Modern boszorkány

4:17:00 PM



A Maxim Kiadó jóvoltából hamarosan megjelenik Debora Geary: Modern boszorkány című regénye, az azonos című sorozat első kötete. Ennek örömére a Blogturné Klub tíz bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Lauren és a modern boszorkányok varázslatos életét!

2014. május 27-től minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!
Fülszöveg:

Mi jut eszébe mindenkinek a boszorkányokról? Seprűnyél, nagy üst és varázsfőzetek. Ám a modern boszorkányok nem ilyenek. Otthonosan mozognak a modern technológia világában, és előszeretettel használják azt.
Jamie és Nell testvérek, mindketten boszorkányok. Egy programot készítenek, amelynek segítségével boszorkánytársadalmat építhetnek ki a világhálón. A program egy varázslat hatására érzékeli az átlagemberekre nem jellemző energiákat, és a weboldalra irányítja a talált boszorkányt. Egy nap Lauren, a 28 esztendős ingatlanügynök böngészés közben a chatszobában találja magát, ahol három nő megpróbálja meggyőzni, hogy ő boszorkány. A nő teljesen átlagos életet él Chicagóban, így elég cinikusan áll a beszélgetéshez, nem hisz a többieknek. A programban van a hiba, vagy ő egy edzetlen boszorkány, ami veszélyes lehet önmagára és a környezetére nézve is? A többi boszorkány dolga, hogy kiderítse az igazságot.

Megjelenés ideje: június 12.
ISBN: 9789632614670
Oldalszám: 376 oldal
Fordította: Komáromy Rudolf

Ritkán olvasok olyan könyveket, ahol az összes szereplővel szimpatizálok. Mindig van egy-egy karakter, akit ki nem állhatok, aki valamiért antipatikus, de Debora Geary Modern boszorkány című könyvében ilyen szereplő nem volt. Egyszerűen imádtam mindenkit. És hogy miért is?

Mert ez a regény egyszerűen cuki, szívet melengető, kedves, vicces és egytől egyig minden szereplőt a szívembe zártam.

A Modern boszorkány főszereplője Lauren, aki 28 éves és ingatlanügynökként dolgozik Chicagoban. Szereti a várost, ahol télen nagyon hideg van és nagyon jó a szakmájában. Elképesztő tehetséggel érez rá arra, hogy ügyfeleinek milyen ház kell. Barátnőjével Nat-tel szoros kapcsolatot ápol. Nat jógaoktatóként él szintén Chicagoban, sokszor összefutnak, közös jógaórára járnak, egymás támaszai és családja helyett családjai egymásnak.

Lauren egyik nap feltéved egy oldalra a neten, ahol élelmiszert szeretne rendelni, hogy feltöltse kamra polcait, ám egy fura csetszobában köt ki. Az ott online lévő nők elmondják neki, hogy ők boszorkányok és egy bevonzó bűbájjal hozták oda a lányt. A bűbáj szerint csak azokat az embereket sikerül a csetszobába invitálni, akik maguk is rendelkeznek bűbáj képességgel. Lauren szkeptikusan áll a témához, szerinte ő nem boszorkány és különben is ők nem léteznek. Valami hiba van a rendszerben.

Ám Jamie Walker és a nővére Nell (és annak férje) által létrehozott Varázsvilág program nem téved! A profi programozóként dolgozó család felnőttjei értik a dolgukat. Járatosak az internet világában, és bár Nell lányai még kislányok, de már tökéletesen programoznak. A Varázsvilág program egy online játék, ami a varázstalan emberek szól, de közben a program mögött komoly bűbájok állnak, amik összegyűjtik a boszikat és őket is szórakoztatják és tökéletes megélést biztosít a családnak. A Walker család több ilyen boszorkány begyűjtő programot írt már, és ezek segítségével új boszorkányokat ismerhetnek meg, akárcsak Lauren esetében.

Jamie (aki szintén 30-as boszorkány férfi) elutazik Chicago-ba, hogy felmérje Lauren képességeit. Meglepődve tapasztalja, hogy bizony a lánynak erős varázsereje van. Egy a varázserejével bánni nem tudó boszorkány veszélyes a varázsló társadalomra és a sima világra is, így Jamie segítő szándékkal próbálja tanítgatni Laurent, aki az első sokk hatás után egész befogadónak és tanulékonynak bizonyosul.


Imádtam ezeket a részeket, ahol Laurent tanítják, mert ezekből a párbeszédekből tökéletes megismerhettem a boszorkányok világát. Szó esett a főbb képességekről, a családfákról, a világról, ami a számítógépes program mögött bújik meg. És ezek a boszorkányok tényleg modernek. Értenek a programozáshoz, a bűbájokat az internetre engedik, webshopokat tartanak fenn ahol varázslatokhoz szükséges dolgokat be tudják szerezni a boszik, online játékot fejlesztenek halandóknak (és nem csak azoknak!), menedzselik a Varázsvilág honlapot, és cseten tartják a kapcsolatok, és sokszor videótelefonálnak is. 

Lauren a Jamie-vel való találkozás, és az első varázslás órák után belemegy abba, hogy a napsütötte kaliforniai Berkeley-be utazzon, hogy többet megtudjon erről az egész helyzetről és persze önmagáról. Miután Chicago-ban szembesült újdonsült képességeivel, amik a munkájában eddig mint jó benyomások, semmint boszorkányság által nyilvánultak meg úgy dönt, hogy többet szeretne megtudni erről az egészről. A csetszobában megismert boszik (Nell, Moira) és családjaik szeretettel várják Laurent, vele együtt barátnőjét Nat-et is és persze a hazatérő Jamie-t. Aervyn, Nell legkisebb fia (4 éves) a leglelkesebb. Ő ahogy megpillantotta Laurent különleges viszony alakul ki köztük. Ennek a könyv vége felé lesz jelentősége, ugyanis Aervyn varázserejének kiteljesedéséhez Lauren nagy szerepet fog játszani. De ne szaladjunk előre :)

A lány szinte rögtön a regény elején egy teljesen új világba csöppen. Sok sok kis boszorkányt (a legtöbb anyukának hármas ikrei születnek és a kicsik varázsképességgel is rendelkeznek), és kedves nagy családjukat is megismeri a landolás után. Berkeley-ben a Walker családban mindenki szereti egymást, a varázslás és az egymás iránt érzett szeretet tölti ki a mindennapjaikat. Nem éreztem Debora Geary regényében, hogy ez már átcsap gejlbe, mert olyan dolgokról mesél, amik egyébként minden (normális) családban megtalálhatók, csak máshol kisebb nyomokban (és nem varázslással karöltve érkezik!): összetartozás, szeretet, támogatás, egymás segítése, tanácsadás, ha valaki nem tudja mit tegyen/nem tud dönteni, kölcsönös figyelem, egymás kedves zrikálása, kiadós közös vacsorák/ebédek/reggelik egy nagy asztalnál, varázslással kapcsolatos ugratások és sok sok nevetés. 

Jól elfér egymás mellett az online világ (kifejezetten szerettem a csetes beszélgetések olvasni) és a boszorkányság, a varázsigék, és a ráolvasások. Jó volt megismerni Chicago-t, Berkeley-t és a szerteágazó boszorkány társadalmat. Betekintést kaphatunk arról is, hogy a különböző boszorkányok, hogyan élik a mindennapjaikat, milyen szakmákban hasznosítják képességeiket. Extrán megható jelenet, amikor egy foglalkoztató csoportban Lauren a képessége segítségével rájön arra, hogy mivel változtathat egy beteg kisfiú fura viselkedési zavarán.

Értékelés: 5/5 

Aki azt várja, hogy a Modern boszorkány szereplői gonosz varázslatokat hajtsanak végre, az csalódni fog. Az is, aki harcolós jeleneteket miatt vásárolja meg a könyvet. Az is, aki fülledt erotikus félmeztelen boszorkány pasik és boszi/vagy halandó csajok szerelmi jeleneteit vizionálja. Ebben a könyvben nincsenek vérre menő csaták, nincs ellenségeskedés, nincs harc és erotika sem igazán. De ez egyáltalán nem hátrány! Sőt!

Debora Geary így is képes arra, hogy fenntartsa az olvasás közbeni érdeklődést, mert úgy vezet végig a modern boszik képességein, életükön, hogy az olvasónak is kedve támad meglátogatni őket. A könyv elolvasása után biztos, hogy szeretnéd körbeülni a Berkeley-ben található asztalt, szeretnél részese lenni ennek a meghitt belső körnek, akik feltétel nélkül szeretik egymást és nagyon szoros a viszonyuk. Mind családilag, mind a tanítók és tanítványok szintjén.

Bár a könyvben van egy szerelmi szál, de ez sem a szokványos a fiú meglátja a lányt és/vagy fordítva majd bumm egymásba szeretnek. Itt természetesen közre játszik egy boszorkány képessége, és ez indítja el a szerelmet. Nem árulom el kik között bontakozik ki ez a viszony, de nagyon jó érzés volt ezt olvasni és drukkolni nekik. 

Vidámságból sincs hiány a Modern boszorkányban! Ennek okozója főként Aervyn, aki bár csak 4  éves, de különleges képességei révén mindig megvicceli a többieket. Lauren eleinte a szkeptikusságával teremtett vicces helyzeteket, később Jamie beavatkozása és tanításai révén volt jó pár humoros rész, amin lehetett mosolyogni bőven. 

A könyv vége csupa megható jelenetet tartalmaz és úgy van lezárva, hogy az nem is lehetne tökéletesebb!  Nekem abszolút boldogság volt olvasni ezt a regényt, nagyon megszerettem a szereplőket (Lauren, Aervyn, Jamie, Nat, Nell) úgyhogy ti se hagyjátok ki!




Rendeld meg a könyvet 30% -os kedvezménnyel 2990 helyett 2099-ért a linkre kattintva!




Blogturné extra: boszorkányos könyvek és tévé sorozatokat!

Kifogyhatatlan téma a rendezőknek és az íróknak a boszorkányok, hiszen régi időkre nyúlnak vissza a történetük. Az 1487-ben kiadott szerzetesek által leírt Malleus maleficarum nyíltan közli, hogy a boszorkányok ártalmas varázslatokat folytatnak és az ördöggel kötöttek szövetséget, így nyugodtan üldözhetők, hiszen megtagadták Istent és az ördögre esküsznek. A 15-18. század között rengeteg boszorkányt (illetve annak tartott pogány embert) ítéltek halálra. Magyarországon Szeged városában volt a legtöbb boszorkány per, ahol többen haltak a máglyán elégve, mígnem Mária Terézia betiltotta a boszorkány üldöztetést.


Az irodalomban rengeteg könyvben bukkan fel boszorkák, jók és rosszak egyaránt. A legismertebb és legtöbb olvasott történet J.K. Rowling Harry Potter sorozata lehet, ahol rengeteg mágikus lény mellett a boszik is helyet kapnak. Üstben főznek, bájitalt kevernek és átkokat szórnak. Ki ne ismerné Hermione Grangert a legokosabb és legügyesebb boszorkát?

További külföldi szerzők boszorkányos gényei:
  • Alex Finn - Beastly - A szörnyszívű - ahol egy gonosz boszorkány varázsolja el a főszereplőt, akit csak egy csók oldat fel az átok alól.  Film is készült a könyvből, amit én imádtam.
  • Charlaine Harris - True Blood könyvsorozatában is előfordulnak boszik, a vámpírok, vérfarkasok és a  tündérek mellett. A könyvből egyébként sorozat is készült, akárcsak a Vámpírnaplók könyvsorozatból, amelyben szintén van boszorkány szereplő!
  • Celia Rees - Bűbájos Mary - A regény főszereplője Mary, akinek nagyanyját boszorkánysággal vádolták meg, majd felakasztották. A lány távol kezd új életet, de nem tudja itt sem lemosni magáról a gyanút, amikor kiszemelik és boszorkánysággal vádolják.
  • Nora Roberts is írt boszis sztorit. Pl: Bűbájosok címmel.
  • Kim Harrison: Boszorkányfutam - ezt a regényt hamarosan újra kiadja a Könyvmolyképző, én is turnézom majd vele, és alig várom, hogy a fejvadászok életét élő boszorkányról olvashassak.
  • Coelho - A portobellói boszorkány - a brazil író is szentelt egy kötetet ennek a mítikus alaknak, csak ő egy kicsi spirituális vizekre vitte a sztorit.
  • Katherin Howe- A boszorkányoskönyv című regényét nagyon szerettem. Igazán érdekes olvasmány volt az üldözött nőkről, és egy mai korban élő lányból, aki doktorációját írja de nagymamája régi házában fura dolgokat talál és többet megtud a salemi boszorkány perekről. Itt írtam róla kritikát >>> 
  • Mats Strandberg és Sara B. Elfgren A Kör trilógia első részét már én is beszereztem. A svéd szerzőpáros könyvében is vannak misztikus dolgok így ebből sem hiányozhatnak a boszik, ám itt kamaszlányok képében bukkannak elő.
  • Rachel Hawkins - Hex hall című regényében Sophie boszorkánynak született, ám erre csak a szalagavatóján jön rá, ahol felhívja magára a figyelmet, ezért elküldik egy bentlakásos iskolába.
  • Kevin Hearne - Megátkozva - Atticus a regény hősét eddig nem izgatták a boszorkák, de most kölcsönös megnemtámadási egyezményt készül aláírni velük. 
  • Lisa Jane Smith - A Vámpírnaplók és a Titkos kör írónője nagyon vonzódhat a boszis témához, mert Nightword trilógia címmel is írt egy sorozatot. 

Magyar írók boszis könyvei:  

Persze ezer és ezer boszorkás regény lenne még, de hirtelen ezek jutottak eszembe. Ha tudtok még nyugodtan kommentáljatok, mert biztos hogy egy csomó elkerülte a figyelmemet :)



Sorozatok terén is szívesen ábrázolják a boszorkányokat. Mindenki ismeri biztos a Bűbájos boszorkák sorozatot, ahol a 3 Halliwell nőver mindennapjait követhettük nyomon. Bevallom én a délutánjaim nagy részét nekik szenteltem :) Említettem már a Vámpírnaplókat, True Bloodot is én ezekbe is belekezdtem, de nem értem a végére még egyik sorozatnak se.


Van mostanság is új a nap alatt. A Witches of east end sorozat főszereplője 4 boszorka, akik származásukat kutatják, miközben persze varázslat, mágia és titokzatos dolgok kezdenek körülöttük gyülekezni és persze egy átok is sújtja őket! Nemrég indult sorozatról van szó!


Nálam már régóta tervben van az American Horror Story sorozat megnézése, eddig egy-két videót láttam belőle és elég félelmetes volt. Állítólag ebben is szerepet kapnak a boszorkányok, de aki nézi majd megerősít ebben :)

A Salem sorozat története a XVII. századbeli Salem-ben játszódik és azt boncolgatja, hogy a boszorkányperek mögött ki álltak, miért és a vádak mennyire voltak igazak. A következő nézivalóm ez lesz, ha lefutott a Penny Dreadful - amiben konkrét boszorkányok még nem bukkantak fel, de elég misztikus úgyhogy még bármi lehet.


A The Secret Cirle könyvben is megjelent (első rész itt), de természetesen ez sem kerülhette el, hogy a tévék képernyőn is helyet kapjon. Tiniboszorkányok, szerelem, titkok és misztikum.


És ha már tinik akkor, Sabrina a tiniboszorkány című sorozat, ami gyerekkorom kedvence volt nem maradhat ki a felsorolásból! Melissa Joan Heart és a fekete macska Salem örök favorit nálam!

Boszik előfordulnak még a Supernatural - Odaát sorozatban, a Sleepy Hollow-ban, és a Buffy, a vámpírok rémében is. Az Once upon a time (ebből könyv is készült!) sorozatban az egyik szereplő a nyugati boszorkány, így ez a vonal itt is feltűnik, akárcsak a Grimm sorozatban, ahol Boszorkányfajzatnak hívják az egyik szereplőt.

Nyereményjáték

A boszorkányokról legendák keringenek. Regények és filmek mesélik el történeteitek újra és újra.
Hogy léteznek-e? Egy biztosan. Az üst felett görnyedve éppen varázsigéket mormol, miközben egy fiolányi szerencsét löttyent főzetébe, hogy így segítsen Benneteket a nyereményhez. Kíváncsiak vagytok a nevére? Sajnos nem árulhatja el, hisz a név hatalom. Erre hamarosan Ti magatok is rájöttök.
Minden blogon találtok egy varázslókártyát, melyek mindegyike egy-egy híres boszorkányt, boszorkánymestert, varázslót vagy mágust rejt. A rajtuk szereplő információmorzsák alapján kell kitalálnotok, hogy hogyan hívják az illetőt. Minden megfejtett névvel növelhetitek esélyeteket a fődíj megszerzésére.


A nyeremény pedig nem más, mint a Maxim Kiadó által felajánlott, 3 db Modern boszorkány könyv egyike. (Postázás csak Magyarország területén belül!)

a Rafflecopter giveaway


A turnéban résztvevő blogok:

05/30. - Dreamworld
05/31. - Deszy könyvajánlója
06/02. - Kristina blogja
06/03. - Angelika blogja
06/04. - Zakkant olvas
06/06. - Nem harap a...
06/08. - Könyvszeretet
06/10. - Szilvamag olvas
06/12. - Roni olvas
06/14. - Insane Life

Ezeket is olvasd el

4 komment

  1. Egy kis gondban vagyok. Szám szerint az ötödik boszorkányt kell beírni, de ott Könyvszeretet boszorkányára kíváncsiak. Zakkant boszorkánya a hetedik kis rublika. Tehát akkor az 5. vagy a 7. dobozkába írjuk a nevet? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Javítottuk a raffle dobozt, így már helyesen szerepel :) Köszi az észrevételt!

      Delete
    2. Én köszönöm! :)

      Delete
  2. Én is hibáztam. Beírtam a soron következőbe, és aztán láttam, hogy az a 7-es boszorkány.
    Most beírtam a jó helyre, az 5-be, de a 7-ből már nem tudom törölni:-(
    Most akkor már végem, és nem kűzdhetek tovább a könyvért?

    ReplyDelete

Subscribe