Matt Haig - Evie és az állatok

10:18:00 PM



Végre hazánkban is megjelent a sokak által kedvelt Matt Haig egy régebbi története, az Evie ​és az állatok című, sorozatindító ifjúsági regény. Ismerkedjetek meg egy különleges kislánnyal, aki képes a gondolatain keresztül beszélgetni az állatokkal, és éljetek át izgalmas kalandokat bloggereinkkel együtt! Ha helyesen válaszoltok az állomásokon található kérdésekre, meg is nyerhetitek a Kolibri Kiadó által felajánlott példányt!


Matt Haig - Evie és az állatok

Kiadó

Kolibri Kiadó, 2022

Oldalszám

240

Fordító

Magyari Andrea

Sorozat


Evie 1. 

Fülszöveg

EVIE NAGYON SZERETTE AZ ÁLLATOKAT. Evie nem csupán szerette az állatokat. Nem csupán mindent tudott róluk. Evie-nek volt egy különleges képessége. Egy nagyon szokatlan képessége. Evie HALLOTTA, mit gondolnak az állatok. És néha, anélkül, hogy akár csak a száját is kinyitotta volna, BESZÉLNI tudott velük. Ez volt az ő titkos szuperereje… Csakhogy különlegesnek lenni nem feltétlenül kellemes. És főleg nem veszélytelen…


Matt Haig nagyon ért a gyerekek (és az állatok) nyelvén is!


Olvastam majdnem az összes Matt Haig könyvet, ami A fiú, akit Karácsonynak hívtak sorozat részei, de nagyon örültem, amikor megláttam még tavaly decemberben, hogy érkezik egy új gyereknek szóló könyve. Akkor még nem tudtam, hogy az Evie és az állatok egy sorozat első része lesz, de miután elolvastam nagyon örültem neki, hogy (remélem!) nem áll meg egy résznél ez a történet, mert szuper szórakoztató és tanulságos volt.

A főszereplőnk Evie egy olyan kislány, aki nagyon kedves és szerethető, de van titka. A tizenéves lány édesapjával él egy kisvárosban. Evie nem a legnépszerűbb diák az iskolában, de van egy barátnője (bár Leonora nagyon felszínes, mert a szülei Youtuberek és szörnyen beképzeltek), és a suliban is jól elvan. A kislány nagy állatbarát, és rengeteg tud a Földön élő minden állatfajról, amit tényként szívesen közöl is az olvasóval, azaz velünk is. Bevallom imádtam ezeket a kis tényeket, de annál is jobban szerettem Evie azon adottságát, hogy hallja az állatok gondolatait. 

Erre kislány kora óta képes, de adottságát/képességét titokban kell tartania, mert édesapja megtiltotta neki, hogy ezt megossza a világgal, és erre jó oka volt. Evie anyukája is örökölte ezt a képességét, Dél-Amerikában mentette az állatokat, amikor meghalt a lány három éves korában. Evie-nek kevés emléke van anyukájáról, de nem messze él tőle a nagymamája, aki szintén hordozza a képességet magában és sokszor ad neki tanácsot ezzel kapcsolatban. Flora nagyinak van egy agámája (Platón), aki képes megjósolni a jövőt a nagyi szerint, de a hülllők agya furán közvetíti az üzeneteket és olvasni is nehéz bennük. 

És ha már üzenetek, Evie-nek az adottságát nem szabadna használni, de ő nem tud ellenállni annak, hogy néha belepillantson az állatok gondolataiba. Így ismerkedik meg Kahlo-val az iskola rossz körülmények között tartott nyulával, akit megment. Evie gyakori látogatója Csőr, a kis veréb, és Csimbók a kóbor kutya, akivel a lány az utcán akad össze. Evie mindegyikükkel tud kommunikálni szavak nélkül a gondolatai segítségével, és ez sodorja igazából bajba. 

Amikor Evie kiszabadítja a nyuszit, beindul a történet, és minden egy nagy végkifejlet felé fut, ahol a főszereplő az a gonosz férfi, akivel Evie édesanyja is találkozott már a dzsungelben... Mortimer J. Mortimer is tud az állatok gondolataiban olvasni, sőt! A férfi sokkal kegyetlenebb dolgokat tervez a világ ellen, és ezt talán csak Evie tudja megakadályozni, de addig még sokat kell tanulnia a kislánynak. 

Forrás




Környezet és állatvédelem a fókuszban 


Fontos része a könyvnek az állatok védelme, és a környezetszennyezés, így a mai gyerekek számára sok okulnivalót és hasznos személeletmódot tartalmaz ez a könyv a cselekménye mellett. Evie és Ramesh (a lány új barátja az iskolából) sokat beszélgetnek az állatokról, ráadásul Ramesh révén (akinek anyukája állatkerti dolgozó) belelátunk az állatkert mindennapjaiba is, és többet megtudhatunk arról, hogy mi egy ilyen intézmény célja, hogyan mentenek állatokat. 

Szerettem az állatos fun facteket (tudtátok például, hogy a vidrák kézenfogva, összekapaszkodva alszanak el, hogy éjjel ne sodrójanak el egymástól a vízen lebegve?), és azt, hogy Evie minden állatban meglátta a szépet. Nagyon különleges élmény volt belehallgatni az állatok fejébe, hogy éppen mire gondolnak. Volt itt oroszlántól, szarvastól elkezdve csigáig mindenféle teremtmény, ráadásul ahogy Evie egyre több mindent tudott meg az adottságáról, úgy fejlődött az állatok gondolatainak olvasásában is. 





Értékelés: 5/4


Nagyon szerettem Matt Haig új történetét, ami ezúttal nem a karácsony (és az ünnepek) körül forgott hanem sokkal inkább az állatok világa körül. Fontos tanulságokat közvetít ez a könyv az állatok és a természet védelmének fontosságáról, a barátságról, az iskolai kiközösítéséről, és a család fontosságáról. 

Kicsit sajnáltam, hogy a könyv vége kicsit gyorsra sikeredett és a fő konfliktus (Mortimer J. Mortimer és Evie "csatája" villámgyorsan le lett tudva). Persze ott volt az erkölcsi tanulság, de nem igazán volt bemutatva a férfi, és az hogy mit csinált, és hol és hogyan élt a képességével, amit ő rossz dolgokra használt fel. 

Szerencsére, ahogy egy gyerekeknek szóló könyvben elvárható happy end lett a történet vége, és minden a helyére került a családban, az állatok körül is, de van egy érdekes csavar a sztori végén, úgyhogy én nagyon kíváncsi leszek a folytatásra is. 

Jó kezdés volt Matt Haigtól ez a történet, én várom a sorozat folytatását is, mert nagyon kedves a főszereplőnk és kellő humorfaktort hoztak a sztoriba a különböző állatok és gondolataik. Szívmelengetőek voltak a családdal kapcsolatos momentumok, és Evie azt is bebizonyította, hogy a barátság és az önzetlenség mennyire fontos a számára. 

Óh és muszáj megemlítenem Emily Gravett-et is, hiszen a rajzai nagyon jól átadták a szereplőket, meg a történet főbb momentumait. 

Vedd meg most!

Szerezd be a könyvet 25%-os kedvezménnyel a kiadótól.

 


Nyereményjáték


Mostani nyereményjátékunkban Matt Haig további köteteinek nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

Az idézetem: 

A szarvasok szívesen beszélgettek az időjárásról, tizenhétezer-ötszázhatvanhárom szót használtak a mohára (de a fűre csak egyet), úgy hitték, az agancsok a világegyetemet képezik le, szerettek röpködni, és azt gondolták, az emberek is koboldok, csak valami félresikerült náluk.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

a Rafflecopter giveaway 

A turnéban résztvevő bloggerek


01.23. Dreamworld
01.26. Zakkant olvas

Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe