Fred R. Bleakley: Az ​Auschwitz-jegyzőkönyv

9:32:00 PM



A 21. Század Kiadónál jelent meg Fred R. Bleakley író, nyugalmazott újságíró dokumentumregénye, ami történelmi pontossággal mutatja be a holokauszt legszörnyűbb napjait. Bleakley regényéből megismerhetjük, hogy a két rab hogyan segített abban, hogy a kétszázezer Budapestről deportálásra váró zsidót megmentsenek a halál torkából. Tarts velünk te is a Blogturné Klub 4 bloggerével, és ismerd meg a II. világháború legsötétebb napjait ebből az egyedülálló könyvből.

Fred R. Bleakley: Az ​Auschwitz-jegyzőkönyv

Kiadó

21.Század Kiadó, 2024

Oldalszám

254

Fordító

Fejérvári Boldizsár

Önálló könyv 



Fülszöveg


Adolf Eichmann több százezer magyar zsidót küldött gázkamrába – a budapesti zsidóság egy részét az Auschwitzból megszökött szemtanúk vallomása mentette meg. A nácik terve működésbe lépett: meg akarták semmisíteni a még megmaradt magyarországi zsidóságot. 

Czeslav Mordowicz és Arnost Rosin rabok voltak Auschwitzban. Majdnem megfulladtak egy föld alatti bunkerben, de sikerült elmenekülniük, és elmondták a zsidó vezetőknek, mit láttak. 1944. június elején tett vallomásuk alátámasztotta, amiről korábban is hallani lehetett, de szinte senki nem hitte el: hogy Auschwitzban tömeggyilkosság zajlik, embereket gázosítanak el, és hogy a táborba nap mint nap ezrével érkező magyarokra ugyanez a sors vár. 

Mordowicz és Rosin vallomása jelentette a szikrát, hogy a hónapokon át tétovázó magyar politikai vezetés végre cselekedni próbáljon – alig néhány órával azelőtt, hogy további több mint kétszázezer zsidót deportáltak volna Budapestről.


Versenyfutás az idővel és a súlyos tényekkel


Már többször szó volt itt a blogon, hogy előszeretettel olvasom a holokauszt témájáról szóló könyvet, legyen szó életrajzi regényről, történelmi regényről. Az elmúlt évek alatt nagyon sok különleges ilyen témájú könyvet volt szerencsém megismerni. Rengeteg megható történetről olvastam, rengeteg tragikus sorsot ismertem meg ezen könyvek által, így amikor megláttam, hogy igazán különleges történelmi tényfeltáró regény érkezik a 21. Század Kiadónál nem volt kérdés, hogy nekem el kell olvasnom az Auschwitz-jegyzőkönyvet. 

Az eddig általam olvasott regények inkább személyes emberi sorsok és történetek voltak a háború árnyékában, bár Fred R. Bleakley könyvében is felfedezhetőek ilyen elemek, itt inkább a tényeken volt a hangsúly. Az egykori újságíró Bleakley pontosan ismerti a tényeket könyvében, így nagyon jól képbe helyzet a történelem súlyos tényei között. 

A könyv bevezetésénél 1944 július 6. napján járunk, amikor a szövetségesek Normandiát ostromolják, míg Magyarországon zsidók ezreit zárják marhavagonokba és Auschwitz felé küldök. A híres haláltábor a kegyetlenségek gócpontja volt a náci Németországban. Az ide kerülő zsidók egyenruhás SS katonákkal találják szembe magukat, és a nácik hírhedten kegyetlen orvosával Josef Mengelével. A nácik itt kiválogatják a zsidók közül a fiatalabb és egészségesebb embereket, akiket barakkokra küldenek, ahonnan a náci birodalom számára végzett munkát csinálnak embertelen körülmények között. Akiket nem küldenek munkába, azokat egyenest a gázkamrákhoz vezetik, ahol azt hitetik el a tömeggel, hogy egy gyors zuhanyzás után foglalhatják el a barokkjaikat. Ezeket a rendszerint idős zsidó embereket, kisgyerekeket, beteg vagy mozgásképtelen embereket arra kényszerítik, hogy levetkőzzenek, majd a zuhanyzó ajtaját rájuk zárják és elgázosítják őket. 

A kreamatóriumok egész nap ontják magukból a füstöt, a náci megsemmisítő gépezet elképesztő pusztulást végez. A táborban munkára fogott foglyok tudják, hogy szeretteik, akiket balra a zuhanyzók fel küldenek már sosem térnek vissza. A jobbra küldött "szerencsésebbek" között van Czeslav Mordowicz és Arnost Rosin is. Czeslav huszonnégy éves lengyel zsidó, míg Arnost 19 éves szlovákiai zsidó és látják, hogy mekkora pusztítást hajtanak végre napról-napra a németek és elhatározzák, hogy valamit tesznek azért, hogy a világ megtudja, hogy mi zajlik Auschwitz-ban. 

46 napnyi mészárszék 


Egy történész úgy fogalmazott Bleakley-nek a magyar holokausztról, hogy "a háború legkoncentráltabb és legmódszeresebb deportolási és emberirtó programja volt ez, egy negyvenhat napon át tartó tökéletes olajazottsággal működő mészárszék". Végül a magyarországi zsidóság deportálását 1944. július 6-án állítja meg Horthy Miklós, és így alig néhány órán múlt több ezer Budapesten összegyűjtött zsidó élete. De hogy addig miként és hogyan jutott el országunk és mit tett ezért Mordowicz és Rosin azt tűpontosan bemutatja Bleakley könyve. 


Nem Mordowicz és Rosin volt az első, aki kijutott Auschwitz-ból, Vrba és Wetzler jelentései voltak az elsők a nácik rémtetteiről, ám a világ számára akkor került megerősítésére, amikor Czeslav Mordowicz és Arnost Rosin is alátámasztották ezeket, hiszen ők később szembesültek a Hitler által megálmodott megsemmisítő akciókról. 

A könyv egyébként jól bemutatuja a magyarországi politikai helyzetet, Horthy Miklós tetteit, Szálasi és a nyilasok hatalomátvételét és brutális akcióit, de Bleakley a nemzetközi helyzetre és annak szereplőire is kitér. 

Engem egyébként a legjobban a szökött rabok beszámoló borzasztottak el, de természetesen ez az a téma, ami minden egyes mozzanatában borzasztó. Minden túlélő története fontos része a történelemnek, és minden egyes beszámoló, tett és segítségnyújtás fontos volt és emberi életeket mentett meg akkoriban.  





Értékelés: 5/4


Történelmileg nagyon tömény Az Auschwitz-jegyzőkönyv, így elsőre talán sok lehet a témában a "kezdő" olvasóknak. Fred R. Bleakley elképesztő alaposságal összegyűjtött minden tényt és időrendben az olvasó elé a háború borzalmait. Megdöbbentő volt olvasni az elkésett politikai válaszokat, tudva azt, hogy a késlekedés hány és hány ember halálát okozta. 

Végig torokszorító érzés volt ezt a könyvet olvasni, de Mordowicz szavai és eltökéltsége furcsa mód erőt és bátorságot is ad az olvasónak, ahogy nekem is tette. Rengeteg jó és a végsőkig kitartó ember eredménye volt, hogy Auschwitz borzalmait megismerte a világ, de Bleakley könyve főként Mordowicz életén keresztül mutatja be a háború előtti életet, a zsidók egyr kiszolgáltatott életét, a deportálást, a tábort, a tábori életet, a szökést, a szökés utáni bújkálás időszakát, majd az azt követő a fokozódó nemzetközi helyzetet. 

A dokumentumregény segít megérteni, hogy mennyire nehéz felbecsülni a holokauszt áldozatainak számát, mert minden túlélő csak arról a vezetett listáról tudott beszámolni, ami a számokkal kitetovált munkára fogott foglyok nyilvántartását foglalta magába, ezért is volt fontos, hogy a két elmenekült beszámolt a gázkamrákról. 

A dokumentumregény legizgalmasabb része Mordowicz és Rosin szökése volt, ami hónapok aprólékos megtervezésének eredménye volt. A két férfi egy földbe ásott levegőztető lyukkal felszerelt bunkerben kuporogva várta ki, hogy el tudjanak menekülni. A menekülés történetén még úgyis nagyon izgultam, hogy tudtam, hogy sikerül nekik, de mégis.....

Egy kicsit úgy érzem, hogy lehetett volna több történetmesélés is akár a könyvben a többi túlélétől, akár az akkori szemtanúktól pluszban még a tények közlése helyett, de azt hiszem az 1944-es események 80. évfordulóján ez már nem elvárható, hiszen már alig élnek azok közül, akik akkoriban megélték ezeket az eseményeket. És pont ezért is fontos Bleakley könyve, mert meg kell ismernünk azoknak a hősöknek a nevét, akik életek ezreit mentették meg attól, hogy Auschwitz-ba kerüljenek. 

Ha szerettek a holokausztról olvasni, és szeretnének jobban képbe kerülni a magyar zsidók és a magyarországi politikai helyzetről, akkor ezt a dokumentumregényt jó szívvel ajánlom, mert mindent megtudhattok belőle! 


Vedd meg most!

Szerezd be a könyvet kedvezménnyel közvetlenül a kiadótól.

 


Nyereményjáték


Czeslav Mordowicz és Arnost Rosin vallomásai rengeteg ember életét megmentették, de nem ők voltak az egyetlen a holokauszt alatt, akik különböző országokban, és/vagy Magyarországon segítették a zsidókat, hogy elkerüljék a haláltáborokat. Minden blogon olvashattok egy kis leírást, és találhattok egy képet is segítség gyanánt. Nektek nincs más dolgotok, hogy beírjátok a Rafflecopter dobozba a keresett személy nevét, aki szintén sok zsidót mentett meg a biztos haláltól. 


Az én keresett személyem: 

Foto: Wikipedia



A Stockholmban 1912-ben született építész, üzletember és diplomata, aki Magyarországon több ezer zsidó életét mentette meg. Diplomata révén Budapesten több, mint harminc épületre szerzett svéd zászlót, így az itt lakókat (kb 15.000 ember) megmentette a nyilasok fenyegetéséről Szálasi hatolomátvétele után. Védettségi leveleivel több ezren menekültek meg a halálmenettől, a deportálástól. Ő maga 1944-ben tűnt el testőrével együtt, nem tudják, hogy meggyilkolták, vagy elhurcolták az oroszok egy munkatáborba. 


(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)




A turnéban résztvevő bloggerek: 


02.24 Zakkant olvas


Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 


Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe