rész egyik kultikus zombija a forgatáson :)

A főszereplő Rick, egy rendőr, aki a sorozat elején egy kórházban tér magához, miután lelőtték egy üldözés során. Rick miután kijut a kórházból realizálja, hogy valami furcsa dolog történt a világgal (kicsit 28 nappal később utó érzet). A férfi megpróbálja megkeresni fiát, és feleségét, ám ők elmenekültek. Rick Atlantába megy, ahol túlélőket talál és elkezdődik az évadokig tartó vándorlás és túlélés, miközben megpróbálja megtalálni családját és biztonságban tudni őket.



Sok hasonló dolog volt a könyvben, ami visszatért Red Hillben is. Többek között Rick és a túlélők csapata is eljut egy hasonló helyre, egy tanyára, ahol Hershel és családja él a zombiktól elzártan. A férfi és és a többiek itt egy darabig menedékre lelnek, de ez csak időszakos állapot. Egy érdekesség: a Red Hillben egy templomban vészelnek át pár napot Nathan és kislány Zoé, Miranda, testvére Ashley és a fiúik. A TWD-ben a legfrissebb részeiben szintén szerepet kap egy templom, ahol Rick és csapata húzza meg magát. Lehet, hogy a CW forgatókönyvírói olvasták a Red Hillt, vagy Jamie McGuire a Walking Dead képregényt? Érdekes mindenesetre, hogy mindkét helyen a templom kiemelt helyet foglal el.

Amíg a Red Hillben szó esik a járványról, amit egy svájci orvos szabadít rá a világra, addig a The Walking Deadben csak nagyon apró morzsákat kapunk a vírusról. Ahogy a Red Hill könyvben, úgy a sorozatban is folyamatosan halnak meg olyan emberek, akik fontos szerepet játszottak, és akiknek haláluk meglepő volt számomra (no spoiler ugye). Talán ezért is szerettem annyira a Red Hillt, akárcsak a TWD-t, mert minden oldalon/minden részben történik valami izgalmas, ami kiszámíthathatlan dolgokat hoz a történetbe. Ajánlom mindkettőt egyszerre, jól kiegészítik egymást és bár a TWD vizuálisan évadról évadra egyre durvább, addig Jamie McGuire könyve ennyire nem viszi túlzásba.


Nyereményjáték


Egy zombitámadás kivédéséhez nem kevés bátorság kell, de nem árt némi kézzelfogható segédeszköz sem. Minden blogon találsz egy-egy hasznos tárgyról vagy fegyverről készült képet, nincs is  más dolgod, írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába ezt a tárgyat. A keresett szót megadhatod magyar hangzással, vagy az eredeti megfelelőjeként is. Figyelem!  A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesek jelentkezésére 72 óra áll rendelkezésre a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway



Résztvevő blogok:
11.05. Deszy könyvajánlója
11.07. Zakkant olvas
11.08. Dreamworld 


Ezeket is olvasd el

2 komment

  1. Egyre jobban imádom a zombis történeteket, és bár a World War Z-t (a könyvet) nem fogja felülmúlni nálam semmi, azért majd ezt is biztos elolvasom. A TWD miatt vagyok ma amúgy hulla, végre elkezdtük az új évadot, és a "csak még egy részt!" felkiáltásnak az lett a vége, hogy rohadt keveset aludtunk :) egyébként néha annyira röhejes az a sorozat, Rick idegesítő ál-rekedt hangján meg a hülye akcentusán mindig nevetnem kell...:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. A TWD elég hullámzó évadok tekintetében, voltak unalmasabb részek, de a mostani jól kezdett, nagyon hasonló volt a Red Hill is hozzá, szóval ajánlom olvasmányként még mellé. Engem Carl idegesít, meg az hogy ezeknek a szereplőknek sosem nő meg a hajuk, meg a szakálluk? Carol haja 5 évadon keresztül ugyanakkora hosszúságú, de a kis kínai arcszőrzete se változik. Hogy van borotva, azt is szereznek a portyázáson? Ne máááár! :D Ilyen nincs!

      Delete

Subscribe