Gwyneth Minte - Emily, hol vagy?

10:25:00 PM


Képzeljétek el, hogy egy napon teljesen váratlanul eltűnik a nővéretek! Ugye, milyen szörnyű? Nos, pontosan ebbe a helyzetbe élhetitek magatokat, ha a Blogturné Klubbal tartotok az Emily, hol vagy? turnéjában. De ez persze még nem lenne túl izgalmas, ha nem próbálnánk meg rögtön kideríteni, hová tűnhetett Emily. És pontosan ezt fogjuk tenni. És ha ügyesek vagytok a nyomozós játékunkban, a könyvből is nyerhettek egy példányt!
Gwyneth Minte: Emily, hol vagy? 

Fülszöveg:
A gimnazista Emily három hónapja eltűnt. A családjának fogalma sincs arról, vajon él-e még, vagy már régen halott. Az erdőben egy lány holttestére bukkannak, de nem Emily az, csak nagyon hasonlít rá. Ki lehet ez a másik lány? A rendőrség tehetetlen. Ezért Johanna, Emily húga úgy dönt, hogy önálló nyomozásba kezd barátja, Robin segítségével. Kifaggatják Emily barátait, akiktől váratlan információkhoz jutnak. Ahogy egyre közelebb érnek az igazsághoz, a tetteshez, Johannát annál nagyobb veszély fenyegeti… Izgalmas, feszültségekkel teli ifjúsági krimi. Olvasása közben betekintünk a mai középiskolások életébe, miközben szembesülünk egy rejtélyes bűnügynek a családokra, az iskolára, a kisvárosra gyakorolt hatásával is.


Eredeti cím: Vermisst: Emily
Kiadó: Vivandra
Oldalszám: 264
Fordító: ?
ISBN: 9786155347061
Sorozat: nem
Kötés: CÉRNAFŰZÖTT KARTONÁLT VÉDŐBORÍTÓVAL


Szeretem az olyan ifjúsági regényeket, ahol a főhős vagy éppen főhősök valami nyomozásba keverednek. Mindig érdekes olvasni rejtélyekről, azok megoldásairól, illetve találgatni a könyvben, hogy akkor most mi a megoldás. Gwyneth Minte regényében egy eltűnt lány esete borzolja a német kisváros kedélyét, de leginkább az eltűnt lány húgát nem hagyja nyugodni ez a helyzet. Természetesen ez érthető, ám érdekes volt olvasni, hogy egy eltűnt személy családjának életét, hogy változtatja meg az a tény, hogy szeretett lányukról 3 hónapja semmi hír. Emily 17 éves gimis lány, szépsége páratlan, sok barátja van, népszerű az iskolában, van egy helyes pasija (Jordan), szerető család várja haza. Anyja, apja, és húga Johanna, aki csak pár évvel fiatalabb mint nővére.

Emily egy tó parti házibuliba indult Jordan legjobb barátjához Ekki-hez, ám onnan sosem tért haza. A szemtanúk még látták elkerékpározni éjjel a lányt, ám Emily nem ment haza. A család pedig tehetetlen, de még a nyomozó, Leopold felügyelő is megrekedt az ügyben. Merre van a lány? Miért ment el? Miért nem ad legalább életjelet magáról? Ha meghalt, akkor hol van a teste? Ki ölte meg, ha tényleg megölte?

A regénybe ott kapcsolódunk be, hogy Emily már 3 hónapja nyom nélkül eltűnt. Leopold felügyelő azzal hívja fel az eltűnt lány anyját, hogy azonosítson egy az erdőben talált halottat, aki akár a lánya is lehet, mert az áldozat és Emily utolsó estéjén viselt ruhák megegyeznek. Elég fájdalmas jelenettel vág bele az írónő egyből a történetbe, de megnyugodhatunk, mert nem Emily holttestére bukkantak, ám sok gyanús körülmény van így is. Hogy kerültek a másik, Emilyre nagyon hasonlító lányra a ruhadarabjai (többek között a drága bőrkabátja, farmerja, cipője)? És ha ez a lány tényleg nem Emily, akkor hol lehet és miért adta oda ruháit másnak? Ki ölte meg az ismeretlen lányt és miért?

A történet és a cselekmény több nézőpontot leírva halad előre. Megismerhetjük Johanna gondolait nővére eltűnéséről, aggodalmairól. A másik főszereplő Robin, aki Johanna iskolatársa, és a lányok régi barátja. A fiú nagyon közel állt Emilyhez (szerelmes volt belé, bár ezt sosem vallotta be senkinek), és most hogy a lány eltűnt Johannát támogatja. Beleláthatunk egy tanár gondolataiba is, ő politika tudomány tanított Emilynek, és Johannát is ismeri. Megismerhetjük a nyomozást vezető felügyelő életét is. Az 50-es éveiben járó, szintén kamasz gyermekek apja, Leopold vezeti a nyomozást, de a férfi mintha egy kicsit be lenne rozsdásodva.

Bevallom őszintén kicsit bosszantott, hogy egy olyan nyomozót kaptunk, aki nem igazán van a helyzet magaslatán. Bár Leopold mindenkit kikérdezett, és igyekezett megvizsgálni mindenki indítékát, de mégsem találják a környéken se magát Emilyt, se a lány holttestét. A férfi ráadásul olyan dolgok felett siklik el, amiket Johanna és barátja Robin néhány kérdésből, egy kis kitartással és cselezéssel kiszed másoktól. Johanna és segítője Robin elszántan próbálják meg felgöngyölíteni Emily utolsó óráinak eseményeit, és nem is csinálják rosszul. A két kamasz több fontos dolgot derít ki a Facebook használatával, amik talán Leopoldnak nem is evidensek.

Ez a különbség (idősebb generáció vs fiatal generáció) jól megadja a könyv egyik fontos témáját. Vajon a fiatalok elszemtelenedése, és az idősek iránti tisztelet hiánya már nagy mértékeket öltött? A régi generáció másként állt a szüleihez, több mindent megosztottak velük mint a mai fiatalok? A mai ifjúság tényleg csak az interneten éli inkább az életét, és az számít menőnek aki drogozik, vagy márkás ruhákat költ? Régen nem volt ennyire felgyorsulva a világ és a fiatalok vágytak arra, hogy tanuljanak, és tudást halmozzanak fel, a mai gyerekek nagyrészét ez már nem érdekli. Tényleg így lenne? Ezekről a kérdésekről elég jól el lehet mélázni a könyv olvasása közben, hiszen Leopold, és Wieser tanár úr a régi generáció nézeteit osztja meg, míg Johanna és Robin a mostanit.

A könyv egyébként egyszerű nyelvezetű, nincs benne túlontúl sok leírás, mintha direkt törekedett volna az írónő az egyszerűségre. A regény elején nem történik sok akció, de szépen lassan halad előre a cselekmény és a nyomozás is. Johanna és Robin magánakciója mellett azért Leopold, mint a vak tyúk talál szeget, úgyhogy egyre jobban körvonalazódik az elkövető személye. Vagyis egy ponton sajnos én ideje korán rájöttem, de ettől a bakitól eltekintve szerencsére azért továbbra is érdekes maradt a könyv, mert hajtott a tudat, hogy megtudjam mi lett Emily sorsa.

Értékelés: 5/3.5

A fiatalok számára egy ilyen krimivel indítani a műfajt jó választás lesz. Volt benne kellőképpen izgalom (főleg a végkifejletnél) és maga a nyomozás is tartogat bőven érdekes indítékokat, és eltitkolt dolgokat, amikre apránként ráeszmélve szépen kirajzolódik az egész komplett bűntény.

A karakterek nagyon reálisak voltak, mind a fiatal szereplők, mind az idősek. Különösen emberi és fájdalmas volt látni Emily édesanyja lelki és testi állapotának leromlását lánya eltűnése utáni hónapokban. Az, hogy nem foglalkozott másik életben lévő lányával, és férjével, ez elidegenítette a családot egymástól, és vezetett majdnem tragédiához.

Nálam sajnos nagyon hamar leesett, hogy hol van Emily, illetve mi történt vele, de talán azért, mert sok krimit olvasok. Ez a felnőtt krimikedvelő olvasóknak talán hátrány lehet, de a fiatalabbaknak ez nem fog gondot okozni, mert jól ki van találva minden a regényben. Johanna karaktere szimpatikus, kitartása példaértékű, míg Robin szeretete a lány iránt, és Emily iránt nagyon kedves kis szálnak tűnt. Emilyről is nagyon sokat megtudunk a könyv során, karaktere szépen lassan összeáll és a végére izgulunk a sorsáért, hogy egyáltalán életben hazatérjen, onnan ahol van, ha egyáltalán erre még van remény...

Gwyneth Minte regényét ajánlom a kamaszoknak, a gimnazistáknak, nekik sok tanulsággal szolgál majd a történet. Sőt még a regényt elolvasó szülőknek is tartogat meglepetéseket, és agyalnivalót az Emily, hol vagy?
mert jól leírja a kamaszok hierarchiáját, a tanár-diák kapcsolatokat, ráadásul arról is jó körképet ad, hogy mi lesz a csellengő, egyedül maradt gyerekekkel a világban, ha nincs senki aki vigyázzon rájuk.



Rendeld meg 15%-os kedvezménnyel a regényt itt!




Nyereményjáték: 

A könyvben főhőseinknek össze kell szedniük minden ügyességüket és minden nyomozói képességüket, hogy kinyomozzák, hová tűnt Emily. Ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy a hivatalos szervek nem állnak a helyzet magaslatán.

Ti vajon képesek lennétek észrevenni a fontos, de a fontos apróságokat, ha nektek kellene rájönnötök egy rejtély megoldására? Most kideríthetek! Ugyanis ebben a nyereményjátékban a figyelmeteket és a logikátokat tesszük próbára. Nincs más dolgotok, mint rájönni a megfejtésekre, és beírni őket a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba. Nem probléma, ha nem sikerül mindent megfejteni, már egy helyes válasszal is esélyesek vagytok a nyereményre. És plusz pontokat szerezhettek, ha lájkoljátok a Blogturné Klub, a Vivandra Kiadó és a résztvevő bloggerek Facebook oldalait.

Ha elég ügyesek vagytok, a kiadó felajánlásából egy példányra tehettek szert a könyvből! Sok sikert!

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz. Illetve ha 72 órán belül nem válaszoltok az e-mailre, automatikusan új nyertest sorsolunk!


Itt az én feladványom:

- A függöny mögül kilesve csak annyit láttam – mondta a felügyelőnek a tanú -, hogy egy álarcos alak rálő a fal mellett álló arabra, majd elmenekül. Az arab összerogyott, de ereje megfeszítésével ismét feltápászkodott, és felírt a falra valamit, aztán írás közben jobbra dőlve ismét összeesett. Többé nem is mozdult. Hogy mit írt fel azt nem tudom, mert nem ismertem az arab betűket.
- Mondja el még egyszer, hogy mit látott, de ügyeljen jobban a részletekre – kérte a felügyelő. – Pontosan így, ahogy elmondta, ugyanis nem történhetett meg az eset.
Miért nem?

 



a Rafflecopter giveaway

A turné további állomásai:
10.20. Zakkant olvas
10.22. Roni olvas
10.24. Deszy Könyvajánlója

Ezeket is olvasd el

4 komment

  1. Szia!
    Most itt az lenne a megfejtés, hogy miért nem lehetett így a esett? Hogy miben hazudott és/vagy tévedett a tanú?
    Adri

    ReplyDelete
  2. Juj, ez nagyon jó. Rögtön rájöttem, de remélem, hogy nem írtam hülyeséget :D Most tiszta Poirot-nak érzem magam :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hajrá a játékhoz :) A többiek blogján is hasonló csavaros rejtvényt találsz. Ha mindet ügyesen megoldod tiéd lehet a könyv.

      Delete

Subscribe