Matt Haig - Az ​Igazmondó Glimpi

8:13:00 PM


A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Matt Haig Az Igazmondó Glimpi c. verses mesekönyve. A Blogturné Klub kilenc bloggere ennek örömére bemutatja A fiú, akit Karácsonynak hívnak sorozatból más jól ismert és mindenki által szeretett Igazmondó Glimpi vicces és szívmelengető történet, melyben szó esik igaz barátságról, őszinteségről, kudarcok feldolgozásáról, és az élet szépségéről.


Matt Haig: Az Igazmondó Glimpi

Kiadó

Kolibri Kiadó, 2019

Oldalszám

122

Fordító

Szabó T. Anna

Illusztrálta

Chris Mould

Fülszöveg

Majd pirulsz és vidulsz és rossz viccen nevetsz, 
és szaladsz és maradsz és szeretsz és feledsz. 
Te döntesz, hogy telik veled az élet el, 
úgy hajlik, mint hangod, amikor énekel. 

Igazmondó Glimpinek, a Karácsony-trilógia egyik legnépszerűbb szereplőjének nehéz az élete, hiszen képtelen hazudni, és emiatt folyton bajba kerül. De ebben a könyvben Glimpi végre igazi otthonra talál! Ez a vicces és szívmelengető mese az igaz barátságról, az őszinteségről, a kudarcok feldolgozásáról, de leginkább mégis az élet szépségéről szól, amit csakis mi teremthetünk meg a magunk számára. Szabó T. Anna friss, szemtelen és könnyfakasztó fordításában.

Instant karácsonyi hangulat


Ezerszer leírtam már, hogy nekem Matt Haig könyvei mindig visszahozzák a karácsonyvárást, a karácsonyi hangulatot, és azt az érzést, hogy újra hiszek egy kicsit a jóságos Mikulásban, a koboldokban. Olvasás közben érzem a mézeskalácsillatot és szinte hallom, hogy a manók ezerrel dolgoznak, hogy időben elkészüljenek minden gyerek ajándékával. Nekem is egyfajta ajándék Matt Haig története, ami már évről-évre meghatározza a novembereimet, és a decembereimet. Több éve már, hogy beleszerettem a Karácsony apróról szóló történetekbe, és Remény Amélia történeteibe, ami amellett, hogy a gyerekeknek szólnak, minket felnőtteket is simán elvarázsolhat. Kicsit sajnálom is, hogy tavaly télen véget ér a Karácsony apó és a csokitojás című harmadik résszel a sorozat, de az Igazmozdó Glimpi egy rövid fél órára kárpótolt ezért.


Az Igazmondó Glimpi a regényfolyam egyik kivételes szereplője, aki tényleg nem tud igazat mondani. Kimondja mindenkinek a kőkemény igazságot, és ezzel bizony sok fura pillanatot okoz az őt hallgatóknak. Nem hiába, hiszen az igazság sokszor fájó, és Glimpi nyelvén tényleg nincsen lakat. Amikor valaki megkérdezi valamiről, ő löki az igazat, és ez általában sértődéshez vezet. Ez a különleges tulajdonsága Glimpinek inkább egy átok, ezért igyekszik nem sok időt tölteni másokkal együtt összezárva, mert abból csak a baj van.

Egér barátjával egy kis házikóban él, és örül, hogy senkivel sem találkozik, mert nem szeret beszélgetésbe keveredni, hiszen abból csak a gond van. Glimpi tehát magányos, szomorú, és nagyon rosszul éli meg, hogy ezzel a különleges képességgel ruházták fel őt anno. Glimpi inkább elindul a nagyvilágba, és Helsinkiben köt ki, ahol egy trollal is találkozik. A trollok Matt Haig történetében sem szívderítő lények, így amikor a troll szóba áll Glimpivel már borítékolható, hogy itt semmi jó nem fog történni... Glimpi egy kislánnyal is találkozik a nagy városban, ő Aada, aki attól fél, hogy el kell hagynia a jól megszokott környezetét, hiszen éppen elköltöznek, mert a nagymamája beteg lett. Aada nem akar menni, mert itt érzi jól magát, és itt vannak a barátai, ám, ahogy Glimpivel beszélget átértékeli a dolgokat.

Fotó: Matt Haig / Twitter https://twitter.com/matthaig1/status/1050678151272169472


Kicsi a bors, de erős


Amilyen kicsi (122 oldal) Matt Haig története annyira tömör, vicces, kedves, és szívmelengető. Hiába szól kisebbeknek (5 éves kor felett ajánlott), mégis felnőttként is tökéletes olvasmány volt a nyálkás esős időben a villamoson. A keményfedeles kis alakú könyvecske tele van Chris Mould csodás rajzaival, amik itt valahogy még jobban kifejezőbbek, mint a Karácsony Após történetekben. Itt inkább kaptak főszerepet a rajzok, és a magyar szövegek, mert ezeken olvashatjuk a történet csattanóját, és vicces mondatait, vagy éppen elgondolkodtató részeit.

A történet fontos dolgokat mesél a barátságról, a feltétel nélküli szeretetről, az őszinteségről és arról is, hogy hogyan viselkedjünk a másik emberrel (vagy bármilyen élőlénnyel!).




Értékelés: 5/5 


Nem tudok mást számokat adni, hiszen én is az igazat írom az elolvasott könyveimről. Az Igazmondó Glimpi tökéletes kis kiegészítője Matt Haig sorozatának, amit érdemes újra és újra elővenni, ha egy kicsit elegünk van a világból és szeretnénk valami szívmelengetőt olvasni.

Szabó T. Anna olyan jól hangzó rímeket toldott egymás mellé, amik egyszerre szórakoztatnak, és egyszerre késztetnek gondolkozásra. Attól, hogy ez a Glimpis kötet végig verses formájú, mégis úgy tudott történtet mesélni, hogy volt eleje, vége és befejezése. Megvolt tanulság a végén, és még néhány vicces (és persze izgalmas!) jelenet is belefért a szerény kis könyvecskébe. Azt hiszem így kell ezt profin csinálni! Köszi az élményt Matt Haig!


Vedd meg most!
Szerezd be a könyvet 20%-os kedvezménnyel.

Nyereményjáték

Az én állításom:

Karácsony Apó Koboldfalván él. 

Mostani játékunk során az Igazmondó Glimpi bőrébe bújunk… több-kevesebb sikerrel. Emberek lévén sajnos nem mindig sikerül igazat mondanunk. A Ti feladatotok, hogy eldöntsétek, igaz vagy hamis az adott állomáson olvasható állítás. Amennyiben mind a kilenc megfejtést beírjátok a rafflecopter megfelelő sorába, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét.

Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek


11/08 Flora the Sweaterist
11/09 Olvasónapló
11/10 Spirit Bliss Sárga könyves út
11/11 Csak olvass!
11/12 Zakkant olvas
11/13 Könyv és más
11/14 Könyvvilág
11/15 Hagyjatok! olvasok!
11/16 Dreamworld

Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe