Jelen! - kortárs ifjúsági novellák

9:04:00 PM

A Jelen! novella gyűjtemény már ismert írók és a Móra kiadó és a József Attila Kör ifjúsági novella pályázatára beérkezett kiváló művekből áll össze. Ez a 17 novella egy olyan egésszé áll össze, amiben több közös is van, mint gondolnánk. Amellett, hogy nagyszerű rövid történetekbe olvashatunk bele, minden történettel jobban megismerjük a mai ifjúságot, akik lehetnek szomorúak, vidámak, kétségbeesettek, vagy éppen dühösek.

Tarts velünk és ismerd a Jelen! novelláit, és a turné végén nyerd meg a Móra Kiadó által felajánlott 3 novellás kötet egyikét.

Szerkesztők: Dávid Ádám, Gaborják Ádám - Jelen!

Kiadó, megjelenés

Móra Kiadó, 2016

Oldalszám

160

A novellák szerzői

Acsai Roland, Bencsik Orsolya, Béres Tamás, Dragomán György, Falussy Móric, Garaczi Zoltán, Gáspár-Singer Anna, Krusovszky Dénes, Magyar-Nagy Mariann, Majoros Nóra, Mán-Várhegyi Réka, Molnár T. Eszter, Nagy Ildikó Noémi

Önálló kötet


Fülszöveg

Hányszor kellett végighallgatnunk az iskolai névsorolvasások közben felharsanó kiáltást: „Jelen!" Az osztály létszáma ezúttal tizenhét: csupa fiatal író, akik a mai kamaszok életéből villantanak fel jelentős, sorsfordító vagy épp banális pillanatokat – őszintén és humorral. A műfajteremtő válogatás hosszabb-rövidebb ifjúsági novelláiban jól megférnek egymás mellett végigbulizott éjszakák és másnapos hajnalok, családi szívások és gimis szívatások, magyar kivándorlók és helyi migránsok, online barátok és offolt szerelmek.


Miért nem olvastam eddig novellákat? 


A fenti kérdés nyilván költői, mert a választ én sem tudom erre a kérdésre. Egyszerűen a novellák és maguk a novellás kötetek valahogy kiestek a látószögemből. Nem tudom miért, valahogy túlzottan szépirodalminak hat, ami nem baj, de régebbi élményeim ezekkel kapcsolatban mindig voltak jók. Pedig mindig érdekes élmény olyan dolgokat kipróbálni, amik kívül esnek a komfort zónámon.

Nemrég verses kötetet olvastam (itt leírtam, hogy mennyire nem bántam meg) most pedig mint látjátok novellákra vetettem magam. Olyan novellákat már olvastam, amik egy-egy mű kiegészítéseként íródott, de novellás kötetet szerintem utoljára szakközépiskolában vettem a kezembe. Pedig ez hiba, mert novellákat olvasni nem is annyira rossz dolog. És nem csak ennyi bizonyosodott be a Jelen! elolvasása után, hanem ennél jóval több.

Megint azok a fránya fiatalok!


A Jelen! novellás kötet kifejezetten a fiatalokra koncentrál, és így vagy úgy megvillantja ennek a korosztálynak a legjellemzőbb ismérveit. Milyen a mai fiatalok? Sokak szerint bunkók, tiszteletlenek, rossz erkölcsűek, de ennyivel nem lehet lerendezni ezt a kérdést, hiszen ahány fiatal, annyi neveltetés, annyi sors, és annyi érzés. Ezek a dolgok jól kiütköznek a különböző novellák között. Megismerhetünk olyan fiatalokat, akik alkoholista szülőkkel élnek, olyanokat, akik a trendiség miatt éheznek, találkozhatunk olyan kamaszokkal, akik elvesztették szüleiket, és olyanokkal is, akik testkép zavarral küzdenek, vagy bármilyen más mentális problémával.

Mindegyik novellában találunk olyan dolgot, amiből összegyúrhatjuk a mai fiatalság "esszenciáját", így nehéz kiemelni egy-egy történetet. Nekem Falussy Móric Állatmese és Molnár T. Eszter - Present, perfect novellája adta vissza a mai fiatalok szokásait (lógás a Westendben, diszkóban táncolás, szelfizgetés, közösségi oldalakon való csetelés, twerk,  mai zenék stb..stb..). Nagy Ildikó Noémi Önkontroll novellája a mai lányok és a tökéletes modellek által elvárt szomorú világról festett érzékletes képet.

Potozky László Próbababa novellája, Mán-Várhegyi Réka Viszlát, kamaszkor! és Krusovszky Dénes A fiúk országa írásai tették rám a legnagyobb hatást. Nehéz anélkül mesélni ezekről, hogy részletezném a novellákat, és lényegében néhány oldalról van szó, úgyhogy csak a benyomásaimat írom le, hátha ez is elég lesz. Szerintem elégnek kell lennie, és bár nem vagyok szépirodalmista kritikus, de mindegyik novellát tanulságos volt olvasni.




Értékelés: 5/4.5


Az összes Jelen! novella helytálló és egy-egy rövid történetként (tényleg van amelyik nagyon rövid, 1-2 oldalas) kitűnően átadja a fiatalok érzéseit és hiszen majdnem mindegyik novella elbeszélője fiatal, illetve a fiatalokhoz van köze. Nem mondanám vidám történetnek egyiket sem, bár azt hiszem ez nem is elvárható el. A Jelen! tényleg azokat az érzéseket mutatja be, amikor egy fiatal kamaszból felnőtt lesz, vagy amikor először szembesül az élet kegyetlenségeivel, amikor először elgondolkozik a miérteken, esetleg amikor egy számára meghatározó élmény éri (ez lehet egyaránt jó és rossz is)

Ezek a témák sosem könnyűek (alkoholista /öngyilkos szülők, abortuszra váró kortársak, kiszolgáltatott fiatal lányok, szerelmi bánat, elköltözés, újrakezdés, vagy netán egy iskolai intő.) Mindegyik novellában legyen az akár 2 oldalas is, vagy 11 minden szerzőnek sikerült, hogy bele tudjam képzelni a mesélő helyébe magam. Nem olvastam vidám novellákat, de ez nem is baj. Sokkal nagyobbat ütöttek a művek, mint ahogy vártam.

Szinte mindegyik novellára emlékszem még úgyis, hogy volt ami hetekkel ezelőtt olvastam, és ez nagy szó. Ez mindig jó igazolás, hogy olyan történeteket olvashattam el a Jelen!-ben, amik emlékezetesek maradtak. Mindegyik történetben bőven van humor, és rengeteg érzelem is, legyen szó egy családi strandolásról, vagy akár egy vonatútról vagy egy délutáni X-boxozásról. Számomra az egyik novella lógott ki a sorból (Acsai Roland - Aki bújt novellája) de ez is csak pusztán azért, mert annyira elrugaszkodott volt, már-már sci-fibe illő módon (nyugi, ez egyáltalán nem hátrány!), hogy nem tudok nem elmenni mellette.

Ha szeretnétek egy szeletet kapni arról, hogy hogyan gondolkoznak, éreznek és cselekszenek a mai fiatalok akkor nagyon ajánlom a Jelen! című novelláskötetet mert kitűnő novellákkal zsúfolták tele. Én még olvastam is volna, kár hogy csak ennyi került bele. Az ismertebb szerzők (Dragomán György, Kalapos Éva, Mán-Várhegyi Réka) művei tényleg kimagaslóak, de azt kell, hogy mondjam, hogy nem csak az ő műveik miatt érdemes elolvasni a Jelen!-t.

Adjatok estélyt a kortárs kezdő íróknak és az ismertebb neveknek, mert olyan gyöngyszemekre akadhattok, amik emlékezetes élményt fognak adni még jó sokáig.

http://www.mora.hu/konyv/jelen-kortars-ifjusagi-novellak
A linken megrendelheted a kiadótól a Jelen!-t!


Nyereményjáték 


A feltörekvő tehetségek mellett ismert írók novellát is elolvashatjuk a Jelen! című antológiában. Ahhoz, hogy megnyerd a turné végén a 3 db Jelen! című könyvet egy kicsit keresgélned kell. Minden blogon kiemeltünk betűket, amikből a Jelen! ismert szerzőinek egy-egy ifjúsági regényének címét rejtettük el.

Ha megvannak a betűk, tedd őket helyes sorrendbe, és írd be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába a szerző nevével együtt. Tehát egy szerzőt és egy regény címet várunk :) Keresgélésre fel!

a Rafflecopter giveaway


A turnéban résztvevő blogok

06.28. Zakkant olvas
06.30. Deszy Könyvajánlója
07.02. Szembetűnő 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe