David Levithan - Nap nap után

8:17:00 PM


Amikor a Maxim Kiadó felkért, és felajánlott két mozijegyet a blogom olvasóinak a Nap nap után című filmre, akkor esett le, hogy héjjjj nekem ez a könyv megvan. Még a régi munkahelyemen kaptam az egyik kedves kollégámtól (köszi Éva!), és úgy voltam vele, hogy ha már csinálok egy nyereményjátékot, az hogy néz ki, hogy én nem olvasom el? Hát így gyorsan belekezdtem a Nap nap utánba és le sem tudtam tenni annyira tetszett és sodort magával


David Levithan - Nap nap után

Kiadó

Maxim Kiadó, 2014

Oldalszám

312

Fordító

Vince Judit

Sorozat

Nap nap után 1.

Fülszöveg

„A" sohasem tudja előre, hogy másnap hol fog ébredni, és kinek a személyiségét fogja felvenni. Már rég beletörődött ebbe, sőt kialakította saját életstratégiáját is: Ne kötődj senkihez! Maradj észrevétlen! Ne avatkozz bele semmibe! Minden megy is a maga útján rendesen, mígnem egy reggel „A" Justin testében ébred, és találkozik a fiú barátnőjével, Rhiannonnal. Attól a pillanattól fogva „A" jól bevált szabályai értelmüket vesztik, mert főhősünk nap nap után a lánnyal akar lenni. David Levithan az írói képzelet új távlatait nyitja meg. A szerző feltárja az olvasó előtt egy magával ragadó történetben „A" életének és szerelmének bonyolultságát, melyből kiderül, vajon Rhiannon képes lesz-e igazán szeretni a mindennap valaki más testében formát öltő „A"-t.

Klisék helyett valódi kamaszproblémák 


Pedig a fülszöveg alapján úgy tűnhet, hogy David Leviathan könyve lehetne akár egy klisékkel telezsúfolt könyv is, de szerencsére egyáltalán nem ez lett a végeredmény. Hanem egy sokkal érzelmesebb, egy sokkal különlegesebb ifjúsági könyv, ami szerintem nem csak a fiatalabb korosztálynak, hanem mindenkinek tartogat elgondolkoznivalót.

Egyébként már a könyv alaphelyzete is érdekes, hiszen adva van "A", aki a mesélőnk, és aki minden reggel egy új testben ébred. "A" elfoglalja az adott ember testét és agyát, míg a test eredeti gazdája erről mit sem tud. "A" egy egész napot eltölt egy testben, majd másnap egy másikban ébred újra, és ez így megy ez végeláthatatlanul. A gazdatest másnap csak arra emlékszik, hogy valami fura történt vele, de nem igazán tudja megmagyarázni, hogy mi. Mintha nem lett volna önmaga, mintha "megszállta" volna valami, de nem érti, és igazából nem is keresi az okokat, hanem éli tovább az életét. "A" pedig egy új testben él napról-napra. (Innen is a cím ugye...)

A egyik nap Justin testében ébred, aki egy átlagos tizenéves srác, a suli menő gyökér gyereke, és van egy barátnője. "A" így találkozik Rhiannonnal, akivel Justin testében eltölt egy napot, és beleszeret. "A" ezután próbál nem gondolni a lányra, hiszen mióta él, már volt néhány helyzet, amiben megégetette magát. Hiszen hogyan is nézne ki, hogy ő, aki mindennap más testben ébred beleszeret valakibe? Volt már erre példa, de ez nem fenntartható állapot, így "A" igencsak sokat kockáztat, amikor újra megpróbál kapcsolatba lépni a lánnyal. Többször sikerül neki, egy bulin "véletlenül" összefut Rhiannonnal, amikor egy fiú testében van, és meleget játssza megismerkednek és táncolnak egy jót. Majd egy lány testében ébredve belóg Rhiannon sulijába, és mint új diák segítséget kér Rhiannontól, aki persze nem tudja, hogy éppen "A"-val beszélget. Mindegyik helyzet kockázatos, ráadásul egy idő után nehezen tartható állapot, de éppen ezért is volt izgalmas a könyv, hiszen "A" naponta átalakult de a mély érzései viszont megmaradtak a lány iránt. De ezt hogyan lehet közölni? Mert mi is lehet maga "A"? Testbitorló? Ufó? Idegen civilizáció? Maga az ördög?

A főszereplő, aki lehet egy földönkívüli is


Sok kérdés felvetődik "A" esetében, és bár vannak szabályai, amikkel a gazdatestjei iránt viseltetik, azért van néhány dolog, amit nehéz neki is megcsinálnia, illetve nem tud szemet hunyni. Ilyen, amikor egy érzelmileg labilis ember testébe kerül, akinek olyan gondolatai vannak, mint például hogyan tudna droghoz/alkoholhoz jutni, vagy megölni magát. Mi történik, ha "A" is vele hal, akkor ő sem ébred másnap új testben? Mi történik, ha valaki mégis emlékszel arra, hogy "A" benne járt?

Nagyon sok érdekes gondolatot felvetett David Leviathan könyve, és ezért is tetszett annyira. Ott van benne az, hogy mennyire tud belefolyni "A" a gazdatestjei életébe, figyelmeztetheti-e a környezetét arról, amit az adott ember testében, lelkében lát? Van hozzá joga? Van joga ahhoz, hogy Rhiannonhoz közel kerüljön és a lányt bevonja ebbe az egészre? Egy ponton muszáj lesz, de hol van ez a pont, ami még fájdalom nélküli, és hol és meddig lehet elmenni ebben az egész helyzetben?

Izgalmassá tette a könyvet az, hogy "A" napjai csak addig tartanak, amíg a test, amiben van nem tér aludni, és másnap egy teljesen más testben ébred, néha sok-sok órányira a lánytól, akibe szerelmes. Ez az egész mindennap egy kihívás elé állítja, hiszen igyekszik kapcsolatban kerülni Rhiannonnal, de ez nem mindig egyszerű. Ráadásul ott van közben egy srác, aki rájön, hogy "A" benne is lakott és van valaki, aki tudja, hogy mivel lehet megállítani ezt az egész reggelente ismétlődő újjászületést.

Tetszett, hogy morális kérdéseket is feszeget a könyv, mert "A" naponta próbál jó ember lenni. Nem irányítani a testet amibe kerül nehéz helyzetekbe, és olyan dolgokat sem szeretne elkövetni, amik nem jellemzőek az adott egyénre. Ezért is nehéz ez, mert egyfelől a lelke Rhiannon felé húz, de néha ez megoldatlan. Szó esik arról, hogy nem lényeges a test kérdés, mert az emberek egymás lelkébe szeretnek bele. Ez részben így is van, de azért a lány sem tudja megszokni, hogy az, akit szeret mindennap másként tér vissza hozzá... Ezzel együttélni is nehéz, és a másik oldalról is többféle problémát felvet. "A" sok olyan fiatallal találkozik, akiknek segítség kéne (önpusztítás, drogfüggőség, öngyilkossági vágy) és nem egyszerű dolog ezt úgy megadni, hogy ne menjen félre a dolog... Tetszett, hogy a könyv egy perce sem áll le. Persze voltak unalmasabb napjai "A"-nak, de mindegyik egyén, akibe belekerült valahogy hozzáadódott a lelkéhez, az életéhez és ezért egy nagyon sokat megélt ember gondolatait olvastam vissza a Nap nap utánban és ez tetszett.

Értékelés: 5/4.5


Nagyon érdekes, és pörgős olvasmány volt a Nap nap után, ráadásul nagyon elgondolkodtató is egyben. Nem klisés sztori, bár van benne szerelmi szál, ez egyáltalán nem mondható megszokottnak, hiszen hogyan is lehet az, amikor "A" naponta feltűnik Rhinannon életében, de sosem egy testben. Néha duci rocker srác, néha Beyoncéra hasonlító fekete bőrű tinilány, néha pedig szorongó depressziós kamasz. Ezernyi arcát ismerhettem meg az embereknek, és ezzel együtt mégis ott voltak "A" gondolatai. Amik kifejezetten értelmesek voltak, és mélyek.

Érdekes volt olvasni "A" vágyairól, gyerekkorától, hogy mikor jött el az a pont, amikor felfogta egyáltalán, hogy ez az élet, amit mindennap él, ez mennyire nem átlagos, és mások nem így élnek. Neki ez volt a normális, hiszen születése óta így él.

A szerelmi részek mellett volt a könyvben némi izgalom is, hiszen a srác (Nathan), aki rájött "A" titkára, a világba kürtöli, hogy őt megszállta egy másik valaki, és ezzel elindít kisebbfajta lavinát... Ráadásul "A" emailen kommunikálni tud Nathahhal, és közben érdekes dolgokat tud meg egy papról is, aki állítása szerint tud segíteni "A"-n. A könyv vége egy hatalmas függővég, ami még azóta is birizgálja a fantáziám, de 2018 őszén jön a folytatás. Remélem, hogy magyarul is olvashatjuk majd 2019 tavaszán, mert eléggé érdekel, hogy mi lesz "A"-val.



Okos ifjúsági regény volt David Levithan könyve, tetszett, hogy végre kitört az unalmas YA klisékből. Engem meglepett, pedig olvastam már tőle könyveket (Will és Will, Nick és Norah végtelen éjszakája) de azoknál nem éreztem ezt az átütő erőt, mindkét könyvet a felejthető kategóriába soroltam. Lehet azért voltak azok, mert nem egyedül írta őket? Lehet csak ennyi kellett, hogy rám találjon a könyv, vagy csak jó pillanatomban kapott el, mindesetre nagyon ajánlom nektek a Nap nap utánt, mert elgondolkodtató, és közben sok mindent meg lehet tudni a kamaszok érzéseiről, problémáiról "A" tolmácsolásában.

Vedd meg most!
Szerezd be a könyvet 20%-os kedvezménnyel.

Persze a filmre is kíváncsi vagyok, de már csak lehetetlen időpontokban játsszák, úgyhogy nem tudom, hogy hogyan jutok el rá. Sebaj! Nézzétek meg ti is helyettem!


Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe