Megkóstoltuk a Grincs menüt a Könyvbárban

11:28:00 PM


Újabb fantasztikus kajáláson vagyunk túl Pupillával, akivel ezúttal is a Könyvbárba vettük az irányt, ahol az ünnepi szezonnak megfelelően most a Grincs könyv ihlette menüt kóstolhattuk meg. Lehet unjátok már, de ezúttal is csak áradozni tudok a fogásokról, mert nem ért minket csalódás.

Néhány hete írtam a Harry Potter és a Főnix rendje menüről, ami elképesztően finomra sikerült a Könyvbárban. Tökéletes visszaadta a könyv hangulatát, és igazi gasztronómiai élményt kaptunk a fogásoktól. Nem sokkal a nagyszerű élmény után jött a meghívás a Könyvbártól, hogy ahogy 2 éve A fiú, akit Karácsonynak hívnak menünél, most is meghívnak engem és plusz egy főt a decemberi karácsonyi menüre, amit Grincs inspirált.

A sikongatós örömujjongásom után azonnal írtam Pupillának, hogy ugye eljön velem leteszelni a gonosz kis zöld manó ihlette menüt? Ő persze nem mondott nevet, úgyhogy múlt pénteken végre megízlelhettük Dr. Seuss őrült figurájának őrületes finom falatjait. Mert bizony ez a karácsonyi menü is tartogatott igencsak finom fogásokat. De nézzük is, hogy miből állt a Grincs degusztációs menüje:

Karácsonyi koszorú – (gomolya mousse, cékla-tatár, kaviár)
Kezdődik a kifalvi ünnepi lakoma – (marha-tataki, kápia, avokádó)
Grincs álruhában – (fogas, káposzta, zsálya)
Az ellopott ajándékok – (szarvas, zeller, dió, alma)
A háromszorosára nőtt szív – (csokoládé, gesztenye, vörös áfonya)




A már jól ismert étteremben igazi karácsonyi hangulat fogadott minket, és persze főszerepben a Dr. Seuss Grincse állt, aki nem éppen egy kedves figura a történet szerint. Bevallom, én nem is igazán vagyok odáig a zöld ki manóért, mert tényleg sokszor nagyon gonosz, és utálja a karácsonyt. Hogy lehet utálni a karácsonyt???? Bár a Grincs filmet láttam anno (Jim Carreytől is hideg ráz, lehet ezért nem tetszett a karakter se) viszont Dr. Seuss Rókamókáját például nagyon szerettem. A Grincs című könyv rímei viszont alíráom, hogy nagyon jók, és ezek vissza is köszöntek az asztalunkra rakott lapokon. Az egész étteremben egyébként karácsonyi dekoráció volt, és az ünnepek előtti hajrában annyira jó volt ide betérni, leülni és megpihenni kicsit és pár órára kikapcsolódni. Ez tényleg egy igazi lélekmelegítő élmény számunkra, és nem csak a kaják miatt!

Viszont, ha már étterem, akkor arról is írok, hogy mi ízlett a legjobban és mi volt a legmeglepőbb íz!



Az előételnek kihozott cékla-tatárt már igazi kedvencként fogadtam, a Könyvbár érte el ugyanis nálam, hogy felnőtt fejjel megszeressem a céklát, és ez itt sem okozott csalódást. A vajkrém annyira krémes volt, rajta a kaviár darabkákkal - tényleg hasonlított egy gyertyára. Bár a céklás "koszorút" kicsit nehéz volt ráapplikálni a kihozott kenyérre (folyton lepotyogott a cékla), de ez nem rontott az ízélményen.



A Kifalvi lakoma egy igazi különlegesség volt, amiben az ázsiai ízek domináltak. Eddig még nem kóstoltam ebben az étteremben keleti ízeket, de ennek a marhának igencsak jól állt a különleges szójás szósz! És képzeljétek még az avokádót is megettem (ott balra a tányéron) pedig az sem a kedvencem. Viszont itt nagyon finoman volt megsütve, omlós és vajpuha volt, és hát a marhaszeletekkel fogyasztani isteni volt. A kápia szószba (jobb oldalt az a piros krém) mártogattuk a zöldségchipseket és ahhhhh! Nagyon finom volt! A marha gyönyörűen mediumra sütve érkezett, és tényleg meg kellett kérdeznünk, hogy: ez tényleg a degusztációs menü? Mert nagyon nagynak tűntek az adagok. (Noh nem mintha eddig nem laktunk volna jól egyikkel sem, csak tényleg hatalmasnak tűntek)




A Grincs álruhában lévő fogás Mikulás sapkák alá rejtve érkezett, és a kedves pincérünk adagolta a fogas és a kel mellé a káposztás krémes szószt. Elsőként kicsit fura volt, hogy ott a kel, ami nekem nem éppen a kedvencem, hiszen kelkáposzta főzelékben és rakott kelben sosem tudtam megszeretni, de erre itt rátesznek egy halat, leöntik egy olyann szósszal, amit egyébként magában nem hiszem, hogy megennék, de itt máris fogyasztható együtt az egész. De tényleg! Valahogy megszuvidálhatták és kisütötték a kel darabokat, mert nem volt szottyos, hanem ropogósak voltak és annyira finom volt a hal mellé csipegetve enni, hogy nah! Pedig a káposzta, és a kel tényleg no way nálam, de szerencsére a Könyvbár séfje mindig meg tud győzni (és lepni!), és ennek nagyon örülök. Annak meg pláne, hogy mindig megkóstolom az előzőleg nem szeretett ételeket, erre itt úgy szolgálják fel, hogy rögtön ízlik. Ki érti ezt?



A két főfogás között újra érkezett egy hűsítő nyalánkság és ahhhhh! 💗Az áfonya sorbet alatt habcsók darabkák lapultak és legszívesebben haza is vittem volna ebből nagyjából 5 litert a karácsony további részére, hogy a kanapén kanalazzam miközben habcsókot szórok erre az isteni gyümölcsös ízre. Bejött! Nagyon is!




Az Ellopott ajándék névre hallgató fogás tényleg ajándékok alatt érkeztek meg (ezeket a dobozokat már a Karácsony apó menünél is láthatták a szemfülesek), és ez volt a legkomolyabb fogás. Ez a szarvas úgy volt elkészítve, hogy egyszerűen tökéletes volt. Abban a kis kosárkában zeller, alma és ehető virágok lapultak, és harmonizáltak a kis pöttyökkel, amik szintén zeller és alma krémek voltak és tökéletesen illettek a puha és omlós mediumra sütött hús mellé. A szaftos hús, a ropogós tészta és a finom krémek nagyszerű egyveleget alkottak. Ha készítenék otthon szarvast, szeretném én is így megsütni, tálalni, aztán ezzel az ízélménnyel visszaadni.


Utolsó fogásként megehettük képletesen a Grincs háromszorosára nőtt szívét, ami mellé matcha fagyi járt, és valami alkoholba áztatott gesztenye. A csokis süteményben is volt gesztenye krém, de ez egyáltalán nem volt zavaró. Krémben valahogy szeretem a gesztenyét, de a darabos változatot a kóstolás után nem eröltettem tovább. A matcha fagyitól paráztam nagyon, mert a matcha latte (amit életemben először és utoljára kóstoltam) olyan emlékeket hagyott bennem, hogy a hideg is kirázott tőle. Szerencsére itt semmi ilyen nem volt, ez a matcha fagyi ehető volt, sőt! Kifejezetten ízlett! Főleg a habcsók darabok miatt, meg a morzsa miatt ami alatta lapult. A csokis szív méltó lezárása volt az egész menünek, és tényleg hatalmas adag volt. Bevallom derekasan küzdöttem is, hogy benyomjam, mert az előző 4 fogás + a kis kiegészítő sorbet igencsak nem volt kevés. Sőt! 

Nagyon csodás három órát töltöttünk el újra a Könyvbárban, ahol instant karácsonyi hangulat szerezhető ezzel a menüvel. Ha éppen nem vagyok oda a zöld manóért, akkor is élvezhető a menü (én vagyok a jó példa rá!), mert olyan fogásokból áll, amiket nem fogtok hamar elfelejteni. Igaz eltelt már 3 nap az élmény óta, én még mindig a marha-tatakira, a szarvasra, és arra a sorbetre gondolok! Awwwww!

Köszönjük a meghívást a Könyvbárnak! Igazi karácsonyi ajándék volt ez nekünk 🎄 Olyan jó volt megállni néhány órára az őrült városban, és csak beszélgetni, ízlelgetni a különleges fogásokat és nem sietni sehová. Szerintem karácsonyi ajándékként is tökéletes lehet ez a program.  

Ha ti is kipróbálnátok ezt a menüt, akkor január 4-éig van lehetőségetek rá! 



Budapest, VII. kerület, 
Dob utca 45.

Olvassátok el Pupilla beszámolóját is a Grincs menüről!


Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

1 komment

  1. Mindig élvezettel olvasom ezeket a beszámolókat tőletek, szuper közös program. Az ételek igazi különlegességek, egy-két dolognál rá is kerestem hogy mit is takar :D
    3 órás volt a vacsi? Tényleg felér egy külön programmal.

    ReplyDelete

Subscribe