Iain M. Banks: Ellentétek

1:06:00 AM

Iain M. Banks: Ellentétek


"Minél tovább töröm rajta a fejem, annál biztosabb vagyok benne, hogy sosem fogom megtudni. Vannak titkok, amikre soha nem derül fény. Olyan ez, mint az ideális társ: elégedjünk meg a tudattal, hogy létezik, és igyekezzünk nem lógatni az orrunkat amiatt, hogy nagy valószínűséggel sosem találkozunk vele." (131.oldal)

"Amikor másokat bántunk, magunknak okozzuk a legnagyobb fájdalmat." (190. oldal)


Iain M. Bank könyve két különálló történetet mesél el, egy-egy olyan világról, ami a mesés régmúltat idézi, amikor még királyok uralkodtak és a gazdagságban éltek a nemesek.

A doktor történetei egy női orvosról szólnak, akinek nincs könnyű dolga a Haspidi királyságban. Mint messziről jött idegen nehezen illeszkedik be az úri, sokszor gőgös társaságba. Hamar talál egy segítőt Oelph személyében, aki kettős szerepet játszik hiszen egy ismeretlen személynek küld jelentéseket a doktorról. Vosill, aki nem csak az orvosláshoz ért mindenki figyelmét felkelti csodás alakjával és kifinomult modorával. Ő nem fél a királytól és sokszor vív humoros és szarkasztikus szócsatákat a történetek folyamán. Oelph csillogó szemekkel tekint rá és sokszor féltékeny, mert a doktornőt körülzsongják a palotában a férfiak. Ám rá is veszély leselkedik mert összeesküvéseket szítanak ellene...

A történt másik szereplője egy kormányzó testőre Tassen városában. A férfi erős, bátor és nagyon gyanakvó. Van is oka rá hiszen a kormányzót sok veszély fenyegeti, mert az udvarban küldöncök és diplomaták sora próbál bejárást gyakorolni és nem egyszer éri támadás a kormányzót. DelHadd azonban biztos pont a kormányzó oldalán, aki a csatába is követi őt és szinte családtagként viselkedik, annak fiával és ágyasaival is. Leginkább Perrund úrnővel ápol jó viszonyt, egyfajta különleges barátság az övék. Lattens a kormányzó fia és DelHadd közti szeretetteljes párbeszédekről és történetekről jó volt olvasni Iain M. Banks regényében. Az író fantáziája szerint a férfi úgy tud mesélni, hogy Lattens és persze mi olvasók is azonnal elképzeljük a két unokatestvérről szóló (Sechroom és Hiliti) vissza-vissza térő tanulságos meséket. Olyan történetek ezek amik a barátságról, szeretetről, a féltékenységről és a bizalomról szólnak.

A két elképzelt világ a maga útján halad az Ellentétekben és kerül egyre és egyre közelebb az olvasóhoz és egymáshoz is. Én úgy éreztem magam az olvasás során mintha ott járnék a vidékeken. Banks jól érzékelteti a tájakat és megfelelően fantáziadúsan ábrázolja a cselekményt. Izgalom is akadt bőven a regényben, hiszen sok titokzatos esemény történik mint Haspid városában mint Tassasen-ben a két főszereplővel.

Ráadásul minkét történet cselekménye folyamán tele van érdekes és sokatmondó gondolatokkal, amiket nem győztem kijegyzetelni magamnak. Lesz is dolgom majd vele, amikor ezeket felviszem a könyv moly-os adatlapjához :) Ezeken a gondolatokon kívül viszont maga a történet nem tartott akkora lázban. Volt izgalom, de nem bilincselt le annyira.

****

ÉRTÉKELÉS: 5/4

A doktorról történeteket jobban élveztem, talán a női főszereplő miatt és az orvosi esetek és gyilkosságok vizsgálata miatt. A testőr és a belpolitikai intrikák és háborúk kevésbé voltak kedvemre valók, de amit mindig vártam azok a történetek voltak, amiket a testőr mesélt a kormányzó kisfiának Lattens-nek Bőségföldéről.

Ezenkívül korrekt történet, annak aki szereti a fantasy világát és a középkori (bár elképzelt) világról szóló meséket.

Adatok a könyvről még:

Oldalszám: 375
Kiadó: Agave könyvek
Iain M. Banks honlapja

A könyvet köszönöm az Agave kiadónak és persze Lobo-nak a segítséget!

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe