Ally Carter - Ha megtudnád, hogy szeretlek, meg kéne öljelek

11:30:00 PM

"– Nem tudom, miről beszélsz! – vágtam rá, túl gyorsan ahhoz, hogy jó hazugság legyen. Elárulok valamit a hazugságról: egy részednek komolyan hinnie kell benne. még ha csak egy apró, baljóslatú darabkának is, ami az agyad legfeketébb, legsötétebb részében bujkál. Akarnod kell, hogy igaz legyen."


Cammie Morgan kém. A világ egyik legjobb kémiskolájába jár, ahol édesanyja az igazgatónő. Barátnőivel (Bexszel és Lizzel) az iskolában volt CIA ügynökök óráján tanulják meg a mesterség csínját-bínját. Cammie bár szereti a sulit, édesanyjával jól kijön mégsem élheti a tipikus 16 éves tinilányok életét. Folyton titkolóznia kell, hogy milyen iskolába is jár. A tökéletes fedősztori (hogy a Kivételes Ifjú Hölgyek Gallagher Akadémiájába járnak) mögött kemény kiképzések, életveszélyes küldetések és rengeteg tanulás van. Cammie-nek viszonylag jól megy az iskola, ám egy küldetés után minden megváltozik.

 "Évekig azt hittem, hogy kémnek lenni kihívás. Kiderült, hogy lánynak lenni a trükkös rész."

A fiatal lány megismerkedik egy fiúval, akiben "semmi különleges nincs". Ő nem tud semmit sem a kémek világáról, a robbanó és lőfegyverekről csak annyi tudása van amit a neten és az akciófilmekből szedett. Cammie beadja neki a fedősztorit, hogy ő magántanuló és apjával, anyjával és macskájával él a városban. Az igazság  azonban távol áll ettől. Az átlagos Josh azonban megdobogtatja Cammie szívét. Azonban a szerelem és a kémhölgyek kapcsolatai nem összeegyeztethetőek, ám a lány és barátnői nem adják fel!

Pró és kontra a világ legcukibb/legkedvesebb/legédesebb fiújának kapcsolatáról egy zseni/kiképzés alatt álló kém/ barátnővel:
PRÓ: Képes vagy elmondani a fiúnak, hogy érzed magad, tizennégy különböző nyelven.
KONTRA: A srác nem érti egyik nyelvet se (kivéve az angolt, de még akkor is a különleges, gyakran lefordíthatatlan „fiú” dialektusban beszél).
PRÓ: Ha a srácnak gondja van a kémiával, találkozhatsz vele a könyvtárban, és együtt tanulhattok.
KONTRA: Nem segíthetsz túl sokat, mert kicsit nehéz elmagyarázni, hogy miért PhD-szintű kémiád van másodikban.

Ally Carter meglepően könnyed stílusban és meggyőzően vázolja fel a bentlakásos iskola szabályait, és a fiatal Cammie érzelmeit a randizásról és cikis sztorijait a szerencsétlenkedéseiket Josh-hal. Bex és Liz (és az időközben feltűnő új lány, Morgan, aki igazi sznob divatmániás picsa, de kémcsaládból származik így felveszik a Gallagher Akadémiára soron kívül) sok vicces pillanatot szereznek a főszereplőnek, amikor vegyítik a randizást a kémkedéssel.



Értékelés: 5/3.5

Nem mondom, hogy világmegváltó műről van szó, de könnyed szórakozás a sok vámpíros, vérfarkasos, sci-fi-s űrjárgányos fantasy könyv után. Üdítően humoros és néhol kellőképpen komoly. (Főleg Cammie és a nemrég megözvegyül anyja kapcsolatában /a lány apja egy küldetésen halt meg, körülményeiről nem sokat tudunk meg a regényben/, vagy a nő életében felbukkanó új férfivel kapcsolatos dolgok) 

A kémek világa mindig is érdekelt, bár nem a Bond féle titkos ügynökök, hanem a Nikita és az Alias féle női változatok. Ez egy kicsit felvillant ebből valamit. A tanórák változatosságai és a kémvilág kifejezései és sztorijai kellőképpen lekötöttek pár órára, mert egyébként a könyv elég vékonyka.

Oldalszám: 253 oldal
Kiadó: Kelly kiadó

A könyvet a Rukkola.hu-ról szerzetem be ingyen! Egyébként van folytatása is (Görbüljek meg, ha igazat mondok) szeretnék majd arra is szert tenni, de egyelőre senki sem akar tőle megválni :(

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe