A Szent Johanna Gimi - A kezdet

11:44:00 PM

Leiner Laura: A Szent Johanna Gimi - Kezdet

"- A barátok nem azért vannak, hogy szépítsék a dolgokat és felvidítsanak? - kérdeztem sértődötten, jelezve, hogy egyáltalán nem tetszik, amit hallok.
- Nem. A barátok azért vannak, hogy észhez térítsenek, ha hibázni készülsz - tárta szét a karját, majd folytatta az olvasást.

A 25 éves (a kiadó honlapja szerint) Leiner Laura könyvéről már hallottam néhány helyen és már régóta szerettem volna elolvasni Rentai Renáta naplóját. Szeretem az iskolásokról szóló történeteket, hiszen az olvasás közben elönt engem is a nosztalgia hullám és akarva akaratlanul visszarévedek a kamaszéveimbe. Úristen! Több mint 10 és fél éve én is a gimit kezdtem mint a könyv főszereplője Reni. Pontosan 10 éve majdnem ilyenkor, mikor ezt a blogpostot pötyögöm ért véget nekem is az első félévem, akárcsak a kötetben Reninek majdnem napra pontosan.

A Szent Johanna egy budai gimnázium, ami francia illetőséggel rendelkezik. Renit szuper felvételije miatt ide veszik fel, itt kezdheti meg a gimnázium első osztályát. A gólyatábort kapásból kihagyja (ÖRÖK HIBA!!!) így félve ismeri meg az osztálytársait az első sulis napon. A könyvmoly lánynak eddig sem sok barátja volt (a sok az a nullához konvergál erősen), főként magára számíthatott. Ahogy telnek a napok próbálja megismerni az új osztálytársait és megpróbál beilleszkedni.

Leiner Laura fiatalos nyelven megírt kötetének főszereplőjében teljesen magamra ismertem. A Szent Johanna is hasonló gimi lehetett, mint ahová én jártam anno. Utálatos tanárok, némi szigor, iskolai versenyek, néhány kivételesen jó fej oktató, cikis és kevésbé cikis osztálytársak, klikkek, iskolai programok és persze az az aranyos diák(kamasz)-szerelem, amit Reni is érez az egyik helyes osztálytársa (Cortez) iránt.

A regényt az írónő úgy indítja, hogy mindenkinek "bemásolja" az iwiw profilját (haladva a korral, ami azóta már inkább lenne FaceBook profil ha up-to-datek szeretnénk lenni), így gyorsan körképet kaphatunk a SzJAG 9/B-jéről. Ezután lapról lapra beindul az iskolai élet meg a könyv, amiben Reni naplószerűen osztja meg a mindennapjait. (egy könyv - egy félév)

Igazából a regény során nem történetik semmi különös és megrendítő esemény, de hát ez nem is krimi és horror, hanem egy tinilány naplója. Zajlanak a kis játszmák az osztályban (ellenségeskedések, szivatások, feleltetések, tanár-diák konfliktusok) és már véget is ér a félév.

Jó hangulatú vidám történet A Szent Johanna gimi első kötete, ami tényleg mindenkit visszaránt egy kicsit az izgulós témazárós, feleltetős napokba, amikor a számonkérés helyett azt vártuk, hogy elkezdjen esni a hó és rohanjunk ki az udvarra hócsatázni a többiekkel.

ÉRTÉKELÉS:

****

5/4

Néhol kicsit máshogy alakítottam volna a sztorit, de ettől eltekintve teljesen rendben van. Nem száll el a végletekig, úgy mutatja be a diákéletet, ahogy én éltem meg anno 10 éve. Talán azért nem mondanám annyira "újszerűnek". mert néha már 9. osztályban is súlyosabb dolgok történnek/történhetnek meg, mint egy hangosan csörgő suliba behozott mobil kémia órán. Már az én időmben is voltak tévelygő diákok (némi lógás, vagy alkoholbehatás a suli bulikban) itt semmi gonosz dolog nem fenyegeti a Johannásokat. Persze ettől függetlenül lehet hogy később lesz szó ilyenről is. (remélem)

+ Szegény Reni annyira bénácska, hogy seggbe rúgtam volna néha barátnőileg. De amúgy tényleg hasonlít rám (mániákus olvasó, irodalom versenyen indult, nincs önbizalma a fiúkat illetően és nagyon béna angolból, viszont jól megy neki az irodalom)

++ A borító egyszerűen kurvajó menő és fiatalos, amolyan jó rá nézni érzés kapott el mindig ha rápillantottam.

A könyvet köszönöm szépen a Ciceró Könyvstúdiónak!

Ezeket is olvasd el

3 komment

  1. Ó, erre a könyvre én is nagyon kíváncsi vagyok! :o)
    Gólyatábort meg tényleg hiba kihagyni, még most is emlékszem rá, nagyon jóóóó volt. :oD

    ReplyDelete
  2. Hm, nálunk gimi előtt nem volt gólyatábor. Úgy látszik az én középsulim elég elmaradott. :)
    Egyébként én is szeretném elolvasni ezt a könyvet, de eddig még nem sikerült beszereznem.

    ReplyDelete
  3. Nekem, mint leendő tanárnak, valószínűleg tanulságos lenne elolvasni... Csak el ne felejtsem...

    ReplyDelete

Subscribe