Rainbow Rowell - Eleanor és Park

10:28:00 PM


A Scolar Kiadó jelenteti meg október 9-én Rainbow Rowell: Eleanor és Park című könyvét, mely a külföldi debütálása óta eltelt másfél év alatt számos díjat besöpört, többek között első lett a Goodreads 2013-as szavazásán a Young Adult Fiction kategóriában, ugyanezt elérte az Amazon éves összesítésén is. Fiatalok százezreinek lett a kedvence ez a történet, melyet most 12 állomáson keresztül mutatunk be a blogturné keretein belül. Érdemes követni a turnét, a játék könnyű lesz, megnyerhetitek a Scolar Kiadó által felajánlott  három nyereménykönyv egyikét!


Rainbow Rowell - Eleanor és Park 
320 oldal · ISBN: 9789632445359 ·
Megjelenés időpontja: 2014. október 9.
Fordította: Simonyi Ágnes

Fülszöveg:

Park Sheridan tökéletesen kigondolta. Ha senki sem látja, senki sem fogja zavarni. Ha láthatatlanná tud válni, mindenki békén hagyja majd. Eleanor Douglas akkor sem lenne képes eltűnni, ha megpróbálná. Minden túl sok rajta őrült vörös haja, fantasztikus ruhái, a szokatlan bolondságok, amik elhagyják a száját. Mikor Eleanor feltűnik Park iskolabuszán, a fiú nem tudja eldönteni, hogy bátor-e, vagy öngyilkos típus De nem tudja kiverni a fejéből. Két rossz csillagzat alatt született fiatal története, akik elég okosak ahhoz, hogy tudják, az első szerelem szinte sohasem tart soká, de elég bátrak és elszántak ahhoz, hogy mégis megpróbálják.


Wáó! Wáó! Wáó! Régóta fenem a fogam Rainbow Rowell könyvére, mert angol blogokon már nagyon sokaknál láttam, hogy olvassák és hogy imádták. Tele van a Tumblr és az Istagram azokkal a fotókkal, amin fiatal lányok ezrei olvassák a könyvet és mindegyikük kivétel nélkül imádja. Amit ennyire hájpolnak, az valószínűleg jó lehet. Szóval amikor megláttam, hogy a Scolar Kiadó fogja magyarul kiadni a könyvet, és lehetőségem volt megjelenés előtt elolvasni nagyon fellelkesültem.

És most most 1 hete elolvastam már Eleanor és Park történetét még mindig lelkes vagyok. Mert ez a könyvet mindenkinek olvasnia kéne. Iszonyatosan tanulságos a történet, a főszereplők nagyon cukik és annyira emberiek, hogy ennél szebbet festeni sem lehetne. Rainbow Rowell olyan történet adott nekünk, ami nagyon értékes, és nagyon elgondolkoztató.

A regény főszereplője Park (egy ázsiai származású 16 éves fiú) és Eleanor (egy amerikai vörös göndör hajú szintén 16 éves duci lány), akik egy iskolába járnak. Eleanor új a környéken, nemrég költöztek ide családjával, 4 testvérével (Ben, a kicsi Richie, Maise, és Egér) édesanyjával és nevelőapjukkal Richie-vel. Park már születése óta itt él öccsével, Josh-sal, anyukájával, akitől ázsiai származását örökölte és apukájával. A fiú nem a lányok kedvence, bár származása miatt egzotikus, de mégsem rajongják körbe a lányok a mandulavágású zöld szemű küzdősportoló fiút. Eleanor teljesen Park ellentéte. Zűrös nevelőapjával, elnyomott anyjával és zajos testvéreivel 2 szobában él egy lepattant lakásban. Míg Parkéknál minden tökéletes otthonos, addig Eleanoréknál minden a feje tetején áll. Ahogy a lány élete is. Egyik napról a másikra költöznek a környékre, az év amit írunk 1986.

A lány iskolabusszal indul első napjára a suliba, ahol együtt kell utazni a zajos és menő gimisekkel, akiknek a lány nem is lehetne nagyobb ellentétet erős csontozatával, rikító vörös hajával és fura öltözékével.

- Jesszusom baszki - mondta Park halkan, és fejével a mellette lévő hely felé intett -, ülj már le!

Első nap a lány a buszon mire felszáll, csak Park mellett talál helyet, és bár nem szeretne leülni a fiú ráüvölt, hogy foglaljon már helyet, mielőtt mindkettőjük kipécézik maguknak a nagymenők. És ezzel elkezdődik kettőjük története. Ezután a reggel után mindennap egymás mellett ülnek és szép lassan kibontakozik valami nagyon finom kis dolog kettőjük között. Először jönnek a képregények, amiket Park olvas és a lány félve pillant csak bele. A fiú észreveszi ezt, majd úgy halad az olvasással, hogy Eleanor is lássa. Pár hét múlva Park kölcsönad a lánynak 1 képregényt, majd zenéket cserélnek, majd együtt zenét hallgatnak, és persze néha beszélnek is. Napról napra közelebb kerülnek egymáshoz, de mindez olyan cukin és finoman van bemutatva, hogy emelem kalapomat Rainbow Rowell előtt.

Annyira jó volt olvasni erről a gimis első szerelemről, és 2 olyan emberről, akik nem tökéletesek. Ők bárkik lehetnének és bárhol élhetnének. Minden iskolában vannak olyanok, akik kirekesztettek, mert nem tökéletesek. Míg Park életében az okoz problémát, hogy külsőleg más, a fiú azzal próbálja túlélni a gimis éveket, hogy megpróbál láthatatlan maradni, addig Eleanor feltűnő jelenség. De erről nem ő tehet, hanem az alkata. A szeplős, és göndör hajú lány nem tud beleolvadni a világba, mert mindenki észreveszi. Ráadásul a lány felhívja magára mindenki figyelmét fura öltözködésével, és nyers stílusával, amiben van némi fájdalom, sok düh és meg nem értettség. De ez természetes, hiszen a lányt nevelőapja terrorizálja verbálisan, míg édesanyját testileg is. Testvéreivel megbújnak éjszakánként míg Richie tombol, aztán másnap újabb nap virrad és folytatják életüket.

Nem is tudom, hogy hol bontakozott ki a sorok között a két fiatal közti kötődés, de mindez olyan lassan és kedvesen ment végbe, hogy melengette a szívemet a sok kegyetlenség között. 1986-ban (abban az évben születtem) sem volt más fiatalnak lenni, mint most, csak a kommunikáció volt nehezebb, hiszen nem voltak okostelefonok, sms, meg chat, így Park és Eleanor csak a buszon tudott együtt lenni, egy-két lopott pillanattól eltekintve alig találkoztak, míg a kettőjük közötti kapcsolat erőssége nem ezen múlt. Az egyik nagyon kedves jelenet az, amikor Eleanor vér szerinti édesapjához utazik annak gyerekére vigyázni és felhívja Parkot, hogy telefonon beszéljenek. Ez a jelenet rendkívül fontos a könyvben, hiszen itt mondja ki először a fiú, hogy mit érez a lány iránt.

Természetesen, ahogy annak lennie kell minden szerelemben is vannak súrlódások, főleg ha olyan nehéz emberek szeretnek egymásba, akik hordoznak a lelkük mélyén sok ki nem mondott dolgot. Ez főként Eleanorra igaz, hiszen az ő családi helyzete a nehezebb, de azért Parkkal sem egyszerű, a fiú édesapjával viaskodik a kamaszoknak megfelelő dacossággal. Rowell családokat mutat be a 80-as évekből, megteremti az akkori kor atmoszféráját, kamaszok érzéseit írja le az életről, a szerelemről, a családról, a fájdalomról, a kirekesztettségről, mindezt olyan nyelvezettel, hogy (és itt újabb kalapemelés a magyar fordítás miatt) élvezet volna minden egyes mondatot olvasni.
– Nem tetszel nekem, Park – mondta Eleanor, és egy pillanatra ez úgy hangzott, mintha komolyan is gondolná. – Azt… – a hangja majdnem eltűnt – hiszem, én érted élek

Értékelés: 5/5 

Annyi minden miatt szerethető ez a könyv, hogy képtelenség lenne felsorolni. Rainbow Rowell regénye egyszerre tölti el az embert nosztalgiával (sok sok 80-as évekbeli dolog - filmek, zenék, képregények, sorozatok, könyvek), jó és rossz érzéssel is. Jó érzés bele lesni egy pár kapcsolatának alakulásába az apró kezdeti kis és aranyos lépesektől kezdve, a komoly és felnőtteket is megpróbáló döntésekig. Rossz érzés volt olyasmikről olvasni, amik kimerítik a családon belüli erőszak majdnem minden részletét és az sem volt kellemes, hogy ebből csak egy kiút létezhetett Eleanornak, és ezt Park szenvedi meg a legjobban.

A könyv utolsó negyedét egyhuzamban olvastam ki, mert nem bírtam ki, hogy ne tudjam, mi lesz a szerelmesekkel és bár sejtettem (az előszó sokat elárul majd) a végkifejletet, Rowell még így is meglepett. Fájdalmasan, szívet megfacsaróan, de annyira emberien írta meg a könyv végét, hogy nekem ez a lezárással nem volt bajom.

Olvasás közben néha egy kicsit megszakadt a szívem, néha pedig jókat mosolyogtam Eleanor humorán, Park ugratásain és kettejük közötti külön kis világ sérthetetlenségén, komolyságán és nagyságán. Rowell regényéből megtapasztalható az is, hogy az első szerelem is lehet sorsdöntő, és hiába különbözik két ember, a szívüknek úgysem tudnak parancsolni. Felemelő, valóságos és nagyon emberi. Az ilyen történetek azok, amik engem elvarázsolnak. Remélem, ha elolvassátok a regényt titeket is! Jah és remélem Rainbow Rowell-ről még sokat fogunk hallani a közeljövőben. Megérdemli!


Rendeld elő Eleanor és Park történetét 20%-os kedvezménnyel itt!



Blogturné extra: Rainbow Rowell többi könyve

És ha már az írónő, akkor Rowell-nek van még néhány regénye Elanor és Park kapcsolatán kívül is. 4 önálló regénye jelent meg Eleanor és Park történetén kívül, és bevallom a fülszövegek alapján én mindegyikre kíváncsi leszek. Remélem érkeznek magyarul majd :)

Fan-girl: Cath Simon Snow sorozat rajongó, de nem csak ő van érte oda, hanem az egész világ. A lány ikertestvérével Wrennel egész gyerekkorukat a rajongásnak szentelték, még akkor is ebbe menekültek, amikor édesanyjuk elhagyja őket. Cath minden Simon Snow-val kapcsolatos könyvet újra és újra elolvas, fan-fictionöket írt a sorozathoz, és úgy öltözködik mint a karakterek. Cath nem tudja ezt elengedni, pedig már egyetemre kell menniük, amikor Wren kijelenti, nem szeretne testvére szobatársa lenni. Az egyetemen persze érkeznek új ismerősök a lányok életébe, mint a mogorva lakótárs, egy jó barát, egy csinos csoporttárs és egy professzor személyében és ezek az emberek sokat mindent megváltoznak Cath és Wren életében.

Attachments: Beth és Jennifer tudják, hogy a céges levelezésüket ellenőrzik, ám ők nem tudják megállni, hogy egész nap üzenetben pletykáljanak munkatársaik és saját életükről, ami olyan mint egy nyitott könyv egymás számára. Jennifer minden megbeszélt Beth-tel a levelekben a családjuk helyzetéről, érzéseiktől kezdve mindenig. Ám érkezik a céghez egy új alkalmazott Lincoln, aki az internetes biztonságért felel és ő belelát a nők levelezéseibe. Nem tudja megállítani Beth-tet és Jennifert, ám jól szórakozik az egymásnak írt történeteiken. A férfi bele is szeret Bethbe, ám mire erre rájön már késő bemutatkoznia neki. Hiszen mint is mondani? "Szia, én vagyok az, aki elolvassa az emailjaidet, de közben szeretlek." Lincoln egy idő után összegyűjti minden bátorságot és a lány elé áll, még akkor is ha pontosan nem tudja merre vezet ez az egész helyzet.


Landline: Georgie McCool tudja házassága bajban van. Bár még mindig szereti férjét, Nealt, Neal is szereti őt még, de már nem olyan az egész, mint amikor kezdődött. Két nappal azelőtt, hogy karácsonykor Neal családjához utaznának Omahába, Georgie azt mondja, hogy nem tud menni, hogy egy munka közbejött neki ezért ő Los Angelesben marad. Tudja hogy Neal ideges lesz - hiszen Neal mindig ideges egy kicsit rá - de ez most nem számít, a lényeg, hogy otthon marad és végre lesz ideje gondolkozni. Amikor a férje és a gyerekek elhagyják a repteret, Georgie felfedezi, hogy valahogy tud kommunikálni a múltbéli Neal-lel. Nem időutazással, hanem valahogy másként és ezzel a nő új lehetőséget kap, hogy helyrehozza házasságát. De tényleg ez kell tennie? Vajon mi lenne ha a házasságuk nem történt volna meg? Ezt is vissza lehet csinálni? Ez volna a helyes?




Nyereményjáték:

 
A regényben sokat szerepel az X-MEN képregény, a nyereményjátékunk is ehhez kapcsolódik. Minden állomáson a játék leírása alatt/mellett találtok egy-egy szereplőt. Fel kell ismernetek a kép alapján a karaktert és beírnotok a  Rafflecopter doboz megfelelő  sorába. Magyar és angol neveket is elfogadunk.  Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A sorsolás után e-mailt kapnak a nyertesek, akiknek 72 órájuk van emailben válaszolni, ennek hiányában új nyertest sorsolunk.


a Rafflecopter giveaway




A turné további állomásai:

09.25  Kelly és Lupi olvas
09.26  CBooks
09.27  Angelika blogja
09.28  Bibliotheca Fummie
09.29  Könyvszeretet
09.30  MFKata gondolatai
10.01  Deszy könyvajánlója
10.02  Always Love a Wild Book
10.03  Nem harap a..
10.04  Media Addict
10.05  Zakkant olvas
10.06  Dreamworld


Ezeket is olvasd el

2 komment

  1. Tudtad, hogy készíteni szeretnének belőle filmet? :) Amúgy én is nagyon kíváncsi vagyok rá, mert Rowell másik regényét is nagyon szerettem, a Fangirlt, amit szintén csak ajánlani tudok :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Igen, most olvastam végig a többiek turnés posztjait és láttam, hogy a jogokat eladták. Most jött ki a "könyvtrailer", megosztottam a FB oldalomon, az is cuki, de nagyon kíváncsi leszek, hogy filmben mit tudnak ebből visszaadni. Megnézem majd tuti! Remélem jön a Fangirl magyarul is, sajnos az angolom nem annyira jó, hogy belekezdjek :(

      Delete

Subscribe