Jenny Han - Utóirat: Még mindig szeretlek

7:57:00 PM


A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelenik meg idén ősszel Jenny Han Utóirat: Még mindig szeretlek c. könyve. A fiúknak, akiket valaha szerettem könyv folytatásában tovább bonyolódik Lara Jean és Peter kapcsolata, a Covey testvérek pedig ismét sok szórakoztató és bájos pillanatot nyújtanak az olvasóknak. A turné során 8 blogger véleményét olvashatjátok a történetről, és ha részt vesztek a játékon, nyerhettek 3 példányt a könyvből.


Jenny Han: Utóirat: Még mindig szeretlek

Eredeti cím

PS:I still love you

Oldalszám

336

Fordító

Benedek Dóra

Sorozat

A fiúknak, akiket valaha szerettem 2.

Fülszöveg

Lara Jean nem számított rá, hogy valóban beleszeret Peterbe. Ők ketten csak színleltek, aztán hirtelen ez már több lett egyszerű színjátéknál. Most Lara Jean minden eddiginél jobban összezavarodott. Amikor egy újabb fiú bukkan fel a múltjából, az iránta táplált érzelmei is visszatérnek. Szerethet egy lány egyszerre két fiút? A New York Times bestseller, A fiúknak, akiket valaha szerettem elbűvölő és őszinte folytatásában a felejthetetlen Lara Jean szemén át láthatjuk az első szerelmet. A szerelem sosem egyszerű, de talán részben ezért is olyan elképesztő.

A szerelmes leveles lány visszatér


Emlékeim szerint eléggé tetszett Jenny Han sorozatának első része A fiúknak, akiket szerettem, úgyhogy nem volt kérdés, hogy elolvassam-e a második részt. Szeretem az írónő stílusát, mert hiába ír ifjúsági regényeket, mégis van egy olyan stílusa, amitől nem mászok a falra. Szépen fejezi ki a szerelem érzéseit, még ha a kamaszok esetében ez nem több, mint fellángolás, és a családi témák ábrázolásában is elég erős Jenny Han. Ha nem olvastad még az első részt, akkor jöhetnek spoilerek, úgyhogy csak saját felelősségre olvass tovább!!!

Az első részből nagyon szerettem a Song lányokat, a történet főszereplője és mesélője maga Lara Jean (a középső lány), akinek a szemén át nyomon követhetjük a történetet. A lány nővére Margot Skóciában tanul, kishúga Kitty pedig még mindig kicsit idegesítően zizzent, de hát 11 éves, szóval nem is kell, hogy felnőtt legyen. A történet ott folytatódik, ahol az előző véget ért, és éppen ez volt a baj. Hogy nem tudtam felvenni a fonalat. Teljesen elfelejtettem, hogy mi volt az előző részben, így újra kellett olvasgatnom egy kicsit az előző történet végét, és ez sosem jelent jót. És ez a végére be is bizonyosodott.

Ugye adva van, hogy a minden lében kanál Kitty szétküldi Lara Jean szerelmes leveleit a fiúknak, akiket valaha szeretett a nővére, így kap levelet Peter, és John is (meg még más fiúk, de róluk nem sok szó esik). Peterrel az előző kötetben közel kerülnek egymáshoz, és egy közös kiránduláson egy jakuzziban csókcsatát váltanak. A második kötetben Lara Jean és Peter kapcsolata kerül a könyv középpontjába, és ez az egész volt az, ami nekem már nem annyira tetszett. Az ártatlan és kedves kis szerelmes történetből a második részre kaptam egy nagyon naív és összeszedetlen tinilányt, aki bár még mindig kedvelhető, de a döntései erősen megkérdőjelezik az egész kapcsolatukat Peterrel. Mert a fiatalok összejönnek, ám a fiúnak ott van a régi barátnője, Gen, akire LJ is féltékeny, és nem ok nélkül. Pedig nem lett volna rossz könyv az Utóirat: Még mindig szeretlek mert van benne fontos mondanivaló, de valahogy elcsúszott szenvedésbe az egész.

kép forrása

Kettős mérce problémája


Volt a könyvben egy fontos dolog, az pedig az internetes oldalakon futó hírek napvilágra kerülése. Pletykacicát nem kell bemutatnom senkinek, ugye ez a Gossip Girl könyv (és tévé)sorozat főhőse által létrehozott oldal, ahol mindenféle aljas és kellemetlen pletykát olvashatunk a tini főszereplőkről. Nos Jenny Han sztorijában egy Anonim Ribi oldal tölti be ugyanezt a szerepet, és ide kerül fel Lara Jean és Peter is a csókolózós jelentükkel, amiben úgy tűnik mintha szexelnének a jakuzziban. Míg a lányok elítélik Lara Jeant és ő szégyelli magát, addig Petert hátba veregetik. Az iskola tanárai is látják a felvételt, de nem hogy feljelentenék az oldal szerkesztőjét, helyette leszidják Lara Jeant, hogy "jaj, hát ez nem gondoltuk volna rólad kislányom...". Hát ez mondhatni nem éppen helyes dolog, hiszen még ha szex is lett volna ott (ami nem volt) akkor is ez a kettős mérce elég rossz dolog. Ráadásul internetes bűncselekmény is kiskorúakról videókat feltölteni az engedélyük nélkül, de valahogy ez az ügy el van sumákolva a könyvben, több szerepet is kaphatott volna mert tényleg fontos és nevelő célzatú lett volna, de ezt a ziccert kihagyta az írónő. Inkább a lelki dolgokra helyezte a hangsúlyt, és ez az, ami nekem most nem annyira talált be.



Értékelés: 5/3


A könyv központi témája még mindig a szerelmes levelek, amikből most kicsit kevesebb jut, de azért volt egy levél, amit elolvashattunk Lara Jeantől és ez szívmelengető volt. Hiába csak tizenévesen írta a leveleket a lány (és nem is akarta elküldeni ugye...) mégis annyira kedvesek és szívhez szólóak ezek, hogy ezekről jó volt egy-egy szeletkét újra elolvasni.

Ami zavart, az a tinis szenvedés Lara Jean és Peter között... Persze értettem a lányt, és az érzései is sokszor jogosak voltak, de a szép pillanatok helyett inkább afelé ment el a könyv, hogy bizonytalan az egész kapcsolatuk, amit eléggé sajnáltam. Nem ezt vártam az első rész után. Akkor Kavinsky sokkal szimpibb volt, akibe mindenki beleszeret egy kicsit most meg... Persze feltűnik egy új fiú a színen, és vele tényleg van pár romantikus jelenet, és ezek helyre tették a könyv egyébként kedves és aranyos szintjét, de nem tudok elvonatkoztatni a többitől.

Jobban akartam szeretni ezt a történetet, de lehet hogy közben én nőttem túl ehhez, vagy csak az első rész volt jobb, mint a második. Mindenesetre az Utóirat: Még mindig szeretlek romantikus, és a Song lányok még mindig cukik, és végre Lara Jean özvegy apukája szerelmi élete is sínre kerülni látszik úgyhogy van azért minek drukkolni. Nem akarom elvenni a kedveteket, mert akik szerették az elsőt, azoknak biztos, hogy ez a regény is tetszeni fog, engem most kicsit feszélyezett és nehezen is haladtam vele.

Ellenben voltak benne jó kis nosztalgiázós pillanatok a lombházban, és lehet drukkolni Lara Jean apukája szerelmi életének, és van néhány kedves pillanat Kitty és Lara Jean között. Sajnos a legidősebb nővér Margot keveset szerepel, és a lányok származása (Vietnam) és a családi tradíciók is kevesebb szerephez jutnak, de talán majd a következő részben.

Vedd meg most!
Szerezd be a könyvet 15%-os kedvezménnyel.

Nyereményjáték


Az első részhez hasonlóan a folytatásban is fontos szerepet kapnak a kézzel írt levelek, hiszen Lara Jean még csak most kapja vissza Johntól a szerelmes levelét. A nyereményjátékunk során is a hagyományos levelekre kell koncentrálnotok: minden blogon találtok egy fülszöveg részletet olyan könyvekből, amelyekben fontos szerepet kapnak a levelek. A feladatotok nem más, mint megfejetni, hogy mely könyvekről van szó, és beírni a rafflecopter dobozba a könyv íróját és címét.

Az én keresett könyvem:

Rosie és Alex jóban-rosszban kitartanak egymás mellett, és életre szóló szövetséget kötnek az iskola és a felnőttek zord világa ellen. Az izgalmas órai levelezések alatt még nem sejtik, hogy életük következő jó néhány évét is így fogják eltölteni: egymással levelezve… 

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek: 

09.25. Könyvvilág
09.26. Szembetűnő
09.27. Sorok között
09.28. Always Love a Wild Book
09.29. Zakkant olvas
09.30. Deszy Könyvajánlója
10.01. CBooks
10.02. Dreamworld


Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe