Cat Winters - Fekete madarak árnyékában

10:34:00 PM

Igazi különlegességet jelentetett meg szeptember 18-án a Scolar Kiadó, melyben az első világháború Amerikáját ismerhetjük meg jobban. A Fekete madarak árnyékában az 1918-as spanyol-nátha idején játszódik, főszereplője egy különleges névvel megáldott lány. A 16 éves Mary Shelley Black akarva akaratlanul belekerül egy spirituális közegbe, ahol hátborzongató dolgok kezdenek történni. Fura szellemalakok jelennek meg az előhívott fotókon, és a lánynak úgy tűnik mindehhez sok köze van.

A misztikus és sprituális félelmektől terhes levegőben egy szerelem is kibontakozik, ám a tömegeket elpusztító nátha járvány és a háború kilátástalansága sok aggódásra ad okot. Mary Shelley megpróbál rájönni mit akar a szellemalak tőle, és mi zajlik a háttérben. A Scolar Kiadótól most megnyerheted ezt a különleges hangulatú regényt, csak követned kell a fekete madarakat. Készülj a misztikumra és vedd elő a spirituális látásodat. Szükséged lesz rá!



Cat Winters: Fekete madarak árnyékában 

Fülszöveg:
1918-ban a világ az apokalipszis felé száguld. Félelem és zűrzavar uralkodik, ráadásul a világháború árnyékában halálos járvány tombol. A 16 éves Mary Shelley Black gyötrődve figyeli, ahogy a kétségbeesett gyászolók összesereglenek a spiritiszta szeánszokon és a szellemfényképészeknél. Mary Shelley maga soha nem hitt a szellemekben. A kilátástalanság percei azonban arra kényszerítik, hogy átgondolja addigi felfogását az életről és a halálról; első szerelme ugyanis – aki a fronton halt meg – szellemalakban tér vissza hozzá…

„Winters mesterien megírt debütáló könyve hatásosan festi le a háborús idők szerelmi kapcsolatait, az 1918-as spanyolnátha-járványt és a korszakot jellemző spirituális divatot – magával ragadó szerelmi történet izgalmas misztikummal keverve.”
Publishers Weekly

Szeretem a titokzatos és misztikus regényeket, főleg, hogy jön az ősz. Hamarabb sötétedik, ködösek a reggelek, fura szélviharok rezegtetik a redőnyöket. Noh nem mintha paráznék is, de jó olyasmibe belemerülni, ami egy engem a jó rémtörténetekre emlékeztet. És Cat Winters regénye ilyen. Ráadásul egy olyan korban játszódik, ahol még jobban hittek a spiritualitásban és babonákban, így ez tökéletes táp talajt biztosított az olyan embereknek, akik kihasználták a naiv emberek hiszékenységét, hogy bevételt csiholjanak fájdalmaikból és félelmeikből.

Az év, amit írunk 1918 nyara, amikor is még javában tart az I. világháború. (az USA csak 1918 novemberében lép ki a háborúból). A helyszín az Amerikai Egyesült Államok, akik maguk is csatlakoztak 1917-ben a háborúhoz és több csapatot is küldtek az Európai frontvonalakra (ezzel elősegítve a spanyol nátha világméretű pusztítását!). Az USA bár a háborúban nem vesz részt annyira, mint a többi nagyhatalom, országukat más szörnyűség tizedeli. A frontvonalon elesett katonák halálánál is több ember esik áldozatul a spanyol náthának, ami az egész Államokban robbanásszerűen terjed. Regényünk főszereplője egy 16 éves lány, aki a történet elején egy zsúfolt influenzásokkal teli vonaton ül és San Franciscoba utazik édesapja utasítására, hogy a vírus elől megmeneküljön. 

Mary Shelly Black egy arcmaszkban és egy régi orvosi táskával (elhunyt édesanyja öröksége) érkezik meg a városba, ahol nagynénje Éva várja. Eva befogadja Mary Shelly-t, akinek édesanyja már meghalt a vírustól, míg édesapját börtönbüntetésre ítélték, mert segített néhány katonának távol maradni hamis igazolással a háborútól. A lány teljesen egyedül van, Eva próbál vigyázni rá, de a 36 éves nő hiába idősebb, mint maga Mary, sokkal inkább tűnik úgy, hogy ő szorul védelemre. A kór egyre terjed, Eva nagyon fél, hogy elkapja a vírust, míg Mary Shelly-t az köti le, hogy találkozzon gyerekkori szerelmével Stephennel.

Mary és a fiú régóta leveleznek, de most hogy Mary visszatér gyerekkori nyarainak helyszínére újra szeretne találkozni a fiúval. Az utolsó levelük óta sok minden történt, többek között az, hogy 18 éves fiú otthagyta az iskolát, hogy a frontvonalon harcoljon az USA színeiben. Az okos, érzékeny és műszaki beállítottságú és a fényképezést imádó fiú itt hagyja családját, pedig a háború nem neki való.

A regény központi témája Mary Shelly és Stephen kapcsolata, amely nagyon ártatlanul indul. A lány visszaemlékezéseiből, és a fiú neki írt leveleiből tudjuk meg, hogy hogy is kezdődött ez a kapcsolat. Stephen és Mary érzései egymás iránt nagyon mélyek, és míg a család ezt nem veszi komolyan, addig a fiatalok kapcsolata komolyabb ennél. Stephen bátyja Julius, egyik nap készít Mary Shellyről  egy képet, bár inkább Eva erőltetésére (mert ő így szeretne közelebb kerülni a férfihez) és ez mindent megváltoztat. Az előhívott képen megjelenik egy szellemalak, ami Stephenre emlékeztet mindenkit. A fiú tényleg meghalt a fronton és ezen a képen kíséri gyerekkori szerelmét Mary Shelly-t? 

Julius kihasználva az emberek naivságát új bizniszba kezd és azon igyekszik, hogy megörökítse elhunyt szeretteit szellem alakban a fotókon. Ezeket a képeket hiába vizsgálja a város legtehetségesebb és legismertebb szellemfotósokat lebuktató professzora nem tudnak rájönni Julius stiklijére. A Mary-t ábrázoló fotó tényleg igazi lenne? Egy idő után a lány tényleg elkezd hinni a szellemekben, és amikor egyik este Stephen megjelenik előtte teljesen felülírja minden eddig hitét. A lány, aki a megmagyarázhatatlan dolgok ellen mindig talál reális magyarázatot, most értetlenül áll a dolgok előtt. Ráadásul Stephen szelleme nem csak úgy békésen lebeg a lány körül, hanem kétségbeesetten próbál menekülni valami elől. A fiút fekete madarak üldözik, akik mintha csak arra várnának, hogy Mary-t is magukkal rántsák a sötétségbe...


Nagyon jó érzéke van ahhoz Cat Wintersnek, hogy olvasás közben szépen lassan adagolva az információkat a pattanásig feszítse a húrt. Egyre többet és többet megtudunk Stephen-ről, a fronton átélt élményeiről, és a fekete madarakról is.  Mary Shelley levelekből próbál visszaemlékezni szerelmére, aki néha meglátogatja, de ezek a látogatások felzaklatják a lányt, aki igyekszik segíteni a fiún, de nem tud. Ahogy a kis apró mozaikok összeállnak, úgy kerülünk közelebb egyre a rejtélyhez, amire én például abszolút nem számítottam. Persze sejthető a vég kifejlet, de Cat Winters nekem okozott meglepetéseket a regény végén.

Van a regényben bőven spirituális kérdés: van e élet a halál után, vissza lehet térni a halálból, a szellemvilág tényleg kommunikál az itt maradt élőkkel? a szeánszok valósak? a szellem fényképezés valódi dolog vagy csak szemfényvesztés? Ezekre mind választ kapunk a könyvből, és én általában szkeptikusan állok az ilyen témákhoz (hiszem ha látom!), de ez itt szerencsére nem volt túlerőltetve és nem volt nagyon belemagyarázva semmi. Mary Shelley világnézete megmaradt a földi síkon, így a kétségeit és félelmeit jól át tudtam érezni.

Stephennel való kapcsolata nagyon kedves volt szívemnek, jó volt olvasgatni a levelezéseiket és megtudni kettőjükről mindent. A visszaemlékezésekből, régi fotográfiákból a kor akkori kapcsolataiba egy kicsit jobban mi is beleláthattunk.

- Csak annyit hagyj, hogy a szívem mélyén egyelőre tovább reménykedhessem, jó? Hadd hagyjam fenn a fényképeit a falon, hadd emlékeztessenek, hogy egyszer történt valami szép a borzalmak közepette. 

A háború, és a spanyol nátha történelmi hátterei nagyon jól be voltak mutatva a könyvben. Mary Shelley apja bebörtönzésének esetével és Eva náthától való félelmeivel megismerhettük ezeket a szörnyűségeket és sokat megtudhattunk az akkori emberek tetteinek miértjeiről, amik segítették a megértést. Bevallom eddig ez a téma valahogy kimaradt nálam (USA a I. vh-ban nem sok olvasmányomban volt téma), és a spanyol nátháról sem olvastam még soha ennyire megdöbbentő részletességgel.

Értékelés: 5/4.5

Izgalmas olvasmány volt a Fekete madarak árnyékában, ám valahogy nem volt számomra teljes. Talán a túl gyors lezárás miatt (pár oldalban lezajlik a könyv tetőpontja és kiderülnek a titkok), vagy talán a túlzott happy end miatt. Abszolút nem számítottam erre és így, de nem szeretnék spoilerezni.

Ezektől eltekintve a Fekete madarak árnyéka ezenkívül egy nagyon jó olvasmány az 1918-as év Amerikájáról, és segít megérteni az akkori embereket. Hogy miért hittek a szellem fényképezésben, vagy a szeánszokban, és abban, hogy képesek bebizonyítani azt, hogy amit mindenki szemfényvesztésnek hisz, az valódi vagy tényleg egy létező paranormális esemény. A vírustól való félelem olyan dolgokat hozott elő a még élőkből, amik megindokolják a könyvben lévő furaságokat.

Volt pár gyomorforgató rész is a regényben, ezek főként a spanyol náthához és a veteránkórházhoz (ahová Mary Shelly önkénteskedni jár) volt köze. Mondjuk nekem ezek miatt emlékezetes, és nagyon reálisnak tűnt az egész akkori helyzet és belefértek a könyvbe, de van akiknek ez lehet, hogy sok lesz.

A szereplők mindegyike érdekes volt, Stephen családjának tagjait (féltestvérek, új házasság - ki kinek a kicsodája) néha nem tudtam követni, de úgyis csak Julius volt a fontos, őt pedig elég jól megismerhettem. A szellem fényképezés, mint munkakör is jól körül volt járva. Cat Winters tökéletesen leírta a fotózásokat, a technikai eszközöket (biztos, hogy sokat kutatott a témában) úgyhogy nekem nagyon korhű volt minden.

Óh és a Fekete madarak árnyékában pont az a könyv, amit tökéletes el tudok képzelni a hangulatával, a színeivel, a benyomásaival, a szörnyűségével, az izgalmasságával és a tárgyaival a mozivásznon. Főleg ha eszembe jutnak a fejezetek elé betűzdelt képek. Fúúúú! Néha a hideg rázott tőlük, de jó értelemben :)

Rendeld meg 15%-os kedvezménnyel Cat Winters regényét itt









Blogturné extra: a szellem fotózásról 

Nagyon régóta foglalkoztatja az embereket a szellemek létezése, és ha már valaki hisz ebben, akkor egy idő felmerül a kérdés, hogy megörökíteni, hogy lehet egy ilyen jelenséget. Természetes amióta feltalálták a fényképezőgépeket megpróbálják megörökíteni a kísérteteket. Rengeteg kísértet járta helyet sokan és sokféleképpen próbáltak lefényképezni már.



Természetesen a legtöbb képről kiderült, hogy hamisítvány, hiszen a fényképészek a kettős expozícióval éltek, ami azt jelenteti, hogy  ugyanarra a fotólemezre az emberről (vagy akár tárgyról, bármiről) két különböző időpillanatban készített hologramot vesznek fel. Ezzel a manipulációval érdekes, elmosódott dolgokat "varázsolhatnak" bele a képbe.

Julius a háborúban (vagy a spanyol náthában) elhunyt emberek gyászoló családjai tagjairól készít képeket, hogy azokon a szellemként visszatérnek a szerettek. Az ilyen kétségbeesett emberek egy-egy kis foltba is belelátják halott családtagjuk arcát, így nem csoda, hogy abban a korban mindenki sorban állt a fényképésznél, hogy egy fotográfián legalább megőrizze elhunyt szerettét.



A legtöbbről kiderült, hogy csaló, így a téma még mindig megosztja az embereket. Te hiszel abban, hogy a szellemek megjelenhetnek a fotókon?

Néhány cikk a témában: A 10 leghíresebb szellemfotó
7 szellemfotó, amire még mindig magyarázat
Szellemfotózás trükkök
19 hasznos tipp a szellemek fotózásához


Nyereményjáték:

A regényben visszatérő motívumként szerepelnek az anagrammák. Mary Shelly Black szerelme Stephen ezek segítségével vezeti el a lányt egy csomaghoz. Az anagramma egyfajta szójáték, amit a megadott betűk összes felhasználásával új és értelmes szavak rakhatók ki.

A te feladatod az lesz, hogy az állomásokon található anagrammák segítségével egy a könyvhöz kapcsolódó kifejezést tegyél ki. Ha helyesen rendezed a betűket megnyerheted a  Scolar Kiadó által felajánlott  3 db Fekete madarak árnyékában című könyvet. Nézz a szavak mögé és hajrá!

Az én keresett szavaimnak Juliushoz van köze, hiszen ő foglalkozik ezzel a dologgal.

élmény feszes képzel

A Kiadó csak magyarországi címre postázza a nyereménykönyvet.A nyertes emailben értesítjük, 72 órája van válaszolni erre a mailre. Ha ez elmarad, pótnyertest sorsolunk. 



a Rafflecopter giveaway




A turné további állomásai:

10.01. Zakkant olvas
10.03. Deszy Könyvajánlója
10.06. Always Love a Wild Book
10.09. Könyvszeretet
10.11. CBooks
10 13. Dreamworld
10.15. Nem harap a... blog

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe