Chris Miles - Hű, de nagy vagy!

10:40:00 PM



Jack a tinédzser évek problémáival küszködik, hiába nyolcadikos, még mindig gyereknek nézik. Chris Miles sziporkázóan vicces könyvét a Blogturné Klub három bloggere mutatja be nektek, sőt, egy példányt meg is nyerhettek a Manó Könyvek Kiadótól.


Chris Miles: Hű, de nagy vagy!

Fülszöveg:

Jack Sprigley nem egyszerűen későn érő típus: inkább örök éretlen. Lassan tizenöt éves, és még semmi jele nála semmiféle férfiasodásnak. Ami még ennél is rosszabb: a barátai egész szünetre eltűntek, nem is hallott felőlük. Jack azt feltételezi, hogy végleg búcsút intettek neki és gyermektestének, és már annyival előrébb tartanak, hogy pasizni meg csajozni kezdtek. Jack megszívta.
De a fejében hamar megszületik a tökéletes terv, hogyan nyerheti vissza barátait: egyszerűen csak el kell játszania, hogy ő is kamaszodik...

Chris Miles ausztrál gyerekkönyv-szerző első ifjúsági regénye igazi szókimondó kamasz-humorral fűszerezve járja körbe a tizenéves fiúk serdüléssel kapcsolatos mindennapi problémáit. Olyan ez a könyv, mintha Adrien Mole írta volna az Egy ropi naplóját!

Bár a fülszövegben írt Egy ropi naplóját, és egyetlen egy Adrian Mole kötetet sem olvastam, így szokás szerint mélyvíz szerűen ugrottam be Chris Miles könyvébe. Nem volt semmi mentőmellényem, sem úszómester, aki figyelt volna rám, de mivel tudok úszni így úgy gondoltam, hogy nem lesz. Néha azért kicsit sok vizet nyeltem, így nem volt felhőtlen a pancsolás, de összességében jó élmény volt a Hű, de nagy vagy!


Főként a sok helyzetkomikum miatt, mert ebből iszonyat sok van a könyvben. Adva van egy kamasz srác, aki most 8. osztályos, tehát 14 éves, és mikor a tavaszi szünetről visszatérve, még mindig nem kamaszodik igazi fiú módjára inkább eljátssza. Nem éreztem elrugaszkodottnak Jack problémát, mert én kamaszként ugyanígy éltem meg ezt csak lányban. Nagyjából naponta konstatáltam, hogy "elöl deszka, hátul léc" vagyok, így amikor Jack folyton a nadrágjába tekinget, hogy egyetlen szőrszálat felfedezzen férfiasságán bevallom együtt éreztem vele. Főleg hogy Jack nagyjából az utolsó, vagy utolsó előtti fiú az osztályában, akin nem mutatkoznak a kamaszodás jele. Szánalmas érzés utolsónak lenni, főleg ilyen biológiai dologban. Ezt nem lehet siettetni, de Jack úgy gondolja, ha eljátssza, akkor majd hátha beindul maga a folyamat is.

Kapunk utalást arról, hogy Jack pár éve szerepelt egy nagy sikerű műsorban, ami gyerekekkel foglalkozott és a Légy nagy! címet kapott. Ez egyfajta reality show volt, ahol hétről-hétre a gyerekeknek egy felnőtt feladatkört, munkát kellett ellátniuk. Jack is részese volt a műsornak és nyert is, a pénzből pedig tudott segíteni a családjának. Jack műsorbeli társai boldogan élik a "hírességek" életét, szerepelnek a bulvársajtóban (mondjuk ezt egy tizenévesnél nem tartottam életszerűnek, de láttunk már itthon is hasonló példát...), mindenről beszámolnak, ami velük történik és hát van is miről. Jack azonban nem tud felmutatni semmit sem.

Otthon él anyukájával (apukája meghalt), van egy nővére, aki menő lányokkal barátkozik, meg velük él Jack nagyanyja is egy kis házikóban a saját házuk mellett. Jacknek nem szállt a fejébe a sikerül, ő ugyanúgy folytatta a show után az életét, ahogy bárki más. Csak néhány napig volt "sztár", de akkor sem használta ezt ki, ugyanúgy barátkozott a többi gyerekkel, ahogy előtte. Csakhogy Jack előzőleg sem dúskált a barátokban. 3 barátja van (2 lány, 1 fiú), akikkel jóban van (volt?), ám a tavaszi szünetben ezek a barátok mintha elhanyagolták volna őt. Nem keresték, nem szerveztek találkozót, Jack pedig unatkozott, és várta hogy kamasszá serdüljön. Mikor ez nem jött össze, akkor inkább eljátszotta, hogy egész hétvégén teste öntudatára ébredt dolgaival foglalkozott, avagy végigmaszturbálta a szünetet. Nem nevet, ez tényleg egy fontos momentuma a könyvnek.

Ahogy az is, hogy a fiúknál mennyire szőrös valaki, főleg alsó tájékon. Jack abszolút nem, így tornaórán az is ciki neki, amikor le kell vetkőznie. Az egyik hozzá közel álló fiú megpróbál segíteni Jacknek ezen, szerez neki egy pepit (erre magyar szót se találtam, de a pepi sem rémlik sehonnan, van ilyen szó egyáltalán?), ami egy műanyag instant fanszőrrel bevont valami. Nem nevet, ez tényleg központi szerepet játszik a könyvben. Ugyanis a pepi miatt Jacknek lesznek kellemetlen percei egy iskola eseményen, miközben megjelenik a Légy nagy! stábja, hogy a fiúval forgassanak újra a nagy régi visszatérők a műsorban részt.

Jack kicsit sokat foglalkozik azzal, hogy férfiasságát ápolgassa, hogy jó fényben tűnhessen fel a műsorban, így a barátaira sincs ideje, ráadásul kellemetlen hazugságokba is belemegy, csak hogy nagyobbnak tüntesse fel magát, mint amennyire ő nagy. Jack csak egy bénázó kamaszfiú, aki hiába jó indulatú, amiket művel az már a kínos kategória.

Többször volt a könyvben olyan pillanat, amin kínosan mosolyogtam, de talán csak azért, mert már jóval felülreprezentálom a célcsoportot a magam lassan 29 évével. A 14 éves kamaszfiúk, lányok biztos, hogy sok vicces momentumot találnak ebben a regényben. Tizenévesen tényleg az a lényeges, hogy ki mennyire menő, ki mennyire izmos, ki mennyit fejlődik, és mennyire felnőtt. Jack és barátai is érzik ezt, így amikor újra szerepet kap a reality show egy kicsit ők is próbálnak felnőttebbnek tűnni. A Jack mellé szerződtetett stáb vicces volt, jó volt belelátni egy kicsit, hogy hogy készülnek az ilyen fajta műsorok. A főszereplő sulijában csomó jelentet vesznek fel, néhányszor Jack túlzottan kínos dolgokba szalad bele, hogy felnőttebbnek tűnjön végül ebből lesz némi keveredés, és kavarodás, de a végén minden helyre kerül.

Értékelés: 5/3

Chris Miles könyve amellett, hogy a kamaszok felnőtté válásának problémájára koncentrál bőven kapunk a könyvben a családról, és a barátságról szóló részeket is. Jacknek és 3 barátjának eltávolodása majd viszonyuknak rendezése nagyon szívmelengető volt, és hiába hibázik főszereplőnk elég sokat, mégis csak egy nagy szerethető figuráról van szó. Jack jó indulatú, okos fiú, aki hajlamos elragadtatni magát, és önbizalomhiányának kompenzálása miatt baromságokat tenni. De ettől még nem lett a szememben nagy lúzer, inkább csak egy béna kamaszsrác, aki a tévé előtt produkálja magát, hogy megmentse barátaival való kapcsolatát, és mégis nagynak tűnjön. Tudjátok, hogy milyen nehéz ez egy kamasznak? Tuti, hogy ti is próbáltátok már, hogy ne nézzenek kis hülye tininek, hanem egy tekintsenek rátok felnőttként, hogy egy kis tiszteletet és megbecsülést kivívjatok. Jah és persze a lányok/fiúk sokszor azért is produkálják magukat, hogy barátnőket/barátokat szerezzenek.

Jack és "szerelmi" kapcsolata is kap egy kis részletet, Nat a lány, aki bár idősebb Jacknél (nővére barátnője) próbálja a fiút jobb színben feltüntetni a műsorban egyfajta álbarátnő révén. Persze ez a szál, ahogy annak lennie kell félresiklik, de sok vicces pillanatot okoz kettejük románca.

A könyv Jack városának légballon építő versenyének megnyitójával csúcsosodik ki, ahol, mint az arra a hétre megváltott diákpolgármesternek kell helyt állnia a fiúnak. Mondanom se kell, hogy az ünnepség, amire kivonul a Nagy vagy! stábja is botrányba fullad. Hogy milyen vicces dolgok keletkezhetnek egy herének tűnő szottyadt szőlőre hasonlító légballonnal, és mit hogyan kerül a polgármester Jackék házába eszméletlenül az is kiderül a könyv végéből.

Bár néhány altesti poént kiiktattam volna a könyvből, a műpéniszre hasonlító pepivel együtt, de mivel ezek alkották a helyzetkomikum magját így maradniuk kellett. Chris Miles poénjai viccesek, ütősek, és hiába olyan a téma simán odaadnám a könyvet a 14 éves fiamnak, vagy lányoknak okulásra. Mert tele van olyan dolgokkal, amiken egy kamasz végigmegy. Nem csak a testi változásokról, hanem a lelki átalakulások is benne vannak ebben a könyvben.

Nálam nem ütött akkorát, néha kicsit kínos volt, de biztos azért mert nem én voltam a konkrét célcsoport. Ettől függetlenül Chris Miles könyve pont annyira merész, és pont annyira vicces, mint amennyire egy gyerekkönyvnek lennie kell.



https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_137541772984354?hc_location=ufi
Rendeld meg a könyvet 20%-al olcsóbban ha kamasz gyerkőcöd van, vagy te is kamaszkorod elején tartasz!






Nyereményjáték:


A regényben fontos szerepet kap egy reality műsor, amiben korábban Jack szerepet. A gyerekeket felvonultató showban Jacknek felnőttnek kellett magát tettetnie, eljátszania, hogy dolgozik.



A 90-es évek egyik leghíresebb gyerekműsoráról van szó, ami 8 éven keresztül volt a képernyőn, nyaranta úgynevezett nyári filmekkel kedveskedett a nézőknek. Rengeteg szereplője aktív résztvevője ma is a médiának, és ezzel a műsorral alapozta meg szakmai tudását. Melyik műsorról van szó?

A mostani játékban megmaradunk a reality vonal mellett! Minden blogon találtok egy képet olyan magyar reality műsorról, amiben gyerekek is szerepeltek. A kép alapján találjátok ki, mely műsorról van szó és megnyerhetitek A Hű, de nagy vagy című könyv egy példányát. A győztessel a sorsolás után felvesszük a kapcsolatot, ha 24 órán belül nem válaszol, újra sorsolunk. Sajnos a kiadó csak Magyarország területére postáz.

a Rafflecopter giveaway


A turnéban résztvevő blogok:

05.11. Media Addict.hu
05.14. Zakkant Olvas
05.17. Deszy Könyvajánlója

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe