Egy nap ami a könyvekről szólt

9:47:00 PM

Hamarabb szerettem volna a hétvégi Orosházán lejátszódott eseményekről írni, de egyszerűen képtelen voltam rá, mert úgy értem haza a világ végéről 5-6 óra utazás után, hogy csak aludni volt időm :) De megérte, minden egyes ott töltött perc miatt! Azóta sikerült mindenkinek beszámolni a hétvégi eseményekről szóban és mindezt csak sok vigyorgás közepette tudtam megtenni, úgyhogy ez mindent elmond azt hiszem :) Postban úgyis nehéz átadni ezt az egész örömforrást, meg a poénokat is csak az értheti, aki ott volt. De mindenki megnyugtatásáért a moly-os felhasználók nem emberevők zombik és Orosháza is szép város!

Szombaton 11-től vette kezdetét az Ági és Csaba által szervezett országos Veszíts el tali az orosházi Justh Zsigmond Könyvtárban ahová meginvitáltak sok sok könyvesbloggert és moly-t és más vendégek is jelen voltak. Kerekasztal beszélgetéssel kezdtünk, ahol az előzőleg kiosztott és már sokak által asszociált 5 szóról beszélgettünk. Közben Bence a moly.hu szerkesztője összerakta a Veszíts el esemény falát, ami a #v1k taggel kerültek fel a tweetek. Jobbára én és ő nyomtuk, de visszaolvasás után a lényeg látszik szerintem. Katt a képre vagy IDE!

A kerekasztal beszélgetés alatt mindenki megismerte egy kicsit az egybegyűlteket és sok érdekességet lehetett megtudni a Bridge által csak úgy emlegetett Anonim Könyvfüggők Társaságáról ;)

Beszélgetés után ebédeltünk egy kegyetlen finomat (húsleves, sonkás sajtos hús 2 féle körettel és csokis palacsinta) ami meghozta mindenki kedvét ahhoz, hogy kimerészkedjünk a városba az elveszteni való könyveinkkel. Mert hát ugye ez volt az esemény egyik célja. Én is vittem 3 elveszteni való könyvet (Jack háza, Műkörömszakadtáig, 3in1 könyvben E.T.A Hoffmann történetei) és szépen el is hagytam őket a többiekkel karöltve. Volt aki egy bringakosárba rejtette az olvasnivalót, volt aki emlékmű mellé állította, volt aki padra rejtette a regényeket, kisebbeket, újabbakat, nagyobbakat, régebbieket. A könyvelhagyás után kávéztunk és forrócsokiztunk egy helyen, ahol már Görgey Etelka is ott várt minket, mint a délutáni első meghívott vendége.

Vele Rysonne beszélgetett, és ahhoz képest, hogy én nem igazán ismertem a Csodaidők könyvsorozatot (csak azt hogy kurvajó, meg mindenki olvasta kábé már a molyon és mindenkit magával ragadott) egészen meghozta a kedvemet az írónő az elolvasáshoz. Amúgy Eta haláli fazon és az interjú után még maradt velünk estig dumálni és iszogatni eszegetni.

Eta után Závada Pál és Rácz Zsuzsa érkeztek meg, akikkel Bridge beszélgetett. Brigi az interjú után elárulta, hogy nagyon izgult, de ez egyáltalán nem látszott rajta. Nagyon jó kis beszélgetés volt mindkét íróval, Pál és Zsuzsa egymással is jól eldumálgattak meg Bridge kérdéseire is válaszoltak. Zsuzsa alias Terézanyu szimpatikus volt, ilyennek képzeltem el teljesen. Szó esett arról, hogy iszonyat nagy könyvtára van otthon és most költözött új házba. Beszélt arról, hogy a metrós könyves plakátok ötletet ő hozta be Magyarországra, és hogy azt érzi hogy az internet elterjedésével lőttek a szerzői jogoknak.

Závada Pál kevésbé volt érthető számomra és volt egy unszimpi megnyilatkozása, arról hogy a könyvtárra aznap az volt kiírva, hogy rendezvény miatt nem fogad látogatókat. Szerinte nem szabad kizárni senkit sem az olvasás élményből és ezt gyorsan szóvá is tette.

Az írók lelécelése után csak mi voltunk a könyvtárban és kezdetét vette az esti buli. Megérkeztek a pizzák, volt mindenféle finom ital, üdítő, sós mogyoró és körülöttünk ezernyi könyv volt és sok aranyos moly egy helyen :)

Játszottunk könyves activity-t, ahol az Eper reggelire és a Szerelmes levelek kitalálása okozott némi gondot, de születettek vicces rajzok és voltak mókás percek. Activity után volt nyereménysorolás is (NEM! NEM én nyertem a Partvonal kiadó által felajánlott könyveket hanem Bridge) meg könyvosztás és következett a karaoke, amiben egyértelműen Bence alakította a legnagyobbakat. Nagyon jó kis számokat énekeltek a többiek! Én inkább beszélgettem és megmentettem az emberiséget egy szörnyű traumától, amit az énekhangom okozhatott volna. A buli nagyon sokáig tartott, asszem hajnali fél 5-kor mentünk vissza a koliba, de nem aludtunk semmi sem, helyette inkább mindenféléről beszélgettünk :D Nehéz is volt ébren tartani a szememet vasárnap visszafelé menet Mezőkovácsházára Imolával meg Pistivel. De megérte az egész még ezt is!

Köszönöm még egyszer a szuper szervezést a Justh Zsigmond Könyvtárnak azaz Áginak és Csabának :) Hatalmas élmény volt megismerni ennyi kedves molyt és remélem, hogy az elveszített könyvek jó kezekbe kerültek!

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe