2. Nagy Könyvelhagyó Nap - Van veszíteni valód? Veszíts el egy könyvet!

10:40:00 PM

2010. március 25-én, a Veszíts el egy könyvet! játék második évfordulóján ismét nagy könyvelhagyó napot szervez tizennégy hazai könyvtár - hat könyvkiadó segítségével - szerte az országban.


A márciusban kétéves játék szabályai egyszerűek: ha valaki szeretne bekapcsolódni, nem kell mást tennie, mint kiválasztani egy könyvet saját gyűjteményéből, majd miután regisztrálja azt a http://veszitsel.konyvtar.hu/ weboldalon, az így kapott elveszítő nyilatkozatot (rajta a könyv saját azonosítójával) beragasztja a könyvbe, és „elveszíti” egy forgalmas helyen. A megtaláló az elveszítő nyilatkozat alapján rögtön tudni fogja, hogy a könyv egy játék része, és már csak rajta múlik, hogy a megtalálást jelzi-e a játék honlapján.

Egy kis elveszítési statisztika : 2010. februárjában a megtalálási arány 40%-os volt (20 elveszített és 8 megtalált kötettel). A játék indulása óta 2010 márciusáig több mint 2800 kötet veszett el, és talált új olvasóra (ebből az elmúlt egy évben, mióta a játék az új oldalra költözött, valamivel több, mint 2100).

Az országos könyvelhagyó napot először tavaly március 25-én hirdette meg a szervező orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár. Az elsődleges cél az volt, hogy a születésnapot minél több könyv elvesztésével ünnepeljék meg a játékkal szimpatizálók, egy olyan akció keretében, melyre azok is felkapják a fejüket, akik a játékról korábban talán még nem is hallottak. Tavaly 249 könyv veszett el ezen a napon (a könyvelhagyásokról szóló tudósítások itt olvashatók:

A célok idén sem változtak: legyen egy nap (március 25.), amikor a Veszíts el egy könyvet! játék jegyében sok - lehetőleg minél több - könyvszerető ember elveszíti egy kedves könyvét, hogy azt más megtalálhassa, elolvashassa, és később újra elveszíthesse.


Március 1-jén a könyvtár blogján egy szokatlan játék indult, ami afféle beharangozója és kedvcsinálója is a nagy könyvelhagyó napnak. Az orosházi könyvtár népszerű könyves bloggereket kért meg arra, írjanak egy-egy bejegyzést egy kedves könyvükről, amit aztán az olvasók – elolvasásra, majd újbóli elveszítésre - meg is nyerhetnek. A könyves bloggerek akciójáról itt olvasható részletesebb bejegyzés.

Ami a programokat illeti, a nagy könyvelhagyó napot Orosházán március 24-én egy közös könyvelvesztés előzi majd meg. Délután 3-ra várják az önkéntes könyvelhagyókat a könyvtárba, akik ezúttal a „hagyományos” elveszítés mellett célzottan is hagyhatnak el könyveket. Az elvesztendő könyvek egy részét a szervezők ugyanis a játék honlapján történő regisztrálás után az orosházi Városi Kórház gyermekosztályán hagyják majd el. A kis megtalálók a gyógyulást követően a könyveket ismét elveszíthetik majd - akár újra a gyermekosztályon, akár a saját településük egyik játszóterén.

Március 25-én lesz a nagy könyvelhagyó nap. Az akcióba bárki, bárhol bekapcsolódhat egy elveszítendő könyvvel. A 14 szervező könyvtár és a kiadók jóvoltából több településen biztosan lesznek elveszett könyvek.

A nagy könyvelhagyó napra az orosházi könyvtár egy egész napos rendezvénnyel készül. A Veszíts el egy könyvet! játékhoz kapcsolódó „Olvasás 2010-ben” című programra minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Tervezett program:

10:00 Beszélgetés a jelen és jövő könyveiről, olvasóiról, könyvtárairól... Vendég: Kamarás István olvasásszociológus. Moderátor: Buzai Csaba könyvtáros
10:45 Sóron Ildikó (Országos Idegennyelvű Könyvtár): Gyógyszer, tápszer, kábszer, biblioterápia a könyvtárban
11:30 Büfé ebéd
12:30 Paszternák Ádám (Miskolci Városi Könyvtár): GŐZkönyvtár / DRÓTkönyvtár
13:00 Füzessi Károly (Konyvtar.hu): Könyvtár pont húúú – a konyvtar.hu könyves, könyvtáros közösségi oldal
13:30 Kardos András (UTCA projekt): A katalóguscédulák új élete - egy közöskatalógus prototípus a jövőből
14:30 Író és elvesztés. Vendég: Kiss Ottó. Moderátor: Kiss Márta könyvtáros

Helyszín: Justh Zsigmond Városi Könyvtár (Orosháza, Kossuth u. 3.)


A rendezvény a Summa Artium Alapítvány 2008 novemberi Mecénás napi árverésén felajánlott támogatói összegekből valósul meg. A támogatók listáját a játék weboldalán (http://veszitsel.konyvtar.hu/) tekinthetik meg.

A nagy könyvelhagyó napot könyvekkel támogatta az Alexandra Kiadó, az Animus Kiadó, a Gondolat Kiadó, a Jaffa Kiadó, a Pagony, az Ulpius Kiadó, valamint a Könyvellátó.hu.

A szervezésbe bekapcsolódó könyvtárak:

* Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Közművelődési Szakmai Tanácsadó és Szolgáltató Intézet Könyvtára, Kiss Anna, Kecskemét
* BME OMIKK, Budapest
* Budai Nagy Antal Gimnázium Könyvtára, Budapest
* Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Zalaegerszegi Intézet Könyvtára, Zalaegerszeg
* Deák Ferenc Gimnázium Könyvtára, Szeged
* Fazola Henrik Általános Iskola Könyvtára, Miskolc
* Fejér György Városi Könyvtár, Keszthely
* Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Budapest
* Illyés Gyula Megyei Könyvtár, Szekszárd
* Justh Zsigmond Városi Könyvtár, Orosháza
* Kodolányi János Főiskola Budapesti Regionális Oktatási Központ Könyvtára, Budapest
* Kökönyösi Oktatási Központ Könyvtára, Komló
* A Munkanélküliek és Álláskeresők Egyesületeinek Országos Szövetségének könyvtára, Kecskemét, Cseh András
* Török Ignác Gimnázium Könyvtára, Gödöllő

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe