B. N. Prince - Yvone és az Őrület tőre

10:03:00 PM

B.N.Prince: Yvone és az Őrület tőre 
Fülszöveg:

A mindig vidám és álmodozó Yvone a megszokott izgatottsággal utazik el szeretett unokatestvéréhez, Skócia legbizarrabb falujába, amely nyári kalandjainak összes eddigi emlékét őrzi.

Ám Cedric baljóslatú meglepetéssel az oldalán érkezik. A gyanút keltő, sötét Filberto professzor nem az akinek látszik és hamar kiderül, hogy mindenkit az orránál vezet. Yvone azonban nem hagyja annyiban a csak számára egyértelmű megvezetést, és miközben őt is megtévesztő események árnyai ölelik körbe, rábukkan egy mesebeli helyre, melyben titkon mindig is hitt. Nurd-völgyet koboldok és más varázslatos lények lakják távol az emberi civilizációtól. Mialatt felfedezi a professzor eredeti szándékát egy nap arra ébred, hogy ő a legfőbb célpont. Lelke különleges erejének elkobzásához, amelyet egy gonosz Úrnő, Herzeloide kíván véghez vinni ki Nurd-völgy legádázabb ellensége, egy bizonyos tőrre van szükség. Ám az elveszett tőr megkaparintására nem csak Yvone és újonnan szerzett kobold barátja, William vállalkozik. Megkezdődik a hajsza Yvone lelkéért és a tőrért alkimisták rejtvényein, egy halottnak hitt barátnőn, egy őrült unokatestvéren és vagy ezer kalandos, ám cseppet sem veszélytelen varázslaton keresztül. Az utazás végén Yvonenak döntenie kell: saját, vagy egy áruló barát életét mentse meg…

Nemrég felkeresett a Firkavarázs blog írója (már egy ideje olvasgatom a blogot, ajánlom a könyvszeretőknek), hogy vessek egy pillantást e-könyvére, ami 2014-ben jelent meg. Mivel érdekesnek találtam a fülszöveget máris indulhattam Yvone-nal együtt Skócia különleges vidékére, ahol nagyon érdekes kalandok várnak a fiatal lányra.

Mikor belekezdtem a könyvbe gondolkozni kezdtem, hogy mikor is olvastam utoljára koboldokról? A Harry Potter óta nem igazán, így kezdtek megkopni az emlékeim, hogy pontosan mit is tudnak a koboldok, és milyen különleges is a világuk. B.N.Prince könyve szerencsére gyorsan visszahozta az emlékeimet ezekről a lényekről. Olyannyira, hogy amikor végére értem a könyvnek, konstatáltam, hogy szinte abba sem hagytam az olvasást, annyira beszippantott ez a világ.

A történet főszereplője egy fiatal lány, Yvone, aki 14 éves, szeret olvasni, a legtöbb idejét a könyvtárakban tölti Londonban, ahol szüleivel és 3 évvel idősebb testvérével Leopolddal él. És persze tengerimalacukkal Poppy-val, akit a Táp-top helyi versenyen az egyik becses zsűritag összekevert egy házinyúllal. Akkor kapcsolódunk be a sztoriba, amikor Yvone éppen évzáróra megy, hogy utána együtt utazzon a család Fiona nagynénihez, aki Skócia egyik kis falujában Doras-ban él.

Yvone és unokatestvére Cedric rengeteget játszottak itt gyerekkorukban, így a lány alig várja már, hogy találkozzon újra a fiúval, akit imád. Cedric már főiskolára jár, professzorok tanítják, de azért néha váltott levelet a lánnyal, így Yvone nagyon várja már, hogy végre újra beszélhessenek, mert a szűk szavú levelekből semmi sem derült ki, hogy mi van Cedrickel. Fiona néninek hatalmas háza van, gyönyörű kerttel, amihez rengeteg emlék köti Yvonét. A lány már tűkön ül, hogy mikor érkezik meg Cedric, de a fiú sajnos nem jön. Magával hozza egyetemi professzorát, Filbertot, aki egy fura és mint később kiderül sötét titkokat rejtegető ember. A lány érzi, hogy a professzorral nincs minden rendben, ráadásul egy furcsa jegyzetfüzetet is talál nála, amit kinyitni szinte lehetetlenség. Vajon mit rejt ez a különleges kulcsra zárt olvasmány? Miféle titkokat?


Cedric egyre több és több időt tölt el Filberto-val, hogy a Glamis kastély szellemeit kutassák. Skócia híres arról, hogy nagyon sok kastély található az országban és a legtöbb mellé társul valami szellemhistória is. Filbertot főként a Szürke Lady szelleme érdekli (ő volt Lady Glamis, akit boszorkányság vádjával a férje halálra ítélet) és azoké a szerencsejátékosoké, akik a kastélyban kártyáztak egykoron magával az Ördöggel. Sok szemtanú szerint még máig hallani a kockacsörgést, és a Lady őrült sikolyait. Az utóbbihoz kapcsolódik az Őrület tőre is, amiket a regénybe jól beillesztve alkalmaz az írónő. A történelmi hűséggel nem vagyok teljesen tisztában, hiszen nem olvastam ezeket a szellemtörténeteket, de amikor ezekről van szó a regényben jól meg vannak magyarázva, így mindennek van miértje.

 
Yvone egy okos, és bátor lány, aki legjobb barátja nélkül elhagyatva érzi magát. Főleg, amikor a rejtélyes körülmények között egykori eltűnt gyerekkori játszótársának "szelleme" is megjelenik, és több bizarr dolog történik néhány nap leforgása alatt. Yvone félni kezd, és baljós dolgokat sejt a professzor ténykedései mögött. Cedric is mintha napról-napra megváltozna, ellenségesebb lesz, nem foglalkozik Yvone-nal, és féltéseire agresszívan reagál. A lány egyik nap elkíséri a fiút a Glamis kastélyba, ahol egy elzárt szobában különleges tükröt talál. A lány belenéz a tükörbe, és ekkora valami berántja magával. Szerencsére nem a szellemek világába kerül, hanem csak Nurd-völgybe, ahol a kobold Wiliam él. Yvone az elején persze megijed az új helyzettől, de Wiliam 17 éves létére egyáltalán nem ijesztő, és nem félelmetes teremtmény. Olyan, mint egy rendes fiú, csak fura ruhákat hord, és képessége van arra, hogy átjárókon, egyfajta kapukon át haladjon a Földön egy ékszer segítségével. Egy ilyen átjáró volt a tükör is, de ez csak egy irányú, és csak a Nurd-völgybe visz. Wiliam szerencséjére a jó szándékú Yvone nem akar ártani a koboldoknak, de Filberto és férfi által valahogy irányított Cedric céljai nem ilyen békések...

Glamis kastélya

B.N.Prince regényben jól keverednek a misztikus, szellemekkel kapcsolatos bizarr mondák, a történelem eseményei, a különleges lények és a fantasztikus események. Megismerhetjük a koboldok világát, az átjárók titkát, és azt is, hogy kik irányítják ezt a láthatatlan világot, amiben Yvone-nak is jelentősége van. Több is, mint a lány hinné.

Volt a könyvben néhány részben hasonló dolog a Harry Potter vagy Gyűrűk ura könyvekből (hippogriff, főnix, horcrux lélek téma, bölcsek köve vs alkimisták) de ezek nem zavaróak, és úgysincs új a nap alatt. Néhol kicsit bonyolult volt, hogy mi köze van Yvone lelkének a koboldok világához, és az ott tevékenykedő gonosz Herzeloide-hoz, de a történet sodró lendülete húzott magával és egyre kíváncsibb lettem, hogy mi köze van Yvone gyerekkorában eltűnt titokzatos barátnőjéhez a gonosz uralkodónőhöz, és mi van a jókat és a koboldokat védelmező Nurd völgy uralkodójával. A kettejük csatájának közepébe csöppent bele Yvone, akiről kiderül, hogy jelentősége van, hogy eldöntse ezt a harcot.

A koboldok mellett egy boszorkány is jelentős szerepet kap a könyv vége felé, ő Melvin (majdnem Merlin, de mivel ő nőnemű, így max. hasonlóság lehet a nevük között), akit a Vakegér kocsmában szed össze Wiliam és barátja Jericho. Melvin tud segíteni csak Cedricken, akivel komoly bajok történnek. Melvin ahhoz hogy segíteni tudjon egy bonyolult varázslatot hajt végre Yvone-on, ami a lány életére is kihatással van. Azt nem árulom el, hogy sikerül-e a varázslat, és milyen következményei lesznek a koboldok életére, de mindennek mindenhez köze van :)

Értékelés: 5/3.5

A könyv könnyen olvasható, és éppen annyira kalandos, hogy még követhető is legyen. Külön felhívnám a figyelmet a különleges és érdekes felkiáltó mondatokat pl:  Hetedfél ezrelék! vagy Mennydörgő ég és pokol! Finoman megbújik a lapok között a humor, ezek főként Yvone és Wiliam zrikálódásában csúcsosodik ki, üdítő volt olvasni a kettejük szócsatáit :)

Nagyon kifejezőek voltak a helységnevek is. Zordzug, Szilánkbérc - utóbbiban lakik Wiliam, ez a gonosz koboldok és az emberek előtt is rejtett menedék, ahol egy ház áll és egy tó is található. A helyet senki sem tudja megközelíteni, mert erős varázslat védi, akárki rátekint a helyre, nem látja a Szilánkbércet. Zordzug ezzel szemben a gonosz lakóhelye, nevéhez illően. Sötét, baljós és olyan lények élnek ott, akik a gonosz befolyása alatt állnak.

A regény bővelkedik jó pár szereplővel, jóval és rosszal is egyaránt, így egy percre sincs üresjárat. Néha már-már úgy éreztem, hogy néha túl sok is a kaland, és a helyszín, ahol felbukkan Wiliam és Yvone. Néhány helyen, hogy közelebb kerüljenek az Őrület tőréhez meg kell fejteni egy-két rejtvényt. Ezek ötletesek voltak, de néha nem tudtam elvonatkoztatni valahogy a Harry Pottertől. Mondjuk ez számomra abszolút nem volt gond, mert imádom JKR világát, és B.N.Prince is hasonlóan jól összerakott világokat hozott össze a történelemből ismert alakok köré (boszorkányok, koboldok, királyok stb.).

Történelmileg nem tudom, hogy mennyire érdemes belemenni Skócia legendáiba, és hogy az Őrület tőre monda mennyire valós, de minden esetre nekem nagyon tetszett ez a párhuzam, és az, hogy belevitte az írónő egy valós helyszínre (Skócia) és valós emberek közé a fantasy-t. Nyilván fel is került mind Glamis vára nálam a bakancslistára, jó néha olyan helyekről olvasni, amik ilyen szép környezetben vannak, és még titokzatosak is. Néha kifejezetten jó volt borzongani a szellemekről szóló történeteken, és vártam azokat a részeket, amikor a kastélyról van szó. Ezekből lehetett volna több, akárcsak azokból a részekből, ahol jobban megmagyarázásra kerül Yvone szerepe az egész történetben. Ez főként a végén kérdéses, kicsit összecsapottnak éreztem a végét, a varázslatot, és a lezárást. Olvasás közben néha belekeveredtem az átjárókba, és hogy hová és hogy lehet eljutni és mivel és néha annyira gyorsan követték egymást az események, hogy csak kapkodtam a fejem.

A regény emberi szereplői esendőek, hibáznak és néha fura érzéseik vannak teli kétségekkel. Yvone szerethető karakter, és ez egy nagyon fontos dolog. A regényben van egy enyhe kis szerelmi szál is, de ez nem annyira hangsúlyos, mint a régi mondák, történeteket illetve a mesés elemek, ez inkább csak kiegészítője a regénynek, ami nem is baj. Itt úgysem ezen van a hangsúly, vagy legalább számomra nem ezen volt.

Szeretni való szereplőket és érdekes, sok titokkal átszőtt kalandot ígér Yvone és az Őrület tőre sok mesés, és fantasy szállal. Ha szereted a koboldokat, és egy különleges világba kirándulnál B.N.Prince könyve jó választás lesz :)


Töltsd le a könyvet innen ingyen


Vagy tiszteld meg az írónőt azzal, hogy megveszed a regényt! 



B.N.Prince rajongói oldala sok könyves hírrel és bejegyzésekkel ITT

Ezeket is olvasd el

2 komment

  1. De jó, ezt már egyszer én is kinéztem magamnak. :) Ha eljön az újabb meseéhség, rávetem magam én is. :)

    ReplyDelete
  2. Anett!! Nagyon köszönöm a cikket!! Mindenkinek élménydús olvasást kívánok és legalább akkora szórakozást, mint a megírása volt! :) :)

    ReplyDelete

Subscribe