Tova Friedman - Malcolm Brabant - Auschwitz lánya

9:34:00 PM



Tova Friedman az egyik legfiatalabb Auschwitz-túlélő, még nem volt hat esztendős, amikor édesanyjával a birkenaui megsemmisítő táborba került. Könyve egyaránt fontos emlékeztető számunkra, hogy a II. világháború szörnyűségei ne ismétlődhessenek meg, másrészt egy lenyűgöző élet krónikája, mely az átélt traumák után a másoknak való segítést helyezte a középpontba. Tartsatok három bloggerünkkel az Auschwitz ​lánya című kötet blogturnéján, és nyerjétek meg a Libri Kiadó által felajánlott példányt!


Tova Friedman, Malcolm Brabant - Auschwitz lánya

Kiadó

Libri Kiadó, 2023

Oldalszám

312

Fordító

Vadász Márton

Önálló kötet


Fülszöveg

A holokauszt során körülbelül másfél millió gyereket öltek meg. Mivel munkaerőként haszontalanok voltak, többségüket azonnal gázkamrába küldték a haláltáborokban. Tova Friedman túlélte a soát, és életét annak szentelte, hogy ne hagyja feledésbe merülni a holokauszt történetét. 

Tova mindössze négyéves volt, amikor a közép-lengyelországi gettóból, ahol addig éltek, a szüleivel együtt egy náci munkatáborba került, és még nem volt hat, amikor az édesanyjával Auschwitz II-be, más néven a birkenaui megsemmisítő táborba deportálták. A féléves birkenaui fogság alatt Tova olyan atrocitások szemtanúja volt, amelyeket soha nem tudott elfelejteni. Nemegyszer hajszálon múlt az élete. Amikor a náci gyilkos osztagok 1945 januárjában a tábor elhagyása előtt Birkenauban jártak, Tova és az édesanyja holttestek között rejtőztek el, így kerülhették el a véget. Miután az oroszok felszabadították a tábort, Tova a szüleivel együtt visszatért lengyelországi szülővárosába, később pedig Németországba, majd az Egyesült Államokba emigrált. Tova Friedman megfogadta, hogy nem hagyja feledésbe merülni a holokausztot. Rendszeresen tart előadásokat a témában, és az egyik unokájának köszönhetően 2021 óta a TikTokon is jelen van, hogy a fiatal generációhoz is eljusson az üzenete. Videóit csaknem ötvenmillióan látták világszerte. Memoárja – melynek papírra vetésében jó barátja, a BBC egykori boszniai haditudósítója, Malcolm Brabant segített – egyszerre szívszorító és felemelő beszámoló a 20. század legsötétebb napjairól.


A holokauszt egy gyerek szemszögén keresztül


Minden évben elolvasok legalább egy holokausztról szóló könyvet (itt írtam erről), mert fontosnak tartom, hogy emlékezzünk a történelem ezen időszakára, mert a legtöbb ember, aki átélte és túlélte ezeket az eseményeket, már nem tudja elmesélni, hogy mi volt ott. Pedig a mai fiatal generáció számára fontos, hogy tudjanak erről az időszakról is. Egy 2020-as felmérés szerint az emberek nem tudják, hogy hány ember halt meg a koncentrációs táborok, vagy a halálmenetek során, sokan nem ismerik a gettók neveit, vagy éppen a koncentrációs táborok neveit, sőt a megkérdezettek 20%-a szerint ez csak mítosz, és az visszaemlékezők csak eltúlozzák a dolgokat. 

Abba most nem mennék bele, hogy még mindig vannak emberek, akik tagadják, hogy ez megtörtént, én pedig akárhány történetet olvasok el, még mindig azt tartom, hogy muszáj a világnak tudnia a holokausztról, hogy elkerülje a hasonló népirtást. És sajnos akármennyire is azt hisszük, hogy ez újra nem történik meg, az élet újra és újra megcáfolja ezt. 

Erre utal Tova Friedmann a könyv előszavában is, amit néhány néhány héttel az ukrán-orosz háború kitörése után írt Az Auschwitz lánya könyvhöz. Az, hogy az 1930-as évek Európája nem hasonlít a mostani korszakhoz, hiszen eltelt 90 év, és mégis! Akárcsak a szerző, én is ismerek olyan országokat, ahol a diszkrimánáció elterjedt, sőt talán elfogadott is, legyen szó egy másik fajról, bőrszínről, vagy éppen a nemi identitásról. Tudjuk, hogy a kirekesztés hová vezet, az erőszak és a háború pedig emberek ezreinek, százezreinek, sőt millióinak szörnyű mindennapokat okoz, arról nem beszélve, hogy embereket, családokat és gyerekeket pusztítanak el a háború égisze alatt. 

1945-ben Tova (színesben) és más túlélő gyerek mutatja a tetoválást a szovjet fotósnak, aki részt vett a Birkenau tábor felszabadításában



Tova Friedmann nem akarja, hogy bárki is megtapasztalja azt, hogy milyen volt gyerekként átélni a háborút, majd az azt követő időszakot. Ő a traumáját "Hitler ördögi tervét" arra használja, hogy visszaemlékezzen, és a zsidó nép tragédiáját megismertesse a világgal. És az Auschwitz lánya könyv tökéletes alapot ad ehhez. Hogy emlékezzünk és megismerjük ezt a korszakot. A túlélőktől olvasott könyvek között ez a visszaemlékezés nagyon erősre sikeredett, és számomra felejthetetlen maradt. 

Tova egy éves volt, amikor kitört a háború, így a kislánynak az emlékei néhány éves korából már arról szóltak, hogy a gettóban él a családjával összezsúfolva. Az állandó félelem kihatott a gyerekkorára, a kis Tova szó szerint egy asztal alá menekülve élte meg az első néhány évét. Az állandó élelmiszer megvonás, és túlzsúfoltság miatt lassabban fejlődött, mint a többi kortársa. Ahogy egyre több és több zsidót zsúfoltak össze a lengyelországi Tomaszówban található gettóban, úgy nőtt a feszültség, a kilátástalanság, tomboltak a járványok és az éhség. Tova két-három éves emlékei főként az asztal alatt eltöltött időről szóltak, aztán eljött a nap, amikor deportálták a családot. Édesanyjával és édesapjával együtt került fel egy marhavagonra, és fegyvereket gyártó munkatábor felé szállították őket. Itt néhány hónapig maradtak, amíg a felnőttek dolgoztak, addig a kislány a barakkban maradt. Ahogy a frontvonalak tolódtak, úgy kellett máshová menniük, így került a négyéves Tova édesanyjával Auschwiztba, a híres haláltáborba 

Elképesztően feszült élmény volt visszaolvasni a gettóból való deportálás részleteit, és történéseit. Tova és szerzőtársa nagyon pontosan és időrendben mesélték el az eseményeket. Sok szó esik a többi zsidó családtagról, az ő sorsaik alakulásáról, de a zsidó ünnepek, és vallási dolgok is helyet kapnak.

Megismerjük a visszatekintésből Tova édesanyját, aki féltőn és óvón segítette lányát a legszörnyűbb időszakokban legyen szó egy véres lövöldözéssel teli estéről a gettóban, vagy a haláltáborban való bújkálásról, ahol halottak között vészelték át az egyik éjszakát, mielőtt eljöttek a felszabadítók értük. Sok szó esik Tova édesapjáról is, aki mindent megtett a családjukért, hogy túléljék. Elképesztő erőket megmozgatva próbálta őket olyan helyre juttatni, ahol nem a gázkamra a végcél. 

A haláltábort nem kell bemutatni, nagyon kevés gyerek élete túl, Tova túlélése is meseszerű volt, de ebben nagy szerepe volt édesanyjának, aki az egyébként is kevéske ételét a lányának adta. Reizel megtanította lányának azt, hogy hogyan tud túlélni, de voltak olyan időszakok, amikor nagyon kevésen múlt a kislány élete. 

Annyi, de annyi szörnyűségről esik szó a könyvben, ám a lapok között mégis ott van Tova és családja élni akarása, a hagyományok tisztelete, az emberi méltóság megőrzése, hogy ezt nehéz átadni egy blogposztból. Az Auschwitz lánya könyvet olvasni kell, hogy az ember rájöjjön, hogy az élet mennyire tragikus és egyben felemelő is lehet. 



Értékelés: 5/5


Az utóbbi idők egyik legkülönlegesebb visszaemlékezése ez a történet Tova Friedman, és Malcolm Brabant tolllából. Bár tele van gyomorforgató és dühítő eseményekkel mégis fontos, hogy elolvassuk, mert a történelmünk sötét időszakait meséli el egy túlélő szemszögéből. Tova azoknak az egyike, akik fiatal koruk ellenére élve kijutottak a leghírhedtebb haláltáborból. 

A könyv egyik erőssége, hogy nem csak az Auschwitzban játszódó eseményeket örökíti meg, hanem Tova későbbi útkereséseit is. Ennyi tragédia és szörnyűség után a kislány és családja új életét is. Tova és szülei Amerikába mentek miután felgyógyultak a tábor után, és az "Ígéretek földjén" kezdtek új életet. De milyen élet lehet az, amiben az ember családtagjait könyörtelenül lemészárolják, az életben maradottak pedig traumákat hordoznak magukban? Tova mesél arról, hogy hogyan sikerült feldolgozni a holokausztot (másnéve soát hébérül nevezve). 

Ez az időszak is rengeteg szívszorító pillanatot okozott olvasás közben, kezdve attól, hogy hogyan próbált teljesen új emberként élni, eltakarni a karjára tetovált számot, vagy éppen a zsidóság helyett egy új vallások után kutatni. Olyan emberi pillanatoknak lehetünk tanúi amiből jobban megérthetjük, hogy a háború utáni időszak mennyi túlélőnek okozott még évtizedekig poszttarumás stresszt és egyéb testi és lelki gondokat. 

A történetnek Tova mellett édesanyja Reizel is fontos szereplője, akárcsak a kislány édesapja Machel, aki szintén dokumentálta a családjának az emlékeit a háború időszakában. Ezekből a visszaemlékezekből is sok információt kaphatunk a korról, és a zsidóságról. 

A könyv egyik fontos része a közepén található fényképalbum, amiben megnézhetjük Tova gyerekkori képeit, szüleit és különböző rokonait, akikről a könyv lapjain is szó esik. Én a képeket nem néztem meg, csak a könyv elolvasása után és kár is tagadnom, hogy sok fotót megkönnyeztem, és ez így volt a történet néhány pontján is. 

Erős lelkületűek ajánlom elolvasni az Auschwitz lányát, mert cseppet sem könnyű olvasmány, de mégis annyira fontos, hogy én kötelezővé tenném mindenki számára. Tova Friedman története nagyon megterhelő, de mégis fontos az utókor számára. Tova mesélt arról is, hogy hogyan sikerült feldolgoznia ezt a gyerekkort, megismerhetjük vívódásait a vallásával kapcsolatban, vagy arról, hogy miként sikerült elérnie, hogy végül mesélni tudjon erről az időszakról. Önmaga kereséséről, identitás válságáról, hivatásának kereséséről is csak még szimpatikusabbá vált számomra a mesélő, és ettől is lett ennyire különleges ez a könyv. 

Ajánlom nagyon a kötetet, ne féljetek tőle, mert hiába sok szörnyűséggel van teli, mégis annyi, de annyi felszabadító momentuma van, hogy arra nincsenek szavak. 

Vedd meg most!

Szerezd be a könyvet 25%-os kedvezménnyel a kiadótól.

 


Nyereményjáték


Mostani nyereményjátékunkban olyan szerzők előtt tisztelgünk, akik holokauszt-túlélőként Tovához hasonlóan arra tették fel életüket, hogy másoknak segítsenek. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a szerző nevét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére. 

Az idézetem: 

A világon mindig vannak csodák, akkor is, amikor minden egészen reménytelennek tűnik. És amikor épp nincsenek, nekünk magunknak kell csodákat tenni.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)



A turnéban résztvevő bloggerek


04.14. Zakkant olvas 

Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe