Ernest Cline – Ready Player One

7:49:00 PM


Még a nyáron ajánlották nekem a könyvet, előtte nem is hallottam semmit a regényről. Persze még akkor felraktam a Kindlere, hogy meglegyen később. El is telt jó pár hét mire rávettem magam, hogy elolvassam. Talán az idei év eddigi legjobb választása volt. 
Közel 500 oldalon keresztül volt lehetőségem élvezni az 1980-as évek popkulturális utalásait. Számtalan filmről, sorozatról, arcade játékról, könyvről emlékezett meg Ernest, aminek a feléről azt sem tudtam létezett-e egyáltalán. 

Talán ezért is lett annyira befogadható alkotás, és sikerült a listák élére kerülnie. Aki neki kezd, legyen igazi geek vagy csak érdeklődő lehetőséget kap arra, hogy kilépjen a világ korlátai közül és elmerüljön egy végtelen „virtuális világban”.

Ha spoiler nélkül akarok nyilatkozni akkor a The Goonies-Good Will Hunting egy virtuális valóságban az egész történet.

Ernest Cline – Ready Player One

Oldalszám

457

Kiadó

Agave Könyvek Kiadó Kft.

Első szint

A nem túl távoli jövőben találjuk magunkat, ahol energiaválság, munkanélküliség tombol. A szegény emberek csak kaja jegyekkel juthatnak élelemhez. Sokan telepeken laknak, amiket úgy kell elképzelni, mint a lakó kocsi parkokat. Csak itt egymásra vannak pakolva a „lakások” pont mint a panelek bárhol Budapesten. Itt él főhősünk is Wade, aki szülei halála után a rokonoknál kénytelen tengődni. Egyetlen menedéke van, ahova bárhova elvonulhat: az OASIS. Ez egy virtuális világ, ami pont olyan élethű, mint a valódi. Annyi különbséggel, hogy itt bármi lehetséges. Lehetsz varázsló, ork, tündér, robot és pont úgy létezik a karaktered, mint egy játékban. Ahogy fejlődsz a használat során úgy növekszik a szinted, tudsz pénzt gyűjteni, lehet lakásod, X-Wing űrhajód, lézer fegyvered, vagy egy rohamosztagos sisakod. Bármi lehetséges.
Ha a virtuális valósággal kapcsolatos filmeket néznél, akkor ezek nem voltak rosszak: Mátrix, Tron, The Cell, Gamer, The Zero Theorem, Surrogates és az összes ajánlás ezek alatt az imdb oldalán.
Na, de miért is jó ez? A legjobb, hogy az egész könyv egy kincsvadászatról szól. Amihez számos próbán kell keresztül küzdenie magát főhősünknek, vagyis főhőseinknek. Amíg végül elnyerik méltó jutalmukat. 


Igazából nehéz a könyvről mesélni, mert kb minden oldalon volt valami játék/film/sorozat utalás. És ettől kvázi több 10 évnyi „történelemben” kellett átgázolni, hogy elérjek a történet végére. 

Milyen haja legyen a karakteremnek?

Hála égnek Ernest tök jól vezette végig a göröngyös úton a karaktereket, így volt időm megszeretni őket. Illetve megutálni, akit meg kell. Nyilván Wade szemszögéből élhettem át a legtöbb percet, és élveztem is! Külön tetszett, hogy annak ellenére élete nagy részét az OASIS világában töltötte teljesen értelmes ember lett belőle. A könyv végéig ez nem is nagyon változott, amit külön köszönök. Jár az 5 pont a Griffendélnek!
Mivel itt is inkább fiatalok vannak jelen a történetben, egy kis szerelmi szál sem maradhat ki. A kamaszos megnyilvánulások nekem is sok emléket juttattak eszembe. Szerencsére inkább jókat.  

Valami elvonja a figyelmed

Az igazat megvallva végig filóztam rajta vajon mennyire lehet jó egy ilyen világ, ami mindent megad a felhasználónak amire szüksége van - úgy értem a virtuális. Majd amikor már nincs szükségünk rá csak úgy kilépünk belőle. Ez valahol csalás. Ha nem tetszik akkor új karaktert csinálunk, kezdjük előröl. Nulláról. A való életben ez nincs. Mindig ide leszünk kötve és nem tehetünk ellene semmit. Illetve a másik világba is azért megyünk, mert ott keresünk valamit, ami itt nincs. Csak amikor már megtaláltuk, vagy legalábbis ahhoz hasonlót akkor a valódi életbe visszatérve az egész olyan ... üres lesz. 


Amúgy belegondolva már most is egy bizonyos virtuális világ részesei vagyunk, az interneté. Csak kisebb kijelzőkön keresztül fogyasztjuk a tartalmat. Elvégre a neten is lehetünk bárkik, egy avatar/név jelöl minket a világ bármely pontjáról, időzónájából. 

Vedd meg most!

Szerezd be a könyvet 20%-os kedvezménnyel.




Ideje kilépni a játékból

Szomorú voltam, hogy véget ért a kalandozásom az OASIS világában. Eléggé beszippantott az atmoszféra. Előre szólok, ha az első oldalak után neked is megtetszett rád is ez a vég vár. De ne aggódj olvasó, hiszen szerencsére Ernest közben megírta a második könyvét az Armadát. Amiről majd szintén érkezik egy írás később. Sajnos nem olyan erős, mint a RPO viszont bőven kitölti az űrt, ami a befejezés után marad.

Illetve, majdnem el is felejtettem: készül a film is! Ami már most látszik meg sem közelíti a könyvet, de ez ne tántorítson el téged. Ha a megjelenésig nem olvasnád el, utána még megteheted! : )




Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe