Búcsú a 2020-as évtől, amit legszívesebben elfelejtenék

9:59:00 PM


Nem életem éve volt 2020, és ez meglátszott a kis blogomon is, amit idén eléggé elhanyagoltam. Nem volt benne tudatosság, inkább az élet hozta úgy. 2020 mindent átírt az életemben, amit csak lehetett, és ezzel szerintem nem vagyok egyedül. Jöjjön a szokásos évértékelő, amiben szó esik a nehéz pillanatokról, a jó és még jobb olvasmányokról, mérföldkövekről és arról is, hogy a COVID hogyan hatott ki az olvasási élményeimre. 


Koronavírus-krízis okozta olvasási válság


A tavalyi dolgos évem után idén szerettem volna viszonylag nyugisan indítani a dolgokat. A végkimerülésig dolgoztam decemberben, a Szentestét pedig meg is koronázta egy jó kis gyomorvírus, úgyhogy semmi sem lett a 2019-es karácsonyból, a szilveszterből, és még az is kétséges volt, hogy január 2. hetében el tudunk utazni külföldre. Szerencsére erőre kaptam és 2 hetet töltöttünk Malajziában és Szingapúrban és január 21-én tértünk vissza a valóságba. Ez a 2 hét szuper volt, 3 könyvet is kiolvastam és mit sem sejtve érkeztünk haza, és szembesültünk a valósággal, hogy Kínában már valami van. Annyira távolinak tűnik ez most így december utolsó napján, hogy belegondolni is furcsa. Az utazás csodás volt, a pihenés megvolt, majd jött a sokk. Engem elárasztottak a hírek, február közepén - végén megérkezett kis hazánkba is a koronavírus, és március 15-től karantént kaptunk. 




Február végén még elmentünk Pupival egy beszélgetős eseményre a Lurdyban, ahol a krimikról volt szó, de nem gondoltam volna, hogy 2020-ban az lesz az utolsó könyves esemény, amin részt veszek :( Március 10-én már home office-ban toltam, és azóta sem tettem be a lábam az irodába. Nekem nem fura itthonról dolgozni, hiszen én előző 6 évben is ezt csináltam, csak heti 1-2 nap jártam be, így kicsi alkalmazkodásra volt szükség, hogy Ákos és én is itthonról tudjuk folytatni a mindennapi munka dolgainkat. Ezt az akadályt gyorsan megoldottuk, neki is lett saját dolgozó sarka, a meetingeket meg összehangoltuk, ahogy az #énidőt. 

Persze közben figyelni arra, hogy ne kapjuk el a vírust, ne érintkezzünk senkivel, mindent online intézni, edzésre járni (nyilván online) és tartani a szabályokat szerintem nem egyszerű dolog. Nem volt egyszerű időszak bevallom. Nem is a szabályok betartása, mert inkább lemondok 2 hónap szülőktől távol töltött időről vagy bármilyen összejöveteltől, csak ne fertőzzem meg azokat akiket szeretek, hanem inkább a mentális része. Az, hogy meg van szabva, hogy mikor és meddig mehetek a boltba bevásárolni, az utcára sétálni. Nekem ez tette be a kaput. És az itthon létben, ahol napi 10-12 óra közösségi média posztok gyártása, hírek figyelése / írása után már semmi könyv nem nyugtatott meg. Amikor egész álló nap áradnak a szörnyűbbnél szörnyűbb és aggasztóbb hírek akkor nekem ne mondja senki, hogy "jaj hát ne foglalkozz vele! (könyörgöm ez a munkám!) "ne olvass annyit hírt (akkor hogyan kommunikáljam a híreket a FB-on ha azt sem tudom miről szólnak?) "foglald el magad valamivel, ami kikapcsol" (napi 2 órát edzés után még ugyan mivel?) és hasonló okosságok. 

Szóval igen, nekem a koronavírus azt hozta, hogy nagyjából március végétől júniusig alig olvastam új könyvet és bekerültem egy szép kis olvasási válságba. Így inkább maradtam a megszokott komfortos és szeretett Harry Potter sorozatomnál, újraolvastam a Twilight-ot és folytattam a Tündérkrónikákat. Utóbbi 3 hétig olvastam májusban, és nagyjából júniustól (ahogy kiszabadultunk a karantén alól!) tudtam jobban koncentrálni az olvasásra. 

Végre eljutottam vidékre, ahol végre volt egyes egyedül időm arra, hogy belefeledkezzek egy jó kis regénybe. Le is tudtam a maradék VCS-s könyveket, és azóta csak úgy olvasgatok: minimális mennyiségű recenzió, új sorozatkezdő kötetek, és ami a kezembe ügyébe akad és érdekel, abba belevetem magam. Szóval így telt ez az év. 

A második karantén talán nem viselt már meg annyira lelkileg, csináljuk amit eddig (maszkhordás, nem találkozás senkivel, alapos kézmosás, nem mászkálás, csak indokolt esetben, vitamin szedés, sportolás, normális étkezés) és az ünnepek idén tényleg a pihenésről szóltak. Idén nem nyomott le semmilyen betegség szerencsére, és bár a karácsonyi szünetben nem olvastam egy betűt sem, de nem is bánom. És hogy mi volt még 2020-ban velem a derpegésen kívül? 

Azért olvastam elolvastam 41 könyvet, és voltak köztük nagyon jó, kevésbé jó és néhány felejthető olvasmány is. Jöjjön az az évértékelő! Tarts velem 



#Zakkant olvas számokban: 


  • idén 41 könyvet olvastam el
  • ez 17892 oldal volt összesen
  • a blogra összesen 21 bejegyzés került fel (ez igazi negatív rekord)
  • a leggyorsabban Park Dzsó-Szuk – Jon Szang-Ho: Vonat Puszánba című könyvét olvastam el (2020. január 24., 19:51 → 2020. január 25., 17:42) ezen mondjuk nem csodálkozom, végtelenül izgalmas zombis könyvről van szó
  • a leglassabban Moning Új nap virrad könyvét olvastam el (május 14., 08:33 → június 7., 20:43)
  • idén egyetlen egy befejezetlen
  • és egyetlen félbehagyott könyvem sem volt
  • a legtöbb poszt 2020 decemberében került fel a blogra (szám szerint 4) azt hiszem ez is negatív rekord sajnos
  • a legkevesebb poszt pedig májusban, amikor is egyetlen egy posztot sem írtam. júniusban is csak egyet, a többi hónapban pedig kettőt, kivéve a rekordszámú decembert
  • idén 19 női írótól olvastam (volt akitől több könyvet is) és 11 könyvet írtak a férfiak. Sőt! Egy történet volt, amit mindkét nem képviselői jegyeztek. 
  • az olvasmányaim háromnegyedét papírkönyvben olvastam, de azért igénybe vettem az e-könyv olvasómat is 
  • idén csak 3 magyar származású írótól olvastam (Tittel Kinga, Polcz Alaine, Böszörményi Gyula) a többit a külföldiek vitték el
  • a #mutimitolvasol klubnak már 1000 tagja van! 
  • idén nem hallgattam hangoskönyvet
  • viszont annál többet könyvet olvastam újra (a maradék Harry Potter köteteket 3-7) Twilight köteteket (Alkonyat, Újhold, Napfogyatkozás, Hajnalhasadás) 
  • idén két  sorozatot zártam le: elvileg tényleg az utolsó Ambrózy báró kötetet olvastam most a Barnum-rejtéllyel és Daniel Cole Rongybaba sorozatának is vége lett. ellenben több új sorozatba belekezdtem: Caraval világába, a Waverly családba, Zom-B, Bridgerton család. 
  • a legrövidebb olvasmányom Khaled Hosseini 48 oldalas verses kötete az Ima a tengeren volt
  • a leghosszabb olvasmányom a Midnight sun volt a maga 824 oldalával (idén egyébként több 700 oldalas könyvet is elolvastam)
  • a 41 könyvből idén 7 volt recenzió (ebből 2-ről 2021-ben készül majd poszt). tényleg nem vittem túlzásba, tavaly 50-50% volt az arány, és akkor írtam, hogy jó lenne 70-30% tolni. azt hiszem ezt túl is szárnyaltam :) 
  • 2020-ban nem voltam túl változatos a műfajok tekintetében, egyedül az Ima a tengeren volt rövid, kis versszerű illusztrált történet a többi kőkemény regény 
  • azt hiszem az Asszony a fronton és a Hitler lovai voltak csak realista regények, a többi mind a fantázia világából érkezett 
  • idén 40 könyv érkezett a könyvespolcomra. ebből 6 könyvet nyertem mindenféle játékokban, 1-et turkáltam az adományboltban, 3 becseréltem a Libriben 2 másikért cserébe, 6 könyvet kaptam ajándékba, és 24-et vásároltam - nem is rossz arány azt hiszem.
  • a legnépszerűbb bejegyzésem 1199-en olvasták el (Slágerkönyvek, amikért mindenki oda van csak én nem) de egy másik témázós poszt is becsúszott a második helyre (A könyvek, amik tárt karokkal fognak, ha körülöttem összedől a világ). 1077 ember kattintott az Irodalmi utazás a világ körül című bejegyzésre. a legnépszerűbb könyves bejegyzés a Végjáték (Rongybaba 3. része) lett, erre majdnem ezren voltak kíváncsiak. 
  • 2019-ben (1 225 144) látogatója volt a Zakkant olvasnak, idén 1.417.293-en áll a mutató, tehát újabb 190.000 ember kereste fel a blogomat. A legnépszerűbb hónap január volt, volt nap hogy 1705 ember kattintott valamilyen bejegyzésre a blogon. A negatív rekord 245 látogató volt, de hát ezen nem csodálkozom, hiszen alig született bejegyzés. 
  • 101 komment érkezett a blogomra (ebből jó néhány én magam voltam egy válaszkommenttel) de mindig büszkeség, hogy vannak emberek, akik elolvassák a bejegyzést és még reagálnak is! Köszi szépen ezt nektek! 

Ez volt az én lusta májusom, amikor egy bejegyzés sem született a blogon, de azért olvastam 


#legjobb olvasmányok 


Idén elég sok nagyon jó olvasmányt fogtam ki, voltak kiemelkedők köztük. A legizgalmasabb a Vonat Puszánba volt, ez kb egyszerre ki is olvastam, pedig filmben már láttam, de a zombik elől menekülés könyvben is nagyon izgalmas volt. A legszebb és legérzelmesebb olvasmányom A fény amit elvesztettünk volt, a legkülönlegesebb pediga Hitler lovai, amit e-könyvben olvastam, de nem hittem volna, hogy ekkora meglepetés lesz. Az év utolsó két olvasmánya A szíve helyén sötétség és a Midnight Sun is benne vannak a TOP5 olvasnivalóimban, a Barker könyvet nem tudtam letenni annyira magával ragadott (hamarosan írok róla bővebben) Edward szemszöge által meg újra tinilány lehettem néhány napra és ez most annyira jól esett, hogy arra nincsenek szavak. A Harry Potter és a Twilight újraolvasások is szívemnek kedvesek voltak, mindegyik kötet nagyon jó élmény volt. 


#szerettem őket


Nagyon szerettem az összes Robert Galbraiht kötetet (Halálos fehér, Gonosz pálya), nagy meglepetés volt Harlan Coben Erdője, mely egy igazán jó krimi élményt adott, akárcsak a HEX, ami hajlott az őrült horror, thriller kategóriába, de semmi gond nem volt vele. A Familiárisok borítója is csodás, akárcsak a belső tartalma, úgyhogy bátran ajánlom ezt is, akárcsak a Barnum-rejtélyt, ami hozza a megszokott Böszörményi színvonalat. A Waverly család a szívemhez nőtt, és Zafón Marinája is nagyon tetszett. Kemény, de emlékezetes olvasmány volt számomra az Asszony a fronton. Julia Quinn A herceg és én sorozatával új kedvencet avattam a romantikus régi Angliában játszódó történetekkel, úgyhogy ezt mindenképpen muszáj volt megemlítenem. A Caraval is szuper volt, várom is a következő részeket, akárcsak a Tükörjáró sorozatot is. 


#legrosszabb olvasmányok


Egyértelműen Anna Todd Miután sorozatának 2. kötete volt a Miután összecsaptunk, melyben Hardin és Tessa újra végigszenvedi a regényt. Soha többé nem olvasok róluk annyira felidegesítettek. Ennyi felesleges szenvedést, megcsalást, majd sírás-rívást, nagy megbocsátást nem bírok mégegyszer el. Márpedig a többi kötet sem jobb állítólag. Kicsit csalódás volt A Farm, erről írtam a blogon, és a Végjáték is. Ijfúsági témában a ZOM-B és A Hold legsötétebb oldala nem okozott túl sok kedves élményt, kár értük. 


Mik a 2021-es terveim? 


Nem ígérek semmit sem, mert a világ alakulása kihat a kis lelkemre, és így a blogomra is, de igyekszem itt lenni, és írni, ha van miről. Szerettem a témázásokat a tavalyi évben, ezekben amikor tudtam lelkesen részt is vettem, ezt szeretném folytatni majd. Biztos lesz egy-két recenzió, mert vágyom az új könyves élményekre, ám ezek elég hektikusak voltak 2020-ban is. 2021-ben igyekszem tudatosan kezelni ezek számát, és növelni majd azoknak a bejegyzéseknek, amiket csak úgy elolvasok és írok is róluk jól utána gyorsan valamit. 

Idén is szeretném folytatni az újraolvasásokat (Napernyő Protektorátus sorozat, Az Úr Sötét Anyagai, Mindszentek sorozat), és befejezi az elkezdett sorozatokat (Caraval, Tükörjárók, Bridgerton család) és az itthon lévő könyveket fogyasztani. Idén nem iratkozom be a könyvtárba, tavaly 3x tudtam elmenni, aztán mindent átírt a vírus, úgyhogy igyekszem a saját könyveim olvasottságát feltornázni 50%-ra legalább.  

Ezenkívül persze igyekszem aktív maradni a blogon, de nézzétek el nekem, ha kimaradnak időszakok! 


Köszönöm, hogy itt voltatok a 2020-as évben. Nagyon jól estek a kommentek, a lájkok, a követések, és az, hogy ha valaki az én ajánlásomra olvasott el egy-egy könyvet. 2021-ben legyen sikeres, boldog, egészséges és nagyon jó évetek! Én itt leszek! Gyertek majd néha errefelé! 


A többiek évértékelője: Dóri, Szofisztikált Macska, Nima, Reea, Amadea, Pupilla. Nita

Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

8 komment

  1. Akármilyen is volt az év, annyi lendület és öröm jön a posztodból, nagyon élveztem olvasni! :)))
    Remélem sok jó könyv talál rád 2021-ben is, és hogy ezúttal a közös vcs-könyvünk is jobb élmény lesz. ;)
    Nálam is témázós bejegyzések lettek a legnépszerűbbek, tök jó! :D
    Boldogabb új évet, szuper könyveket, kevés stresszt! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. A kevésebb stresszt adom, remélem hogy idén összejön, eddig még nem sikerült abszolválni, de hát még csak 2 hét telt el :D :D :D A közös VCS-s könyvünkhöz hajrá, szerintem idén is megugorjuk ezt a kört :)

      Delete
  2. Boldogabb évet kívánok, remélem minden téren könnyebb lesz!
    2020-ban lehet, hogy nem olvastál - blogoltál annyit, de annyit mozogtál, edzettél, hogy az példaértékű. Én 2020-ban, főleg ősszel - télen baromira elhanyagoltam ezt.
    Szuper olvasmányokat és személyes találkozókat kívánok neked! ❤️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Óh, igen az edzésről nincs szó a blogon, de azt legalább toltam tisztességesen, és legalább abban kitartó voltam. Idén azért szeretnék a blogolásban is az lenni, meg a havi 2 könyvet legalább tartani. Meglássuk mi lesz belőle. Talizni meg mindenképpen talizzunk majd, a 2020-as év nem erről szólt, de majd az idei!

      Delete
  3. Remélem 2021 sok szuper olvasmányt és találkozást fog neked tartogatni! Jó lenne már együtt bandázni! <3 De addig is hajrá az edzésekhez, VCS-hez, ezt is túl fogjuk élni! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nekem is hiányoznak a bandázok, a krúzolás, kávézás, az antikváriumosok kikészítése a fecsegésünkkel :D Remélem idén egy-két ilyet be tudunk majd iktatni, ha a vírushelyzet elvonul. Én már nagyon várom! Neked is hajrá a VCS-hez! Jó év lesz ez úgy érzem!

      Delete
  4. Tök jó, hogy a Témázásnak hála így összeakadtunk az éteren, ennek nagyon örülök! :) Szerintem az idei VCs-t is kirázod a kisujjadból, drukkolok hozzá! És legyen mindannyiunknak egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb új éve! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nagyon szuper, hogy a témázásban ilyen aktívan bekapcsolódtál, annyira szuperül megfogtad te is az összeset, sok közös pontunk volt (és szerintem még lesz is). Hajrá neked is a VCs-hez nagyon szuper könyveket tettél rá, úgyhogy te is tuti hogy kirázod kisujjból :)

      Delete

Subscribe