Nicolas Barreau - Álmaim asszonya

9:54:00 PM


A Park Kiadó jóvoltából már a második Nicolas Barreau kötet jelenik meg Magyarországon. Az Álmaim asszonya egy igazi romantikus könyv, amely elrepít minket a szerelem városába, Párizsba.

A Blogturné Klub 5 bloggere március 3-tól minden másnap teszi közzé a véleményét, és még sok érdekes információt tudhattok meg a regényről, valamint a szokásos nyereményjáték sem maradhat el!

Nicolas Barreau: Álmaim asszonya
Könyvadatok:
Fordító: Fodor Zsuzsa
ISBN: 9789633550809
Kiadó:  Park Kiadó
Oldalszám:  192 oldal
Beleolvasó

Fülszöveg:
Antoine-nak, a lelkes könyvkereskedőnek és meggyőződéses romantikusnak tíz telefonszáma és mindössze huszonnégy órája van, hogy újra megtalálja álmai asszonyát.
Antoine, a harminckét esztendős könyvkereskedő, aki hisz abban, hogy a regények a való életben is megtörténhetnek, kedvenc kávézójában egy nap megpillantja álmai asszonyát, aki mintha csak az égből pottyant volna oda. Antoine hezitál, nem tudja, hogyan szólítsa meg a nőt. Ám ekkor odalép egy másik férfi, és ezzel Antoine elszalasztotta a lehetőséget. Vagy mégsem? Kifelé menet az elbűvölő mosolyú, titokzatos nő leejt elé egy kártyát, rajta egy keresztnév, egy telefonszám és egy mondat: ,,Szívesen találkoznék magával." Antoine elmondhatatlanul boldog. Kisvártatva kétségbe esik. A becses telefonszám egy ostoba baleset következtében hiányos lesz. Antoine azonban minden nyomon elindul. A szépséges ismeretlen kalandos keresése során a legkülönbözőbb emberekkel találkozik, Párizs legnyüzsgőbb és legcsendesebb pontjain. Az idő Antoine ellen dolgozik. A barátai bolondnak tartják. A szíve nagy szaltókat ugrik, egyiket a másik után. De Antoine nem adja fel...

,,Ritkán írnak ilyen lélegzetelállító tempóban a világ legszebb dolgáról. Az olvasó happy endre vágyik és reménykedik, hogy a könyv soha nem ér véget."

Pont Bálint-napon (alis Valentin-nap) volt alkalmam Nicholas Barreau könyvébe belekezdeni, ami annyira magával rántott, hogy le sem tettem és egyhuzamban kiolvastam. Régóta nem volt ilyen velem, általában félbeszakít valami teendő, de itt nem volt ilyen. A Férfi kidőlt a fáradtságtól én meg, hogy valamivel elüssem az időt bekucorodtam a kanapéra és hajnalban már tudtam, hogy mi lesz a szerelmesek sorsa.


A történet főszereplője Antoine, aki egy végtelenül romantikus férfi, már-már túlzottan is hisz abban, hogy ami a könyvekben van leírva, az úgy meg is történik a való világban. A 32 éves férfi könyvkereskedő, így van tapasztalata azzal kapcsolatban, hogy a könyvekben milyen hihetetlen szerelmek történnek, de az ő életében még nem volt erre túlzottan sok példa. Pontosan addig a pontig, amíg meg nem pillantja a kedvenc kávézójában a törzsasztalát elfoglaló hölgyeményt. Megkapó külső, mézszőke hosszú haj, barna szemek aranypöttyökkel. Néhány pillantás elég is, hogy főhősünk szerelmes legyen. Antoine tudja, hogy a Nagy Ő azaz Álmai asszonya ül vele szembe a kávézóban, ám amikor éppen megszólítaná érkezik egy másik férfi a nőhöz. Első jó pont Anton-nak, aki az Álmai Asszonyát letámadó férfit gyorsan elnevezi Severius Snape-nek (a Harry Potter könyvek Piton professzorának), mert fekete bőrdzsekijével és hajával hasonlít a gonosz tanárárra. Egy perc alatt megutálja Snape-et (vele együtt természetesen mi olvasók is) aki kedélyesen beszélget a Nővel. Amikor a Nő elvonul a mosdóba visszafelé érkezve leejt Antoine asztalára egy kártyát, amire egy nevet és egy telefonszámot írt, majd eltűnik főhősünk életéből Piton professzorral. 


Isabelle, hiába csak néhány percig volt jelen Antoine életében, és még az sem akadály, hogy egy másik férfival távozott főhősünk tudja, hogy ennek itt nincs vége, és nem is kell, hogy vége legyen. Birtokában van a nő által megadott telefonszám, és az időpont, amikor keresnie kell Isabelle-t. Persze, ha minden ilyen egyszerűen működne az életben, akkor nem íródott volna meg ez a roppant humoros történet, ami 24 órát ölel fel és benne van minden, ami maga az élet: remény, szerelem, bizakodás, félelem, izgalom, érzelmek, öröm, csalódás, pofára esés, egymásra találás, tévedések.

Nicolas Barreau könyvében a fent említett dolgok mindegyike benne van, egy olyan különleges vicces  atmoszférával megtoldva, amit nagyon élveztem egész könyv alatt. Az Álmaim asszonya egy percre sem áll meg. Miután a főszereplőnk megkapja hőn áhított nője telefonszámát egy sor kalandot kell átélnie. Kezdve azzal, hogy el kell érnie Isabelle-t, de a telefonszám utolsó számjegye egy vicces véletlen folyamán (leszarja a névjegykártyát egy galamb egy parkban, ahol főhősünk ebédel - nem nevet, tényleg így van :D) láthatatlanná válik. Antoine azonban adja fel, és addig megy előre, amíg nem talál valami fogódzkodót a nőhöz, akibe beleszeretett.

Hívogat idegeneket telefonon, érdeklődik, reménykedik, terveket sző, intézkedik és közben nem veszíti el a humorát, és a legnagyobb katasztrófák alatt is meglátja az élet napos oldalát. Még akkor is, ha az időjárás éppen nem azt mutatja. És ami a legjobban tetszett be a férfiban, hogy SOHASEM adta fel, nem hátrált meg, és újra és újra megpróbálja elérni a nőt. Még akkor is, amikor már szinte semmi remény sincs. Szerencsére a Sors a 24 órás hajszában mindig úgy alakítja a dolgokat, hogy amikor pont elérné Isabelle-t, akkor egy kicsit távolabb kerül, majd újra közelebb, és ez néhányszor így megy a könyv során. De még ez sem volt unalmas, mert a történet sodró, és kellemes nyelvezetű.

Óh, és Párizs! Nyilván ez is sokat dob az egész könyvön, hogy olyan helyszíneken zajlik a keresgélés, amit mindenki a szerelem városának tart. Barreau nyilván nagyon jól ismeri Párizst, mert néhány nagyobb és ismertebb helyszín mellett apró kis utcákba is becsalogatja az olvasókat Antoine nyomozása során, aminek segítségével jól körül lehet járni a várost, ahol tényleg mintha mindennek köze lenne a szerelemhez. Vagyis hát, ebben a történetben tényleg van is :)

Persze gondolhatjátok, hogy milyen hülyeség már az, hogy egy könyvkereskedő francia férfi beleszeret egy nőbe azonnal, és aztán utána szalad keresztül-kasul a városon. Jogosan gondolhatjátok, hogy ez mennyire nem életszerű, de valahogy ebben a könyvben még ez sem zavaró. Mert olyan hévvel ragad magával már a harmadik oldalon megjelenő titokzatos nő, aki Antoine rajongásának tárgya lesz, hogy egy kicsit mindenki szerelmes lesz a férfival együtt. Nem az általa bálványozott mézszőke hajú álomnőbe, hanem az érzésbe, hogy milyen jó dolog is szerelmesnek lenni. Számomra az egész könyvet átjárta ezt az érzés, és valószínűleg ezért is tetszett ennyire és ennyire nem akaródzott addig letenni, amíg a végére nem értem.

Értékelés: 5/5

Nem is kaphatna más értékelést Nicolas Barreau regénye, mert ez úgy van jól összerakva, ahogy van. Minden kis mondat, mozzanat, történés, cselekmény egymás után úgy jó ahogy van. Kellemes volt olvasni, végig lehetett izgulni a történetet, és drukkolni Antonie-nek, aki nekem teljesen a szívemhez nőtt a kezdetektől. Nem egy álompasi, mert néha roppant szerencsétlen, és bénázós, de mégis ott van az a mérhetetlen kitartása, és hajtja őt a nemes cél, hogy megtalálja a Nőt.

Mindamellett, hogy a lényeg a szerelem a regényben, és a nő keresése, sok mindent megtudunk Párizsról, a franciák életérő, szokásaikról és közben több karaktert is megismerünk, akik bár mellékszereplők mégis érdekes karakterek. Ott van mindjárt Antoine barátja (Nathan), és az a habókos nagyothalló orosz nő, akivel többször beszél telefonon Isabelle-t keresve a férfi. Mindenkinek van valami szerepe a történetben, mindenki hozzá tesz valami apró dolgot, amitől szerethetővé válnak.

Semmi zavaró dolgot nem tudok említeni a könyvvel kapcsolatban, rég nem olvastam már olyan regényt, ami ennyire jókor talált be, és ennyire szórakoztatott is volna egyben. Még az sem igaz, hogy letettem volna, mert meguntam, mert még ez sem volt :)

Az Álmaim asszonya gyorsan végigolvasható, kedves történet, és szerintem azokra is hatással lesz akik nem hisznek a Nagy Ő-ben. Antoine lelkesedése, és amivel Barreau ezt átadja biztos vagyok benne, hogy mindenkire átragad. Tényleg igaz a könyv hátulján található mondat: Az év legpergősebb szerelmi története.



Szerezd be 15%-os kedvezménnyel az Álmaim asszonyát innen!



Blogturné extra: idézetek a könyvből 


A tegnap és ma hirtelen eggyé vált, összefolyt ebben az elbűvölő mosolyban, amelytől szívem oly vadul kalapált, hogy kávéscsészéket borogattam fel. Ma azonban egy könyvet sem fogok fordítva tartani. Olvasni meg pláne nem. Rátaláltam a saját regényemre.


 Túlságosan boldogtalan voltam ahhoz, hogy értékeljem a Vosges tér szépségét. Ahhoz azonban sajnos nem voltam eléggé boldogtalan, hogy ne érezzem az éhséget.


A levegő tiszta volt, az élet szép, és minden városok közül Párizsban a legjobb szerelmesnek lenni. Rágyújtottam egy cigarettára, mélyet szippantottam belőle, és bodor kis felhőt eregettem az égre.
Hát nem döbbenetes, milyen könnyen elfogadunk minden még oly ostoba klisét is, ha boldogok vagyunk?


Párizs képes megszédíteni az embert, kiváltképp, ha szerelmes.



De alapjában véve csak akkor akarunk elmenekülni az élet elől, ha az nem úgy alakul, ahogy szeretnénk.



Van úgy, hogy az ember hiába ül a világ egyik legszebb helyén, attól csak még boldogtalanabb.


Nyereményjáték
Feladat:
1) Minden bloggernél találtok egy képet, ami a könyv, illetve Párizs egyik helyszínét mutatja.  A feladatotok az, hogy megírjátok nekünk, hogy mi is ez pontosan.
2) Ahhoz, hogy esélyetek legyen a könyvnyereményre, mind az öt feladványt teljesítenetek kell!
3) Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz, valamint ha a nyertes 72 órán belül nem válaszol az e-mailben küldött értesítőre, akkor automatikusan új nyertest sorsolunk.





a Rafflecopter giveaway


A turnéban résztvevő blogok
03.03. Deszy könyvajánlója
03.05. MFKata gondolatai
03.07. Dreamworld
03.09. Tekla könyvei
03.11. Zakkant olvas

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe