októberi kiszemeltek #201910

11:40:00 PM


Mindig kicsúszok a hónapból, mert annyi minden történik hóközben, hogy csak gyűlnek és gyűlnek a kiszemelt könyvek, de sosem jutok a listám végére. De most! Közeleg a karácsony, a könyvkiadók egyre több és egyre jobb könyveket adnak ki úgyhogy megint van miből szemezgetni és igencsak hosszú a listám. Lássuk az októberi kedvenceimet témakörök szerint bontva, a megjelenések a molyról származnak, a könyvek címe pedig kattintható és megvásárolható/előjegyezhető.



#thriller #krimi 


Megint ez a kategóriából néztem ki a legtöbb könyvet, de hát már ismertek :) A Zárj minden ajtót! a Lettero újdonsága és egy nagyon érdekes állásról szól, ami egy luxuslakásban történt fura dolgról mesél. Nagyon érdekesnek hangzik! A 21. Század Kiadó két izgalmas krimit is hoz idén ősszel. Fiona Barton Az özvegy című könyve nagyon tetszett, úgyhogy A gyanúsított is érdekel tőle. Jane Corrytől még nem olvastam semmit, de ez már a sokadik könyv tőle a kiadónál, úgyhogy biztos, hogy jó lehet. Az 55 Nyugat-Ausztráliában játszódik úgyhogy nekem kötelező lesz elolvasnom majd, mert az Ausztráliában játszódó krimik mindig különlegesek a szívemnek. Kepnes Te című könyve és sorozata még szeptemberben rántott be teljesen, imádtam a könyvet, és most jön a folytatást. #musthave kategória nyilván! Kate Hewitt könyve kicsit tucatnak hat, de attól még lehet jó. Egy próbát simán megér. A Kés Nesbotól biztos, hogy jó, ez már a 12. Harry Hole kötet, amikor Norvégiában jártam akkor jelent meg ott, és mindenki, de tényleg mindenki ez olvasta ott. A norvégok nem tévednek! 


Riley Sager - Zárj ​minden ajtót! (megjelent // Lettero Kiadó) 

Luxuslakás ingyen és mellé extra fizetés, hogy New York legelegánsabb, legkülönlegesebb épületében egy csodás apartmanra vigyázz – Jules számára szinte égi szerencse az álláshirdetés.

Csupán néhány szabályt kell betartania, miután beköltözött:
-tilos látogatót fogadnia;
-tilos éjszakára üresen hagynia az apartmant;
-tilos beszélgetnie a gazdag, híres lakókkal;
-és tilos posztolnia az ingatlanról.

Aztán Jules összeismerkedik Ingriddel, aki egy másik luxuslakásra vigyáz ugyanebben az elegáns épületben. Ingrid szerint itt senki és semmi nem az, aminek látszik. És Ingrid másnapra eltűnik…

Nemsokára kiderül, nem Ingrid volt az első, akinek nyoma veszett a lakók közül.


Jane Corry - Csak ​egy pillanat (megjelent // 21. Század Kiadó) 

Igen, ​hibáztál.
De miért vádolnak gyilkossággal?

Minden reggel Ellie vigyáz kisunokájára. Josh a szeme fénye, egyszerűen imádja a kiskölyköt. Ellie boldogsága azonban nem felhőtlen: a férjének viszonya van valakivel.

A férfi megesküszik arra, hogy véget vetett a dolognak, majd egyik reggel a férjét megint az a nő keresi telefonon… Ellie egy pillanatra szem elől téveszti kisunokáját. Ami ezután történik, örökre megváltoztatja az életét…

„Lebilincselő, érzelemgazdag történet, a végén a csavart nem lehet előre kitalálni.” – Claire Douglas

„Érzékeny és gondolatébresztő.” – Adele Parks


Fiona Barton - A ​gyanúsított (megjelent // 21. Század Kiadó)

Ismeretlen tettes. Vagy ismerős?
Hullámvasútként száguldó pszichothriller Az özvegy szerzőjétől. Minden szülő legborzalmasabb rémálmát kelti életre.
Thaiföldön eltűnik két tizennyolc éves lány. A családjaik a nemzetközi média reflektorfényébe kerülnek és szinte eszüket vesztik az aggodalomtól. De miben mesterkedtek a lányok, mielőtt nyomuk veszett?
Kate Waters újságíró elsőként csap le a sztorira. Egyfolytában a saját fia jár a fejében, aki két éve elindult otthonról és Kate azóta sem látta.
Apránként fény derül a lányok eltűnésének részleteire és minden érintett gyanítja: hiába jártak a világ másik végén, a veszély az otthonuk közelében leselkedik rájuk. Közelebb, mint gondolnánk.
„Különleges, csavaros történet. Barton ismét elmegy egészen a végsőkig.” – Publishers Weekly


James Delargy - 55 (megjelent // Maxim Kiadó) 

Már volt ötvennégy áldozat. Ki lesz az ötvenötödik? Két gyanúsított. Két egyforma történet. Melyik az igaz?
Wilbrook álmos kisváros valahol Nyugat-Ausztráliában, az ember nem járta, irdatlan vadon peremén. A helyi rendőrfőnök, Chandler Jenkins büszke rá, hogy itt nincsenek a családi perpatvaroknál és a csendháborításnál súlyosabb ügyek. Ám egy tűzforró napon minden megváltozott. Egy ember sétál be az őrsre, és azt állítja, hogy sikerült megszöknie egy sorozatgyilkostól. Bedrogozták és felvitték egy hegyi kunyhóba, ahol vasra verték. Az emberrabló azt mondta neki, hogy ő lesz az ötvenötödik áldozata. Ám alig hogy a kihallgatás véget ért, egy férfi jelenik meg az őrsön, és hajszál pontosan elmeséli ugyanazt a történetet, mint az előbb hallottak. És ha ez nem lenne elég, a két férfi a másikat nevezi meg gyilkosnak.


Caroline Kepnes - Elrejtett ​testek (megjelent // Alexandra ) 

Joe Goldberg megszállottan keresi a szerelmet, és ezért szó szerint mindenre hajlandó. Nemrég úgy vélte, megtalálta élete párját, ám hiába távolított el minden zavaró tényezőt az útjukból, Beck végül nem értette meg, így a lány a többi elrejtett testhez került.
Joe most Los Angelesbe tart, a lehetőségek városába, és eltökélten készül maga mögött hagyni a múltját. Hollywoodban kényelmesen elvegyül a hasonszőrű fiatal pályakezdők között, ám az elrejtett testekkel az a baj, hogy olykor elő-előbukkannak, mint sötét gondolatok, és most azzal fenyegetik Joe-t, hogy elpusztítják szíve vágyát: a végre megtalált igaz szerelmet. Nem akar ártani új szerelmének – örökké vele akar lenni. De ha a lány valaha is rájön, hogy mit tett, lehet, hogy nem marad más választása…


Kate Hewitt - Törékeny ​életek (megjelent // Álomgyár Kiadó) 

Vajon tényleg olyan könnyű és egyszerű az élete, amilyennek kívülről látszik? Vagy valójában magányos abban a hatalmas házban egyedül, és az esti pihenés épp azt jelenti neki is, mint nekem?
Amikor Tessa megérkezik a kis házba a tó mellé a két gyerekével, Bennel és Katherine-nel, ez egy menekülés. Mindhármuk számára. Nem számít, hogy a bérelt ház egy kicsit kicsi – a nyárra az övék. Egy hely, ahol elrejtőzhetnek.
Az elszigeteltségük azonban véget ér, amikor találkoznak a családdal a szomszédos, hatalmas házból. Három gyerek – Charlotte, Zoe és Max – és az ő elbűvölő anyukájuk, Rebecca, aki határozottan úgy fest, be akarja vonni Tessát az életükbe.
De Rebecca egy sötét titkot rejteget magáról. Olyat, ami nemcsak az ő családját veszélyezteti, de Tessáét is. És amikor rádöbben, hogy nincs más választása, mint néhány hétre otthagyni a gyerekeit, Tessa tűnik az egyetlen embernek, akiben megbízhat.
Hirtelen Tessa ott találja magát egy olyan életben, amiről mindig is csak álmodott. Gazdagság, egy nagy rakás gyerek és Rebecca jóképű férje, aki hétvégente érkezik.
És bár erős kötelék kezd alakulni közöttük, a titkok megtalálják a módját, hogy utolérjék az embert. Ahogy közeledik a nyár vége, vajon ki fog megtanulni újra szeretni, és ki kockáztatja, hogy mindent elveszít?


Jo Nesbø - Kés (megjelent // Animus Kiadó) 

"Harry Hole nincs jó bőrben. Élete minden szempontból kudarcba fulladt, ismét iszik, a főiskolai állásából is szélnek eresztették. Ugyan esélyt kapott az újrakezdésre az oslói rendőrség döglött aktákkal foglalkozó osztályán, de másra sem vágyik, mint hogy azokban az ügyekben nyomozzon, amelyek gyanúja szerint Svein Finnéhez, a sorozatos erőszaktevőhöz és gyilkoshoz köthetők, akit ő juttatott rács mögé.
Amikor Harry egy részeg éjszakán bekövetkezett filmszakadás után reggel felébred, a keze és a ruhája csupa vér. Ez jelenti a kezdetét annak a rémálomnak, ami még rá vár, és amihez foghatót elképzelni sem tudott volna. "

#életmód #gasztro #ismeretterjesztő #utazás


Az egyik kedvenc könyves témaköröm az életmód mostanság, ebben pedig sok minden belefér. Például a Házipatika naptárkönyv, amiben mindenféle saját készítésű terméket mutat be a szerző a takarítóeszközöktől elkezdve a házi bőrradírig. Mivel már egy ideje nem vásárolok a drogériákból ez a könyv jól jöhet, ha hasznos tanácsok és receptek vannak benne. A Norvég utakon a norvég utazás miatt került fel a listámra, mert hát annyira sok szép táj van még ott, hogy erről szívesen olvasnék még még még. Paul Hollywood Ákos kedvence, de régen én is néztem a műsorát, és mostanság nagyon sokat gondolkozunk a saját kenyérkészítésen, hátha ez a könyv jó kiindulás lenne. Jamie Oliver vega receptjeit szívesen átlapoznám, mi ritkán eszünk húst, és mindig keresem a recepteket, hogy valami újdonságot együnk. A Meghökkentő állatvilágra a lajháros borító miatt figyeltem fel, hát mindenképpen kell a polcra, mert LAJHÁROS! Ugyanezen okokból került fel az Állatnyomok könyv is, ez a mókus nagyon cuki és az egyik állatom. A Fuss tovább! azért érdekel mert én szívesen olvasnék a futás nagyszerűségéről, hátha meggyőzne hogy érdemes nekem is nem feladni pár alkalom után. Az emlékteremtés művészetét hamarosan olvasom majd, kötelező a skandináv életmód könyvek rajongóinak! Az Egy csipet józan íz a 270 receptjével fogott meg, és persze a szép minimál borítójával. A Nagy karácsonyi játékkönyvbe bele kell nézzek egy könyvesboltban, mert nagyon érdekel, hogy milyen társasok lapulnak benne és milyen a koncepciója, de nagyon jól hangzik a leírás alapján! 


Házipatika - Természetes szépségünkért és egészségünkért (megjelent // Kossuth Kiadó)

Hiúságunk és az egyre rohanó élettempó azonban egyre gyakrabban késztet minket egyszerű, kényelmes, ugyanakkor drága és meglehetősen hatástalan megoldásokra. Gyors fogyást ígérő „csodaszereket” vásárolunk, különféle kozmetikai kezeléseknek vagy kockázatos sebészeti beavatkozásoknak vetjük alá magunkat. Pedig nem kellene mást tennünk, mint betérni a természet patikájába, ahol mindenre megvan a legtisztább megoldás. Meglehet, nem olyan egyszerű ebben a patikában „vásárolni”, nem lehet csak úgy, kényelmesen leemelni a polcról a kész terméket, de hosszú távon megéri, hiszen a hajunk, a bőrünk és az emésztőrendszerünk meghálálja a természetes gondoskodást. Ebben a naptárkönyvben hónapról hónapra kínálunk neked recepteket, ellátunk jó tanácsokkal és tippekkel. Boszorkánykonyhádban készíthetsz magadnak hajpakolást, arc- és testradírt, lélekmelegítő gyógyteát, ajakápolót, méregtelenítő dzsúszt, karcsúsító levest, de még tavaszi nagytakarításhoz szükséges tisztítószert is. Óriási a kínálat, szilveszter estéjére pedig találsz egy meglepetéskoktélt – mert megérdemled!


Zelei Anna - Norvég ​utakon (megjelent // Fekete Sas) 

Norvégiáról ​mindenkinek a fjordok-trollok-rénszarvasok hármasa jut eszébe, mely olyan elemi erővel hat, hogy az egész Földről ide csábítja az embereket időtlen-idők óta. Pedig mindez csak a jéghegy csúcsa. Norvégia lebilincselő és változatos földrajza mellett különleges állat- és növényvilága is megelevenedik e rendhagyó útikönyvben a szerző saját történetei, naplóbejegyzései és fotói által. Megismerhetjük a vadregényes táj legérdekesebb útjait, hídjait, kirándulóhelyeit délről indulva egészen a sarkkörön túlra. Itt minden kanyarban meglepetés várja a gyanútlan utazót. Márpedig ebben az országban nemigen vannak egyenes utak! A könyvet olvasva képet kapunk e kivételes lelkületű nemzetről, a norvégokról és országuk kultúrájáról, gazdaságáról, múltjáról és jelenéről, valamint film- és könyvajánló is színesíti a kötetet.


Paul Hollywood - Kenyér (megjelent // Partvonal) 

Itt az ideje, hogy a tányér mellé száműzött kenyeret visszahelyezzük az őt megillető helyre: az asztal közepére. A kenyérsütés alapjait nem nagy kunszt elsajátítani – tényleg csak pár egyszerű hozzávalót kell összekeverni –, ám igazán jól csinálni művészet. Aggodalomra semmi ok, bárki elsajátíthatja a kenyérsütés fortélyait, mivel Paul Hollywood ebben a könyvében lépésről lépésre, fotók segítségével mutatja be a tennivalókat. Nemcsak kenyér-, hanem egyéb recepteket, sütéssel kapcsolatos trükköket és egy csomó tippet is ad a világhírű sztárszakács. A könyvben található kenyér- és kísérőreceptek segítségével az egyszerű hozzávalókból a legfinomabb ételeket alkothatjuk meg, az előételtől a salátákon és a főételeken keresztül egészen a desszertekig. Ez a könyv tehát nem csupán magáról a sütésről szól, hanem a komplett étkezésről.


Jamie Oliver - Vega (megjelent // Park Kiadó) 

Jamie Oliver – a nemzetközi hírű, brit sztárszakács – ezúttal ízletes, növényi alapú ételekkel jelentkezik. Napjainkban mind többen szeretnénk az egészségünk, pénztárcánk vagy bolygónk védelmében növelni a zöldségfogyasztásunkat. A világ minden tájáról merített inspirációkkal ezek a zseniálisan egyszerű ételek a zöldségek igazi ünnepét jelentik, jóllakottá, elégedetté és boldoggá tesznek – a hús hiányát észre sem veszed. Ha heti egy-két húsmentes napot iktatnál be, vegetáriánus életmódot folytatsz, vagy csupán néhány remek, új ízkombinációval kísérleteznél, ez a könyv neked szól.




Lucy Cooke - Meghökkentő ​állatvilág (megjelent // Tericum) 

Az ​ember az idők során számos kísérletet tett arra, hogy megfejtse és értelmezze az állatok viselkedését, és ezek a kísérletek még több hihetetlennek tűnő magyarázathoz vezettek.
Ebben a könyvben varázslatos módon keveredik a történelem és a természettudomány, ahogy a szerző elképesztő, néhol hajmeresztő mítoszokon, hiedelmeken és „tudományos” kísérleteken keresztül bemutatja az emberiség és az állatok közel egy évezredes kapcsolatát. Megtudhatjuk, hogy Sigmund Freud első tudományos értekezésének alapját az angolnák heréinek felderítésére szolgáló boncolásai szolgáltatták, hogy a vízilovakról sokáig azt képzelték, hogy önmagukat véreztetik, hogy megőrizzék az egészségüket, valamint azt a „köztudott tényt”, hogy a hiénák az évszakok változásával a nemüket is megváltoztatják. A középkori bestiáriumokban lejegyzésre került mende-mondák és hiedelmek egészen napjainkig befolyással bírtak az állatok megítélésére. A zoológus szerző a legképtelenebb ókori, középkori és modern kori állat-mítoszok eloszlatásával bebizonyítja, hogy „amikor az állatok megértéséről van szó, még hosszú út áll előttünk”.


Bella Mackie - Fuss ​tovább! (megjelent // Partvonal) 

Briliáns ​szerelmes levél a futáshoz, ami segített leküzdeni a szorongást

Bella Mackie a válását követően valódi mélypontra jutott, és a válságos élethelyzet közepén szembe kellett néznie a bénító erejű szorongásos depresszióval is. Eleinte ahhoz is alig volt ereje, hogy felkeljen a díványról; ám egy nap olyasmire szánta el magát, amiről sosem gondolta volna, hogy önerejéből valaha is megteszi. Felvette az edzőcipőjét, és kiment futni. Az első kísérlet elég rövidre sikeredett, de legnagyobb meglepetésére másnap is odakint találta magát. Eleinte ösztönösen, majd egyre tudatosabban a napi sporttevékenységgel kezdte gyógyítani sérült lelkét és szellemét.
A Fuss tovább! kendőzetlenül őszinte és szellemes memoár a gyógyulás felé vezető útról, amely betekintést nyújt abba is, milyen együtt élni a mentális betegséggel, illetve felvenni vele a harcot. A szerző orvosok, pszichológusok, sportemberek és barátok segítségével gyűjtötte össze azokat az inspiráló történeteket, kutatási eredményeket és ötleteket, amelyek őt magát is rávezették a felismerésre: olykor a testmozgás a legjobb orvosság. A kedves, mozgalmas és motiváló erejű könyv arra bátorítja olvasóját, hogy „fusson tovább", át a problémákon, és a mozgás segítségével terelje helyes mederbe az életét.


Frank Hecker - Állatnyomok ​életnagyságban (megjelent // Saxum) 

Amikor az ember a természetben megjelenik, az állatok általában azonnal elrejtőznek. A szemfüles megfigyelő azonban számtalan árulkodó jelet fedezhet fel, feltéve, ha tudja, mit és hol keressen. Természetkalauzunk ebben segít, miközben az állati lábnyomokat – egyedülálló módon – eredeti méretükben mutatja be.

– 65 mezei, erdei és vízi állat
– az állatok jellemzése, és az életterük ismertetése
– további érdekességek az állatokról
– lábnyomok, köpetek, ürülékek és táplálkozásnyomok részletes bemutatása

Praktikus zsebkönyv mindenkinek, aki többet szeretne tudni vadon élő állataink titkos életéről.


Salamon Magda - Egy ​csipet józan íz (megjelent // Jelenkor )

A Kalligram Kiadó Polcz Alaine nagy sikerű szakácskönyvei után ismét egy haszonnal forgatható, nagy érdeklődésre számító receptgyűjtemény kiadására vállalkozott. Salamon Magda a Nők Lapja munkatársaként már sikert aratott Főzzünk másképp is című, Monspart Évával közösen írt szakácskönyvével. Újabb könyve 270 könnyen elkészíthető, egészséges étrendet követő, receptet kínál a főzéssel most ismerkedőknek és az ínyenceknek egyaránt.






Meik Wiking - Az ​emlékteremtés művészete (megjelent // Kossuth Kiadó) 

"Némelyik ​nap csak úgy tovatűnik anélkül, hogy bármi nyomot hagyna, de vannak olyan napok, amelyekre egész életünkben emlékszünk.
Emlékszel az első csókra? A legfinomabb ételre, amit valaha kóstoltál? Vagy a frissen nyírt fű illatára egy verőfényes nyári napon?
Ha valami ingerli az érzékszerveinket, ha igába fogjuk az első élmények erejét, ha tudatosítjuk magunkban érzéseinket és érzelmeinket, valószínűleg sikerül megőrizni a boldog emlékeket.
De milyen összetevők alkotják ezeket a boldog emlékeket? Miért van az, hogy egy dallam, egy illat, egy íz vissza tud minket röpíteni valamihez, amiről azt hisszük, rég elfelejtettük? Meg lehet tanulni, hogyan alkossunk boldog emlékeket, és hogyan őrizzük meg ezeket mindörökre?
A boldogságkutatás eredményeit felhasználva Meik Wiking erre tanítja meg olvasóit. Adatok és naplók, interjúk és globális felmérések, tanulmányok és pszichológiai kísérletek eredményeire támaszkodva ez a könyv megmutatja, hogyan készíthetünk tökéletes pillanatokat, olyanokat, amelyekre életünk végéig emlékezni fogunk. Olyanokat, amelyek átformálják énünket."



Nagy ​karácsonyi játékkönyv (megjelent // Móra) 

Éld át a karácsony hangulatát kedvenc társasjátékaid segítségével! A gyönyörű képvilágú, különleges könyv nyolc ismert táblás társasjáték karácsonyi változatát tartalmazza dupla oldalakon. A játékosok, miután elkészítették a könyv végén található, kipattintható alkotóelemekből a dobókockát és a játékfigurákat, a dupla oldalak alján található szabályleírásokat követve egy parti libafutamra, kígyók és létrák játékra, Ki nevet a végén?-re stb. hívhatják ki barátaikat, családtagjaikat a varázslatos Karácsonyfalva különböző helyszínein.


#gyerek #ifjúsági 


A Meseország is belelapozgatós, mert ez egy 21 oldalas "könyv" amiben több társas lapul a gyerekek számára, és ez pedig jó ajándék lehet karácsonyra például. A Hónővérről azt írják, hogy nem csak a gyerekek számára jó olvasmány, hanem nekünk felnőtteknek is. Az Igazmondó Glimpi már itt vár a polcomon, jó lenne egy kis hóesés, amikor belekezdek, mert még nem érzem a karácsonyi hangulatot, de Matt Haig jó abban, hogy meghozza. A nagy karácsonykönyv is az ünnepi készülődést segíti elő. A Nagy olvasókönyv inkább tanító jellegű, és a szülőknek szól az olvasás fontosságáról, és nem is lehetne fontosabb ez a téma. A Márton és Micike könyv borítóján lévő betonkeverő előhozta azt az énemet, aki egész nap sóderezne egy építkezésen, szerintem nekem is tudna újat mondani a könyv. Zozó könyve a barátságról szól gyereknyelven, a pingvines is szintén és mindkettőnek már a borítóján látszik, hogy kedves olvasmányok lehetnek. A Greta Thunberg könyv szerintem nagyon fontos a mai gyerekeknek, hogy ők is megértsék az egész klímahelyzetet, és a környezetvédelmi dolgokat. Én tökre örülök, hogy egyre több ilyen ökotudatos könyv szól a gyerekeknek mostanság. 



Kedvenc meséidet most társasjátékok formájában élvezheted! A gyönyörű képvilágú, különleges könyv nyolc ismert táblajáték klasszikus mesékkel ötvözött változatát tartalmazza dupla oldalakon. A játékosok, miután elkészítették a könyv végén található, kipattintható alkotóelemekből a dobókockát és a játékfigurákat, a dupla oldalak alján található szabályleírásokat követve egy parti libafutamra, amőba vagy éppen kígyók és létrák játékra hívhatják ki barátaikat, családtagjaikat nyolc különböző helyszínen: Alice Csodaországában, Maugli dzsungelében, Pán Péter Sohaországában, Óz, a nagy varázsló birodalmában és még négy másik klasszikus mese varázslatos világában.


Maja Lunde - Hónővér (megjelent // Cser Kiadó) 

A 10 éves Noelnek a karácsony az év legszebb napja, amikor mézeskalács és narancs illata, a feldíszített karácsonyfa és a gyertyák fénye tölti be a lakást. De idén semmi sem olyan, mint máskor…

A Hónővér 24 részből álló, megható karácsonyi történet, amelyről így ír: „Remélem, hogy a Hónővér a karácsonyt kedvelő fiataloknak és idősebbeknek egyaránt ugyanolyan örömöt szerez majd, mint az írása nekem. A karácsony a hagyományokról szól, és talán ez a könyv is új hagyományt teremt majd a kisebb és nagyobb olvasók számára, akik évről évre elolvassák, miközben hull a hó, és odabent kellemes meleg uralkodik. Ez az én karácsonyi álmom. Szeretettel: Maja Lunde”


Matt Haig - Az ​Igazmondó Glimpi (megjelent // Kolibri Kiadó) 

Igazmondó Glimpinek, a Karácsony-trilógia egyik legnépszerűbb szereplőjének nehéz az élete, hiszen képtelen hazudni, és emiatt folyton bajba kerül. De ebben a könyvben Glimpi végre igazi otthonra talál!
Ez a vicces és szívmelengető mese az igaz barátságról, az őszinteségről, a kudarcok feldolgozásáról, de leginkább mégis az élet szépségéről szól, amit csakis mi teremthetünk meg a magunk számára.
Szabó T. Anna friss, szemtelen és könnyfakasztó fordításában.




Pompor Zoltán (szerk.) - A ​Nagy olvasókönyv (megjelent // Móra -BOOKR Kids) 

Szeretnénk, ha a gyerekeink olvasnának? Evolúciós oka van, hogy agyunk nehezen áll rá az olvasáshoz szükséges elmélyült figyelemre, jobban szeret csapongani. Ismerjük a gyermekeink ujjának száguldó cirkálását a képernyő csillogó felületén. Mégis könnyebben megjegyezzük, amit papírról olvasunk. Az olvasás és ezáltal az írott szöveg értése, minden tudás alapja. Mi, a kötet szerzői hiszünk az olvasás erejében, ezért összegyűjtöttük, hogy egy szülő mit tehet ma azért, hogy a gyermeke olvasó felnőtté váljon.




Anna Kemp - Zozó, ​a magányos szörny (megjelent // Alexandra) 

Egyszer volt egy ősi barlang, amely igen tágas, egyedül élt benne egy szörny, egy mezítlábas.

Egy napon Zozó, a szörny barlangjába váratlan látogató érkezik: Ricsike, a bátor lovag. Bár első beszélgetésük nem éppen baráti, hamar megtalálják a közös hangot – kiderül, hogy Zozó zordon külseje érző szívet rejt. De vajon a közeli város lakói is meggyőzhetőek erről?

Anna Kemp és Sara Ogilvie kedves, humoros története a barátság, az egymás iránti nyitottság és az előítéletek leküzdésének fontosságát hirdeti.


Winkler Róbert - Márton ​és Micike az építkezésen (megjelent // Kolibri Kiadó) 

Legutóbb, ​amikor Márton kíváncsi kiskutyája, Micike megszökött, a tűzoltóknak kellett kimenteniük egy építkezési gödörből. Micsoda szerencse, hogy semmi baja nem esett! És micsoda szerencse, hogy épp egy nagy építkezésnél történt mindez!
Mártonék még fel sem ocsúdnak a sok izgalomból, máris egy sárga sapkás építésvezető lép oda hozzájuk. Bandi bácsi ugyan kissé tart a kutyáktól, de szerencsére szívesen körbevezeti a kisfiút az építkezési területen. Daruk, cölöpözők, légkalapácsok zúgnak mindenütt, de ott, a sarokban még régészek is dolgoznak!
Vajon mennyi idő alatt köt meg a beton? Hány méter magas egy daru? Hogyan épül a lépcsőház vagy a liftakna? És mi történik a megtalált, 2000 éves cserepekkel? Ezekre és még számos kérdésre kapjuk meg a könyvből a szerzőpároshoz méltóan alapos és humoros választ.
(Nem csak) Apáknak és fiúknak!


A ​karácsony nagy könyve (megjelent // Kolibri Kiadó) 

Amikor beköszönt a tél, és a levegőben hópelyhek kavarognak, eljön az ideje az esti kuckózásnak, a meséknek és a varázslatnak.
Könyvünk lapjain bátor gyerekek, beszélő állatok és a napkeleti bölcsek is megelevenednek. Találkozhatunk a Mikulással, a Kúsasszonyokkal és a Hókirálynővel. Sőt, bepillantást nyerhetünk a manók, óriások és tündérek világába.
A karácsony nagy könyve tökéletes társ az adventi időszakban ahhoz, hogy közösen várjuk a szeretet ünnepét.
24 klasszikus történet a karácsonyváráshoz, olyan híres szerzők tollából, mint Charles Dickens, Oscar Wilde, Hans Christian Andersen, a Grimm testvérek és még sokan mások.



Megumi Iwasa - Szeretettel ​üdvözöl: Pingvin (megjelent // Pagony) 

Zsiráf napjai egyhangúan telnek a szavannán, ezért úgy dönt, levelet ír: „Add oda annak az állatnak, akivel a látóhatár túloldalán találkozol!” – mondja Pelikánnak, aki unalmában éppen nyitott egy postát. Így jut el a levél Pingvinhez, aki messze- messze, a Bálna-tengeren él. Igazi levélbarátság alakul ki kettejük között, míg egy nap Zsiráf úgy dönt, személyesen is ellátogat újdonsült barátjához!





C. Hecking · C. Schönberger · I. Sokolowski - A ​jövőnk most kezdődik (megjelent // Pagony) 

Legyél te is klímahős, és mentsd meg a világot!
Te is aggódsz, hogy mi lesz a Földdel, ha az emberiség nem tesz semmit a megmentéséért?
Hallottál már a globális felmelegedésről és a klímakatasztrófáról?
Érdekel a környezetvédelem, de nem tudod, mit is tehetnél, hogy megvédd a bolygót?

Ismerkedj meg Greta Thunberggel, a lánnyal, aki úgy döntött, felemeli a szavát mindannyiunk jövőjéért! Ebben a könyvben hasznos tippeket is kapsz, mit tehetsz azért, hogy megóvd a Földet.

Csak egy Földünk van, mindannyian felelősek vagyunk érte!

#romantikus 


Igaz még szeptember végi megjelenés az új Ahern könyv, de akkor lemaradtam róla, úgyhogy most ide került. Naná, hogy olvasni szeretném, az első részt is imádtam, és hát a filmet is. Igaz már az 5. percében bőgök, de hát kit érdekel? A kis lundám újra visszatér Polly pékségével egyetemben, ez pedig egyet jelent nekem: idén ősszel is lesz egy jó kis könyvélményem Cornwallról! 


Cecelia Ahern - Utóirat: ​Még most is szeretlek! (megjelent // Athenaeum Kiadó) 

Holly Kennedy biztonságos élete a feje tetejére áll, amikor „megtalálja” az Utóirat: Szeretlek Klub. A klub tagjait megihlette, amit Holly néhai férje, Gerry leveleiről hallottak, és ők is búcsúüzenetet akarnak hátrahagyni szeretteiknek. Megkérik az özvegyet, segítsen nekik.
Holly egyvalamiben biztos: semmiképp nem hagyja magát visszarángatni mélységes gyászába, amelyen nagy nehezen túllépett. Hét évbe telt, mire újra összerakta és kitalálta magát, és szeretné tovább élni az életét. Ám rá kell döbbennie, hogy ha szeretünk valakit, mindig van még valami mondandónk…Az Utóirat: Szeretlek! világsikerű könyv várva-várt folytatása.


Jenny Colgan - Karácsony ​a Piciny Csodák Pékségében (megjelent // Libri Könyvkiadó) 

Karácsony van a Cornwall partja melletti Mount Polbearne nevű faluban – a család, a barátok és az ünneplés ideje.
Polly Waterford szeret a vállalkozásában, a Piciny Csodák Pékségében dolgozni, és az ünnepi időszak mindig arra ihleti, hogy valami különlegeset süssön a falubelieknek. Ennél jobban csak azt szereti, ha főnyeremény barátjával, Huckle-lal összebújhat. Ez a karácsony minden eddiginél jobbnak ígérkezik, de a dolgok nem mindig alakulnak terv szerint…

Amikor Polly legjobb barátnője, Kerensa előáll egy titokkal, amely fenyegeti azt az életet, amelyet Polly és Huckle együtt építettek fel, a jövő kezd bizonytalanná válni. Aztán felbukkan Polly múltjának egy szereplője, és ez még tovább bonyolítja a dolgokat. Polly általában vigaszra talál a munkájában, de most úgy érzi, hogy ez nem lesz elég.

Vajon sikerül-e elrendeznie mindent, és lehet-e még mindenkinek boldog karácsonya?

#kortárs #történelem


Annyira jó a Reméljük a legjobbakat borítója, hogy akármennyire is kemény témákat feszeget szerintem fontos olvasmány lehet. Akárcsak a Nickel fiúk a 21. Század Kiadótól, ami egy kegyetlen nevelőintézetről szól. Teréz egy egyedülálló idősgondozó anya, aki két másik főszereplővel együtt mesél az élet nem éppen rózsás momentumairól. A borító is annyira kifejező nem? A macskás könyv japán szerzőtől érkezett, és pont ezért is érdekel, mert a japánok annyira másként látják a világot, mint mi, és mindig érdekel egy-egy kortárs újdonság egy friss új szerzőtől. Donna Tart igazi klasszikus, bár még az Aranypinty is itt van a polcomon, de A kis barátnak izgalmasabb a sztorija azt hiszem. A Ma még élünk a 2. világháború után játszódó sztori egy német kislányról és az amerikai egyenruhába bújtatott német diverzánsokról szól. Érdekes találkozás, pont ezért lehet jó a sztori is! Szécsi Noémi új könyve a 19. századi nőkről mesél, a hisztériától elkezdve a menstruációig orvosi véleménynek pedig ott van Hugonnai Vilma levelezése, aki az első magyar orvosnő volt. 


Carolina Setterwall - Reméljük ​a legjobbakat (megjelent // Park Kiadó)

„Bocsáss ​meg, amiért elveszítettük egymást. Bocsáss meg, amiért elveszítettelek.”

Egy reggel Carolina holtan találja a férjét az ágyban. Egyedül marad a kisfiukkal és egy teljesen új élettel, közben pedig górcső alá veszi korábbi életét.
A Reméljük a legjobbakat megrendítő számvetés a halállal s egyben az élettel is: a szerelemmel, a szülői szereppel, a modern párkapcsolatokkal és az azokhoz kapcsolódó könyörtelen elvárásokkal. Majdnem egy évtizeden át követhetjük nyomon Carolinát szerelemben és gyászban, lehetünk tanúi egy életnek, mely a szigorú tervezés ellenére egészen más irányt vesz.



Colson Whitehead - A ​Nickel-fiúk (megjelent // 21. Század Kiadó) 

Két ​fiú egy pokoli iskolában, Floridában…

A kis Elwood Curtis egy szegregált, feketék lakta városnegyedben nő fel és a szívébe zárja Martin Luther King szavait, miszerint „ő is van olyan jó, mint bárki más”. A szülei elhagyták, de nagyanyjának hála Elwood megmarad a jó úton és be akar iratkozni Tallahassee egyetlen fekete főiskolájára. De ebben a világban, az 1960-as évek elején, az USA déli államaiban egy fekete fiúnak egyetlen hibát is elég elkövetnie, hogy a jövője füstbe menjen. Elwoodot elítélik, egy Nickel Akadémia nevű javítóintézetbe kerül, amelynek küldetése, hogy „testileg, szellemileg és erkölcsileg képezze” a büntetett fiúkat, ezáltal „tisztességes, becsületes emberek” váljanak belőlük.
A Nickel Akadémia valójában groteszk kínzókamra, ahol a szadista nevelői kar veri és szexuálisan bántalmazza a diákokat, a korrupt dolgozók és a helybeliek ellopják az ennivalót és a készleteket. Elwood próbál dr. King hangzatos kijelentésébe kapaszkodni, miszerint: „Vessetek minket börtönbe, mi akkor is szeretni fogunk benneteket.” Barátja, Turner szerint azonban ebben a romlott világban csak az úszhatja meg, aki maga is trükkökhöz folyamodik.
Elwood idealizmusa és Turner szkepticizmusa közt támadó feszültség olyan döntéshez vezet, amelynek következményeit évtizedeken át viselik. Colson Whitehead regénye igaz történeten alapul. Ez a floridai javítóintézet száztíz éven át működött és nyomorította meg gyerekek ezreinek életét. A Nickel-fiúk bravúros teljesítmény: megsemmisítő, sodró történet, amely egy klasszis írót állít elénk.


Molnár T. Eszter - Teréz, ​vagy a test emlékezete (megjelent // Prae.hu) 

„Anyám már akkor tudta, amikor behúztam magam után a kaput. A kutya nyüszítéséből hallotta, vagy a nehéz lépteimben és a cipőm egyenetlen kopogásában ismerte fel. Mindig tudta, gyerekkorom óta, előtte a nagyanyám is, és korábban a dédi. Anyám volt az utolsó az anyák sorában. Ölükbe eresztették a stoppolt zoknit, letették a hámozókést, úgy füleltek, félrehajtott fejjel, aztán aprót bólintottak, csak úgy, maguknak.”

Teréz az idősgondozóként dolgozó egyedülálló anya, a falusi idillben élő kisgyerekes orvosnő és az egyetemi város magányos patológusa. Ő az, aki elhagyta az országot, ahol mindent jól ismert, hogy idegenek között keresse a szabadság és a felejtés lehetőségét. Három nyelven gondolkodik és hallgatja el a gyerekkor emlékeit. Teréz története töredékes és mégis univerzális elbeszélése egy trauma utóéletének.



Genki Kawamura - Ha ​a macskák eltűnnének a világból (megjelent // 21. Század Kiadó) 

A történet főhősének napjai meg vannak számlálva. A rokonaival nem érintkezik, egyedül él, egyetlen társasága Káposzta nevű macskája és bizony felkészületlenül éri, amikor a doktor közli vele, hogy már csak néhány hónapja van hátra.
De mielőtt nekiláthatna, hogy elintézzen mindent, amit feltétlenül meg akar tenni, megjelenik előtte az Ördög és különleges ajánlatot tesz: cserébe azért, ha egy dolog eltűnik a világból, az elbeszélő egy nappal tovább élhet.
És ezzel egy nagyon bizarr hét veszi kezdetét…
Kawamura többszörösen díjazott könyve hónapokig szerepelt a legfontosabb sikerlistákon, világszerte több mint egy millió példányban kelt el, harminckét országban jelent meg. Témája maga az emberi életút; azok a veszteségek, amelyeket óhatatlanul elszenvedünk. Eszünkbe idézi, miért kell szorosan magunk mellett tartanunk szeretteinket és hogyan fedezzük fel azt, ami igazán számít az életben.


Donna Tartt - A ​kis barát (megjelent // Park Kiadó) 

„– Szörnyű dolog gyereknek lenni – mondta –, mások kényének-kedvének kiszolgáltatva.”
A Cleve család nagy élvezettel idézi fel múltjának csaknem minden részletét, de egy végzetes anyák napja eseményeit nem hozzák szóba soha. Azon a napon a kilencéves Robin Cleve-et felakasztva találták egy fán az előkertben. Tizenegy évvel később a rejtély – és a bűncselekményre utaló talányos nyomok – megoldása még mindig ugyanolyan kilátástalannak tűnik, mint aznap, amikor megtörtént az eset.

A tizenkét éves Harrietet Houdini és Robert Louis Stevenson példája ösztönzi, amikor egyetlen barátjával nekilát, hogy megkeresse bátyja gyilkosát… és megbüntesse őt. De ami gyerekes játéknak indul, abból hamarosan sötét, veszélyes utazás lesz egy mississippi kisváros fenyegető alvilágában.



Emmanuelle Pirotte - Ma ​még élünk (megjelent // Helikon) 

Fél évvel a normandiai partraszállás után a németek az 1944. decemberi ardenneki offenzívával próbálják megállítani a szövetséges csapatok előrenyomulását. Az egyik környékbeli faluban lakó családnál átmeneti menedékre találó hétéves zsidó kislány, Renée egy szerencsétlen félreértés folytán az amerikai egyenruhába bújtatott német diverzánsok kezébe kerül. Renée minden bizonnyal az ég kegyeltje, mert nemcsak hogy csodával határos módon túléli ezt a „kalandot”, de Mathias személyében olyan védelmezőre tesz szert, aki kész a saját életét is kockára tenni érte.
Emmanuelle Pirotte 2015-ben megjelent regényét eddig 16 nyelvre fordították le, és a könyv nemzetközi sikerének hatására 2019- ben megkezdődött a várva várt film forgatása is.



Szécsi Noémi - Lányok ​és asszonyok aranykönyve (megjelent // Park Kiadó) 

Mi ​volt a menstruáció szerepe a nők oktatása szempontjából a 19-20. század fordulóján? Éltek-e szexuális életet a szűzkultuszban nevelt középosztálybeli lányok? Milyen testi tulajdonságokkal lehetett jól elkelni a házassági piacon? Miért volt erkölcstelen intézmény a szoptatósdajkaság? Mivel igyekeztek akkoriban orvosolni a meddőséget? Miért gondolták egészségre ártalmasnak az egyedülálló nők életét? Testi vagy lelki betegség volt-e a hisztéria? Hogyan viszonyultak akkoriban egy nőgyógyászati műtéthez? Korabeli vélekedések szerint miért nem lehet szerelemmel szeretni egy majd nyolcvanéves nőt?

Sok más forrás mellett dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő hagyatékában fellelhető századfordulós rendelési naplók képezik az egyik legfontosabb forrását ennek a könyvnek, ami – korabeli levelek, naplók, visszaemlékezések, orvosi és ismeretterjesztő források, valamint irodalmi művek segítségével – kamaszkortól időskorig kíséri végig a 19. század végén és a 20. század elején, egy paradigmaváltó időszakban élt nők életét. Megmutatja, hogyan tekintettek a nők testére, és hogyan érezték magukat ők a saját testükben abban a korban, amikor a nők társadalmi szerepének változása és a modern testtudatosság kialakulása jelentős változásokat hozott az addigi szemléletbe.


A hónap legszebb borítója: 

Gondoltam, hogy megmutatom mert erre is szemet vetettem, de mivel a téma nem áll közel hozzám (nem vagyok hiperérzékeny), így csak a borítóban gyönyörködöm. De hátha valakt érdekel, és itt értesül róla, hogy írtak egy csodás borítójú könyvet a hiperérzékenységről! 


Ti beszereztetek valami újdonságot októberben?Meséljetek kommentben! 




Az előző hónap kiszemeltjeit itt találodezek voltak az augusztusi és a júliusi kiszemeltjeim, itt találjátok az előző júniusi listámat, a  májusi listámat, itt van a könyvfesztiválos áprilisi posztom, a  márciusi listám, a  februári listám, itt pedig a januárit találjátok

Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe