Alaina Urquhart - A ​Mészáros és az Ökörszem

10:53:00 PM



Alaina Urquhart egy true crime podcast házigazdája, civilben pedig boncmesterként dolgozik. Első thrillere nem is szólhat másról, mint egy elvetemült sorozatgyilkosról, aki kegyetlenül és nyom nélkül szedi áldozatait. Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel, üldözzetek velünk egy ádáz sorozatgyilkost és nyerjetek egy példányt a kötetből!


Alaina Urquhart - A ​Mészáros és az Ökörszem

Kiadó

21.Század Kiadó, 2022

Oldalszám

208

Fordító

Beke Zsolt

Önálló kötet


Fülszöveg

Louisiana mocsaras vidékén valami sötét ólálkodik: egy gyilkos módszeresen, orvosi eljárásokkal kísérletezve követi el rettenetes bűneit, cicázik a hatóságokkal, akik hiába próbálják elfogni. Dr. Wren Muller, az Ökörszem a legjobb szakember a környéken. Régóta dolgozik halottkémként, és tüzetesen ismeri a múltbeli bűnügyi krónikákat. Egész mostanáig nem ütközött olyan esetbe, amelyet ne tudott volna megoldani. Wren íróasztalán gyűlnek az akták, hamarosan minden figyelmét leköti a macska-egér játék, miközben a brutális gyilkos napról napra arcátlanabb dolgokat követ el.


Amikor a halottkém mesélni kezd


Hallottam már Alaina Urquhart nevét, mert szembe jött már velem a podcastje a "bűnügyi" podcast listában, de bevallom angolul kevés podcastet hallgatok, de egy-egy részbe már belehallgattam és tetszett. Alaina és unokahúga a saját podcastjükben olyan témákat dolgoznak fel a híres Fekete Dahlia ügy, Hasfelmetsző Jack története, vagy éppen a legkegyetlenebb női gyilkosok, legszörnyűbb politikai gyilkosságok és így tovább. Nagyon sok epizódjukban van, ahol 30-60 percben beszélnek egy-egy sztoriról, amin jó borzongani.  

Egyébként én odáig vagyok ezért a műfajért, mert nagyon érdekelnek a sorozatgyilkosok, a rejtélyes bűnesetek, és a misztikus krimibe / horrorba hajló bűntettek, legyen szó a mai korról, esetleg egy régebbi ügyről. Bár a Crime Countdown mostanság nem frissült (sajnos magyarul csak néhány hasonló témájú podcastet ismerek - BŰNtények, Szürke zóna, sötét anyag), de ha van kedvetek akkor hallgassatok bele Alaina munkásságába, mert érdekes. 

Azt hiszem annak nem itt van a tere, hogy elemezzem, hogy miért is népszerűek a sorozatgyilkosokról és szörnyű (vagy éppen megmagyarázhatatlan) bűnesetekről szóló adások / filmek / sorozatok és könyvek, de pont erről beszél Finy Petra, A Mészáros és Ökörszem kapcsán. 


És most vissza a könyvhöz, ami egy kicsit magáról a szerzőről is szól, hiszen ő a podcast és a könyvírás mellett boncmesterként dolgozik New Orleansben. Itt is játszódik ez a regény, és az egyik főszereplőnk Ökörszem szemszögén látunk bele a halottkém munkájába. Wren ugyanis a patológia segítségével próbálja "szóra bírni" a halottakat a sajátos módszereivel és megérzéseivel. 



(A könyv szerzője munka közben)

Tetszett Wren szemszöge, mert nem igazán olvastam még igazságügyi orvosszakértő szemszögén keresztül írott könyvet (vagy csak nem emlékszem rá). Mindig a nyomozókat mutatják be, a halottkém mindig csak egy mellékszál a regényekben. A munkájuk nagyon fontos, és nagyfokú precizitást igény, hiszen sok minden múlik azon, hogy ők mit állapítanak meg a halál beálltáról, a gyilkos eszközről, stb..stb... Az eddig krimis olvasmányaimban azonban csak annyit láttam bele ebbe a szakmába, amikor a halottkémek közölték a végeredményt a nyomozóval, és ennyi. Wren szemszögéből egy kicsit többet is megtudunk erről a különleges szakmáról, és annak árnyoldalairól is. A nő ugyanis nem tudja csak úgy letenni a munkáját, amikor becsukja a hűtött helyiséget maga mögött. A halottak követik őt az álmaiba, így nincs egyszerű dolga. Ráadásul a városban ahol él sorozatgyilkos a Mészáros szedi az áldozatait, és Wren próbálja kideríteni, hogy ki lehet az illető. 

A Mészárost már rögtön a könyv elején megismerjük, így mi olvasóként már tudjuk, hogy kire kell figyelnünk, ám ahogy telik a cselekmény (és az bizony eléggé rendesen pörög!) csak drukkolhatunk Wrennek, hogy ő is rájöjjön arra, hogy kivel áll szemben, mert a boncmester is veszélyben van, nem csak a többi potenciális áldozat. 

Véres krimi gyorsított verzióban

A Mészáros és az Ökörszem nagyon gyorsan a lényegre tér miután megismertük a gyilkost, az események nagyon gyorsan pörögnek és az áldozatok egyre követik egymást. Wrennek szinte szusszanásnyi ideje sincs, hiszen a mocsáros Louisana vidékén a gyilkosunk sem tétlenkedik és valahogy mindig egy kicsit az őt üldöző rendőrök és nyomozók előtt jár. 

A rövidke regény nagyon gyorsan zajlik, szinte egy percnyi megállás sincs benne. Én egy kicsit sajnáltam, hogy túl gyors a tempó, mert szívesen olvastam volna még Wren szemszögén keresztül az igazságügyi orvosszakértő szakmáról többet, de bevallom a maga morbid módján a gyilkosunk szemszöge is nagyon érdekes volt. A könyv elég naturális mutatja be az emberi testet, és mivel a Mészáros egy kegyetlen szadista gyilkos, így kapunk bőven véres jeleneteket általa is. 




Szinte csak 2 személyre korlátozódik a könyv, a többi mellékszereplő (nyomozók, családtagok, áldozatok) csak villanásnyi időre tűnnek fel, és ez egy kicsit fura volt. Bár öncélúan és érezhetően ez két személyre van írva, főleg a rövid terjedelme miatt, de én elviseltem volna több párbeszédet / beszélgetést a karakterek és a mellékszereplők között. Persze érdekes voltak mind Wren, mind pedig a Mészáros gondolatai, de néha úgy éreztem, hogy kicsit sok belőlük és semmi sem volt, ami ellensúlyozta volna ezt. 

A kicsit több mint 200 oldal simán elolvasható egy szuszra, de nekem kicsit tömény volt, így én tartottam egy szünetet a felénél, és nem bántam meg. Alanina Urquhart első regénye pont olyan, mint egy true crime podcast. Velős, tömör, tényszerű és pörgős és nem hiányzik a végéről egy nagy csattanó, csak hogy emlékezetessé tegye az egészet. 

Értékelés: 5/4


Nem rossz az irány, amerre az első szerzős Alaina tart, de még van mit tanulnia a nagyoktól a krimik világában. A könyve brutalitása elég erős, sok emlékezetes momentum van ebben a regényben, de azért én éreztem még hiányosságokat is. Látszik, hogy a két főszereplőre koncentrálódott, és ott is Wren karakterére. A boncmester szakmát jól bemutatta, de ezt szerintem kisujjból kirázta. A sorozatgyilkos karakterünk is meggyőző volt, de ebben biztos vagyok, hogy benne van a sok hasonló történet elolvasása / megnézése. Kicsit úgy éreztem, hogy nincs sok egyedi a Mészárosban, az ő karakterét mintha láttam / olvastam volna már. Sajnos ezekről nem tudok spoiler nélkül írni, mert elrontanám a könyvélményt...

A Mészáros és az Ökörszem szinte sorozat/filmszerű történet, ami jól bemutatja az igazságügyi orvosszakértők életét, és jobban beleláthatunk ebbe a különleges szakma rejtelmeibe. Cseppet sem elhanyagolható, hogy a szerző nagyon erősen bemutatja, hogy mit gondol(hat) egy pszichopata gyilkos, így akik szeretik a kegyetlen főszereplőket, nekik is jó választás Alanina Urquhart regénye. 

Vedd meg most!

Szerezd be a könyvet 25%-os kedvezménnyel a kiadótól.

 


Nyereményjáték


Amerika történelme bővelkedik pszichopata sorozatgyilkosokban. Játékunkban ezúttal olyan sorozatgyilkosok nevét keressük, akik tettei és motivációi a mai napig lázban tartják az egész világot és akik neve A Mészáros és az Ökörszemben is felbukkan. Összekevertük a keresett nevek betűit a posztban. Keressétek meg őket, állítsátok sorba a betűket és írjátok be a Rafflecopter megfelelő rubrikáiba!


(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

a Rafflecopter giveaway 


A turnéban résztvevő bloggerek


01.18: Zakkant olvas

Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe