Patrick Ness - Soha nincs vége

8:39:00 PM


Amikor a jéghideg víz a bőrödhöz ér, még nem vagy biztos benne. De amikor kezded elveszíteni az uralmat a tested felett, amikor először megérzed a reccsenést valahol a lapockád tájékán, majd amikor a koponyád éles csattanással a sziklának ütődik, már biztosan tudod: itt van vége….

Vagy mégsem?

Nem. Soha nincs vége. Hogy miért? Tarts velünk május 1-13-ig Patrick Ness felkavaró és ragyogó könyvének blogturnéján, s talán megleleled a választ a kérdésre. A turné során megismerheted a regény roppant tehetséges íróját, a könyv nagyszerű karaktereit, olvashatsz virtuális világokról, mazsolázgathatsz az idézetek között, és ha ügyesen használod az eszed, megnyerheted Patrick Ness: Soha nincs vége című könyvének egy példányát!


Kiadó: VIVANDRA
Oldalak száma: 400 oldal
ISBN: 9789638767134
Megjelenés: 2014. április 24.
Fordította: Lázár Júlia

Fülszöveg:
A fiú kétségbeesetten, magányosan merül el a háborgó tengerben.
Meghal.
Majd felébred, csupaszon, a testét zúzódások borítják, de életben van.
Hogy lehet ez? És mi ez a különös, elhagyatott hely?
Ahogy lassan megérti, hogy mi történik vele, a fiú egyre jobban mer remélni.
Talán ez nem a vég…
Talán még nincs vége…
Patrick Ness új ifjúsági regénye. Ismét felkavaró, megindító, letehetetlen könyv a világszerte elismert szerzőtől.


Nemrég volt alkalmam találkozni Patrick Ness-szel a Könyvfesztiválon (itt ömlengtem róla, de bevallom, amíg elém nem került a Soha nincs vége fülszövege és borítója vajmi keveset tudtam az íróról. Megnéztem a könyveit, elolvastam a fülszövegeiket, de konkrétan azt sem tudtam, hogy milyen a stílusa. Úgyhogy amikor belekezdtem a Soha nincs vége olvasásába teljesen fogalom nélkül voltam, hogy mire is számíthatok majd. Az ilyen könyvekből értek már csalódások, és történtek nagy pofára esések, de mindenkit megnyugtatok, hogy ennek a postnak a végén azért happy end lesz.

kép forrása: tumblr.com
Ellenben nem éppen a boldog véggel indul a Soha nincs vége című könyv. Konkrétan a főszereplő Seth öngyilkosságát olvashatjuk a fiú szemszögéből, aki a történt mesélője lesz a későbbiek során is. A fiú (ekkor még nem tudjuk, hogy miért) az óceánba veti magát, ahol halálos hullámok várják. Meglepő történet indítás hiszen egy kamaszról van szó, akiről semmit sem tudunk, csak azt érzékeljük, hogy vergődik a jeges, háborgó óceánban önszántából, hogy végre véget érjen az élete. Számomra elég szívszorító volt olvasni Patrick Ness sorait, amiben Seth véget vet életének. Amikor a sziklának csapódik a srác feje, szinte hallottam a reccsenést, ami az ő élete végét jelentette, ám a könyvnek csak a kezdetét.

Ugyanis ez után indul be a történet, amikor Seth felébred egy új "világban". Ez a pokol lenne? Vagy mennyország?

Seth Wearing régi angliai házának nappalijában találja magát, egy fura koporsóban, testét tekercsek fedik, és teste bár tele van zúzódásokkal, de mégis élő. Él! Feltámadt? A mennybe, netán a pokolba került? Ez az, amit főhősünk sem tud igazán. Kimászik fura ágyából és megpróbálja felfedezni a körülötte lévő világot. Rájön, hogy szülei régi házában van, Angliában ahonnan jó pár éve elköltöztek, mert történt egy tragédia öccsükkel. A pár éves Owent, egy az angliai házuk mellett található börtönből szökött rab elvitte magával, és megsebesítette. Seth vigyázott Owenre aznap, így ő felelősnek érzi magát a történetek miatt, de ez csak a regény későbbi részéből derül ki.

Patrick Ness nagyon tárgyilagosan írja le Seth gondolatait, és érzéseit. Szinte már nyersnek mondanám, ám azért sok minden van a mondatok mögött, így a fiú aggodalmai és kétségbeesése úgy szippantott be, hogy észre sem vettem. 

- Azt hittem, Gudmund elvesztése a legrosszabb, ami történhet velem - feleli Seth -, de nem így lett. A legrosszabb, hogy sosem volt igazán az enyém. És akkor, abban a pillanatban, azon a szaros, hihetetlenül borzalmas délutánon, egy szaros kisvárosban, Washington szaros, dermedt tengerpartján, egyszerre nem maradt semmim. Semmi több, mert az egyetlen jó dolog, ami nekem jutott, mégsem volt az enyém.

kép forrása: tumblr.com
A könyv eleje kicsit döcögősnek tűnt nekem, aki a sok karakterhez és történéshez szoktam hozzá. Kicsit furcsa volt, hogy az első 50 oldal szereplője csak maga Seth, aki bizonytalanságban gyötrődik ezen a furcsa helyen és csak a gondolatait olvashatjuk és csak abba láthatunk bele, ahogy felfedezi a körülötte lévő helyet.

Ahol felébredt bár megegyezik a régi angliai otthonával és környékével, egy élő emberrel sem találkozik az itt töltött első pár napjában. Joggal hiszi a srác azt, hogy ez az ő egy személyes pokla, ahol naponta látva a börtönt emlékeztetheti saját magát az Owennel történt esetre. És ha ez nem lenne elég Sethet fura álmok kínozzák. Amikor elalszik újra átéli életének fájdalmas, vagy éppen érzelmileg megterhelő történeseit. Az álomvilágban újra abba a délutánra kerül, ahol a szökött rab elrabolta öccsét, vagy amikor kiszivárogtak azok a képek, amik miatt kiderült, hogy Seth meleg. Igen, jól olvastad. Patrick Ness történetének főszereplője egy homoszexuális fiú, ám ez a szál mintegy mellékesen van megemlítve.

Az álmokból kiderül, hogy Seth hogyan kerül egyre közelebb barátjához Gudmundhoz a vele egy idős fiúhoz és hogyan viselkedik a többi barátjával (H-val, és Monicával), milyen a viszonya apjával, anyjával és öccsével Owennel, aki elrablása, majd kiszabadítása után nem élhet teljes életet. Megismerhetjük Seth amerikai mindennapjait, érzéseit, gondolatait és szépen lassan rájövünk, hogy miért is követett el öngyilkosságot.

A Soha nincs végéről eleinte azt hittem, hogy egy szereplős regény lesz, de a kietlen angliai helyszínen Seth véletlenül összetalálkozik Regine-nel, és Tomasszal. Regine egy nagy darab francia nagyszájú csaj, Sethtel egy idős, addig Tomasz egy Lengyelországból a jobb élet reményéből disszidált fiú csak 12 éves. Mit keres két fiatal szintén ott, ahol ő van? Mit akarnak tőle? Ki az a titokzatos Vezető, aki elől menekülni kell és miért? Regine és Tomasz csak Seth képzeletének szüleménye? Mi ez a hely? Pokol? Vagy menny? Felébred e valaha ebből a helyzetből? Vagy tényleg ez a halál utáni élet?

Megannyi kérdés, amire apránként kapunk választ Parick Ness könyvéből.

Szerencsére, amikor megjelent a 3 másik szereplő egyre jobban beindul a történet és izgalmassá vált. Amikor a másik 2 fiatal megmenti Sethet a Vezetőtől sok olyan dolog történik, ami miatt vártam már a könyv végét, hogy válaszokat kaphassak. Seth megpróbál rájönni arra, hogy ez a különleges hely, ahol itt ragadt Regine-nel és Tomasszal mi is igazából. Konkrét dolgokat nem írt le Patrick Ness, de sejthetjük mi is, hogy valami nem stimmel a kihalt városban és ezt a három gyereket valami összekapcsolja a titokzatos Vezetővel. Kalandos nyomozások és megmenekülések révén néhány dolog azért kiderül, de a könyv vége egy hatalmas kérdőjel maradt számomra.

Értékelés: 5/4

Ness nagyon jól bánik a tabu témákkal: kamaszkori öngyilkosság, homoszexualitás, gyerekbántalmazás, gyász, depresszió. Nagyon tetszett, hogy őszintén és úgy adta a szereplők szájába a mondatokat, amiket maguk az emberek is ilyen helyzetben mondanának, esetleg tennének.

Ez a könyv számomra maga volt a realitás, amit egy fura világba csomagoltak. Sokan hasonlítják a Mátrix-hoz a regényt, én ezt nem vettem észre, ám azért vannak párhuzamok, mert a Soha nincs vége egy olyan világban játszódik, ami teljesen alternatív és amiről sosem tudjuk eldönteni, hogy ez most tényleg létezik, vagy csak elképzelik a szereplők.

Nem tudom, hogy a vége miért sikerült ilyen lezáratlanra (állítólag nincs folytatás), nekem így egy kicsit hiányérzetem van, ezért is a levonás. Mintha elfogytak volna a lapok és kész ennyi. Persze jól van ez így is, hiszen a folytatást mindenki képzeletére bízza az író, de én szeretem a konkrét lezárásokat. Egyébként a magyar kiadásban az utolsó mondat után van a könyvbe belefűzve pár üres lap, gondolom ez szimbolizálja az "ide mindenki írja le az ő befejezését részét".

kép forrása: tumblr.com


Szerettem a karaktereket, mert mindegyikük erős volt, kitartó és nagyon emberiek. A Vezető kivételével mindegyikük múltjuk fájó történéseit hordozta és ez nagyon szerethetővé tette mind Sethtet, Reginet, és Tomaszt.

Aki szereti a valóságos és elgondolkodtató sztorikat, amikben van egy-egy érdekes csavar az mindenképpen szerezze be a Soha nincs végét, mert ez a könyv lesz az, ami bőven tartogat gondolkodni valót.



Rendeld meg a könyvet 15% -os kedvezménnyel!



Blogturné extra: kedvcsináló idézetek a könyvből: 

Az ember először azt mondja, hogy jó, messze nem tökéletes, de elmegy, aztán meg hozzászokik. És egy napon arra ébred, nem is érti, hogyan romlott így el minden.
- Az én apám is tönkrement - jegyzi meg gyöngéden Seth- És azt hiszem, kicsit az anyám is.
- Na és te?
 - Igen, én is- Úgy látszik, az emberek tönkremennek. Mindenki.


- Hogy mi ez a világ? Ez az ostoba, üres világ? Hogy talán maga a pokol? Kit érdekel?! Valóságos-e vagy sem, netán mindannyian valami virtuális valóságból ébredtünk rá, vagy az egész csak a te képzeletedben létezik, Seth, rohadtul nem érdekel! Annyit tudok, hogy én magam elég valóságos vagyok. És Tommy is. Akármilyen pokoli ez a hely... - fejezi be sokkal halkabban, mintha kifutott volna belőle az erő -, akármilyen rémséges, még mindig jobb, mint ott volt.
Seth a homlokát rángatja - Dehogy esünk el!
- Tudom, hogy engem akarsz bátorítani de minden megtörténhet. Van egy kis kockázata, ha a halállal száll szembe az ember. Nem győzhet mindig.
A hallgatás is lehet hazugság.
Az embereket nehezebb megmenteni, mint gondolnád. És mintha elfelejtenéd, hogy nem ok nélkül mentek oda. A világnak vége.
Nem hiszem, hogy olyan könnyű lesz, mint képzeled. Engem teljesen legyűrt az emlék. Nehéz azon változtatni, ami egyszer már megtörtént.
- Mit jelentsen ez az egész?
Regine kuncog. - Komolyan kérdezed? A valóságos élet olyan, amilyen. Zavaros. A jelentése attól függ, honnan nézed. Csak egyetlen dolgod van, hogy kitaláld, miképpen élhetsz vele.
- Az élet nem úgy zajlik, ahogy azt mi elképzeljük - jegyzi meg Tomasz. - Még akkor sem, ha egészen biztosak vagyunk benne, mi történik legközelebb.
Ahogy a barátai megteszik az utolsó mozdulatokat, gombokat nyomogatnak, a képernyőn villogó kérdésekre válaszolnak, Seth azt gondolja, az egyetlen bizonyosság az, hogy ezzel nincs vége. Soha nincs vége.

Nyereményjáték

A történet során Seth állandóan rejtélyekkel és kérdésekkel találja szemben magát. Ébredésének első pillanatától kezdve, mint egy kirakós darabkáit, úgy próbálja összerakni az életét, a múlt eseményeit, a jelen furcsaságait.

Így aztán a Soha nincs vége blogturné nyereményjátéka is a gondolkodásra és a logikára épül, segítségünkre hívva a könyv szereplőit és azok jellemző tulajdonságait.

Minden blogon találsz egy állítást - összesen tehát 7 db-ot. A 7 állítást figyelembe véve, azok információs tartalmát kiszűrve, kilogikázva a következő kérdésre kell választ adni:

Ki fut sportszerűen a regény szereplői közül???

4. állítás: A Vezető nem lengyel, futni sosem szokott.


/a kiadó kizárólag magyarországi postacímre postáz! Segítségül: a választ a bejegyzések némelyikében is megleled, ha figyelmesen olvasol!/

a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő blogok:

05.01. - Roni Olvas
05.03. - CB Olvas
05.05. - Loki Olvasmányai
05.07. - Zakkant Olvas
05.09. - Media Addict
05.11. - Loving a wild book
05.13. - Nem Harap a ... Blog


Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe