A Paladin-prófécia

11:15:00 PM

Mark Frost: A Paladin-prófécia 

84: Ha semmi más nem használ egyél csokit!
86: Ne légy zavarban, ha szép lánnyal beszélgetsz! Csak tégy úgy, mintha ő is ember lenne!
87: A férfiaknak társaság kell, a nőknek együttérzés.
88: Mindig a sípos ember a főnök!



Szilvamag ajánlására olvastam el ezt a könyvet, aki egy csetbeszélgetés során mesélt arról, hogy mennyire jó könyvet olvasott. Én pedig szeretem a jó könyveket, és mások ajánlásaira többet adok, mint a buta és olcsó marketing szövegekre. Szóval több sem kellett, gyorsan beszereztem a könyvet a Gabo Kiadótól és már olvastam is. És behúzott, elsodort, elszórakoztatott és pár nap alatt ki is olvastam. Imádtam! Minden egyes oldalát, mert Mark Frost egy zseni!

Frost az ABC legendás sorozatának a Twin Peaksnek volt az egyik alkotója (plusz a Zsarublues sorozatnak és a Fantasztikus négyes forgatókönyvírója) és több bestseller fűződik a nevéhez (The Greatest Game Ever Playe, The Six Messiahs). Sajnos ezekről nem sokat tudtam meg, de bőven elég az is, hogy összehozta a Paladin-próféciát, amiért oda vagyok teljesen, még így 1 hónappal az elolvasás után.



Mostanság a könyvpiacon dübörögnek a YA regények (Young Adult - ifjú felnőttek), boldog boldogtalan erre van ráállva és naponta látok újabb és újabb megjelenéseket, és ez természetes magával hozza azt is, hogy akadnak silányabb történetek, hiszen a túlzott kínálatból ki kell mazsolázni a gyöngyszemeket. A YA könyvek főszereplői olyan 14-18 éves fiatalok, akik valamitől különböznek, mint a társaik. Különleges képességek, egy tragikus családi háttér vagy más furaság. A YA témák beleépülhetnek disztópiás regényekbe, fantasy vagy misztikus történetekbe, de mindenképpen az a lényeg, hogy tinikről olvashatunk, akik izgalmas kalandokba keverednek. Nincs ez másként a Paladin-próféciában se, de mégis sokkal többet adott számomra ezt a könyv, mint amire elsőként számítottam. Bátran kijelenthetem így olvasás után, hogy a Paladin-prófécia a YA könyvek egyik gyöngyszeme!

Már a fülszöveg is kellőképpen érdekes:

Will West mindent megtesz azért, hogy ne tűnjön ki kortársai közül. Szülei kérésére közepesen tanul, és a terepfutók között is a középmezőnybe tartozik. De egyszer hibázik: egy országos szintfelmérőt mindenkinél jobb eredménnyel teljesít. Így aztán csábító ajánlatot kap egy elitiskolától… és fekete autós férfiak követik. Amikor váratlanul elveszíti a szüleit, menekülnie kell az iskolából. Lassacskán felfedezi, milyen hihetetlen fizikai és mentális képességekkel rendelkezik, és rájön, hogy mindez valahogy összefügg titáni erők évezredes harcával.

A főszereplő fiú tényleg próbál átlagos maradni, de gyorsan kiderül, hogy minden próbálkozás hiába, Will West nem átlagos. Igyekszem spoilerek nélkül elmesélni az élményeit a szereplőkkel kapcsolatban, így akit érdekel a regény nyugodtan olvassa végig a bejegyzést, nem lövök le semmit sem idő előtt.

98: Ne úgy éld az életedet, mintha egy filmet néznél, amiben valaki más a főszereplő. Te vagy a főszereplő, és most forog a filmed.

Will családjával sokat költözködnek, szinte sehol sem maradnak 1 évnél tovább. Ez az első gyanús esemény a fiú életében. Aztán egyik nap a fiút mintha idegenek kezdenék követnék, akiket alig tud lerázni, amikor a reggeli edzésére (Will versenyszerűen terepfut) tart. Az üldözés közben Will-ben valami elszabadul, ami miatt felfedezi magában a különleges képességet, amit eddig csak sejtett, és amitől a szülei óvták, hogy ne fedje fel.

26: Egyszer: anomália. Kétszer: véletlen. Háromszor: minta. És mint tudjuk…
27: Véletlenek nincsenek.

A fiú már régóta úgy éli életét, hogy édesapjai tanácsaira hallgat. Minden pontról pontra le van írva egy kis füzetben, és Will ezeket keményen be is tartja. A jó tanácsok arra vonatkoznak, hogy hogyan élje az életét, de minden tanács sokkal több annál, mint egymás mellé rakott üres mondatok. Ezek a tanácsok Will életét mentik meg hamarosan, amikor a fiú élete egyik napról a másikra megváltozik. Menekülnie kell a szülői házból, miután a vidéken lévő édesapja telefonon közli, hogy valami nincs rendben, és a fiú édesanyján is fura változásokat tapasztal. Valamik (illetve valakik) a fiúra vadásznak és (szó szerint) fel kell húznia a nyúlcipőt. Willről előzőleg egy iskolai teszt során kiderül, hogy az átlagnál sokkal okosabb, így amikor azon a bizonyos végzetes napon, mielőtt eltűnne, felajánlják neki, hogy ha szeretné ösztöndíjasként lehetőséget kap egy különleges fiataloknak fenntartott iskolában a tanulásra.

Menekülés közben a fiúnak csak az jut eszébe, hogy ez az egyetlen hely, ahová talán nem követik a fekete kalapos, fekete autókban ülő fura emberek, így rögtön megszervezi Will, hogy az iskolába befogadják. A fiú lóhalálában, árkon bokron, némi segítséggel (a taxis, aki kiviszi a reptérre később többször segít neki), de megérkezik a suliba.

NYISS KI MINDEN AJTÓT, ÉS ÉBREDJ!

Az iskola, amolyan amerikai Roxfort, de varázslók nélkül. Bár a diákok között mindenkinek vannak különleges képességei, ezek sokkal inkább az intelligenciához és a sportteljesítményekhez van köze. Itt nincsenek seprűkön való repülés órák, de van filozófia, atomfizika, génmanipuláció és mindenféle olyan tantárgy, amiben több Nobel-díjas ember jeleskedett. A hatalmas kampuszhoz (Központ) saját áruház, étterem, szórakozási lehetőségekben bővelkedő komplexum tartozik, nem beszélve arról, hogy a több hektáros területen több park, tó, csónakház és erdő is található. Mark Frost tökéletesen jellemzi a tájakat, és imádtam, hogy olvasás közben olyan volt, mintha én is végigsétáltam volna Willel együtt beköltözéskor és tanórái során a kampusz utcáin.

Mivel Will új diákként a félév előtt érkezik, mindenki felfigyel rá. Amikor megkapja a nyáron nyomtalanul eltűnt volt diák szobáját mindenki furán néz rá. A fiú többedmagával osztozik majd egy lakrészen (közös nappali és mindenkinek külön szoba ), ahol Ajay, Nick, Brook és Elise már legalább egy éve ott lakik. Will eleinte félve bízik meg társasaiban, de amikor az iskolában is elkezdődnek a furcsaságok együttes erővel nyomoznak a titkok után.

Kik azok a paladinok és mi a céljaik? Mi köze van az eltűnt diáknak a rejtélyhez? Kik akarnak bejutni a Központba és kik segítik bentről a gonosz céljukat? Will szüleit kik tartják fogva és miért? Melyik tanár és melyik diák viselhet álarcot és tartozhat a titkos társaság közé? Milyen különleges képességei lehetnek Willnek és barátainak, amikről még ők maguk sem tudhatnak? Miről szól maga a prófécia?

Értékelés: 5/5

Mark Frost lebilincselően mutatja be a diákok életét, a Központot, a technika és az intelligencia vívmányait. Modern és izgalmas történet A Paladin-prófécia, mely nemcsak a tiniket, hanem az idősebb korosztályt is magával fogja ragadni. Nem is értem eddig miért kerülte el a figyelmemet, mert tényleg zseniális. Remélem, hogy ezzel a posttal néhányan majd kedvet kaptok és beszerzitek mert érdemes :)

Egyébként ahogy megjelent a regény külföldön azonnal megvették a megfilmesítés jogát, így nagyon remélem, hogy amikor elkészül a moziváltozat nem lesz elcseszett, mert ez a könyv annál többet érdemel!

Okos mű ez, rengeteg titokkal és rejtéllyel, de sokukra választ kaphatunk a könyv végén. Természetesen némelyre nem, így adott a folytatás lehetősége, és ha igazak a hírek minden bizonnyal lesz is.

Mark Frost könyve lehetne tankönyv példája is annak, hogy hogyan írjunk egy olyan könyvet, ahol a főszereplők mellett is érdekes mellék karaktereket ismerhetünk meg. Will mellett a barátai, tanárai, edzője, ellenségei, de még a tornai szertárosról is viszonylag sokat megtudunk az olvasás közben és ezek java részének van is köze, ahhoz, hogy éppen hogy alakul a történet. Ettől persze mégsem lesz kiszámítható és unalmas. Will mellett Ajay, Nick, Brooke és Elise is nagyon érdekesek. Ahogy halad előre a regény egyre többet és többet mutatnak magukból, akárcsak a főhős. Will tipikusan a jó karakter, de szerencsére nem az unalmasan jó, hanem az érdekesen jó, már-már szuper hősies, de szerencsére megmarad az emberi szinten ettől szerethető karakter és végig lehet izgulni miatta a sztorit.

A könyv a kitartástól, a saját tűrőképességeink határainak feszegetéséről, a versenyszellemről, a barátságról, az igazságról és a család fontosságáról is szól ebben a különleges iskolában, ahol mintha életre kelnének egy régóta elfeledett titkos társaság tagjai, miközben egy rémisztő kapu nyílna meg a Földön, amiből veszélyes lények áraszthatják el a Földet.

Oldalszám: 464
Kiadó: GABO Kiadó
(a linken bele is olvashatsz a könyvbe!)
Mark Frost weboldala




Íme itt a könyv 2 külföldi borítója. Szépek azok is, egy kicsit több bennük a fantasy, de én örülök neki, hogy a magyar eltér ettől, mert nekem ez is nagyon tetszik :)

A könyvhöz készült már book trailer is, alább ezt is jól megnézheted!

Ezeket is olvasd el

1 komment

  1. Jaj, de örülök, hogy tetszett!:) Most, hogy olvastam a bejegyzésed, újra átéltem a történetet és libabőrös lettem.:) Sajnálom, hogy nem kapott nagyobb reklámot ez a könyv, ez valóban megérdemelné!

    ReplyDelete

Subscribe