Duba Gábor - Szabadon foglak

10:13:00 PM


Vadonatúj kiadó tűnt fel a könyvpiacon a WOW Kiadó, ráadásul a magyar olvasók által nagyon várt, külföldön már óriási  sikerű new adult könyvek mellett rögtön egy magyar szerző művét is megjelenteti a könyvhétre időzítve.  Duba Gábor: Szabadon foglak regénye egy 18 éves lány viszontagságos útkeresése, teli mély és magasrepüléssel egy izgalmas, érdekfeszítő érzelmi hullámvasúton. A Blogturné Klub három bloggere  felnőtt női szemmel ült fel erre a hullámvasútra, tartsatok velünk, és a turné végén egy szerencsés olvasó megnyerheti a könyv egy példányát, a kiadó felajánlásában.


Duba Gábor: Szabadon foglak
WOW Kiadó 2015.
328 oldal
ISBN: 9789631219975

Fülszöveg:

A nevem tudták, az arcom ismerték. De csak én tudtam, ki és mi van mögötte.
Csak azért illeszkedtem be mindenhol, hogy ne lássák, valójában kilógok a többiek közül. Másként gondolkodtam és másként láttam a világot, mint a többi 18 éves.
Egy nap mégis rátalált valaki a hozzám vezető útra. Mindent nekem adott, és aztán el is vette tőlem.
A sokkból megértettem, hogy minél több olyan pillanatot kell megélnem, amely éppen akkor jó, eltalál, felráz vagy rendbe tesz.
Minden ajtón benyitottam.
Fű, pia, menekülés, bulik és új barátok az életemben: egy domina, egy leszbikus lány és egy díler. Feszíteni akartam a húrt, nem féltem semmitől. Hajtott a kíváncsiság, meg akartam tudni, ki vagyok igazán.
És most itt van ez a férfi. Ideküldték nekem valahonnan, hogy elvegye az önkontrollomat, és cserébe megkapjam önmagamat.
Szinte az apám lehetne, és mégis… Tudok annyit róla, ami ahhoz kell, hogy még többet akarjak.

Nagyon érdekes könyv volt Duba Gábor könyve, mert pontosan olyankor olvastam, amikor nagyon kellett egy ehhez hasonló olvasmány. Fejbevágott, megérintett, és felnyitotta a szemem egy-két dologról.

A Szabadon foglak főszereplője Saci egy 18 éves lány, aki bár normális kamasz, de eddig még nem nagyon élt. Nem mondanám strébernek, de mindig is érdekelte a tanulás, így inkább ennek szentelte az életét. Olvas, tanul, és közben nem figyel a világra, de magára és érzéseire nem annyira. Az első néhány oldalon viszont berobbant a lány életébe a szerelem, ő Dávid, aki vele egy suliba jár, de eddig valahogy még nem találkoztak, most viszont közel kerülnek egymáshoz. Nagyon közel.

A kamaszlány, aki még nem felnőtt, de már nem is gyerek olyan érzelmességgel veti bele magát ebbe a kapcsolatban, hogy azt öröm volt nézni. Valahogy sejthető azonban, hogy ez nem lesz happy end. Már akkor tudtam, amikor összetalálkoztak. Mert erről nem szólhat csak a könyv, ilyen egyszerű szerelem nincs. Találkozol valakivel, egymásba szerettek fiatalkorban majd éltek vígan, míg öregek lesztek. Ilyen csak a tündérmesékben van, és néhány ritka embernél. Sejthető hogy Saci és Dávid nem lesznek sokáig együtt, de ahogy ez a kapcsolat lezárul az elég megdöbbentő és nagy hiányt hagy mind a lány, mind az olvasóban szerintem. A fiú egyszerűen eltűnik Saci életéből, egyetlen pár soros levelet ír és Ausztráliáig megy. Hogy mi elől és miért arra választ csak a könyv a végén kapjuk meg.

Saci az érettségi előtt áll, de ez a szerelmi csalódás, és értelmetlen szakítás teljesen kicsinálja. Nem tanul, az órákra bejár, de csak testileg vesz részt, az agya még mindig a fiún jár, akinek odaadta a szüzességét, akire vágyott, akinek minden gondolatát ismerte, akivel szavak nélkül is megértették egymást. Ritka, két ennyire összeillő embert látni, így nem egyszerű Sacinak megszoknia, hogy ez az ember kilépett az életéből és még meg sem magyarázta, hogy miért.

Mit csinál egy 18 éves szerelmi bánatos lány? Megpróbálja kitombolni magát egy kicsit. Mikor rájön, hogy vannak azért ismerősei, akikkel mehet ide vagy oda, Saci velük tart a budapesti éjszakába, és levetkőzi a gátlásait. Szó szerint. Az osztálytársak és persze a fiúk felfigyelnek rá, és beleviszik a "rosszba" is. Egy bulin összebarátkozik Kirával, aki szintén végzős, ám nem a tipikus tinilányok életét éli. A lány dominaként dolgozik.

Ez az első olyan szál, amit Duba Gábor belevisz a  könyvébe, és ami egy kicsit tabudöngető (lesz még több is bőven!). Tetszett, hogy Kira révén egy olyan világba láthatunk bele, ami eddig rejtve volt. Persze az alávetett, domina szerep nem ismeretlen az emberek előtt, de Kira azért a maga kamaszos nyelvezetével tud meglepő dolgokat mondani Sacinak és a történet olvasóinak is.

A két lány egyik este egy exkluzív buliba megy, ahol Kira kuncsaft leső pozícióba kapcsolja magát. Amíg a lány beszélget a leendő klienseivel, addig Saci is körülnéz és belefut Zolába. A 43 éves férfi szórakoztató és nem annyira sznob mint a többi vendég a bulin. A lány és a férfi jól elbeszélgetnek, Saci túlzottan sokat iszik, így a buli számára gyorsan véget ér. Zola telefonszáma azonban meg van neki, így amikor egyik este bajba kerül, felhívja a férfit aki megmenti. Nem fehér lovon és nem úgy, ahogy azt a legtöbb NA könyvben várnánk. Egyszerűen Zola csak ott van, és segít, és nem vár semmit. Csak beszélget a lánnyal, kihozza őt a gödörből, ahová maga miatt került és közben egyre többet és többet ad magából és vele együtt Saci is magából.

Itt elérkezünk a történet olyan pontjához, ami a másik tabudöngető téma. Egy házas férfi, akit a felesége vár otthon, és aki egy 12 éves fiú apja viszonyt kezd Sacival. Nem történik minden gyorsan, nem annyira instant ez a szerelem, mint Dávid kapcsán, de rengeteg agyalnivalót ad mindenkinek. Mi visz rá egy 43 éves férfit, hogy egy lényegében kislányt válasszon? Mi visz rá egy érettségi előtt álló lányt, hogy a jövőt lássa egy házas emberben? Mitől tud kettőjük kapcsolata úgy működni, hogy ne legyenek gondok és ne őrölje fel őket a kapcsolat?

Saci nem buta lány és Zola sem áltatja. Kerek perec kimondja, hogy ő nem tud egyelőre elszakadni a családjától, és a gyerekét sem akarja elhagyni, így csak egy darabját tudni a lánynak adni. Ami nem sok. Érzései vannak, de nem teheti meg, hogy elhagyja a családját Saci miatt. Nem lehet ez a szituáció könnyű és ezt teljesen át is érezzük az író soraiból.

Sosem voltam még ilyen helyzetben, de hallottam már másoktól ilyen szitukról, és sosem jöttek ki jól belőle. Saci számomra szimpatikus szereplő volt, mert egy kicsit magamra ismertem benne, már ami a végtelen szabadságvágyát illeti (az idősebb pasikhoz való vonzódását nem értettem!), meg azt is, ahogy a kapcsolatokról vélekedik, és bevallom féltettem és drukkoltam is neki. Számomra ő egy nagyon emberi, és nagyon érzékeny karakter volt, akivel sokszor együtt tudtam érezni. Az általa kimondott mondatok nagyon fejbe vertek, mert nagyon jól átlátja a kapcsolati dolgokat, még akkor is, ha fiatalabb jó tíz évvel mint én. Duba Gábor főszereplője lehetne akár egy harmincas nő is amennyi értékes gondolat van a fejében, és bár tapasztalata kevesebb, mégis olyan dolgokat mond, amik engem is letaglóztak, pedig azért én megéltem már néhány dolgot.

Az idős férfi - fiatal lány kapcsolat mellette van egy leszbikus szál is a történetben, de ez csak a végén hirtelen robban be a regénybe, és ahogy jön, úgy megy is. Érdekes dolog volt erről olvasni, ráadásul valahogy az író férfi létére tökéletesen értette ahhoz, hogy hogyan írjon le egy erotikus jelenetet két nővel. De összességében az egész könyvről meg nem mondanám, hogy férfi író alakította Saci érzéseit, és vezette vágyait, mert semmi olyasmi nincs benne, amitől ez bénán nézne ki. Olvastam már néhány férfi által megírt erotikus regényt, ahol egyből lejött, hogy ezt nem nő írta. Köze sem volt a nők vágyaihoz, a jelenetek, a szex közben mondott és tett gondok életidegenek voltak. De itt ilyet abszolút nem éreztem, és ez egy nagyon jó dolog ám!

Értékelés: 5/4.5

Nálam betalált Duba Gábor könyve, mondjuk ennek lehet hogy az az oka, hogy olyan élet szakaszban olvastam, amikor én is kerestem a válaszokat azokra a dolgokra, amikre maga Saci is. Együtt tudtam vele érezni, megkedveltem, és rengeteg általa leírt mondatban találtam valamit az én életemre vonatkozólag is.

A szabadságvágy, az a különleges izgalom, ami egy új kapcsolatban két ember között van, az a bizsergés, ami akkor történik, amikor két ember testileg közel kerül egymáshoz, azok a bizonytalan hallgatások, amikor arra vársz, hogy a másik kimondja, hogy mit gondol erről az egészről és a kettőtök kapcsolatáról, azok a magunkba fojtott és fel nem tett kérdések, amikre bár sejtjük a választ, mégis tudnunk kell. A Szabadon foglakban rengeteg minden benne van, ami rengeteg agyalnivalót is rejt magában és nekem ettől volt maradandó élmény.

Duba Gábor stílusa és Saci gondolatai kedvemrevalóak voltak. Persze, nem minden tetszett a regényben, a végét kifejezetten gyorsan lezártnak tartottam. A lány aki 300 oldalon keresztül "szenvedett" egy férfiért az nem így zárja le az ügyet. Nem mondom, hogy nincs ilyen, csak én biztos, hogy az egészet másként éltem volna meg. Míg elején Dáviddal kapcsolatban igazat adtam Sacinak, addig a Zolával való kapcsolatban voltak olyan dolgok, amiket nem értettem.

Vannak emberek, akik bele tudnak törődni a dolgokba, meg vannak akiket nem érdekelnek a következmények, csak a most és a pillanat megélése, de nem hiszem el, hogy ezek az emberek utána nem gondolkoznak el a tetteik súlyosságán. Saci úgy tűnik semmit sem bán meg, és bár Zola tanácsára cselekszik, hogy éljen és ne bánjon meg semmit, azért ezt így kimondva sem hiszem, hogy valaki végig tudja csinálni anélkül, hogy lelkileg ne viselődne meg. Nekem úgy tűnt, hogy Saci már-már emberfeletti módon űzi és hajtja a szabadságot, és megéli a pillanatokat, de később nem gondol bele, hogy ezzel kinek és miket okoz, ráadásul nem egyszer bajba is keveri magát.

Nem azt mondom, hogy gerinctelen, vagy hogy ördögtől való rossz dolog, hogy egy házas ember a rossz kapcsolatából egy fiatal lányhoz menekül, és ez a fiatal lány nem utasítja el, de biztos, hogy ez nem jó egyik félnek sem. Az oly sokszor előkerülő okos lány jelzője itt pedig így akkor kicsit értelmét veszíti. A megcsalás sosem korrekt dolog, mindig jobb lezárni a dolgokat és aztán kezdeni újba, még akkor is ha ez a nehezebb út, de egy az oly okosnak mondott főszereplők nem így cselekszenek. Persze, ha így tennének, akkor gyorsan rövidre zárnánk a könyvet egy válással és egy új kapcsolat kezdetével, így nem maradna sok izgalom a lapok között, és a könyv se lett volna ennyire hosszú, szóval minden jó úgy, ahogy volt.

A Szabadon foglak nekem rendkívül elgondolkodtató könyv volt, ami szerintem olyan olvasmány, ami mindenkinek mást ad majd, és mindenki mást emel majd ki belőle. Van akit a leszbikus vonal fog megfogni, van aki az éppen felnőtt lány határtalan szabadság vágya által elkövetett kalandok sora, van akit az idős férfivel való viszony. Talán azért is jó annyira Duba Gábor könyve, mert mindenki megtalálja belőle azokat a morzsákat, amiket felcsipegetve jól fog lakni. Nekem sikerült.

Gyertek el a ti is a WOW Kiadó első nagy pillanatára most szombaton, ahol Duba Gábor bemutatja majd a könyvet ! EVENT ITT!

A könyvbe pedig ITT tudsz beleolvasni, aztán pedig a Könyvhéten meg is vásárolhatod magadnak!


Blogturné extra: idézetek a könyvből 

A nagyon okos emberek azt mondják, nincs jó vagy rossz döntés, csak döntés van.

Éld meg, amit szeretnél! Tedd meg, amire kíváncsi vagy! Hazudj, ha kell, de magadhoz mindig legyél őszinte!

Vajon mikor válik felnőtté az ember? Amikor betölti a tizennégyet? Amikor elveszti a szüzességét, vagy megszerzi az első millióját? Szerintem, akkor amikor rádöbben arra, hogy idegenekkel van körbevéve.

Ha megérkezik AZ az ember, akkor az ajtó magától kinyílik. Még csak nyikorgás sem hallatszik, olyan olajozottan történik minden.

Mert feltétel nélküli elfogadás nem gyengeség vagy alázat. A feltétel nélküli elfogadás erő. Tudni akarom azt, hogy ki vagy vagy. Azt akarom tudni, hogy ki vagy. Szűrés elcsúszás nélkül.

Jobb tudni a rosszat, mint nem tudni és reménykedni.

És van, aki fél változtatni. Melyik üdvözítő? Ki az erősebb? Aki változtat, arra mondhatjuk, hogy bátor, de azt is, hogy gyáva és menekül a gondok elől. Aki marad, arról gondolhatjuk, hogy egyszerűen fél. De dicsérhetjük is a kitartásáért.


A szeretkezés egy fantasztikus más állapot meghosszabbítása. 

A legtöbben azt gondolják, az őszinte kimondás olyan baleset, amelyben már megtörténtekor megsérülhetnek néhányan. Csak azt nem veszik figyelembe, hogy az elhallgatás ezzel szemben lassú vírusfertőzés.

Nyereményjáték

A történetben fontos szerepet játszik a korkülönbség. A játékunk most ehhez kapcsolódik, minden állomáson egy híres színész képét láthatjátok. A kérdésünk az, hogy hány évvel fiatalabb az épp aktuális feleségük? Tehát csak egy számot kérünk beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Plusz mínusz egy évet elfogadunk!



Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz. A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére az e-mailünkre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.


a Rafflecopter giveaway


A turnéban résztvevő bloggerek:
05.18. - Deszy könyajánlója
05.21. - Zakkant olvas
05.22. - Kelly & Lupi olvas

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe