Tari Annamária - Y-generáció

10:29:00 PM

Tari Annamária: Y generáció


"A szorongásoktól, kíntól való menekülés ösztönös. Nincs ember, aki szenvedni szeretne, az érzelmek tudattalan elfojtása mégis olyan mértékűvé válhat, hogy az ember lelke inkább egy jégszekrényhez hasonlítható, mint egy kályhához."

Amit a neten írnak a könyvről ITT :

Sokan vágynának biztonságot adó érzelmekre egy olyan életben, egy olyan környezetben, amelyben keménynek és határozottnak kell lenni. Az Y generáció tagjai a mai huszonévesek és fiatal harmincasok, az információs kor gyermekei. Világukban mélyen megváltoztak az érintkezési szokások, és átalakultak olyan hagyományos fogalmak, mint értékrend, tudás és tekintély. Kénytelenek megteremteni azt az illúziót, ami a csoporthoz tartozást és a közösségi élményt adja. Ezt pedig sokszor az interneten találják meg: közösségi portálokon, blogokon, hálózatszervezésen alapuló játékokban.
Nincs könnyű dolguk…

Tari Annamária szerint világunk változásait nem csupán értelmi, hanem érzelmi eszközökkel is követni kell. A szerző gyakorló pszichológusként évek óta foglalkozik a modern életben tapasztalható pszichés jelenségekkel és a személyiség működésének változásaival. Könyvében a pszichológia felismeréseit igyekszik ötvözni a klinikumban tapasztalható mai változásokkal (pl. étkezési zavarok átalakulása, munkahelyi, párkapcsolati problémák stb.), s megpróbál használható megoldásokat, stratégiákat kínálni a régi és új nemzedékek közti szakadékok áthidalására.

Az én saját szubjektív véleményem:

Mint az Y generáció egyik tagja Tari Annamária könyve nem rengette meg alapjaiban a világnézetemet. Azt hiszem így lassan 24 évesen már tisztában vagyok a társadalmi hovatartozásommal, és eleget tapasztaltam már a világból ahhoz, hogy fel tudjam fogni hová tart a technika és az emberiség meg világ és benne az én generációm. Nah de kik is az Y generációsok?

"Ők a mai huszon-harminc évesek. Nehéz pontos sávot alkotni, mert eltérőek a nemzedékek kategorizálási adatai. Általában az 1976-1995 között, mások az 1982 után születetteket sorolják ide. Nekik már a számítógépes világ és az internet olyan természetes mint a lélegzetvétel."

Ez ez tényleg így van. Természetesnek veszem, hogy ha számítógéphez ülök működik az internet és gondban vagyok ha napokig nem jutok onnan információhoz. Szerencsére vagy szerencsétlenségemre internetes munkát végzek így még több a napi kapcsolatom a web2-vel ahol elég sokat tapasztaltam már röpke 10 éve alatt. Kaptam barátokat, szerelmeket, ellenségeket, elismeréseket és csalódásokat de ezzel együtt nagyon sok jó emléket is. Blogokat írunk, lájkolunk, megosztunk, msn-ezünk, közösségi oldalakon böngészünk, híreket olvasunk, blogokat követünk, kommentálunk, moderálunk és folyton online-ok vagyunk.

De ezzel együtt ez a generáció nincs elkényeztetve. Elég sok fejtörést okoz nekünk az a helyzet, hogy éppen most diplomáztunk le és fiatal munkakezdőként nézünk szembe az élet stresszes oldalával. Kinél éppen mikor aktuális ez persze. Én csak saját magamat és a közvetlen környezetemet tudom megítélni, és azokat a dolgokat amiket látok a kicsiny kis világomban.

A fokozott internethasználat függőséget okoz. Stresszt szül amit másokon vezetünk le. A munkahelyi elvárások és a kiszolgáltatottságtól való félelem lelki és testi zavarokat is okozhat. Kiderül a könyvben a sok példát látva, hogy veszélyes néhaY-generációsnak lenni. De aki észnél van és figyel magára, a környezetére és egészséges lelkületű, nem érheti baj. A könyv jó arra is, hogyha valaki észreveszi magát a kezdődő alkoholizmus, exorexia vagy a bulémia tüneteit akkor elgondolkozzon a segítségkérésen.

Tari Annamária a könyvében különböző fejezetekben vizsgálja a generáció problémáit, úgy mint társadalmi ellentétek, a munka világa, párkapcsolat, függőségek és zavarok. A leghosszabb fejezet a párkapcsolatról szólt és itt főként a bizalom, őszinteség, intimitás, agresszió, gátlások témakört járta körbe az írónő. Engem főként az egyes témakörök elején található jelenetek és párbeszédek kötöttek le. Nagyon érdekesek ezek a kis sztorik, monológok vagy éppen barátok között elcsípett okfejtések.

****
ÉRTÉKELÉS: 5/4

Nagyon tanulságos könyv, azoknak akiket érdekel a pszichológia, a társadalom és az internet világa. Annamária érthetően magyaráz minden laikusnak is.

+ pont a Tűsarkúban vámpírcsókra várni... azaz a Női ikonok a XXI. században című fejezetért :)

A könyvet köszönöm a Jaffa Kiadónak!

Ezeket is olvasd el

2 komment

  1. Hűűűű, ezt lehet, hogy el kell olvasnom... Alapból szeretem a pszichológiát, és ez a téma meg minden nap ott lebeg a szemünk előtt, jó lenne teljesen tájékozott lenni benne. :)

    ReplyDelete

Subscribe