Sarah Knight - Nagy ívben

8:33:00 PM


Azt hiszem, ha az ember sokat olvas és túl van már a harmincon, akkor kikerülhetetlen, hogy előbb-utóbb életmód könyveket vesz a kezébe. Nálam ez Marie Kondo Tiszta öröm könyvével kezdődött, azóta pedig szemet vetett néhány hasonló példányra, és olvastam is például a Lagomot. Sarah Knight könyvéről nem hallottam addig a pontig, amíg a Kiskapu Kiadó marketingese meg nem keresett, hogy mi lenne ha elolvasnám. Innen is köszönöm a könyvet, mert nem bántam meg, hogy bevállaltam a Nagy ívbent, mert nagyon érdekes és vicces olvasmány élményt adott.

Sarah Knight - Nagy ívben

Kiadó

Kiskapu Kiadó, 2017

Oldalszám

210

Fordító

Wellner Judit

Önálló kötet


Fülszöveg

Káosz az életed? Ki sem látszol a munkából? Halálosan unod, hogy mindig mások elvárásainak kell megfelelned, miközben nincs egy szabad perced önmagadra? ITT A NAGYÍVŰ MEGOLDÁS! Sarah Knight, mindenki kedvenc anti-guruja – Marie Kondo világsikerű könyve, a Rend a lelke mindennek után szabadon – felfedi a stresszmentes élet titkát, és megmutatja, hogy az otthonod után hogyan tehetsz rendet a fejedben is. Szellemes, könnyed és praktikus tanácsokkal teli könyvéből megtanulhatod, hogyan szabadulhatsz ki a rád telepedő kötelességek és a bűntudat szorításából, hogy az energiádat olyan kapcsolatokra és tevékenységekre fordítsd, amelyek tényleg boldoggá tesznek. Ha elsajátítod Sarah egyszerű, ám zseniális módszerét, soha többé nem kell majd pénzt, időt és energiát pazarolnod olyan emberekre, akiket nem szeretsz, és olyasmire, amit a hátad közepére sem kívánsz!

A leszarás igazi művészete 


Aki olvasta a Rend a lelke mindennek, vagy a Tiszta öröm című könyveket Marie Kondótól, az tisztában van a Kondo módszerrel. Ennek a lényege, hogy azokat a cuccokat, tárgyakat, amik nem okoznak örömöt elengeded az életedből és megválsz tőlük. A szelektálás japán istennője csak a tárgyi dolgokkal törődik. De hogyan szelektálj a családdal, barátokkal és a kollégákkal kapcsolatos dolgok, teendők és programok között? Nah igen... Ez ám az érzékeny téma. Sarah Knight Nagy ívben című hiánypótló könyve, avagy a Leszarás művészete ezeket a témaköröket járja körbe.

A szerző hangneme a könyvben nagyon laza, már-már olyan, mintha leülnél egy baráttal beszélgetni, és ő életvezetési tanácsokat ad, hogy hogyan viszonyulj az olyan dolgokhoz, feladatokhoz, programokhoz, amikhez nincs kedved/időd/pénzed. Mindezt úgy, hogy ne bántsd meg a másik felet. Nem találta fel a spanyol viaszt Sarah Knight, csak egy olyan hangnemben adja át a tudását, ami laza, és ami beilleszthető bárki életébe.

 A Nagy ívben egy elég jó módszere, hogy megválj az olyan emberektől, akikhez nincs kedved, türelmed és idegrendszered. A könyv megtanítja az olvasót arra, hogy hogyan tud úgy tenni a dolgokra, hogy a másik nem veszi bántásnak. És ez az alapköve az egésznek. Hogy úgy csináljuk a dolgokat, hogy ne bántsuk meg a másikat. Ne légy seggfej! Ez sokszor elhangzik a könyvben, és jó példákat hoz is erre az írónő, amiket lehet követni, vagy meg lehet fogadni.

Nem mondom, hogy minden helyzet beilleszthető egy magyar ember életébe, hiszen nálunk nem divat az olyan lánybúcsú, ami egy fél vagyonba kerül és Las Vegasban rendezik egy öt csillagos hotelben, de mindenki látott már olyan programot, ami drága, és mégis meginvitálták rá. Vagy olyan helyzetet, amihez semmi áron nem fűlik a fogunk (esküvők, babavárók, diplomaosztók, ballagások, születésnapok, munkahelyi búcsúbulik, osztálytalálkozók stb..stb....), de valahogy lemondani sem tudjuk. A Nagy ívben mindegyikre hoz példákat, amiket nem fontos teljesen betartani, de vannak benne jó alternatívák, amik jól jöhetnek, ha elénk kerül egy-egy ilyen helyzet.



Értékelés: 5/4 


Nem értettem mindenben egyet a könyvvel, mert vannak olyan helyzetek, amikor a józan ész sokkal erősebb, mint az, hogy leszarjunk dolgokat. Én maximalistának tartom magam, így a munkámban nem szarok le embereket, hanem megpróbálom úgy csinálni a dolgokat, hogy mindent megteszek, mert sosem tudhatom, hogy én mikor kapom ezt vissza. Nem kell mindent megfogadni Sarah Knight szavaiból (ezt szerencsére ő sem mondja ki!), de útmutatásnak nagyon jól jön a könyv.

Tetszett az a laza, humoros hangnem, amiben íródott, szuper volt a fordítás is szerintem, átjöttek a poénok, és bár volt a könyvben volt néhány azonos helyzet, szituáció, amik mindig előkerültek, de maga a módszer jól végig van vezetve. Néha ismétlődtek a dolgok, és néhány helyen kicsit szájbarágós volt, de ez lehet hogy másoknak sokkal inkább előny, mint hátrány, hiszen így megmaradnak az emberben a dolgok.



A könyv alcíme egyébként A varázslatos módszer, amellyel örökre száműzhetsz az életedből mindent, amivel tele van a tököd szerintem jól tükrözni a könyv mondanivalóját, és a hangnemét is, így azoknak ajánlom, akiket nem zavar a káromkodás, és élvezik a popkultúrális utalásokat. Volt néhány ilyen a könyvben. Néhányukat én sem értettem, pedig extra tájékozottnak tartom magam, de ha nem nézem az adott műsort/sorozatot, vagy nem olvastam az adott könyvet, amire utalt a szerző kiküszöbölhetetlen, hogy mindent 100%-osan értsek. Volt pár lábjegyzet a könyvben, ezek segítenek az eligazodásban, de bevallom néha kicsit túlzottan is Amerika központú volt a könyv, így ez kicsit levont az értékéből.

Nem mondom, hogy holnaptól úgy fogok mindent csinálni ahogy Sarah Knight, de sok helyzetről elgondolkodtatott és azt hiszem az ilyen típusú könyvekhez pont ez a célja. Hogy egy kicsit mérlegeljük a saját életünket, és igenis azt csináljuk, amit szeretnénk és tudjunk nemet mondani. Mert nem kell mindenhol ott lenni, néhány program, esemény vagy éppen ember, nem éri meg a fáradtságot, azt az elvesztegett időt, amit más lelkünknek jól eső, és építő jellegű dologra fordíthatnánk. A leszarás művészete annak a technikája, hogy figyeljünk jobban a saját igényeinkre, és úgy éljünk, ahogy nekünk tetszik és ne gondoljunk folyamatosan arra, hogy ez kinek nem tetszik. Mivel én igyekszem így élni, így csak jobban megerősített a szerző abban, hogy jó irányba tartok.


Ha össze kéne foglalni a könyv lényegét számomra, akkor ez lenne az: kell a lelki szemetesláda ürítése, de csak mértékkel, mindent nem szabad leszarni, de néhány dolgot tényleg muszáj, és nem szabad ettől rosszul érezni magunkat, hiszen csak nyerhetünk ezzel!



A könyv a Kiskapu Kiadó gondozásában jelent meg, és remélem, hogy a többi Sarah könyv is kap esélyt a magyar könyvpiacon, mert engem érdekelni kezdtek :)

Vedd meg most!
Szerezd be a könyvet 25% kedvezménnyel.

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe