Várólistacsökkentésre fel 2020-ban is! #VCS

6:33:00 PM


10. éve zajlik a várólistacsökkentés, és én majdnem ennyi éve veszek részt a kihívásban néha több, néha kevesebb sikerrel, de mindig lelkesem. Idén is összeállítottam a listámat, és megmutatom, hogy milyen könyveket szeretnék 2020-ban, azaz mivel fogom csökkenteni a várólistámat.
Nálam tetemes mennyiségű olvasott könyv várja a sorsát, így ők a várólistámon csücsülnek, amik közül minden évben igyekszem legalább 12-őt elolvasni ennek a kihívásnak a céljából. A Lobo által kitalált kihívás lényege, hogy 2019-nél régebben megjelent könyveket tegyünk fel a virtuális (vagy éppen a valós) könyvespolcunkra, és olvassuk el belőle havi egyet. 12 könyv elolvasásával (újraolvasás nem számít!) máris teljesítettük a várólistacsökkentést. Persze érdemes egy alternatív listát is készíteni, hiszen nem biztos, hogy a gondosan kiválasztott 12 könyv lesz a nyerő, így az alternatív lista arra jó, hogy lecseréljük az alaplistánk egy-egy olvasmányát valami jobbra, izgalmasabbra, vagy éppen kedvünkre valóra.

Idén én is igyekeztem vegyesen pakolgatni mind a sima, mind az alternatív listámra, mert az előző évek tapasztalataiból azt szűrtem le, hogy kell rá mindenféle, mert én tényleg az aktuális kedvem szerint olvasom. Nyáron néha téli hangulatú könyvre vágyok, egy-egy romantikus után jöhet valami durva krimi, meg legyenek a listán zombik, boszorkányok mert ezek a komfortzónáim, de azért legyen valami olyan is, ami nagyon nem az.

Idén nem kerültek gigahosszú könyvek nagyon a listámra, és olyat se tettem fel, amivel már tavaly se boldogultam. Inkább válogattam egy teljesen új listát nagyjából.

Nézzük az alaplistámat: 


  • Sally Gardner: A Hold legsötétebb oldala
  • Robert Galbraith: Gonosz pálya 
  • Karen Marie Moning: Új nap virrad 
  • Carlos Ruiz Zafón: Marina 
  • Darren Shan: Zom-B 
  • Dennis Lehane: A Mystic River rejtélye 
  • Edith Pattou: Északfi
  • Gillian Flynn: Sötét helyek
  • Khaled Hosseini: Ima a tengeren 
  • Lindsey Kelk: Az olasz kaland 
  • Mackenzi Lee: Úriemberek kézikönyve: a bujaságtól az erényekig 
  • Marceline Loridan-Ivens: És te nem jöttél vissza 
A Hold legsötétebb oldala Pupillával közös olvasmányunk, tavaly ugyanez a Ház a tó mélyén volt, azt én adtam kölcsön neki, és miután visszaadta én is elolvastam. Ezúttal olyan könyvet választottunk, ami mindkettőnk polcán ott figyel. A Gonosz pályát nagyon várom már, hiszen az előző Rowling Galbraith krimi is zseniális volt. Nagyon imádom a nyomozó párost a könyvben, és nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz velük ezúttal. Moning újabb Tündérkrónikák része nyilván nagyon fúrja az oldalamat, de tudjátok a mottót: egy év, egy Moning regény, mert a magyar kiadó nem fordítja a folytatásokat, és így hamarosan a végére érek. Tartalékolni kell! Darren Shan zombis regénye szerintem tetszeni fog, mert a vámpíros is nagyon jó ifjúsági regény volt, kíváncsi leszek erre a sorozatára is. Zafóntól rég nem olvastam semmit sem, szeretném a Marinát, mert aztán az Elfeledett Könyvek Temetőjét fogom újraolvasni. Ez az utolsó Lehane könyvem a gyűjteményemből, remélem, hogy tetszeni fog, mert az előző könyvei nem jöttek be. Ez régi tőle, szóval csak jobb, mint az újak. Meglássuk! Az Északfi nagyon szép kívülről, remélem hogy belülről is ilyen lesz. Az Ima a tengeren elég rövidke, de nagyon érdekel, mert még egy Hosseinit sem forgattam a kezemben. Az olasz kaland szórakoztató csajos könyv, remélem nyáron majd felvidít egy medence partján. Az Úriemberek kézikönyvét tavaly vettem egy potom ezresért az Aldiban, ha annyira szórakoztató, ahogy mondják, akkor megéri majd minden forintját. És te nem jöttél vissza biztos nem könnyű olvasmány, de egy ilyen is kell a listámra, mert szeretem magamat kínozni.  

Íme az alternatív listám: 



  • tiboru: Konteó - Harminc válogatott összeesküvés-elmélet
  • Jill Santopolo: A fény, amit elvesztettünk 
  • Sarah Addison Allen: A csodálatos Waverley-kert 
  • Jessie Burton: Múzsa 
  • Tasmina Perry: Ház a Naplemente-tónál 
  • Rena Olsen: Egy szót se szólj!
  • Polcz Alaine: Asszony a fronton
  • Philip Pullman: A titokzatos kés
  • Madeline Miller: Akhilleusz dala 
  • Dan Brown: Eredet 
  • Dan Simmons: Dermesztő nyár
  • Deborah Harkness: Az éjszaka árnyai

A Konteó könyv régóta várja a sorát, a neten is régen olvastam konteó blogposztokat, úgyhogy jó lesz egy kicsit elmerülni ebben az érdekes világban. A fény, amit elvesztettünk a lista aktuális könnyfakasztó regénye, A csodálatos Waverley-kerthez pedig Pupilla hozta meg a kedvem, mert az ő listáján is fent van. A Múzsának imádom a borítóját, és egy időben nagyon népszerű volt mindenhol, kíváncsi vagyok a hype-ra, ami körülveszi. A Tasmina Perry és az Rena Olsen regények krimik, de a jobbik fajtából, úgyhogy gyorsan olvashatók. Sosem olvastam még Polcz Alaine-től, de ez a háborús könyve nagyon régóta érdekel, úgyhogy talán nem választok rosszul, ha ezzel kezdek. A Philip Pullman könyv az Úr sötét anyagai sorozat újraolvasása, elolvasa lesz. Csak az Északi fényt olvastam anno, úgyhogy ideje hogy folytassam, és aztán a sorozatot is megnézzem végre. Akhilleusz dala annyira sokat istenített sztori, hogy nagyon remélem, hogy hozza majd a szintet, különben kivágom az ablakom. Az Eredet egy igazi hamisítatlan Dan Brown, egy jó kis pár napos kikapcsolódást várok tőle semmi többet. A Dermesztő nyárt már idén nyáron majdnem elolvastam, de inkább felraktam erre a listára. Az éjszakai árnyaiba egyszer belelapoztam, de nem volt türelmem hozzá, úgyhogy hátha idén majd végre tudom folytatni a könyvsorozatot, főleg hogy elvileg jön a sorozat is az új évaddal.


Íme az összes könyv (és persze a Kindle, mert néhány könyvet azon fogok elolvasni majd)

A tavalyi VCS-t rekord idő alatt letudtam, idén is hasonlóan szeretném csinálni, jó lenne nyárra letudni a 12 könyvet, de ezt majd a tervek / évösszegzős posztban kifejtem. Egyébként az utóbbi 2 évben sikeres voltam, előtte sokszor nem, aztán 3x igen, úgyhogy eléggé hektikus időszakaim vannak.

Íme az eddigi VCS-s próbálkozásaim:


Újra csökkentek - 2013 (megcsináltam!) 



Nektek is sok sikert a 2020-as VCS-hez, ha csatlakoztok. Érdemes összegyűjteni még gyorsan a listát, és leadni Lobonál az Olvasónaplón

Kommentben meséljetek, hogy ti milyen könyves kihívásba fogtok bele 2020-ban, illetve milyen könyvek várják régóta a sorukat a polcaitokon, hogy végre kiolvassátok őket! 


Ugyanitt mindenkinek nagyon boldog új évet kívánok így az évszázad utolsó napján! Hamarosan érkezem majd az évösszegfoglalóval is. Stay tuned! 

Ezeket is olvasd el

8 komment

  1. Szuper képeket lőttél, és szerintem nagyon jó a listád is! És így már két közös könyvünk is van, hogy a Waverley-re is rákívántál! :D Juhé! Nálam Heloise hívta fel a figyelmet az "alakuló sormintára", most meg én a tiédet, nézd csak, három sikeres, három sikertelen, szóval most három sikeres jön megint, vagyis 2020-ban menni fog! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Óh tényleg, ott a sorminta! Hát remélem, hogy sikerül majd ez az év is! Hajrá nekünk! Este neki is megyek az első könyvemnek, már alig várom, hogy újra Cormoran Strike.-kal randizhassak!

      Delete
    2. Biztos sikerül! :) Cormoran remek kezdés! Én meg már A tizenharmadik történetet lapozgatom. :)

      Delete
  2. Sok sikert a vcs-hez, szép könyveket válogattál össze! Az Északfi nálam is tervben van, kivettem a gyerekkönyvtárból, mert érdekesnek tűnt :)
    Többet is olvastam a listáidból, ajánlom őket.
    Fuhhh Moningot meg még mindig nem olvastam :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tessék belevetni magad Moning első kötetébe, nagyon jó UF, tetszeni fog! Annyira jó a férfi karakter is benne, és tök vicces :) az Északfi kíváncsi vagyok, hogy mennyire gyerekkönyv, én valamikor kaptam, de már régóta itt őrzöm, úgyhogy kíváncsi leszek, hogy mennyire fog tetszeni nekem, meg majd neked is!

      Delete
  3. 2015 óta én is részt veszek a kihíváson. Egyedül abban az évben nem teljesítettem, szóval eddig 4 sikeres menetem volt, és remélem, továbbra is tartani tudom majd ezt az eredményt. :D

    A listádon lévő könyvek többségét nem ismerem, úgyhogy kíváncsian várom majd a posztokat. Sok sikert neked!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Simaliba! 4 sikeres menet után jöhet az 5. :) Nem a legnépszerűbb könyveket választottam a listámra, de ezek tényleg régóta itt sínylődnek, és hátha most így fel tudom hívni rájuk a figyelmet másoknál is. Már csak elolvasni kell őket és megírni a posztot róluk. Az utóbbi a dolog nehezebb része úgy érzem :D Hajrá neked is a kihíváshoz!

      Delete
  4. Az Északfival én is régóta szemezek már: hozám ez a retelling műfaj eléggé közel áll. :) A listádról az Akhilleusz dala, a Waverley-kert, illetve az Eredet nálam is sorra került már, az első kettő nagy kedvencem is lett! Illetve pont a Waverley-t szeretném többek között újraolvasni az idén, mert beszereztem a második részt, és már alig emlékszem az elsőre. :( Kénytelen leszek feleleveníteni, amit annyira nem is bánok. :)

    ReplyDelete

Subscribe