Seanan McGuire - Minden szív kaput nyit

9:21:00 PM


Seanan McGuire csodás kisregénye arról, hogy mi történik azokkal, akik megjárták a varázslatos világokat, mindenféle díjat nyert már és a Fumax Kiadó jóvoltából el lehet végre olvasni magyarul is. Sőt, ha követitek a Blogturné Klub bloggereit, még nyerhettek is egy példányt és ti is megtudhatjátok, milyen kaput nyitnak a szívek.

Seanan McGuire: Minden szív kaput nyit

Kiadó

Fumax Kiadó, 2018

Oldalszám

160

Fordító

Miks-Rédai Viktória

Sorozat

Csellengő gyerekek 1.

Fülszöveg

Eleanor ​West otthona csellengő gyerekek számára. Házalók, látogatók, vizsgálók kíméljenek! A gyerekek hajlamosak eltünedezni, ha adja magát a lehetőség. Átlépnek a szekrény hátulján, becsusszannak egy tükörbe, beesnek a nyúl üregébe, vagy egy vén kútba, hogy aztán egy merőben más helyen bukkanjanak elő.

De a mágikus vidékek már semmi hasznát nem látják azoknak a gyerekeknek, akikből kifacsarták a csodát.

Nancy is utazott egyszer, aztán visszaküldték. Viszont mindaz, amit átélt a túloldalon… az ilyesmi megváltoztatja az embert. A West kisasszony gondjaira bízott gyerekek nagyon is meg tudják érteni. Ugyanis mindnyájan keresik a visszautat saját fantasztikus világukba.

Nancy érkezése azonban komoly változást hoz az Otthonba. Valamiféle sötétség ólálkodik a sarkok mögött, és amikor elszabadul a pokol, Nancy és újdonsült iskolatársai lesznek azok, akiknek a rejtély végére kell járnia. 


Kerül, amibe kerül.

Katasztrófa turizmus a köbön


Emlékeztek a Csellengők című műsorra, aminek a főcímdalát amit a Soul Asylum énekelte? A Runaway Train című dalt ezzel a műsorral azonosította szerintem Magyarországon mindenki, aki halotta anno. Már a klip is nagyon melankólikus, ráadásul a műsor sem volt egy vidám dolog, hiszen eltűnt gyerekek fotóit mutatták, akiket nagyon vártak haza a szüleik. Nem szerettem nézni a műsort, de mégis ha meghallottam a tévében a dalt, akkor nem tudtam levenni a szemem a képernyőről. Fájt látni a gyerekeket, akiket hazavártak, miközben én egy szerető családban élek. Sajnáltam őket, és mindig reménykedtem, hogy a következő adás elmarad, mert minden gyerek hazatalál, és megkerül. Sajnos egyre többen és többen lettek, és egyre több olyan gyerek volt, akiket már hónapok sőt évek óta mutatnak a műsor készítői mert nem kerültek meg. Azt hiszem így 25 év távlatából bevallhatom, hogy ez a műsor egy kicsit olyan volt nekem, mint a katasztrófaturistáskodás. Rossz kifejezés ez, de ti is tudjátok, hogy ez mit jelent. Amikor láttok valami szörnyűt az utcán, akkor hiába kéne félrenéznetek, nem tudtok, hanem inkább figyelitek a dolgokat. Nos egy kicsit nekem ilyen volt Seanan McGuire könyve is.

Egyszerre éreztem magam a könyv olvasása közben rendkívül nyomasztónak, rendkívül szomorúnak, és egyszerre rendkívül izgatottnak, hogy vajon mit tartogat még a Minden szív kaput nyit. Nem volt félelmetes úgy, mint egy skandináv krimi (pedig ebben is történnek durva dolgok), hanem inkább sötét és nyomasztó volt, és persze kíváncsivá tett. Közben azt is éreztem, hogy ez egy szép történet, meg egyszerre azt is gondoltam, hogy szörnyű, amiről szól. Meg hogy ilyen nincs, de ha belegondolok, akkor miért ne lehetne? Annyira vegyes érzelmeim vannak a könyvvel kapcsolatban, hogy nehéz lesz értelmesen értékelni, de talán ez nem is baj. Hiszen az a jó, hogy ennyi érzést kiváltott belőlem, mert az ilyen könyvek maradnak meg sokáig az emlékezetemben, és ezek érik el az egyébként egyre inkább fentebb lévő ingerküszöbömet.

Forrás: http://emergency-danceparty.tumblr.com/post/156861465248/she-was-a-story-not-an-epilogue-every-heart


A Csellengők műsor egyébként azt hiszem egy kicsit aktuális is, hiszen a Minden szív kaput nyit olyan gyerekekről szól, akik eltűnnek. Bár az írónő itt inkább a fantasy és misztikus világot mutatja be azzal, hogy szó esik arról, hogy mik azok a portálok (avagy ajtók), amin a gyerekek átesnek, átlépnek és eljutnak egy másik világba. Ezek a gyerekek néhány hónap (esetleg év) múlva visszajönnek onnan, és nem tudnak beilleszkedni a társadalomba. Mert hát, hogyan is lehetne, ha egy olyan világban jártunk, ahol tündérek élnek, vagy unikornisokkal együtt színes szivárványokon át ugrálhatunk? Nekem se menne a normális élet, ha évekig élnék egy ennyire másik világban, ráadásul egy olyanban, ahová beillek és ahol szeretek élni.

Különböző világok, különböző szívek


Ez a kis novella egy lány visszaérkzését mutatja be. Nancy a Holtak világából érkezik vissza a Földre, ugyanúgy, ahogy eltűnt. Szüleivel nem igazán találja meg a kapcsolatot, és senki sem hiszi el neki, hogy miket látott, merre járt. Itt kerül a képbe Eleanor West, akik egy eltűnt gyerekekre szakosodott bentlakásos iskolát üzemeltet. Az Otthon célja, hogy a gyerekek megtalálják a helyüket a világban, és megismerjenek más gyerekeket is, és együtt dolgozzák fel a visszatérést. Nancy itt próbál meg beilleszkedni, de a gyerekek akik szintén itt tanulnak nagyon mások mint ő, így nincs egyszerű dolga. Amikor elkezdene egy kicsit otthon érezni magát gyilkosságok sorozata kezdődik meg, így ettől hátborzongatóbbá válik a könyv.

Nancy minden vágy, hogy újra visszajusson a Holtak birodalmába, mert szeretett ott élni, de a többi iskolástársa is szeretne a saját világába visszatalálni. Ők azért járnak Eleanor iskolájába, mert fel kell dolgozniuk azt, hogy véget ért számukra egy fejezet, és most a való világban vannak. Ezeket a gyerekeket kitették azokból a portálokból, ahol eddig éltek, mert nem voltak már eléggé odavalók, mert felnőttek, mert tettek valami megbocsáthatatlant, esetleg nem úgy viselkedtek, ahogy azt ott elvárták. Nehéz ezt feldolgozni, ám a könyvben említésre kerül, hogy van egy másik iskola is, ahol olyan gyerekek élnek, akik egyáltalán nem szeretnének visszajutni a másik világba, ahonnan visszatértek. Persze most az birizgálja a fantáziámat, hogy ők mit láthattak, és milyen kegyetlen világok is léteznek még. Nancy és iskolatársai meséltek néhány morzsányit a saját utazásaikról, de ez annyira kevés volt, hogy csak az járt a fejemben olvasás közben, hogy mégmégmégmégmég!!!!



Értékelés: 5/4.5


Nem tudom kategorizálni a Minden szív kaput nyit könyvet, mert úgy érzem, hogy nem lehet. Furcsa, érdekes, lebilincselő, néhol gótikus horror történet, néhol fantasy, néhol pedig ifjúsági regény, ahol a lányok rivalizálnak, és zrikálják egymást, ahogy annak lennie kell, amikor összezárnak egy iskolában 40 gyereket.

Van egy megfoghatatlan hangulata a könyvnek, és sajnálom, hogy ebből nem kaptam többet. Sajnos a Minden szív kaput nyit regényt én kifejezetten rövidnek éreztem, mert nagyon sok megmagyarázhatatlan dolog maradt még, így kicsit bosszantott, hogy miért nem tudtam meg erről és arról többet. A könyv vége kifejezetten ütős volt, de maga a fantasy része (mik azok a kapuk, átjárók, hová vezetnek, hogyan lehet kinyitni őket, kiknek nyílnak meg, és miért) pont az volt, ami a legjobban érdekelt volna, és nem került annyira részletesen kifejtve. Persze nincs ezzel baj, mert tudom, hogy Seanan McGuire egy egész "univerzumot" épített már ki a Csellengők sorozat mellé, így csak remélni tudom, hogy hamarosan olvashatom majd a többi részt is magyarul.

forrás: http://yourlarajean.tumblr.com/post/155946950484/lit-edit-every-heart-a-doorway-by-seanan-mcguire


Sajnos a főszereplő, azaz Nancy karaktere pont nem nőtt a szívemhez, de sok mindenben együtt tudtam vele érezni. Jó volt belelátni egy frissen visszatért gondolataiba, és jól ellensúlyozták ezt a többiek, akik már egy ideje ott éltek az Otthonban. Kade, Sumi, és az ikrek érdekesebb szereplők voltak, de annyira kevéske jutott néhányukból, hogy kifejezetten vágytam arra, hogy többet megtudjak róluk a történet befejezése után.

Nagyon különleges fantasy történet a Minden szív kaput nyit, nem gondoltam volna, hogy ennyire a hatása alatt leszek még olvasás után is, hiszen csak egy rövidke novelláról van szó. Olvassátok el, és adjatok neki egy esélyt, mert megéri! Nagyon megéri!

Vedd meg most!
Szerezd be a könyvet 20%-os kedvezménnyel.


Nyereményjáték


A világirodalom tele van csellengő gyerekekkel, most őket keressük meg. Minden blogon találtok egy idézetet ami olyan könyvből van, ahol a főszereplők más világokba látogattak el. Megfejtésként annak a könyvnek a szerzőjét és címét kérjük, amelyből a blogon található idézet származik. A nyertesek közöt egy könyvet fogunk kisorsolni!

Az én keresett idézetem honnan van?



Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway


A turnéban résztvevő bloggerek


05.08 Olvasónapló
05.10 Spirit Bliss
05.12 Always love a good book
05.14 Zakkant olvas

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe