Fontos a könyvek külseje? Körbejártam a borítótémát - #témázás

8:00:00 AM


Bár az ehavi témázás a borítók körül forog, de egy kicsit kreatív irányba, amire én képes vagyok. Mivel nem születettem dizájnernek, se könyvborítótervezőnek így sajnos én nem foglak tudni titeket elkápráztatni kreatív ötletekkel, de azért körbejárom a borítótémát - a magam módján. Tartsatok velem ti is, mert elmesélem a borítókhoz fűződő élményeimet, és boncolgatom azt a témát, hogy én milyen borítókért lelkesedem, vagy éppen szörnyülködöm.



Tudsz jobbat? - kreatív borító-mustra címmel kaptuk meg a legújabb témázást, aminek lényege, hogy kicsit körbejárjuk a könyvek borítóját. Hiszen ez az, ami először megszólít minket a boltok polcain, a standokon, és ezeket látjuk a Moly.hu-n, amikor a könyvek között kutakodunk. A borító az egyik legfontosabb dolog egy könyv külsejével kapcsolatban (legalábbis szerintem). Egy rossz borító szerintem simán visszaveheti a könyv sikerét, illetve egy jó borító el is adhatja a könyvet (aztán max jönnek a csalódott olvasók, hogy "jaj de a jó borító, de jobbra számítottam".)

Tényleg borító alapján választunk olvasmányt?


Tedd a szívedre a kezed! Te sosem csábultál már el egy szép borítós könyvre, mert megfogott a külső? Biztos, hogy te is vettél már meg könyvet csak azért, mert nagyon megtetszett egy borító. Nekem sok ilyen könyv áll a polcomon, amit a borító alapján ítéltem meg #musthave darabnak, holott a könyvről magáról sok mindent nem tudtam. Csak azt, hogy szép amit látok. De vajon jó is lesz az a bizony könyv? Az utóbbi években már igyekszem tudatosabban könyvet vásárolni, ha már kiadok egy bizonyos összeget, akkor szeretném, ha olyan könyvek vándorolnának a könyvespolcomra, amik nem csak kívülről néznek ki jól, hanem a tartalmuk is jó. Persze ez az egyensúlyt nehéz tartani, hiszen a kiadók marketingesek eléggé tudják, hogy milyen vonzó is egy borító, mert ezzel adhatnak el sok-sok könyvet.

A borító legyen egy hozzáadott érték


Nagyon szeretem, ha egy borítóban van effort. Van egy plusz hozzáadott érték, egy munka, amiben van belefektetett energia. Értsd ezt úgy, hogy a borító tervezője nem csak leszedett a stockphoto adatbázisból egy szimpla képet a couple, love, kiss feliratok beírásával, hanem megrajzolta a könyvben szereplő figurákat. Azokkal a jellegzetes külső tulajdonságával, amiket neki átadott a regény elolvasása - vagy éppen maga a szerző. Legyen a borítóban valami művésziesség, vagy valami olyasmi, amire felfigyelhetek. Egy ábra, egy szín, egy különleges betűtípus, valami természeti motívum, bármi....

Ha egy kicsit jobban elsajátítanám a Photoshopot (amit nem teszek, mert itt van nekem Ákos, aki tökéletes ért ehhez, de még ő sem tervez könyvborítókat, mert nem ez a szakmája), akkor néha úgy érzem, hogy én is össze tudok gányolni egy olyan könyvborítót, amikkel manapság megjelenik némely regény.  Legyen rajta egy összebújó smároló párocska, jó nagy cím, és kerüljön rá a Bestseller pecsét, és persze írjuk rá azt, hogy XY híres író szerint ez az "Év legjobban várt bemutatkozása" vagy az "Év meglepetése...". Már vekengtem a kiborító könyves marketingről anno egy sort, ezt nem is teszem meg újra, de amikor egy borító megszületik, akkor ez is része úgy hiszem.


KIBORÍTÓ KÖNYVMARKETING, AVAGY MI AZ AMITŐL A HAJAMAT TÉPEM - TÉMÁZÁS


Személyes borító (stílus) kedvenceim


Bevallom valamiért jobban szeretem az illusztrált borítókat, mint azokat, amin élő emberek (aka modellek, esetleg filmek / sorozatok színészei szerepelnek. Nincs bajom az emberekkel, nem vagyok embergyűlölő, de valamiért mindig csalódás ér. És hogy miért? Mert elkezdem olvasni a regényt, és jönnek a jellemzések a szereplőkről, aztán nézegetem a borítót és nem ugyanazt látom. Nem azt a bőrszínű pasit (A szív dallamai), nem azt a szemszínű nőt, nem azt a göndör hajú kislányt / kisfiút, akiről a könyvben írtak stb..stb..

Hosszasan lehetne ezt sorolni, és pontosan ezért is veszélyes és éppen vonzó is embert pakolni a borítóra. Mert van akit egyből megfog, és azért veszi meg a könyvet, mert egy szexis párt lát rajta, egy helyes férfit, egy szimpatikus női arcot, vagy éppen egy szomorú tekintetet, ami utalhat a könyv hangulatára. Engem inkább taszítani szokott ez, de ha átfutom a nagyjából fél ezer könyvemet a könyvtáramból akkor látom, hogy a legtöbbjén azért szerepel emberi alak, és végülis egyik sem zavar. (Nah jó, van ami igen, de arról írok később)

Az illusztrált, szépen grafikázott (akár kézzel, akár géppel rajzolt / tervezett) borítójú könyvekért lelkesedek. Legyen rajta valamilyen szép betűtípus, akár karöltve valamilyen mintával, cirádával, vagy egyéb díszítő elemekkel (virágok, pöttyök, keret stb.).




Jöhet a könyvek borítója emberi alak is, csak az akkor már legyen inkább rajzolva. Ezek tök jó példák az ilyen minimalista, de mégis látványos borítókra!


 



Engem nagyon vonzanak a letisztult, minimalista borítók, bár viszonylag keveset birtoklok ilyen könyvekből. Itthon valahogy nem álltak még rá erre a kiadók, pedig külföldi nagy könyves áruházakban járva már láttam sok szépséget, amit azonnal hazahoztam volna még úgyis, hogy azt sem tudtam, hogy miről szól a könyv, csak megtetszett a borító. Valahogy a külföldi chicklit könyveket is úgy be tudják csomagolni egy jól eltalált borítóval, hogy szinte ráminteget, hogy vegyem meg, mert szépségesen szép borító erre sarkall. Nagyon jó példa erre a Wabi Sabi könyv borítója. Tökéletes illik a könyv belső stílusához is, egyszerűen megnyugtató ránézni, de a többi könyv is hasonlóan minimalista stílusú.









Helikon zsebkönyvek


Nekem ami ilyen témában nagyon bejön borító szempontjából az a Helikon zsebkönyvek kiadása. Élénk színek, fekete egyszerű minta, ami utal a könyvre és kész. Vékony kiadás, egységes ár (azt hiszem 999 forint ugye?) és ennyi. Mindet feltenném a polcomra, de sajnos még csak néhány van meg belőlük. De majd nyugdíjas koromra összegyűjtöm őket.


forrás: https://librarius.hu/2016/03/22/sikeres-elso-even-van-tul-a-helikon-zsebkonyvek-sorozat/

Skandináv krimik - Animus Kiadó


Azt már amúgy is tudjátok, hogy eléggé szeretem a krimiket, és a legjobban a skandináv krimiket élvezem, így nem lehet meglepő, hogy bizony én nagyon szeretem ezt az egységes borító stílust az Animus Kiadónál. Nézzétek csak az új Nesbo könyv borítóját (Kés)!!!! Ez is mennyire felhívó, mennyire piros, meg fekete. Szerintem jól visszaadják ezek a borítók a könyvek hangulatát, és tök jó, hogy egységes mindegyik. Van, akit ez zavar, de szerintem pontosan ezért jó, mert ha ránéz valaki egy random olvasóra a metrón, egyből vágja, hogy ő bizony abból a "sorozatból" olvas egy példány. 








Jane Austen minimalista kiadás - Ulpius Kiadó


A megboldogult Ulpius Kiadó fénykora valahol itt volt szerintem, amikor kiadták a Jane Austen könyveket a gagyi szexkönyveik előtt.. Én meglehetősen sajnálom, hogy nem jelent meg mindegyik Austen könyv így, illetve azt is, hogy én nem szereztem be így minden könyvet. Szerencsére a Büszkeség és balítélet megvan (és több másik is), de nézzétek csak, hogy a többi borító is mennyire jó!










KULT könyvek - 21. Század Kiadó


Az egész KULT sorozat csodás, de a borítók is annyira jól sikerültek, hogy mindegyiküket birtokolni szeretném. A 21. Század Kiadó ezen sorozatáról nagyon érdemes példát venni, mert mindegyik borító nagyon jó színválasztással, betűtípussal és dizájnnal lett megtervezve. Okés,volt ahol a külföldi borítót vették át, de volt ahol az egész át lett szerkesztve, és még jobb is lett a magyar változat. 

Hát nem gyönyörűek? Kép forrása: 21századKiadó FB oldala

POKET zsebkönyvek 


Egy kicsit kivitél, de nekem nagyon bejön a POKET zsebkönyvek kiadása, pedig itt még effektív "borítóról" se beszélhetünk mégis imádom, hogy a kiadott könyvek kicsik, egyszerűek és színesek a borítóik. Itt még minta sincs semmi a borítón, csak a könyv szerzője és címe. De mégis ezekkel a jól kiválasztott színekkel és betűtípusokkal is annyira jól mutatnak a polcon.





És akkor, hogy ne csak a szépséges borítókról essen szó, álljon itt elrettentés gyanánt néhány ellenpélda három csoportban. Azok a könyvek, amiket a borítója alapján szereztem be és csalódtam bennük, egy csoport, aminek szerintem szörnyű a borítója, de attól a beltartalma szuperjó (vagy bízok abban, hogy jó, mert még nem olvastam) és két csúnyaság, amit megláttam a polcomon és elkapott a szörnyülködés.

Szép borító = gagyi tartalom 


Sajnos az Aranykalitka nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, pedig elképesztően tetszett a borító, ezért is olvastam el a könyvet főleg. Emylia Hall Nyarak könyvére is nagyon ácsingóztam, aztán Rukkolán csilliárd pontért lecsaptam rá. Egyik évben szerepelt is a VCs-s listámon, de csak a feléig jutottam, mert unalmas volt. Pedig milyen szép a borítója! 

 


Gagyi borító = szuperjó tartalom

 

Talán a leghosszabb lista, amihez bőven tudnék még hozzátenni, de hirtelen ezeket találtam a polcon. Biztos van, akit ezek a borítók is megfognak, de engem inkább taszítanak. Pedig mindegyik könyv nagyon jó élmény volt (kivéve a Dermesztő nyár, mert azt még nem olvastam, de bízok abban, hogy jó lesz!). 

  
 





Béna borító = béna tartalom


Csak két borítót tudok ide sorolni, ami már akkor sem tetszett, amikor kijött vele a könyv, de aztán mégis elolvastam őket, hogy adjak egy esélyt. Nem igazán jöttek be a történetek. Azóta nagyon sok ifjúsági könyvet pont a borító miatt hanyagoltam, mert félek az újabb csalódásoktól.  Nektek van ilyen élményetek?

 

A legnagyobb (gyerekkori) borítóparám


Van egy könyv, amit bár többször is elolvastam 10-12 évesen sajnos a borítójától felállt a hátamon a nemlétező szőr. Ez a Magyar Könyvklubos Északi fény kiadása a síró kislánnyal. Ahogy megkaptam a könyvet muszáj volt becsomagolnom, és elfednem a borítót, mert szörnyűséges. Egy kékes merített csomagolópapírral vontam be a szegény regényt, és nagy betűkkel ráírtam a címet. 20 éve így áll a könyv ezzel a csomagolással, mert nem tudom nézegetni a kislányt rajta. Ki gondolta, hogy jó lesz ez a borítóra és miért??? Megannyi kérdés....




Nektek van olyan könyves élményetek, ahol a borító alapján pozitívan vagy negatívan csalódtatok? Milyen könyvborítókért lelkesedtek? Meséljetek kommentben! 


A többiek posztjai: Dóri, Czenema, Pupilla, Sister

Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

9 komment

  1. (a skandináv krimik animus, nem agave.:)
    engem simán el lehet csábítani egy jól eltalált borítóval. de ettől függetlenül is, sokszor az író meg a könyvcím nem jelent semmit, ellenben ha meglátok egy borítót, azonnal tudom, melyik könyvről van szó.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Látszik, hogy későn este írtam a posztot :D :D :D Gyorsan át is írtam, köszi!! A borító nagyon fontos, de mostanság nem látok túlzottan beleszeretősöket, csak ilyen gagyikat. Van 1-2 kiadó, akinek kifejezetten gagyi borítóik vannak :(

      Delete
  2. Az illusztrált - cirádás borítók nekem is a kedvenceim, külföldön rengeteg ilyen van - bár néha már belefulladok a molyos Borítómániás karcokban, ahol kb egyforma gyönyörűséges mintás, indás könyveket mutatnak mások.
    Az Animus tényleg jól csinálja, hogy egyből felismerő a krimi sorozatuk - még ha én nem is nagyon olvasom őket :D
    Hú az Ulpius fénykorából nekem a kedvenceim még ezek a minimalista borítók - szintén a klasszikusokhoz készültek: https://moly.hu/polcok/nomoco-boritoi (Most tudtam meg, hogy ez Kazuko Nomoto munkái).
    A 21. Század könyvei, főleg a KULT nekem is a szívem csücske - gyönyörűek!
    +Agave Kiadónál is vannak szépségek (Bronzváros, Rénszarvas-hegy...) - de az új fehér borítós sorozatukat nem tudom mire vélni, annyira elsikkad hogy melyik könyv mi :S

    ReplyDelete
    Replies
    1. milyen fehér borítós sorozat?

      Delete
    2. sztem arra gondolsz, amikor még nincs borító a könyvhöz, kitesznek egy ilyen egységes író+cím+kiadót fehér alapon. az nem sorozat, csak félkész adatlap.:D

      Delete
    3. Azok csak ilyen egységesített képek, hogy legyen valami, mielőtt megvan a borítóterv. :) (szerencsére)

      Delete
    4. Én ezekről a fehér borítós sorozatról (vagy félkész borítókról) le is vagyok teljesen maradva Agave fronton. Viszont tök jó hogy linkelted Dóri ezt a polcot, mert így akkor megtudtam, hogy ezeket Kazuko Nomoto munkái (Sok Austen borítót is ő rajzolt wow!).

      Delete
  3. De jó kis poszt lett ez! Lepacsizhatunk, mindketten úgy döntöttünk, nem próbálunk dizájnerré avanzsálni, és inkább a borítók elméleti hátterét taglaltuk. :D
    Tetszik nagyon az a sor, hogy a borító legyen egy hozzáadott érték, így van! Adjon hozzá valamit a könyvhöz, ne kisebbítse a jó sztorit, ne tegye nehezebben eladhatóvá a terméket, ne ártson - ehhez pedig minőségi külső kell. És az sokféle lehet. Nekem is nagyon tetszenek amiket felhoztál példának. A Kult könyvek sorozata gyönyörű, nekem három van meg belőlük. :)
    Az ilyen kis ízlésesen cirádás, indás, mintás borítókat én is kedvelem. A Múzsa különösen szép.
    Az Animus skandináv krimijeinek valóban jó az egységes összképe, és hasonló színvilága, de nekem ez már kicsit az egymástól való megkülönböztetést is nehezíti. Összemosódnak. Kettő van meg itthon, de ha agyonütnek se tudom megmondani mi van rajtuk. :O
    Az Északi fény! Wáhá! Nekem is ebben a kiadásban van meg, bár akkor, gyerekszemmel még nem tűnt fel milyen borzasztó, meg hát még 90-es évek voltak. :D Akkor még senki nem tette szóvá hogy valami tré. :D Én is többször elolvastam. Aranyos, hogy becsomagoltad végülis, hogy ne lásd. :)

    A minimalista borító is jók, de néha nekem már sok (mármint kevés :D) , és a zsebkönyveket is szeretem, de nem habarodtam bele annyira se a Poketbe, se a Helikonokba, hogy mindenáron összegyűjtsem őket.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Köszi a dicséretet :) És tényleg pacsi, hogy nem terveztünk saját borítót. Bár gondolkoztam hogy megkérem Ákost hogy segítsen, de lepattintott volna, hogy hagyjam békén, majd akkor tervez, ha fizetnek érte. Neked is ez az Északi fény van meg? Régi szép idők. Régen tényleg sok béna borítós könyv kijött (a Rejtő borítók sem tetszett anno, meg az Agatha Cristie-k is szörnyűek voltak, Robin Cook-ról nem is beszélve) de mégis vitték mint a cukrot és senki sem panaszkodott. MOndjuk azóta kinyílt a csipánk, és mi is osztjuk az észt, de hát a borító tényleg legyen hozzáadott érték, úgyhogy legyen szép és slusszpassz!

      Delete

Subscribe