Joe Hill - Szarvak

10:33:00 AM

Joe Hill: Szarvak

– Ha jól megnézzük, a Sátán volt az első szuperhős.
– Nem inkább szupergonosz?
– Egyértelmű, hogy hős. Gondolj csak bele. Az első kalandja rögtön az volt, hogy kígyóalakot öltve kiszabadított két rabot, akik pucéran sínylődtek egy megalomániás, mindenható zsarnok harmadik világbeli dzsungelbörtönében. Egyben változatosabbá tette az étrendjüket, és rányitotta a szemüket a saját szexualitásukra.

2010 legjobb könyve számomra A szív alakú fekete doboz (is) volt, így amikor megjelent a Szarvak, egyből megvettem. Teljesen áron, durr bele, fel kell tenni a polcra, el kell olvasni. Jaj de kis naív voltam akkoriban (ma már körültekintőbben veszek könyveket!). A nagy elánból aztán az lett, hogy belekezdtem egyszer a Szarvakba és félbehagytam, mert voltak sokkal izgalmasabb olvasmányaim is akkoriban. Miután felvettem az idei várólistámra gondoltam most végre tényleg belekezdek és be is fejezem, csak azért is. Persze miután ezt megtettem egy kicsit szarul rosszul éreztem magam, hogy miért nem olvastam el ezt hamarabb? Mert a maga módján jó volt a könyv.

Bár nem tökéletes a Szarvak, de valami olyan különleges hangulata van (akár A szív alakú fekete doboznak), hogy amikor túllendültem az első 100 oldalon, már nem is akartam letenni. Egyszerűen olvastatta magát és a rettegett 500 oldal sem okozott gondot. Ez már fél siker! (És ezzel kipipáltam a leghosszabb várólistás könyvemet! Juhú!)

deviantart 



A könyv főszereplője Ignatus Perry aki még nincs harminc éves, de egyik nap arra ébred, hogy fején kinőtt 2 hatalmas szarv, ami fáj és lüktet. Másnaposságára fogja ezt a fura esetet, hiszen előző este volt ex-barátnője Merrin halálának évfordulója, így Ig rendesen felöntött a garatra. Merrint kegyetlenül meggyilkolták 1 éve és mindenki a férfit gyanúsította, hiszen előtte szakítottak ám neki köze sem volt ehhez. De akkor ki volt a gyilkos? És miért? Lehet, hogy Ig volt de nem emlékszik rá? Lakozik benne valami ördögi, ami most 1 év után előtör előle és ezért nőttek a fejére szarvak? Ezek a kérdések futnak gyorsan át az ember agyán, amíg kicsit jobban bele nem ássa magát a sztoriba.

De hogy mi is történik a könyvben? Lássuk!

Ig a szarvakkal a fején felkel és elmegy az orvoshoz, ahol rájön, hogy ez a fura kinövés olyan hatással van az emberekre, mintha maga az Ördög jelenne meg előttük és minden rossz gondolatot és tettet előhoz belőlük. Ig hatására az orvosi rendelőben egy anyuka, egy nővér és maga az orvos is elmondják a legdurvább gondolataikat a férfinak, aki hirtelen nem is tud mit kezdeni velük és inkább elmenekül a szülői házba. Ignatus testvére híres szaxofonos (Terry), tévéshowkba szerepel, jól keres. Ig szülei és nagyanyja normális család benyomását keltik. Van pénzük, és így amikor Iget vádolták Merrin meggyilkolásával szereztek ügyvédet és lefizettek valakit, hogy semmisítse meg a bizonyítékokat.  De ezt a család tényleg ennyire önzetlenül tette? Tényleg csak a szeretet vezérelte őket ebben? El is hitték, hogy nem a fiú a gyilkos?

Ig a szarvak miatt a családját is megkísérti a tudta nélkül és olyan titkokra derül fény, ami alapján a  férfi rájön, hogy Merrin meggyilkolásáért felelős személy még szabadon garázdálkodik, és akár ő el is kaphatná, hogy megbosszulja tettét, hogy elvette a szeretett lány életét.

Joe Hill zseniálisan beteg és fura atmoszférával vonja be a könyvet, tele van a Szarvak meghökkentő gondolatkinyilatkoztatásokkal, azaz az őszinteségre csábító szarvak hatása alatt álló emberek megvallják Ignek aberráns, fura, félelmetes gondolatait. A könyv emellett tele van fekete humorral, meg vallásossággal, ami számomra sok esetben túlzó volt. Azt viszont érdekes volt olvasni, hogy az Ördög szarvaival rendelkező Ig bemasírozik a templomba, ahol a lelkész és segítője (egy apáca) meghökkentő és beteges gondolatokat oszt meg vele. Szép kis fricska ez az egyháznak!

Bár nekem nem igazán jöttek be a túlzott vallási szövegek, Isten, az Ördög, a prédikációk, Ig imái a kígyóknak (akik mióta szarva nőtt fura mód követik őt mindenhová), de helytállóak voltak és igazából ezek nélkül kevesebb lenne a könyv, úgyhogy szájhúzogatva ezeket is elolvastam és nem hőzöngtem sokat.

Hány és hány ember siratta meg Jézust az Ő keresztjén. Mintha soha senki már nem szenvedett volna úgy, ahogyan Ő szenvedett. Mintha nem csoszogtak volna emberek milliói az övénél kíméletlenebb halálnemek felé, hogy aztán jeltelenül múljanak ki a világból.

Ami viszont kifejezetten tetszett, hogy az unalmasabb vallásos részek között volt néhány érdekes visszaemlékezés. Megismerhettük fiatalkori Ig-et, barátait, családját, és kapcsolatát Merrim-mel, akit tizenévesen ismert meg egy misén a templomban. Ezek a visszatekintések sokkal érthetőbbé tették a felnőtt férfi érzései, és az egész szituáció és sok miértre is választ adott. Minden a templomban kezdődik, ahol Merrin aranykeresztjének csillogása megvakítja a fiút. A lány elhagyja a keresztet, Ig megtalálja, visszaadja neki majd összebarátkoznak és összejönnek. Igazi fiatalkori szerelem az övék, tiszta, meghitt és mély, de a felnőttlét szétzilálta őket. Jöttek a kegyetlen hétköznapok problémái, a szerelmeket felemésztő távolság, féltékenység és a viták. A könyvben egyszerre van párhuzam a múlt régi eseményei és a jelen történesei között, ez a váltogatás tette igazából érdekessé az egészet.

Mintha a romantikusok szerették volna Sátánt. Biztos azért, mert vagány szakálla van, él-hal a nőkért és a szexért, és tudja, hogyan kell egy jót bulizni.
Szerettem a két fiatal kapcsolatáról szóló részeket, a kis erdei házat, a finom kis flörtöket, azt hogy egyre közelebb kerülnek egymáshoz, de mégis a könyv egész hangulatát nem ezek adják. Ez csak egy kis része. A könyv leginkább fura vallásos dolgot, beteg kinyilatkoztatásokat, elhagyott gyerekkori helyszíneket, baljós véget ígérő befejezést tartogat. Ig tényleg maga az Ördög földi megtestesülése lenne? Vagy csak egy fiú, aki valami misztérium folytán szarvakat kapott és néhány olyan tulajdonságot, amivel megbosszulhatja egy fiatal lány értelmetlen halálát?

Értékelés: 5/3

Nem bántam meg, hogy megvettem a könyvet, még akkor sem ha maradéktalanul nem vagyok vele megelégedve vele. Voltak bőven unalmas részek, a sok vallási maszlagtól néha kifojt az agyam. Semmi bajom azzal, aki keresztyén (vagy bármilyen más vallású), meg azzal se ha templomba jár, én egyszerűen nem azonosulok ezzel. Én másban hiszek és amikor oldalakon keresztül a hitről és Istenről olvastam már kezdett kicsit az agyamra menni. Viszont ezek kellettek ahhoz, hogy végigvigyék Ig karakterfejlődését, és megértsük. És ezt Joe Hill igazán profin adagolja a regényben. Hill stílusát nagyon szeretem, meg a hangulatot amit teremt. Korhű karcos rockzenék, jó leírások, és némi vulgáris töltet. Nekem ez bejött! A szív alakú fekete dobozban megismert rocksztár (élet)stílus (kemény piálások, üvöltő rock-metál, régi kocsik, füstös pubok, hátsó üléses szexjelenetek) itt is felbukkannak.

Egyébként az unalmas részek mellett el is gondolkoztat azért a Szarvak, főleg arról, hogy mindenkiben van valami mélyen megbújó gonosz, legyen az egy pap, kisgyerek, vagy éppen egy rendőr. Az emberek többsége nagyon sötét gondolatokat rejt.


A könyvből egyébként Daniel Radcliffe főszereplésével film is készült. Nem is lehet annyira szar, 7.1-es pontszámmal áll az IMDB-n, nálam ez már nézhető kategória. Csak az tart vissza, hogy nincs hozzá normális felirat és nekem arra szükségem van a jobb megértés miatt. (Szóval ha valaki olvassa ezt a posztot, és kerít normális feliratot vagy csinál, a hálám a sírig fogja üldözni!)


kép: tumblr



Egyébként szót kell ejteni arról is, hogy Joe Hill Stephen King (Tortúra, Kedvencek temetője, Carrie, Cujo, Az stb...) a horror könyv író fia, de álnevet használt, hogy ne apja hátán felkapaszkodva fusson be. Ez számomra szimpatikus, de ha nem tudnám, hogy Hill King fia, akkor is eszembe jutott volna a könyv olvasása közben, hogy van itt valami rokoni szál. Hordozza King jellegzetes jegyeit, stílus foszlányokat, de a horror ebből a könyvben kimaradt. Talán jobb is, talán nem, ezt mindenki döntse el az elolvasás után.



Szerezd meg a Szarvakat 15%-os kedvezménnyel innen!




Kiadó: Európa Kiadó
Oldalszám: 504
Joe Hill a Twitteren és a Facebook-on.



Ezeket is olvasd el

1 komment

  1. Szív alakú doboz, nem "szív alakú fekete doboz" -minden kotekedesi szandek nelkul :)

    ReplyDelete

Subscribe