Giganagy sorozatajánló főként könyves témában

8:00:00 AM


Újabb Témázásba szálltam be, ami most egy kicsit rendhagyó lesz. A főszerepet most a sorozatok kapják, amiknek én is nagy rajongói vagyok. Egyre másra keresem a könyves (és persze nem könyves) témájú sorozatokat, amik elszórakoztatnak és kikapcsolnak. Ezekből válogattam össze egy csokorra valót, ami közül én is nézek én is néhányat, illetve tervben van pár új is tervben. Ti melyiket láttátok már? Vagy mit ajánlotok? Várom a kommenteket!


Figyelem a bejegyzésben némi nemű spoiler is akadhat, + pár félmeztelen főhős, és sokszor elhangzik a "szerelmes vagyok ebbe és ebbe a karakterbe" mondat, de ez nézzétek el nekem :) 

Elöljáróban annyit, hogy én alapvetően háromféle sorozatot nézek: baszós/kardozós aka történelmi/urbanfantasy dráma szerelmes részekkel, horror/thriller/gyilkolós/ félős szériák és valamilyen szuperképességű vagy természetfeletti főhősös. Sőt! Van olyan sorozat szerintem az alábbi listámba, ami mindegyikbe beleilleszthető. Tudom, tudom annyira vagyok bonyulult, mint egy katódcsöves tévé, de vállalom.

Mutassatok kommentben ezeknél jobbat, avagy szívesen veszem az ajánlásokat! 


Outlander



November 4-én indul újra az Outlander című sorozat, ami Diana Gabaldon könyvsorozatából került megsorozatozásra (jesszusom, de szar szó ez már).  Én nagyjából a sorozat indulása óta nyomon követem a történetet, de a könyvek még kimaradtak. Eddig! Nagyon szeretnék azokra is időt szánni, de elég vaskosak, viszont ha a sorozat ennyire jó, akkor a könyvek is tuti, hogy szuperságosak. A negyedi évad Amerikában játszódik, ráadásul a Függetlenségi háború idején szóval sok érdekes dologra lehet majd számítani ebben a nagyon történelmi, nagyon romantikus, és nagyon kosztümös filmben. Azt ugye mondanom se kell, hogy szerelmes vagyok a főszereplője Jamie Fraserbe, de hát ki nem az? A sorozat amúgy a Netflixen is nézhető, tavaly tök gyorsan adták mellé a magyar feliratot is.

A boszorkányok elveszett könyve




Szintén könyvből készült sorozatról van szó, aminek első részét már én is olvastam. Deborah Harkness azonos című könyvéből készült sorozat első évada nemrég zárult le (és a jó hír, hogy a 2. és 3. évad is berendelve!), és az HBO Go-n nézhető. A könyvről még tervezem, hogy írok, mert eléggé tetszett, de a sorozat is látványos. Imádtam az Oxfordban játszó jeleneteket, főleg a Bodlein könyvtár miatt, ami egyébként a Roxfort könyvtárát is inspirálta. Nem véletlenül! A sorozat/könyv főszereplője Diana Bishop egy boszorkány, aki egy különleges könyvet talál kutatása során, amire mind a boszorkányok, mind a démonok és mind a vámpírok fenik a fogukat (szó szerint!). Diana a könyvtárban megismerkedik Matthew de Clairmonttal a vámpírral, akivel közelebbi kapcsolatba is kerül. Jegyezzük meg: odáig vagyok Matthew-ért is, mert az őt alakító Matthew Goode színész annyira helyes. Meg hát az egész sztori izgalmas és érdekes, de a sorozat sokban különbözik a könyvtől. Nyilván a könyv a jobb!

Sabrina a tini boszorkány 



Újabb boszis sorozat, de ez egy régi felújítása. Mondjuk ez a Sabrina, nem az a Sabrina, aki anno volt így első ránézésre, és a trailer alapján se, de ez nem is baj. A 90-es években nyilván én is ráfüggtem a sorozat első változatára, imádtam Salemet a macskát és persze a szőke tiniboszit. A 2018-as felturbózott sorozat már sokkal sötétebb, és sokkal borzongatóbb, de ahogy látom a viccesség megmaradt. Nagyon kíváncsi vagyok rá. Valaki végignézte már? A Netflixre már néhány napja felkerült.





Hill House szelleme



Még elég friss az élmény, hiszen néhány napja csak, hogy kiolvastam a Hill House szelleme (angolul The haunting of the Hill House) című könyvet. Shirley Jackson egy igazi klasszikus kísértet történetet írt meg 1959-ben, ami mai szemmel nézve nem annyira félelmetes, mint ahogy azt vártam. A sorozatról ódákat zengtek az ismerőseim, így biztos, hogy hamarosan megnézem, és persze a könyvről is írok majd. Ti láttátok már?

Az ördögűző




És ha már paranormális tevékenységek, akkor nagyon ajánlom Az ördögűző sorozat két évadját (sajnos már kaszát kapott). Kellően rémisztőek a részek, és kellően szexi benne a pap, Tomas atya, aki az ördögűzésben segédkezik, egy másik már visszavonult papnak. Jó az alapsztori, és szerintem kár a sorozatért, mert a második évad is nagyon ütős volt.

A fiúknak, akiket valaha szerettem




Már olvastam a sorozat első kötetét, ami kellemes csalódás volt, nem úgy mint a második kötet, amire inkább a csalódás jelzőt húznám rá. A történet mozgatórúgója az, hogy Lara Jean szerelmes leveleket írt minden fiúnak az életében, ám ezeket elrejti. Kishúga megtalálja és postára adja, így a fiúkhoz eljunak a levelek, ez pedig beindítja a történetet. A sztori kis young adult limonádé lehet sorozat alakban is, de valahogy pont így képzeltem el a szereplőket, úgyhogy biztos, hogy megnézem majd az immáron három részessé vált trilógiából készült Netflixes sorozatot. Amúgy is kevés tinirománcos sorozatot nézek mostanság, hátha ez felüdülés lesz.

Poldark



Avagy magyarul azt hiszem Poldark család néven futó történelmi-romantikus sorozat a 18. században játszódik Anglia csodás vidékén, Cornwallban. A sorozat főszereplője Ross Poldark, aki visszatér régi lakhelyére az amerikai függetlenségi háborúból. A férfit halottnak hitte menyasszonya Elizabeth, így hozzáment Ross unokatesvéréhez Francishez. A férfi megküzd szerelméért, de közben megismerkedik Demelzával, aki bányászok lánya és a férfi feleségül veszi a nőt. Kettejük közötti viszonyt, a családok viaskodását, és az éppen átalakuló és fejlődő Angliát elképesztően izgalmas volt nézni. Nagyon szerettem Cornwall vidékét, de kapunk a korabeli Londonból is pár szeletet, és beleláthatunk több évtizednyi családi viszálykodásba, és ármánykodásba. Bevallom a legtöbb részen sírtam, mert mindig sikerült az írónak Winston Grahamnak valami olyat belevinni a történetbe, hogy attól elérzékenyüljek. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a történelmi/romantikus drámákat! Remélem hogy jön még folytatás, és a kötetek magyarul is megjelennek, mert olvasni is jó volna a Poldark család történetét.

Origin


Még azt sem tudom, hogy mi lesz a sorozat magyar címe, amiben Tom Felton (Draco Malfoy) lesz az egyik főszereplő. Az űrutazós, új életet kezdő fiatalok egy űrhajón ébrednek és nagyon úgy fest, hogy valami nem úgy sült el, ahogy annak idején tervezték. Mindenféle problémák és gyilkosságok történnek, az előzetes alapján elég félelmetesnek, és izginek tűnik a sorozat. November 14-től kerül fel a Netflixre az összes rész.


Buffy és Angel




Még nyáron kezdtem bele a híres vámpíros sorozatba a Buffyba, aminek létrehoztak egy testvérsorozatot is Angel főszereplésével. A Buffy 5. évadánál tartok, Angelnél pedig a 2. évadnál de akkora guilty pleasure kategória nálam, hogy nem tudok megnézni belőle sok részt, mert úgy érzem, hogy kifolyik az agyam.Persze ez nem baj, mert anno ezek a sorozatok nagyon menők voltak, és tinilányként odavoltam Buffyért, mert mennyire menő már hogy ő a Vadász, aki vámpírhordákkal és gusztustalan démonokkal száll szembe. Minden rész maga volt a tökély (anno) most már inkább jókat mosolygok azon, hogy feltámadt múmiák és gyíkká változó biológia tanárok támadnak iskolásokra. És persze ebből Sunnydale-ben senki sem vesz észre semmit, csak Buffy és barátai, akik között van egy boszorkány (Willow) és egy ex-démon (Anja) is. Angelbe természetesen szerelmes voltam, drukkoltam hogy összejöjjenek Buffyval és boldogan éljenek, de hát ez nem annyira egyszerű ebben a világban. Mivel a két sorozat között van némi átjárás, így sorrendben nézem őket, aztán egyszer csak a végére érek. Mindenesetre tökéletes nosztalgia, és mivel nagyon régen voltak ezek a részek annyira elfelejtettem őket, hogy olyan, mintha újra nézném.

Trónok harca



Ok, tegye fel a kezét aki nagyon várja az új évadot. Bevallom én egyben daráltam le a tavalyi évben az egész sorozatot #akésőnérkező és IMÁDTAM! Írtam is róla egy posztot, azt ajánlom figyelmetekbe, most csak így beteszem ebbe a listába a Got-ot, mert alap, hogy a 2019-es évben ezt várom a legjobban. Főleg mert nagyon érdekel, hogy hová fut ki a Daenerys vs Havas John szál.

Elveszett próféciák


Ismét egy sorozat, amiben boszorkányok, meg bukott angyalok vannak. Úgy látszik én ezekhez, és a történelmi romantikus szériákhoz vonzódom. A Neil Gaiman és Terry Pratchett által írt vicces történet is saját sorozatot kapott, én pedig már olvastam a könyvet. (Poszt itt) . A két színész aki Azirafielt és Crowley-t fogja játszani nem más mint Michael Sheen (akit a Twilight filmekben Arot a vámpírt alakította) illetve David Tennant (Dr. Who széria, Jessica Jones főgonosza, vagy ifjabb Barty Kupor a Harry Potterből). Mindketten szerintem vannak annyira zseniálisak, hogy jól megformálják majd a jó és a rossz karaktereket :)




Lucifer



És ha már angyalok és démonok, akkor fel kell vegyem újra a fonalat Lucifer ügyben, mert az előző évad még kimaradt, mert nem volt rá idő, illetve más új sorozatok elvették a helyet. De be kell pótolnom (és meg már nagyon hiányik is), és ugyanitt ajánlom nektek is, mert ennél viccesebb, és eredetibb ördög vs angyal sztorit nem igazán láttam. Tom Ellis elképesztően jól alakítja az ördögöt, aki 2018-ban a napfényes Los Angelesben ügyködik, mint bűnügyi segéd. Persze van szerelmi szál is, meg hát Teremtés történet Istennel, meg más (bukott) angyalokkal. Nézzétek, mert jó lesz nektek!

Amerikai istenek


Újabb Neil Gaiman regényből készült sorozat, aminek már lement egy évadja, de hamarosan jön az újabb. Bevallom elég morbid, de mindenképpen látványos első évad után nekem kedves támadt a másodikhoz, főleg az előzetes alapján, úgyhogy felkerült a várom listára. A könyvet is tervezem elolvasni majd a sorozat előtt, de elég vaskos és sosem tudtam még nekiállni. Pedig az istenes alapsztori tök érdekes, meg a képi világ is elképesztő. Ki nézi még?


Stranger Things 



Bár a Stranger Things nem könyves adaptáció, de annyira, de annyira jó mind a két évad, hogy nem maradhat ki. Nem mesélném el a sztorit, mert nem akarok spoilereket, a lényeg, hogy annyira hangulatos az egész, mert a 80-as években játszódik a cselekmény és a főszereplő egy csapat szeretnivaló kiskölyök. Persze van itt bőven misztikum, eltűnt gyerek, szörnyek, de az egész úgy van adagolva, hogy wow. Ha még nem néztetek meg belőle egy részt se, akkor nézzétek! TÉNYLEG NÉZZÉTEK! Netflixen ott figyel! 

Éles tárgyak



Bár Gillian Flynn Holtodiglanja elképesztő csalódás volt könyvben (a film pedig tök jó volt), hogy nem mertem azóta új könyvébe belekezdeni. De mivel ebből készült egy sorozat Amy Adams főszereplésével muszáj leszek előbb elolvasni, aztán megnézni. Az HBO Go-n fent van az évad, ami csak arra vár, hogy rástartoljak. Állítólag jó is, mert elgondolkodtató, csavaros és nem annyira egyértelmű, hogy mi lesz az évad végén. 

Hatalmas kis hazugságok




Liana Moriarty A férjem titkol valamit című könyve lenyűgözött (igen, még lógok róla egy poszttal) és bevallom nem is tudtam, hogy ez a sorozat is az ő könyvéből készült. Azóta összeraktam a képet, az első évadot már le is daráltuk Ákossal, és nagyon jó volt. Nicole Kidman, Alex Skarsgaard, Shailine Woodly, Reese Witherspoon. Csupa jó színésznő, akik érdekes karaktereket játszanak. Az első részben megtudjuk, hogy valakit megölnek, de nyilván csak részről-részre derül ki, hogy miért és hogyan történtek a dolgok. Engem lekötött. HBO Go-n nézhető egyébként bármikor!

Britannia




Igaz még csak egy évadot élt meg a sorozat (nem is találtam infót, hogy folytatnák-e), de hát történelmi, és kardozós. Meg hát kelták vannak benne, meg Anglia, vagyis hát az akkori Britannia, és a római hódítók kora. Zoe Wanamaker (alias Madam Hutch a Harry Potterből) és David Morissey (aka gonosz Kormányzó a The Walking Deadből) is szerepel benne, de sok brit színész feltűnik még. Annyira csodás volt hallani a párbeszédeket, és nekem bejön a történet is, de lövésem sincs, hogy mi az igaz belőle és mi a kitalaláció. Az HBO Go-n nézhető ám. 

A hiúság vására




Ígérem az utolsó kosztumös, szerelmes sorozatot mutatom, de hát ez is fent a van a megnézendő listán. Milyen meglepő, ez is HBO Go-s, és a William Makepeace Thackeray klasszikus regényének sokadik feldolgozása. A történet Becky Sharp életét követi nyomon, aki a napóleoni háborúk idején megpróbál kitörni a szegénységből, és bejutni a felsőbb társadalmi osztály tagjai közé, ami nem is olyan egyszerű, hiszen érdekes dolgok mennek a felsőbb osztályokban is. Sok intrikát és ármányt remélek és rengeteg csudaszép ruhát!!!! 

Castle Rock




A végére hagytam Stephen King világából származó Castle Rockot, ami egy elég "beteg" sorozat és amikor premiere volt (pár hónapja csak) egyből belekezdtünk. Voltak benne fura részek, de hát nem vártam semmi mást Kingtől. Volt egy kis Stranger Things utóérzésem bevallom, de leszartam, mert Bill Skarsgard elképesztően jó színész, és elvitte a hátán a sorozatot. Nagyon sok King utalás volt az író más regényei a Castle Rock részek alatt, és nem győztem kutatgatni részről részre ezekre. Aki bírja King regényeit, annak tetszeni fog ez a sorozat is.

Egyébként esküszöm nem vagyok sorozatfüggő, nem nézek mindent meg, csak ami érdekel. Ajánlásokat szívesen veszek, régebbi sorozatok is jöhetnek, nem vagyok válogatós :) Csak a sitcomoktól kíméljen meg a Jóisten! 


Többiek: Zenka, Anaria, Dóri, Pupilla, Nima
Utóvéd: később csatlakozók: Bea,

Ezeket is olvasd el

17 komment

  1. hopsz, én kifelejtettem a hill house szellemét, bár még nem kezdtem bele, mert előtte el akarom olvasni.
    az ördögűzőre majd rákeresek, és tök jó, hogy nem csak nekem tűnik fel, ha egy jó pasit is érdemes nézegetni a filmen kívül.:D
    a britannia is elkerülte a figyelmem, jó hogy írtad, mert érdekel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Húh a Hill House szelleme engem kicsit felidegesített, és nem a jó értelemben, szeretnék róla írni amíg ennyire friss az élmény, csak a sorozatot is el kéne kezdeni, mert össze akarom hasonlítani :) De majd írok, azért olvassad és nézzed, tök kíváncsi vagyok, hogy mi a véleményed. A Britannia egynek jó, engem érdekel maga a kor, a druidák, elég érdekes benne az egész úgyhogy simán nézhető. Úh, az ördögűző az félelmetes volt!!!! AJÁNLOM!

      Delete
  2. A boszorkányok elveszett könyvét miattad kezdtem el nézni, és én is teljesen ráfüggtem :D
    Az új Sabrina engem is érdekel - a régit is nagyon szerettem, de ez tényleg más lesz.
    Ohh Buffy - Angel hatalmas kedvenceim voltak kamaszkoromban, lehet valamikor újranézem én is!
    Elveszett próféciák előzetését én is nemrég néztem meg, és már el is kezdtem írni egy 2019-es filmes várólistás bejegyzést, nem is tudom miért nem tettem bele ebben a témázásba :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihihi! Láttam, hogy végére is értél te is a boszis sorozatnak, örülök, hogy megfertőztem még egy embert :) mindenki fikázza, hogy mennyire nyálas, de szerintem izgalmas, meg gyönyörű, úgyhogy akinek nem tetszik, ne nézze. Mi meg isteníthetjük tovább Matthewt :) Ahh, közben nekem is kimaradt egy csomó például a Penny Dreadful, amihez lesz előzmény sorozat, úgyhogy nekem is jönnek elő a felírandó dolgok :D Jövőre is kell ilyen téma!

      Delete
  3. A Sabrinába én is belenézek majd előbb-utóbb. A Stranger Things és Az elveszett próféciák is várólistás. A Hiúság vásárából megnéztem öt részt, szerintem egész jó lett. A könyvet nem olvastam, nem tudom, mennyire lehet könyvhű.

    AZ Outlander 4. része könyvben határozottan csalódás volt, nem fogom folytatni, a sorozatot még igen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Én az Outlandert könyvben kiegészítésnek olvasnám, szerintem nem tudná már felvenni a versenyt a sorozat vizualitásával, nekem valahogy jobban bejön az ilyen szerelmes/romantikus/történelmi ha nézem. A hiúság vására lesz a következő sorozat szerintem amibe belekezdek, mert már nagyon érdekel, de hát legszívesebben 0-24 órában csak ezeket nézném és semmivel sem haladnék :D

      Delete
    2. Szerencsére a sorozat kihagy egy csomó irritáló marhaságot a könyvekből, pl. hogy állandóan melegük van, izzadnak, és büdösek. :D Oké, értem én, hogy nem tudtak folyton fürödni, de ezredszer már unalmas volt. Meg folyton a hajukkal vannak elfoglalva, és a sorozatban meg vééégre fel van kötve, yay! :D

      Jaj, hát folyton lenne mit nézni, napi 24 órában, ahogy mondod. :)

      Delete
    3. Jesszus, talán akkor nem is bánom, hogy a könyvet még nem olvastam :D Ez tényleg fura lehet! Mondjuk annyira vaskosak az egyes részek, hogy nem tudom, hogy hogyan hozták össze 12 részbe a 1200 oldalt :D

      Delete
  4. A hiúság vásárát mindenképpen megnézem. És nem is tudtam a Sabrina új feldolgozásáról. Úristen, hogy szerettem én azt!!!

    És igen, miattad vagyok Poldark rajongó ♥ ♥ ! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Éljen Ross Poldark <3 Tök jó, hogy találtál újat a listámon, én is boldogan szemezgettem mindenkiéből, mert hát még annyi sorozat van, amit nem láttam, de még meg kéne nézni. És annyit készítenek, hogy nehéz a lépést tartani. Még jó, hogy nem érdekel minden műfaj, bajban is lennék. Már így is úgy gondolom, hogy sokat nézek, pedig hát nem is annyira... Heti pár rész, de hát sok kedvencem van. És igen, Sabrina az örök kedvenc :)

      Delete
  5. A felosztás az elején, meg a disclaimer nagyon jó! :D :D
    Szegény Flynnt én úgy megutáltam a Holtodiglan miatt, hogy kizártnak tartom, hogy bármihez hozzászagoljak, ami mögött ő van, így nagyon taszít az Éles tárgyak is, Amy Adams ide vagy oda. :/
    BLL-t mikor daráltátok le, mostanában azt is? :O
    Ez A boszorkányok elveszett könyve tényleg mindenkinél ott figyel. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Áh, a BLL-t még akkor néztük meg, amikor lement az utolsó rész az HBO Go-n, általában mindig megvárjuk a sorozatok végét, mert felbasszuk magunkat, hogy heteket kell várni egy-egy részre, így lement a 8 rész (talán tavasszal) és megnéztük 2 nap alatt :D Ez a trükkünk egyébként (bár erről írhattam is volna), hogy megvárjuk az évadok végét, és akkor boldogan megnézzük egymás után szégyentelenül az egész sorozatot mondjuk 1 hétvége alatt. Szerintem a boszorkányost nézzed meg te is, tetszeni fog :) Adj neki egy esélyt!

      Delete
    2. Hát ezt abszolút jól teszitek, én sem szeretek várni a részekre már, az a régi időkre volt jellemző. :)

      Delete
  6. Jaj, Buffy és Angel! Bár a Buffyt végül sosem néztem végig, nem is tudom már, hol hagytam abba, az Angel nagy kedvencem volt. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Én anno végignéztem a Buffyt is, de már annyira nem emlékszel, hogy ezért kezdtem bele újra. Tök sok sorozatot kezdtem végigdarálni tavaly pl Trónok harca, Szex és NY, True Blood amiből vgy csak pár részt láttam, vagy egyáltalán nem. Így utólag már másként csapódik le, de sebaj. legalább van mit nézni, és jó visszanyúlni a régiekhez is!

      Delete
  7. A Poldark saga könyvben is fenomenális. Először a sorozat első évadát láttam 2015-ben (nagy kosztümös, történelmi sorozat rajongó vagyok). Annyira megtetszett, hogy nem is volt kérdés megszerzem a könyveket -imádok olvasni-. Angliából rendeltem meg őket! És azt kell mondjam, hogy a könyveket le se tudtam tenni. Külön tetszik, hogy a sorozatba teljes párbeszédeket bele vettek a könyvből. Angolul olvastam és nézem a sorozatot is... Ezért kíváncsi vagyok milyen lesz a magyar átirat....

    Az Outlander a másik kedvencem! Ebből először a könyvet olvastam... Imádom Skóciát, a könyvet és a sorozatot is! Ezeket sem nagyon tudtam letenni. Kíváncsi vagyok, hogy sorozat ügyileg mit hoznak ki a 4.évadból. :)

    ReplyDelete

Subscribe