Holly Smale - Geek girl

9:32:00 PM




“The geek is the new sexy” - azaz a geekség az új szexis tulajdonság! Tényleg így lenne? Holly Smale regényének főszereplője Harriet Manners olyan dolgokat tud, amiket más nem. Különleges érdeklődési köre van, kedvenc olvasmánya az értelmező kéziszótár és betéve tudja az egész wikipediát. De vajon lehet egy stréber geek csaj, akit az emberek furának tartanak egyben szexis és világhírű modell?

Tarts velünk a Manó könyvek Kiadónál szeptember 15-én megjelenő Geek Girl 1. - A lány, akit soha senki nem vett észre blogturnéján. Ismerd meg Harrietet,  kerülj közelebb a geek-ek és a modellek  világához és ha ügyes vagy és jól válaszolsz a kérdésekre a turné végén meg is nyerheted magadnak a kiadó által felajánlott 3 nyereménykönyv egyikét.



Holly Smale: Geek girl 1. - A lány, akit soha senki sem vett észre 

Fülszöveg:

Harriet Manners tudja, hogy egy macska fülében 32 izom van, hogy az egy napi járásra lévő hely 27 750 méter messze van, és azt is, hogy egy átlagember naponta 15 alkalommal nevet. Azzal is tisztában van, hogy a denevérek mindig bal irányba repülnek, ha előjönnek az üregükből, és hogy a dinamit egyik alkotóeleme a mogyoró. Azt viszont nem tudja, hogy vajon miért nem kedveli őt senki az iskolában. Így hát, amikor Harrietet felfedezi egy modellügynökség, megragadja a lehetőséget, hogy új emberré váljon. Még akkor is, ha ez azzal jár, hogy ellopja a legjobb barátja álmát, magára vonja ősellensége, Alexa haragját, és újra meg újra hülyét csináljon magából a pofátlanul jóképű modell, Nick előtt. És még akkor is, ha hazudnia kell azoknak, akiket a legjobban szeret. Bár ott van mellette segítőtársnak a mindig lelkes és izgatott apja, meg az überstréber zaklatója, Toby is, mégis egyik divatkatasztrófa követi a másikat, és Harriet lassan rájön, hogy a divat kulisszái között ugyanúgy nem találja a helyét, mint a hétköznapi világban. Vajon sikerül-e stréberből menő csajjá változnia, miután a régi élete szinte már darabokra hullott, vagy mindent elszúr az új életében is?

Jó pár éve rám is rámsütötték a geek jelzőt, bár én nem tartom ezt rossz dolognak. Geek-nek lenni jó dolog. Érdekelnek a technikai újdonságok, imádok a neten lógni, a barátaim nagy része is geek, de persze szerencsére nem a full geek fajtából. El tudunk szakadni a közösségi oldalaktól, nem nézünk egész nap The Big Bang Theory-t és társaikat és egész normálisak vagyunk. Legalábbis mi úgy gondoljuk. Ráizgulunk egy-egy keynote-ra, vágyunk egy-egy technikai kütyü után, vagy mielőtt egy sorozat trendi lesz, mi már megnéztük az összes részét. És persze erről el is mondjuk a véleményünket. Igazából mindenről elmondjuk, és velünk van tele a net. Ami fent van a világhálón, azt kb már láttuk, nincsenek mémek, amiket nem ismernénk, sőt, ha lehet mi indítjuk el őket. Szeretjük az informatikát, meg is értjük a működését. Szinte minden közösségi oldalon fent vagyunk, elsőként. Nem feltétlen diktáljuk a trendet, de szorosan követjük, és mielőtt túl mainstreammé válik keresünk új játszóteret.

A geekség nálam ilyen, ettől azért eltér Holly Smale történetének főszereplőjének a 16 éves Harriet Manners esete, aki egy nagyon stréber geek kamaszlány. Harrietet történetét maga Harriet meséli el nagyon viccesen, a rá jellemző túlzott információ átadás képességével. Imádtam! Mintha csak magamat hallottam volna 16 évesen. Hasonlóan gátlásos lány voltam én is, és ha bár én nem voltam ennyire szerencsétlen mint a regény főhőse sok mindenben magamra ismertem benne és a történetében.

Harrietnek egyetlen barátnője van, ő Nat, aki egy csodaszép lány és már kiskorától kezdve szeretne modell lenni. Harriet iskolástársa még Toby, aki megszállottam rajong Harrietért és üldözi szerelmével. Persze nem szeretne tőle semmit sem Harriet, de Toby ezt nem érti meg. Alexa, aki szintén Harriet osztálytársa eszméletlenül utálja a lányt, és erre igazán nincsenek is magyarázatok. Egyszerűen ki nem állhatja, és minduntalan beleköt. Egy divattal kapcsolatos osztálykiránduláson, amire Harriet akármennyire is ügyködik (betegnek tetteti magát) el kell mennie és itt visszafordíthatatlan dolgok történnek.

Először is Alexa teljesen bepöccen a főszereplőnkre a buszon, mert ráesik menet közben, aztán Harrietet (és barátnőjét Natet is) lehányja Toby a buszon majd a lányoknak az egész kirándulást néhány focimezben kell végigszenvedniük. Vagyis inkább ezt csak Harrietnek, mert ő lerombol véletlenül pár standot a helyszínen, és végül egy asztal alá menekülve megismerkedik Nick-kel, a 17 éves fiúval, aki egyébként híres modell.

Persze erről Harriet mi sem tud, sőt az sem esik le neki, mikor Wilbur, a leghíresebb modellügynökség vezetője felfedezi a lányt. Ő csak szeretné elfelejteni a horror kirándulást, és a lehető legmesszebb kerülni Toby-tól, Alexától és csak a saját kis világában lenni, ahol matek, kémia, fizika, függvénytáblák, regények és kötelező olvasmányok vannak.

"Kicsit úgy érzem magam, ahogy Samu érezhette magát A gyűrűk urában, pont mielőtt Frodó ledobta a gyűrűt a Végzet-katlanba. Bár ez sokkal pozitívabb és varázslatosabb pillanat. És a lábaink sem olyan szőrösek."

Harriet tényleg az egyik legszerencsétlenebb szereplő, akiről olvastam, pedig nem hülye lány. Sőt! IQ-ban verhetetlen, ám sajnos a szociális élete a béke segge alatt van. És erről néha az tehet, hogy nem tudja befognia a száját. Az iskolában Alexa előtt akkor vágja el magát, amikor egyik feleletnél csak ő tudja a választ, így Alexát megdorgálja a tanár. A bepöccent lány az egész osztály előtt megszégyeníti Harrietet azzal, hogy stréber geek-nek csúfolja, akit mindenki utál. Harriet ezt nehezen viseli el, és amikor a modellügynökség felkeresi, ő azért mond igent nekik, mert változtatni szeretne megítélésén. Hogy többen szeressék. Hogy jobban befogadják osztálytársai.. Hogy több barátja legyen. Bár eleinte titkolja legjobb barátnője előtt ezt az új "munkát", a titkolózás mint mindig, itt sem vezet jó dolgokhoz.

A regényben elképesztő gyorsasággal történnek Harriet modellkarrierjében az események. Miután édesapjának, és nevelőanyjának Annabelnek (Harriet édesanyja születésekor meghalt) elmondja, hogy felfedezték felgyorsulnak az események. Másnap már a modellügynökségnél vannak a szülők és a lány, és Willbur a modellügynök és egyből ki is választják Harrietet egy híres divattervező (Yuka) reklám kampányának arcának. 

De vajon menni fog ez a stréber geek lánynak, vagy ott is szerencsétlenkedni fog? Természetesen semmi sem megy egyszerűen, hiszen Nat nem tud a modellkarrierről, mert Harriet fél neki bevallani, hiszen úgy tűnhet mintha ellopta legjobb barátnője álmát. Harriet mostohaanyja pedig úgy tudja, hogy a lány nem vállalta el a fotózást, de közben várják Oroszországban, ahol Harriet férfi modell partnere az a fiú (Nick) lesz, akit az osztálykiránduláson ismert meg az asztal alá menekülve. Bonyolódnak a dolgok, és hiába minden buboréktáblázat, kördiagramm és elterelő hadművelet a hazugságok kitudódnak.

"Mindent úgy magadra veszel, Harriet. Nem kellene olyan emberek véleményével foglalkoznod, akik nem számítanak: ha erről leszoknál, nem tudnának bántani. Aggódj amiatt inkább, hogy mit gondolnak azok, akik számítanak. Legyél önmagad, és hagyd, hogy mások is önmaguk legyenek. És ha más vagy, mint a többiek, annál jobb. Milyen unalmas is lenne a világ, ha mindenki ugyanolyan lenne."


Értékelés: 5/4

Szerettem a könyv humorát, Harriet monológjai, szerencsétlenkedései viccesek voltak. Amikor kellett, akkor a könyv is megkomolyodott, de legtöbbször a vicces bénázások szintjén mozgott. Jó alapszituáció, amikor egy stréber geek-et bedobnak a modellek és a kifutók világába, holott neki a divathoz annyi köze van, hogy hallotta már ezt a szót, de semmi több. Néha az események kicsit gyorsak voltak, és kapkodtam a fejemet, az időt közben kb követni sem tudtam tudtam. Hány napig tartott a fotózás? Hány napig volt távolt Harriet? Tavasz volt vagy tél? Egy-két visszatekintéstől, majd a jelenbe való visszaugrástól néha vesztettem el a fonalat, de ez magát a sztorit nem befolyásolta.

Toby figurája volt a legidegesítőbb a regényben az állandó zaklatásával. Ez a fiú, bár Harriettel kb egy idős volt, mégis iszonyatosan gyerekesen viselkedett. Mindenhová követte a lányt, mindent gyűjtött róla, megfigyelő állomást épített fel a lány kertjében, és persze folyamatosan próbálkozott. Creepy volt. De ettől függetlenül, csak egy szerencsétlen geek volt, viszont Harrietről ez nem mondható el. Ez a kiscsaj 16 évesen létére elképesztő eszes volt, és bár nem volt gyakorlatias (sokszor tervek szerint csinálta a napirendjét, pánikroham jött rá ha valami nem úgy történt, ahogy ő azt szerette volna), de iszonyat gyorsan megtanult mindent. Sőt! Még olyan dolgokat is, amiről eddig semmit sem tudott és olyan távoliak voltak számára, hogy arra nincsenek szavak. Felzárkózott a divattal kapcsolatban is, és bár ezek a dolgok nem magolhatók be a netről, azért neki sikerült mindenkit meglepnie tudásával.

"Készítettem néhány kördiagramot, majd mérgelődve alkalmaztam is az alapszabályokat. De a divat nem így működik. Olyan, mint egy vén, síkos testű hal. Hiába próbálod megragadni, kicsusszan a kezedből, és nem tudod megmondani, merre fog landolni. Ráadásul minél kétségbeesetten igyekszel megfogni, annál hülyébben nézel ki.  A végén pedig már a földön csúszol-mászol, miközben mindenki rajtad röhög, a hal pedig rég eltűnt valahol az asztal alatt. "

Szóval Harriet engem nem idegesített, szimpatikus tinilány volt és ezért sem értettem az osztálytársakat, akik nem szerették őt. Főként Alexát nem tudtam hová tenni. Ő annyira elképesztő gyűlölettel viszonyult hozzá, amit Harriet nem érdemelt meg. Azt hiszem én jó barátnője lettem volna Harrietnek, hasonlóan ahogy Nat, bár azért vele volt egy kis összezördülés a modellkedés miatt, amire számítani is lehetett.

Jó vonal volt még Harriet apjának és Annabell-nek a mostohaanyának a története, akiknek végig drukkoltam, mert adódtak velük is helyzetek, amik a nagy modellkarrier közben buktak ki.

Kedves történetet írt Holly Smale, ami nekem csak úgy olvastatta magát.  Rengeteget nevettem közben a vicces és a szerencsétlenkedős jeleneteken. Persze a regényben van szerelmi szál is (Nick), ami nagyon cuki, és végig jelen van a könyvben úgyhogy lehet nekik drukkolni az utolsó oldalig. Wilbur (a modell ügynök) is tartogat meglepetéseket a könyv végén, egyáltalán nem átlagos karakter ő sem. Ráadásul imádtam a szavajárását. Elképesztő becézései voltak Harriet számára pl: Majompofim, Cukorborsóm, Bébi mókuspandám, Kis lekváros muffinom, Sziromlevél, Kicsi babám, Kicsi Borsóhüvelyem és még vagy 50 másik ilyen :)

Egy szó, mint száz: ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik nem találják önmagukat, és úgy érzik, hogy a világon senki sem szereti őket olyannak, amilyenek. A Geek girl 1. - A lány, akit soha nem vettek észre után biztos, hogy átértékelik a helyzetet, és másként látják majd önmagukat, és a világot. Harriet karaktere és a vele megtörtént dolgok hordoznak sok tanulságot, és bár néhol elképesztő dolgok történnek benne, az alapszituáció (megfelelés, önbizalom hiány, kamaszkori szorongás) bármelyik mai tini története lehetne.

Holly Smale írónő megérti és le is tudja írni a modell világot, de megállja a helyét a geek-ek között is. Számomra egy nagyon szerethető karaktert hozott létre, és ha valaki Harriettel kezdi meg a geekség megismerését jó alapanyagot kap :)


Holly Smale sorozatának első része szeptember 15-én jelenik meg. Rendeld elő 20%-os kedvezménnyel a linken keresztül!




Blogturné extra: Mennyire vagy geek? 



Válaszolj az alábbi kérdésekre igennel vagy nemmel. A végén csak annyi a dolgod, hogy számold össze hány igen válaszod volt. A megoldást a teszt végén találod.

1. Több könyved és email címed van mint cipőd és táskád? 
2.  Ha összeszámolod mennyibe került a számítógéped, mobiltelefonod, tableted és egyéb IT-kiegészítőid, akkor a végösszeg nagyobb, mint amennyibe az összes ruhád került.
3. Mindig hordasz magadnál egy USB sticket, hiszen sosem lehet tudni. 
4. Fejből idézel tudományos könyvekből vagy a The Big Bang Theory utolsó részéből, de azt, hogy ki nyerte az előző X-faktort akkor sem tudnád, ha kínoznának. 
5. Sokan mondták már rád, hogy sosem tudsz elszakadni a számítógépedtől, még akkor sem amikor nyaralni mész. 
6. Több videójátékot játszottál végig az előző évben, mint amennyi koncerten, buliban voltál életedben összesen. 
7. Ismersz legalább egy programozási nyelvet
8. A kedvenc tantárgyaid a suliban a számítástechnika, a matek, kémia, és a fizika voltak. 
9. Sosem hagytál még házi feladatot vasárnap estére, esetleg óra előtte, mert mindig megcsináltad hétközben azonnal őket. 
10. Sokszor álmodoztál már arról, milyen lenne dolgozni egy hatalmas számítástechnikai cégnek.

1-4 igen válasz = Mutatkoznak rajtad a geekség kezdeti jelei, de még van visszaút. Egyszerűen járj többet társaságba, és kevesebb tudományos könyvet olvass, vagy játssz a számítógépeden

5-8 igen válasz = Hoppá, ez már majdnem teljes geekség állapota. Rád tényleg mondták már, hogy igazi megszállott vagy a számítástechnika, a technikai újdonságok, vagy éppen a sci-fi sorozatok iránt.

9-10 igen válasz = Ok, kétségtelen, hogy te igazi geek vagy. Nálad nagyobb geeket lehet, hogy nem hordott hátán a Föld nevű bolygó, de ha igen, te arról is tudnál!


Blogturné extra: Te mennyire vagy geek?

Nyereményjáték

Te vágod a legújabb technikai újdonságokat? Esetleg kedvenc filmjeid mind sci-fik? Ha igazi geek vagy, netán ismersz geekeket, akkor ez a játék menni fog. Nincs más dolgod, mint a blogokon lévő képeket jól megnézd, és kiválaszd a geekekre jellemző dolgokat. Ha bizonytalan vagy, érdemes egy kicsit keresgélned a google-ben, vagy a blogok gazdáitól segítséget kérni.

Minden blogon egy-egy képet látsz, amelynek egyik fele geek dolgot takar, a másik pedig valami átlagosat. Írd be a Rafflecopper dobozban a geekek-hez tartozó betűjelet. Ha a játék végén eltaláltad az összes betűt az összes blogon (és lájkoltad is a megfelelő oldalakat) akkor te is esélyes vagy, hogy megnyerd a Manó könyvek kiadó által felajánlott 3 darab Holly Smale - A lány, akit soha nem vettek észre című regényét.





a Rafflecopter giveaway


A turnéban részt vevő blogok

09.07. Zakkant olvas
09.09. Deszy Könyvajánlója
09.11. Dreamword
09.13. Nem harap a... blog
09.15. Media Addict


Ezeket is olvasd el

2 komment

Subscribe