Könyvfesztiválra várva #kívánságlista

9:05:00 PM


Az egyik kedvenc időszakom könyves szempontból az április, hiszen ilyenkor a könyvkiadók akcióba lendülnek, és sorra hozzák a jobbnál, jobb könyves újdonságokat, hiszen április végén kezd a 4 napos könyves hepaj, azaz a Könyvfesztivál. Nem szoktam nagy könyves bevásárlást csinálni a fesztiválon, inkább csak megtapogatom az újdonságokat, de arra pont jók az ilyen vásárok, hogy eldöntsem, hogy kell-e nekem az a könyv, vagy sem. Idén én ezekre a szépségekre vetettem szemet, aztán meglátjuk, hogy melyekkel érkezem haza a Millenáris parkból április 19 és 22 között. Neked van várva várt megjelenésed? Jöhetnek a kommentek!


Egy pakkba gyűjtöttem a "nehéz" olvasmányokat, krimiket, disztópiákat, történelmi regényeket. A 21. Század Kiadónál érkezik A hatalom, ami nagyon ütősen hangzik a fülszöveg alapján, Az elveszett tárgyak őrzőjénél már a borító is meggyőzött, hát még a fülszöveg! Az Animus Kiadó átvette Joona Linna felügyelő sorozatát, aminek én nagyon örülök, bár a 4. része a sorozatnak még nincs meg, de ez nem tart vissza, hogy az újat beszerezzem. A Libri Kiadó is belekezd egy érdekesnek ígérkező thriller/krimibe, az Auschwitzi tetováló pedig a megtörtént esete miatt vonz. 



Ruth Hogan - Az ​elveszett tárgyak őrzője (General Press) 

Ha ​londoni sétáikat felidézve eszükbe jut egy görnyedt alak, aki a fejét lehajtva a járdákat és a csatornalefolyók környékét kutatja, akkor önök minden bizonnyal Anthony Peardew-val találkoztak. A férfi harminc évvel ezelőtt elveszített egy medált, amelyet a menyasszonyától, Therese-től kapott. Ugyanazon napon a sors váratlanul elragadta tőle a szeretett kedvest is. Ettől kezdve Anthonyt csak a remény élteti: ha sikerül rátalálnia az ékszerre, talán élete tragédiáját is egy csapásra semmissé teheti. Magányában az elvesztett, olykor jelentéktelennek látszó tárgyak gyűjtése mellett novellák írásával tölti ki napjait. Megszállottan dolgozik talált kincseinek különleges történetein. Házvezetőnője, a hányatott sorsú Laura maga is szinte egy Anthony megmentett darabjai közül. Idővel az ő feladata lesz, hogy a gondosan katalogizált tárgyakat visszajuttassa az eredeti tulajdonosukhoz. Be kell azonban látnia, hogy nem zárkózhat be örökre az író dolgozószobájába, ki kell használnia a kínálkozó lehetőségeket, hogy otthonossá tegye a saját életét.
Ruth Hogan zseniálisan megkomponált történetében a fantasztikum és a valóság egymásba játszó szálai megható 21. századi mesét alkotnak. Az elveszett tárgyak őrzője az újrakezdés ígéretét hozza az elveszetteknek, és reményt ad az örök keresőknek

Naomi Alderman - A ​hatalom (21. Század Kiadó)

A ​nők a világ minden táján felfedezik, hogy különös erővel rendelkeznek. 
Ujjuk egyetlen érintésével képesek szörnyű fájdalmat okozni, sőt: gyilkolni is.
A férfiak pedig rájönnek, hogy kicsúszott a kezükből az irányítás…
Elérkezett a Lányok Napja, de vajon hogyan fog véget érni?

A hatalom az elmúlt évek legnagyobb könyvsikereinek egyike, megjelenése óta megtalálható a legfontosabb sikerlistákon, 15 héten át szerepelt a New York Times mérvadó listáján. Már több, mit két tucat nyelvre lefordították, rendkívüli aktualitásával, melyben egy új, nők irányította jövőt vizionál, jelentős visszhangot váltott ki az irodalmi életben, a közéletben, a sajtóban és a politikában. Sorra kapja a fontos elismeréseket, a New York Times az év tíz legjobb könyve közé választotta, ahogyan Barack Obama is ajánlotta, mint az év egyik legfontosabb könyvét.


Patricia Gibney - A ​hiányzók (Lottie Parker 1.) (Libri Kiadó)

Mikor a helyi katedrálisban egy nő holttestét találják, majd néhány órával később egy férfiét, amint a saját udvarának fájáról lóg, Lottie Parker nyomozót hívják az ügyhöz. Mindkét áldozat combján elmosódott, de határozottan hasonló tetoválást találnak. Nyilvánvaló, hogy a két áldozat közt van kapcsolat. De mi? A nyomok a Szent Angélába, egy régi gyermekotthonba vezetnek, mely intézethez Lottie múltja is kapcsolódik. Az eset hirtelen személyessé válik…
Úgy tűnik, hogy a gyilkosságok egy több évtizedes, megfejtetlen bűntényhez kapcsolódnak. Két kamaszfiú is eltűnik. Lottie-nak meg kell találnia a gyilkost, mielőtt az újra lecsaphatna, de hogy tehetné, ha ezzel a saját gyermekeit is veszélybe sodorja?
A gyilkosnak meglehetősen torz véleménye van az igazságszolgáltatásról…
Rachel Abbott, Karin Slaughter és Robert Dugoni rajongói különösen izgalmasnak találják majd ezt a borzongtató, hosszú éjjeleket ígérő thrillert.

Heather Morris - Az ​auschwitzi tetováló (Animus Kiadó)

A ​holokausztról számos könyv született, és bizonyára még fog is. Ám ez a történet minden szempontból különleges. Senki sem számított rá, hogy „a tetováló”, aki – félelemből és féltésből – annyi évtizeden át hallgatott, egyszer csak előáll vele.
Azt hihetnénk, hogy Auschwitz–Birkenauról már mindent tudunk. Túlélők és elkövetők egyaránt vallottak róla. Tudjuk, hogy a „túlélésre kiválasztottak” egy fogoly asztala előtt sorakoztak, aki egy számsort tetovált az alkarjukra. De vajon ki volt ez a fogoly? Magas rangú kápó különleges kiváltságokkal? Mit láthatott az évek során, mikor elvonult előtte a sokezernyi deportált?
Ez a fogoly Lale Sokolov volt. A neve és a száma ott áll az Auschwitz-jegyzőkönyvben, amelyből a világ értesült a halálgyárról. Amit ő látott, azt maroknyi fogoly láthatta csak. Különleges helyzetéből adódóan kizárólag az SS politikai részlegének tartozott számadással, ezért viszonylag szabadon mozoghatott a táborban. Szinte mindenütt járt: a cigányok barakkjában lakott, ott dolgozott, ahol a szelekció zajlott, naponta betért az irodába, kapcsolatot tartott foglyokkal, kápókkal, bejáró lengyel munkásokkal egyaránt. Hat nyelven beszélt. Megfordult Mengele részlegében, megjárta a büntetőbarakkot, látta a gázkamrákat, a rablás és megsemmisítés teljes futószalagját.
De a története mégsem a borzalmak leltárja. Itt, ebben a földi pokolban lett szerelmes, itt talált rá arra a nőre, akit mindig keresett: Gitára. Lale megfogadta, hogy túl fogja élni, akármi vár is rá, és mindent megtesz azért, hogy Gita is túlélje. A folyamatos életveszéllyel dacolva, időnként reménytelenségbe zuhanva harcolt, és nem adta fel.
Ez a könyv Lale és Gita története. Megrázó, igaz történet szerelemről, kitartásról, hitről és szerencséről. Az auschwitzi tetoválóról.

Lars Kepler - Lesben (Joona Linna 5.) Animus kiadó

A ​svéd rendőrség szokatlan e-mailt kap: egy videót, amelyen egy nő látszik, akit az ablakon keresztül vettek filmre, titokban, intim közelségből. Másnap a nőt holtan találják otthonában, és meggyilkolásának ördögi brutalitása még a sokat látott nyomozókat is sokkolja. Pár nappal később újabb hasonló videó érkezik a rendőrségre, ám esélyük sincs időben azonosítani a potenciális áldozatot – ő is megcsonkítva végzi. Holttestére a férje talál rá, aki annyira kiborul a látványtól, hogy a bűntett összes nyomát eltünteti, felesége testét lemossa, és ágyba fekteti, mintha csak aludna. A kihallgatásával sem sokra mennek: az átélt trauma hatására elveszíti emlékeit. Ekkor fordulnak Dr. Erik Maria Barkhoz, a hipnózisban jártas bűnügyi pszichiáterhez, abban a reményben, hogy neki talán sikerülhet feloldani a férfi emlékképeit. Erik azonban olyasmit derít ki a hipnózis során, amit nem akar megosztani a rendőrséggel. A testületnek nagy szüksége lenne Joona Linna felügyelő segítségére, ám ő a szóbeszéd szerint egy évvel ezelőtt vízbe fulladt.



Az életmód könyvek közül "csak" háromba szerettem bele, de ezek mindegyik elég érdekesnek tűnik. Nemrég olvastam el Sarah Knight Nagy ívben (A leszarás művészete) című könyvét, így Mark Manson könyve is érdekel, hogy mennyire tudja másként átadni ezt az "eszmét". Az Ikigai a hygge, lagom, sisu, lykke életmód könyvek sorában illeszthető be, de ez most a japán emberek életszemléletét mutatja be. És ha már hygge, akkor muszáj leszek belenéznem ebbe a kívülről szépnek ígérkező érdekes kreatív feladatokat is tartalmazó könyvbe. 


Mark Manson - A ​„Lesz*rom” rafinált művészete
A tökéletes élet tökéletlen megközelítése (Maxim Kiadó)

Több évtizede mást sem hallunk, csak azt, hogy a gazdag, boldog élet titka a pozitív gondolkodás. „Dugják fel a pozitivitást – mondja Mark Manson, a szupersztár blogger. – Lássuk be, az élet tele van szarral, és ezt tudomásul kell venni.” Manson mindvégig kíméletlenül osztogatja a pofonokat olvasóinak, miközben nyers őszinteséggel, obszcén humorral és látszólagos nyegleséggel kifejti legfőbb elvét: az ember gyarló és korlátolt – „nem lehet mindenki különleges, a társadalomban vannak győztesek és vannak vesztesek, ami valahol tényleg tisztességtelen, és nem a te hibád.” A lesz*rom rafinált művészete Manson ellenmérge a vattába bugyoláló, gügyögő gondolkodásmódra, amely megfertőzte a modern társadalmat, és félrenevelt egy teljes nemzedéket, amikor aranyérmekkel jutalmazta őket csak azért, mert léteznek. A cukormáz és mellébeszélés helyett üdítő érdességgel zúdítja ránk a pőre igazságot, amelyre olyan fájó szükség van napjainkban.

Bettina Lemke - Ikigai - Megtalálni az élet értelmét a mindennapokban (Kossuth Kiadó) 

Ikigai – ez a szépen csengő japán szó azt jelenti: értelmesnek tartani az életet. Számos tanulmány igazolja, hogy a sok ikigaijal rendelkező emberek várható élettartama hosszabb, és ők teljes életet élnek. Egyszóval: tudják, miért kelnek fel reggelente. Az ikigai belső kincs, amelyet fel kell tárni. Merthogy ott rejtőzik mindnyájunk bensőjének a mélyén, csak el kell hatolnunk hozzá, hogy több inspirációhoz, életörömhöz, energiához jussunk, és egészséges, boldog életet élhessünk.

Flora Waycott - Kreatív ​népművészet hygge módra (Kossuth Kiadó)

„Ebben a "hygge” életérzést sugárzó könyvben kreatív, játékos alkotási folyamat közben ismerkedhetünk meg Skandinávia különleges, színes népművészeti világával.

Az egyszerű, lépésről lépésre követhető feladatok gazdag gyűjteménye közelebb hozza a skandinávok játékos, természetes életszemléletét. A sok-sok kedves ötlet és saját kreativitásunk segítségével ajándéktárgyakat, díszeket, képeket és egyéb hasznos kis holmikat készíthetünk. Az egyes feladatoknál részletesen olvashatunk a szükséges eszközökről, anyagokról is, tippek, apró trükkök könnyítik meg a munkát, sőt a kötet lapjain gyakorlásra is van lehetőség. Kreatív kalandra fel, a lehetőségeknek csak a képzelet szabhat határt!"



Ez a négyes sor kicsit kakukktojás, mert inkább érzelmi megfontolásból kerültek rá a következő könyvek. A Gyógyír északi szélre című könyvet újra kiadja a Park Könyvkiadó, és régi vágyam elolvasni, bár inkább a romantikus vonalat erősítei. Carlos Ruiz Zafón az egyik imádott íróm, és annyira vágyom már, hogy újra belemerüljek az Elfeledett könyvek temetőjébe és folytassam a sorozatot. Sosem olvastam még antológiát, de innen érdekel GRR Martin novellája, Diana Gabaldon, és persze Ákost Lev Grossmann. Meg hát mennyire jó már, hogy minden regény/novella erős nőkről szól! #girlpower Ugye nem gondoljátok, hogy kihagynám a legújabb illusztrált Harry Potter történetet? Ez kell a legjobban az összes felsorolt könyv közül azt hiszem.  


Harry ​Potter – Utazás a mágia történetében (Animus Kiadó)

A Harry Potter megjelenésének 20. évfordulóját ünnepelve ismerkedj meg a British Library Harry Potter – A mágia története című kiállításán bemutatott varázslatos tárgyakkal! A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában oktatott mágiaágakat sorra véve a varázslás több ezer éves múltja tárul fel e könyv lapjain. Ismerd meg az alkímia világát, készíts magadnak saját bájitalt, csodálj meg egy igazi mandragóragyökeret, tudd meg, valóban létezik-e a bezoárkő, böngészd Leonardo da Vinci jegyzetfüzetének lapjait vagy a csillagos ég legrégebbi atlaszát! Ráadásként J.K. Rowling eddig publikálatlan rajzai és kéziratai révén a könyvsorozat megalkotásának folyamatába is bepillantást nyerhetsz!


George R. R. Martin (szerk.) · Gardner Dozois (szerk.)
Veszélyes ​amazonok  (Fumax)

Huszonegy ​történet. Tizenkét New York Times-bestseller szerző. Egy teljes George R. R. Martin kisregény Westeros világából!És egy egész hadseregnyi veszélyes amazon.

Kardvívó harcosnők, vadászpilóták, űrhajósok, halálos orgyilkosok, csábító femme fatale-ok, nagyhatalmú varázslónők, lázadók, magándetektívek, az apokalipszis túlélői, hóhérok, rabszolgák és erőskezű királynők – ezek a lányok garantáltan nem várakoznak egy toronyban jajongva, amíg a vitéz lovag levágja a sárkányt, és megmenti őket!

A Trónok harca legendás szerzője, George R. R. Martin és a tizenöt Hugo-díjjal jutalmazott szerkesztő, Gardner Dozois újabb erős antológiával örvendeztetik meg az olvasókat, amelyben krimi, thriller, fantasy és sci-fi egyaránt helyet kapott, így mindenki megtalálja a maga számítását. A sok-sok írást egy közös elem köti össze: olyan erős és karakteres nők a főszereplők, akikről csak ritkán olvashatunk.

Valljuk be: annak ellenére, hogy mennyire veszélyesek is ezek az amazonok, lehetetlen nem szeretni őket!

Carlos Ruiz Zafón - Lelkek ​labirintusa (Az Elfeledett Könyvek Temetője 4.) Európa Kiadó

Barcelona, ​ötvenes évek. Daniel Sempere, aki az Elfeledett Könyvek Temetőjében örökbe fogadta A szél árnyéka elárvult példányát, már felnőtt férfi, családapa. Az édesanyja emlékképét elhomályosító sötét titok azonban változatlanul nyomasztja. Hiába kerek az élete, rémálmai vannak.
Az Elfeledett Könyvek Temetője című regényciklus első része, A szél árnyéka 2001-ben jelent meg spanyolul. A sorozat hamar a kortárs irodalom élvonalába került, öt világrészen hódít. További darabjai az Angyali játszma, A mennyország fogságában és a Lelkek labirintusa.
A Lelkek labirintusa az előzményekhez hasonlóan önmagában is megáll, hiszen „egy történetnek nincs se eleje, se vége, csakis bejáratai”. Az elbeszélő mesterien vezet végig bennünket az összes szereplő valamennyi megpróbáltatásán – nemcsak ebben a történetben, hanem az 1900-tól 1992-ig szőtt bonyodalmas história egészében is. Egyetlen fontos szálat sem hagy elvarratlanul. Ezúttal Daniel anyjának fájdalmas titkára is fény derül. A politika nagybani és kicsinyes játszmái, a dráma, a szerelem és a szakadatlan ármánykodás közt pedig a kellő pillanatban megcsillan a komikum: színre lép Fermín Romero de Torres. „Kópé ex machina.”

Carlos Ruiz Zafón Cervantes után világszerte a második legolvasottabb spanyol író. 2014-ben a Penguin Classics kiválasztotta a világirodalom történetének huszonhat klasszikusát (az angol ábécé mindegyik betűjéhez egyet-egyet), és a Z-t A szél árnyéká-nak ítélte. Carlos Ruiz Zafón így Charles Dickens, Jane Austen, Marcel Proust és James Joyce társaságába került.

Az Elfeledett Könyvek Temetője mára egyetemes szimbólummá lett: az olvasás védőbástyája, az emlékezés záloga, menedék mindazok számára, akik hisznek a könyv által nyújtott teljességben.

Daniel Glattauer - Gyógyír ​északi szélre (Park kiadó) 

Emmi Rothner e-mailben szeretné lemondani a Like magazin előfizetését, de félreüt egy betűt, és levele véletlenül Leo Leikénél köt ki. Minthogy újra meg újra a rossz címre ír, Leo egy idő után kénytelen felvilágosítani őt a tévedéséről. Így veszi kezdetét a különleges levélváltás, melynek során a teljes ismeretlenség és kedves bensőségesség közti keskeny mezsgyén egyensúlyozva egyre közelebb kerülnek egymáshoz, míg végül kénytelenek feltenni maguknak a kérdést: vajon a levelekben kifejezett, egymás iránti egyre erősebb érzéseik kiállják-e a személyes találkozás próbáját? És ha igen, hogyan tovább?


Seanan McGuire novellája egyre jobban vonz, és hát a borítót is csodaszépnek találom és nagyon kíváncsi vagyok a fura helyre keveredett gyerekek történetére. És ha már ifjúsági könyvek, akkor az önbántalmazásról szóló Sebek is nagyon érdekes lehet. Sarah Anders képregényét elvileg fogom majd olvasni turnén, de ide kell kerülnie, mert már nagyon várom :) A Maxim Kiadónál megjelenő Éjjeli napfény megint egy szerelmes sztori, és ebből is van film, és lehetett nálam jegyet nyerni, így persze most már én is el akarom olvasni, illetve meg akarom nézni majd a moziban. 


Eve Ainsworth - Sebek (Tilos az Á)

Hogyan is lennél képes megbirkózni a jelennel, ha nem tudsz szembenézni a múlttal?
A magabiztosnak tűnő és népszerű Gabinak van egy titka – olyan borzasztó titka, amit nem mondhat el sem a családjának, sem a legjobb barátnőjének… Vajon el tudja rejteni
azt, ami látszik?

Az önbántalmazás mára a kamaszkor velejárója, a fiatalok egyre gyakrabban maradnak magukra a kétségeik között, és mikor nem tudnak megbirkózni a problémáikkal, a fizikai fájdalomban keresnek megkönnyebbülést. Ezek a gyerekek és a környezetük óriási bajban van, amin csak az érzelmi okok felgörgetése és kibeszélése segíthet. Magyarországon a legtöbb gimnáziumi osztály érintett – még ha nem is mindig látszanak a sebek.

Eve Ainsworth (7 nap, Belezúgva) újabb könyve önmaguk és mások elfogadásában segíti a fiatalokat, miközben hidat épít a kamaszok és a felnőttek között. Vedd a kezedbe, olvass és beszélj arról, amiről azt hitted, hogy nem lehet!


Sarah Andersen - Macskapásztor (Sarah's Scribbles-gyűjtemény 3.)

Nem is olyan egyszerű az élet világhírű művészként! Rémisztő határidők, műkajás dobozok halmai a villogó monitor alatt és a kisállatok örökké gyarapodó hordája… ööö, mindegy – igazából ez mindennapos.

Sarah Andersen képregényeinek és rajzokkal ellátott személyes jegyzeteinek harmadik gyűjteményes kötete a korábbiakra jellemző szellemességgel és eleganciával nyújt túlélési tanácsokat a modern élet őrületéhez: a korán kelő emberek elkerülésén át az internetes trollok elleni védekezésig, egészen a nagytakarítás életre elenyésző hatást gyakorló haszontalanságáig. Ha minden kötél szakad és összeomlik körülötted a világ, készíts egy forrócsokit, számold a napokat halloweenig és öleld meg a remény bundás-bolyhos szimbólumát!

Sarah Andersen egy fiatal brooklyni illusztrátor. Épp azon dolgozik, hogy csökkentse a reggelente lenyomott szundik számát. Messze még a cél.


Seanan McGuire - Minden ​szív kaput nyit (Csellengő gyerekek 1.) (Fumax Kiadó)


Eleanor ​West otthona csellengő gyerekek számára.
Házalók, látogatók, vizsgálók kíméljenek!

A gyerekek hajlamosak eltünedezni, ha adja magát a lehetőség. Átlépnek a szekrény hátulján, becsusszannak egy tükörbe, beesnek a nyúl üregébe, vagy egy vén kútba, hogy aztán egy merőben más helyen bukkanjanak elő.

De a mágikus vidékek már semmi hasznát nem látják azoknak a gyerekeknek, akikből kifacsarták a csodát.

Nancy is utazott egyszer, aztán visszaküldték. Viszont mindaz, amit átélt a túloldalon… az ilyesmi megváltoztatja az embert. A West kisasszony gondjaira bízott gyerekek nagyon is meg tudják érteni. Ugyanis mindnyájan keresik a visszautat saját fantasztikus világukba.

Nancy érkezése azonban komoly változást hoz az Otthonba. Valamiféle sötétség ólálkodik a sarkok mögött, és amikor elszabadul a pokol, Nancy és újdonsült iskolatársai lesznek azok, akiknek a rejtély végére kell járnia.

Kerül, amibe kerül.

Ti mit vártok már? Jöttök a Könyvfesztre?

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe