Ian McEwan - Vágy és vezeklés

7:35:00 PM


"Végre idegenek voltak, és elfelejtették a múltjukat. Saját maguk számára is idegenek voltak, elfelejtették, kik ők, és hol vannak. A könyvtár ajtaja vastag volt, és a kint valóságra emlékeztető, hétköznapi zajok, melyek visszatarthatták volna őket, nem hatoltak át rajta. Túlléptek a jelenen, túl az időn, nem voltak emlékeik, sem jövőjük."



Amit a neten találtam a könyvről a Bookline oldalán:

1935 nyarának legforróbb napján a tizenhárom éves Briony meglesi nővérét, amint az a szomszéd fiú szeme láttára levetkőzik, és a Tallis-ház parkjának ékes szökőkútjába merül. Az írói tehetséggel megáldott kislány a nap folyamán más rejtélyes események szemtanúja is lesz, és gyermeki, de nem éppen ártatlan képzelete kiszínezi a valóságot, szörnyű titkokat sejt a két kamasz évődése mögött. Egy avatatlan kézbe került szerelmi vallomás, egy balul sikerült családi estély, és a túlfűtött gyermek döntő lépésre szánja el magát, ami tragédiába torkollik, és aminek jóvátételéhez talán egy élet is kevés.

A Vágy és vezeklés ragyogóan és lebilincselőn ábrázolja a gyermekkor végét, azt a pillanatot, amikor első komoly döntésünk súlya ránk nehezedik. Vajon hazudhatunk-e magunknak egy életen át? Az évtizedeket átívelő regény a háború sújtotta Anglia harctereitől, napjainkig kíséri végig egy beteljesületlen szerelem történetét, míg a középpontban a szégyen és a megbocsátás, a jóvátétel és a nehéz feloldozás mélységes - és mélységesen megindító - vizsgálata áll.

A Booker-díjas Ian McEwan művei több mint negyven nyelven jelennek meg. Érzéki nyelvezetét, filmszerű látásmódját és hihetetlen emberismeretét világszerte méltatják. Kritikusai szerint a brit irodalom ezzel a regénnyel lépett be a XXI. századba.

Az én szubjektív véleményem a könyvről:

Könyvben nem annyira fogott meg (filmben annál inkább valamint. Lehet hogyha előbb olvasom könyvben úgy, hogy a filmet meg sem nézem., lehet hogy más lenne a helyzet.

Ian McEwan túlzottan elaprózva mesél el mindent, persze ezt egy szépirodalmi alkotás amibe ez simán belefér de néha ásítoztam rajta, és igen vontatott volt :S A történet szerint Briony elkövet egy iszonyatosan nagy bűnt amikor is nővére szerelmét gyanúsítja meg az unokatestvére elleni erőszakkal és a fiút el is viszik a rendőrök. Közben viszont kitört a háború, és minden megváltozik a kislány is felnő és sebesülteket ápol egyfajta vezeklésként. A sztori elég szomorú véget ér, de a filmben James McAvory nagyon jól alakítja a szenvedő szerelmest, aki Keira Knightley-ért epedik :) Filmben valamiért lenyűgözőbb és romantikusabb a sztori, amolyan sírósféle. A könyvben a kislány Briony szemszögében láthatjuk az eseményeket és ez néhol elég gyerekes hatást keltett, jobban érdekelt volna a szerelmi sztori a nővér és az orvosnak tanuló kertészfiú elmeséléséből :) Lehet, hogy csak én vagyok végtelenül romantikus lelkületű ehhez?

Ez így a futtottak még, és az "ez is megvolt" kategória lett így. Felkerült a polcra és amikor kedvem támad újra kiolvasom, és biztos másként látom majd.





ÉRTÉKELÉS: 5/2

Adatok a könyvről még:

Ekkor kezdtem el olvasni : 2008.09.10
Ekkor tettem le végleg : 2008. 09. 16.

Oldalszám: 352
Kiadó: ULPIUS

A film Atonement címmel látott napvilágot 2007-ben, és én rohantam a moziba, hogy megnézzem. James McAvoy és Keira K. és Romola Garai miatt.


Ezeket is olvasd el

1 komment

  1. ezek után inkább a filmet nézem meg, mint hogy elolvassam, bár a téma érdekes így is, úgy is :)

    ReplyDelete

Subscribe