Anna Brones - Lagom

10:48:00 PM


A svéd életstílust a Lagom szóval lehet jellemezni, amelynek alapelveit követve boldogabb és kiegyensúlyozottabb életet lehet élni. A Bookline könyvek gondozásában jelent meg Ann Brones kötete, ami pont ezt a témát járja körbe és a címe egyszerűen csak annyi: Lagom. Ha a Blogturné Klub három bloggerével tartasz, akkor te is többet megtudhatsz arról, hogy mit is takar ez a kifejezés és még egy játékon is részt vehetsz, melynek végén tiéd lehet a kiadó által felajánlott három könyv egyike.

Anna Brones - Lagom

Eredeti cím

Live Lagom

Oldalszám

220

Fordító

Kurdiné Mohácsi Gabriella

Kiadó

Bookline könyvek

Fülszöveg

Manapság arra törekszünk, hogy mindenből a maximumot hozzuk ki: a boldogság illúzióját hajszolva, teljesítőképességünk határát feszegetve annyit dolgozunk, amennyit csak lehet, annyira keményen, amennyire csak bírunk. Boldogság helyett azonban mindezzel csak azt érjük el, hogy fizikailag és lelkileg is kimerülünk. A svédek számára a lagom a mindennapok boldogságának záloga: ennek az életérzésnek a jellemzője a „se nem kevés, se nem túl sok” jegyében a mértékletességre, az egyensúlyi állapotra és a harmóniára törekvés. Anna Brones könyve megmutatja, miként valósíthatjuk meg mindezt a saját életünkben, legyen szó munkáról, az otthonunkról, az egészségünkről vagy éppen a minket körülvevő természeti környezetről. 

A Lagom című kötet így egyszerre átfogó és praktikus: amellett, hogy megismerjük a lagom lényegét, hasznos és a mindennapokban is könnyen megvalósítható ötleteket is kapunk. Megtudhatjuk, miként alakíthatunk ki egy tudatos és egészséges életformát, miként dolgozhatunk kevesebbet, ám hatékonyabban. Megismerhetjük a skandináv lakberendezés jellegzetes megoldásait, amelyek alkalmazásával lakóterünk valódi és megnyugtató otthonként funkcionálhat. Anne Brones könyvéből az is kiderül, miként kezelhetjük a stresszt, s hogyan élhetünk aktív és minőségi életet úgy, hogy a lehető legkevésbé terheljük természetes környezetünket. A lagom életszemlélet, amelynek segítségével harmonikusabb és örömtelibb életet élhetünk, s megtanulhatjuk, miként találhatunk örömöt a legapróbb dolgokban is.

Az első skadináv életmód könyv kipipálva


Elég régóta nyomon követem ezt a trendet, ami nagyjából két éve kezdett begyűrűzni a világba, majd 2017 tavaszán hazánkba. Egyből felfigyeltem Meik Wiking könyvére, ami Hygge címmel jelent meg és azóta sorra követték a hasonló kiadások. Bár hygge témában egészen kiműveltnek érzem magam, még cikket is írtam a "Mi fán terem a hygge, lagom, lykke és társai?" és bevallom alig vártam már, hogy legyen időm egyik-másik könyvet elolvasni. Amikor a Lagom megjelent azonnal eldöntöttem, hogy ezzel kell kezdjem az ismerkedésemet, mert a svédek boldogságának titka nagyon érdekel. Hiszen ha Svédország biztos, hogy nektek is csomó mindig jut eszetekbe. Nekem a gazdagság, jólét, IKEA, letisztultság, minimalizmus, tágas de mégis egyedi hangulattal rendelkező lakások, funkcionális termékek legyen az egy táskáról, vagy egy bicskáról szó. Szeretem a svédek professzionalizmusát, és bár még sosem jártam egy svéd városban sem, de olvastam már sok krimit (éljenek a skandináv krimik!), amiktől megismertem egy kicsit azért a városokat, és az embereket. Bár persze a krimikből mindig a negatív dolgok kerülnek elő, bárki volt már Svédországban csak jókat mesélt az ott élő emberekről, akikről süt a nyugalom és az elégedettség. Én is szeretném ezt elérni, és bár tudom, hogy ettől az egész idillikus képből Magyarország olyan messze van még mint Makótól Jeruzsálem, de lélekben én is lehetek lagom nem?

Pont jó - nekem, neked és mindenkinek, de a svédeknek nagyon


Anne Brones könyve a lagom érzést járja körbe. Ez a kifejezés a svédeknél azt jelenti, hogy valami pont jó. Nem sok, nem kevés, hanem pont jó. Legyen ez egy tészta, amire lagom mennyiségű só kell, vagy egy lagom berendezésű lakás, amiben pont annyi és olyan bútor van, ami kiszolgálja a lakóit, de közben azért még jól is mutat. A lagomnyi munka pont annyi, ami arra elég, hogy elvégezd maradéktalanul a dolgaidat, de ne szakadj bele, és ne is tűnt linknek, mert nem teszel meg érte mindent. A lagom életstílus olyan, hogy megfelelő mennyiségű munkát végzel, és megfelelő mennyiségű szabadságra mész. Persze felteheteted te is, és tettem én is a könyv elején a kérdést a lagom életvitelre, hogy "de hát a svédeknek tök könnyű, hiszen mindenki jól él, nem nélkülöznek, nem kell megszakadni a pluszmunkától, hogy hónap végén maradjon a kasszában, nem hogy még nyaralást tervezni egy nyugis hétvégi házba, ami a sajátjuk". Idillikusnak tűnhet ez az élet, de ahogy Anna Brones mondja nem elérhetetlen.

foto: pinterest.com 

A Lagom című könyv 4 jól elkülöníthető témában szerint fejti ki a nézeteit, hogy mitől lesz tényleg lagom valami. Ezek között van a munka, az otthon, az egészség, a környezet. Nekem a két kedvenc fejezetem a Lagom a munkában, és a Lagom otthon volt, mert ezek érdekeltek a legjobban. Magát az egész könyvet átjárja a pozitivitás, nem törvényeket, és haszontalan tippeket oszt meg az írónő, hanem tényleg érdekes dolgokat, ráadásul az alapoktól kezdve. A svéd dizájról szóló részt nagyon szerettem, de nagyon fontos fejezet volt a Lagom és a környezet, melyben a fenntarthatóságról olvashatunk, és a környezet és az ember kapcsolatáról, ami mindenben jelen van. Nehéz leírni, hogy mi minden van a könyvben, mert sok apró dologró szó esik, amivel mindennapjain során találkozunk, vagy ami körülvesz, de pont lagomnyi mennyiség van belőle a könyvben. Se nem sok, se nem kevés.

Értékelés: 5/4


Szerettem Anna Brones könyvbeli hangját, szavait, tanácsait, és bár nem leszek holnaptól lagom aktivista, de buzdítok mindenkit, hogy ismerkedjenek meg ezzel a könyvvel, és vele együtt a svédek életmódjával, mert vannak benne nagyon jó dolgok. Nem kell megfogadni mindent, szerencsére ezt a Lagom könyv sem tanácsolja, de jó iránymutatást ad, amivel el lehet indulni egy úton egy kicsit tudatosabb élet felé.

Talán a könyv elbírt volna több olyan képet, ami illett volna ahhoz, amiről éppen olvasom (főleg a DIY részeket nehéz kép nélkül elképzelni), mert ez sokban hozzájárul az olvasás élményhez. Néha volt pár rész a könyvben, ami nekem kicsit uncsi volt (svéd dizájn fejlődése, képviselő, svéd divat olyan márkák említésével, akikről lövésem sincs pl), de ezek a részek után mindig jött valami olyasmi, amiben kedvemet leltem.

Iszonyatosan szép és kompakt kis olvasmány a Lagom, mert keményborítós, a lapok vastagok és egyáltalán nem hosszú (alig 220 oldal, de a szövegi rész szerintem csak max 200 oldal lehet, mert sok oldalon csak fotó van), viszont annál jobb élmény lapozgatni. Anno a KonMari könyvről írtam, hogy majd biztos, hogy előveszem néha, és a Lagom is ilyen lesz. Jó lesz ebben a könyvben elmerülni néha napján, és időről-időre majd forgatni, hogy ne felejtsem el, hogy legyek lagom a munkában, és csak olyan dolgokkal és emberekkel vegyem körbe magam, amiktől boldog leszek, meg kiegyensúlyozott. A lagom a slow livingről szól, megtaníthat arra, hogy hogyan élj úgy, hogy nem szakadsz meg, de mégis megmarad a kreativitásod, és az önkifejezésed, miközben jól érzed magad, és hasznos tagja vagy a társadalomnak. A Lagom arra is való, hogy egy kicsit lecsendesítsd az elméd, engem ez a könyv teljesen ki tudott szakítani a zajos és virtuális túlterhelt világból, amiben létezem, és ez volt a legnagyobb előnye. Szeressétek, és szerezzétek be, ha kacsingattok ezekkel a témákkal!


Vedd meg most!
Szerezd be a könyvet 20%-os kedvezménnyel.

Blogturné extra: mitől lagom egy svéd lakás?


Kíváncsi vagy milyen a svédek lagom lakberendezési stílusa? A nappalit kényelmes kanapé uralja, puha olvasófotelekben lehet lazítani, a hálószoba nagyon letisztult és szinte csak az ágy található meg benne, semmi más technikai dolog nincs, ami elvonná a figyelmet a pihenésről. A lagom konyhák nagyon tágasak, egy jó minőségű étkező asztalon zajlik az ételkészítés, és itt gyűlik össze a család. A svédekre jellemző a tágas terek, és a fehér falak, és a sok fényforrás, mert ezekkel próbálják világossá tenni a téli estéket. A textilek letisztultak, pamut vagy kender anyagból készültek, de mindig van egy-egy feltűnő színes, növénymintás is köztük, ezzel ellensúlyozzák a minimál dolgokat.








fotók: pinterest.com 

Nyereményjáték


A könyvből kiderül, hogy a svéd nyelvben a lagom kifejezést leggyakrabban az étellel kapcsolatosan használják. Éppen ezért játékunkban most svéd ételek vagy italok receptjeit találjátok, persze kicsit azért hiányosan. Például az étel neve konrkétan nincs megadva, ez lesz ugyanis a megfejtés, amit a Rafflecopter megfelelő sorába kell írnotok.  Segítségként a bloggerek azért elrejtették az írásukban a betűket amelyekből kirakhatók a svéd finomságok.

Az én receptem:

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek


0205 Olvasónapló
0206 Deszy Könyvajánlója
0207 Zakkant olvas

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe