Krsystyna Kuhn: A völgy - 1. évad

10:18:00 PM

Krystyna Kuhn: A völgy - 1. évad - A játék


"Anya mindig mesélt nekik esti mesét és Julia egész életében azzal a felismeréssel aludt el: minden jóra fordul! A mérgezett alma, az elvarázsolt orsó, a fekete királynők és gonosz boszorkányok ellenére. De most megértette: a happy end nem más, mint a történetmondók találmánya. A rémálmok azok, amelyek valóra válnak. "

Sötétség uralja. A semmi közepén található. És szörnyű titkokat rejt.

Nagyjából ez a 3 mondat, ami a könyv hátulján is olvasható és teljesen jól kifejezi A völgy olvasása közben érzett hangulatot is. Persze bentlakásos sulis sztorik tömkelegére lehet lelni a könyvpiacon (bár leginkább ott vámpírok garázdálkodnak, esetleg varázslók nyomulnak), itt azonban hús-vér emberek vannak misztikus kanadai erdős környezetbe beoltva. Semmi repkedés, semmi csillogás, semmi bűbáj. Hús-vér emberek, érzések, félelmek, barátságok, szerelmek, árulás, hazugság és sok sok titok.

Julia Frost és öccse Robert 2413 méter magasról személhetik a White Escape (Fehér menekülés) csúcsot körülvevő sötét erdőt. A könyv elején érkeznek meg a Grace College elit iskolába, ahol a jövő zsenijeit nevelik. A 3. hétben megérkezni, éjjel, sötétben már felettébb furcsa. Senki sem ismeri Juliát és Robertet, senki sem tudja honnan csöppentek a suliba, ám ez semmi ahhoz képest, hogy a Völgy mennyi titkot rejt.

Alex, a felsőbb éves "mentoruk" már útközben sok veszélyre hívja fel a figyelmet a suli körül. Lezárt táblák, magas csúcsok, kőomlás és a Lake Mirror, azaz a Tükör-tó, aminek mélysége sok furcsaságot látott már. Tiszta időben a tó tükörsima, lelátni az aljáig, ám furcsa és baljós szemként terül el a hegycsúcsok között. Mintha mindig figyelné a főiskolát és a diákokat.

Julia könnyen beilleszkedik hiszen szépséges, fiatal és képes arra, hogy műmosolyával eljátssza magáról, hogy ő Mindenki Kedvence. A felszínesnek tűnő külső és mosoly mögött érzékenység és megannyi súlyos kérdés és bizonytalanság halmozódik a lányba.

Robert zseni, és különc. Nem szívesen beszélget, figyelmét a matematika, a tantárgyak és különös megérzések kötik le. Tudja, hogy valami nem stimmel a hellyel, ahová megérkeztek. Matematikailag is be tudja ezt bizonyítani, de senki sem figyel rá igazán.

A könyv eleje csak úgy sodorja az embert. A suli elkezdődött, a testvéreknek be kell illeszkedni nincs mese. Ez nem megy olyan könnyen nekik, hiszen mindenki furcsán tekint rájuk. És van is miért. Robert-nek furcsa rémálmai vannak, amikből alig tud felébredni a hangos sikoltozások közepette. Julia titokzatosságával kerül a céltáblák elé és nincs menekvés. Valami elkezdődik azon az éjszakán, amikor az elsősök beavató szertartása zajlik. Robert egy lányt lát a tóba ugrani, de senki sem hisz neki. Egy diák ugyanekkor eltűnik az erdőben. Sötét viharfelhők gyűlnek a Tükör-tó felett és az örvény egyre jobban húzza le Juliát a mélybe, ahol eltemetett múltjával kell szembenézni az egyre horrorisztikusabb események hatására.

Amíg a végkifejletre vártam kábé tövig rágtam a körmömet. Krystyna Kuhn, akinek Budai Zita a "magyar hangja" nagyon jól árnyalja a Juliában és a Robertben lezajló érzelmi állapotokat. Csodásak a tájleírások, a természeti képek és az egész regény alatt pattanásig voltak feszítve az idegszálaim.

Rég olvastam ilyen könyvet, ami az első perctől kezdve ennyire lekötött volna a titokzatosságával. Rég olvastam olyan könyvet, aminek ennyire vártam volna a végét meg a folytatását (A katasztrófa 2. évad 2011 tavasza).

Ugye tudjátok, hogy mit fogok olvasni, ha megjelenik? Nem kérdés! Nincs mese, beszippantott a Grace College és nagyon kíváncsi vagyok, mik bukkannak még elő Julia és Robert múltjából ( mert ott jócskán van kérdés válasz nélkül).

A sztoriból próbáltam minél kevesebbet elmesélni és nem telespoilerezni a postot. Tényleg érdekes, tényleg izgalmas és tényleg idegtépő.

*****

ÉRTÉKELÉS: 5/5

A borító annyira szembetűnő ezzel a durva pinkkel és szürkével, hogy teljesen beleszerettem.

++++ A könyvet köszönöm szépen Budai Zitának, aki volt olyan kedves, hogy meglepett egy példánnyal! Örök hálám érte!

A könyvről még:

Kiadó: eMentor
Oldalszám: 245
www.avolgy.hu


UI: A képek kicsit kifejezik a regény képi világát

Ezeket is olvasd el

2 komment

  1. nagyon jók ezek a képek, meg jó lett a poszt.
    most megnyugtattál, hogy bár ész nélkül megrendeltem, nem fogok vele rosszul járni.:)

    ReplyDelete
  2. Tetszett a bejegyzés nekem is, és nagyon érdekel a könyv, a borítójára már korábban felfigyeltem, de ezek szerint a tartalom is jó.:)

    ReplyDelete

Subscribe