Jenny Colgan - Kalamajka a Piciny Csodák Pékségében

8:00:00 AM


A különleges szigeten élő és immáron elégedett pékként keményen dolgozó Polly visszatér, és újabb kalandokba keveredik Jenny Colgan könyvsorozatának folyatásában. Ha szeretted az első részt, akkor tarts újra a Blogturné Klub 4 bloggerével, hiszen utánajártunk, mitől is ilyen finomak Polly kenyerei, és milyen az élet a dagálytól elzárt kis szigeten, ahol Pollynak és pékségnek sok megpróbáltatással kell szembe néznie.

A turné végén Te is megnyerheted a 3 könyv egyikét, ha válaszolsz néhány egyszerű kérdésre, amivel teszteljük, hogy mennyire értesz a sütéshez. :) Nyugi, nem kell hivatásos péknek lenned, elég csak Polly tanácsait követned, hogy eljuss a megfejtésig!

Jenny Colgan - Kalamajka a Piciny Csodák Pékségében

Kiadó

Libri Könyvkiadó, 2017

Eredeti cím

Summer at Little Beach Street Bakery

Oldalszám

440

Fordító

Palkó Katalin

Sorozat

Piciny Csodák Péksége 2.

Fülszöveg

Polly ​Waterford élete alaposan megváltozott, mióta először hajtott át Mount Polbearne csak apály idején járható bekötőútján. A nagyvárosi nyüzsgésből elmenekült lány otthonra lelt a félszigeten. Szerelmével, Huckle-lel és fogadott lundájukkal, Neillel nem is élhetnének boldogabban frissen megvásárolt világítótornyukban.

Váratlan események és a kisvárosba érkező és visszatérő látogatók azonban alaposan megbolygatják a közösség, Polly bejáratott és népszerű péksége és a kis lundás család életét. Hogy áll helyt Polly, amikor magára marad, és úgy tűnik, sokadszorra is mindent elölről kell kezdenie? A tenger felett az időjárás kiszámíthatatlan – tudják ezt a halászok, és meg kell tanulnia mindenkinek, aki ilyen helyen akar élni. Sosem lehet tudni, mi az, amit közelebb sodornak, és mi az, amit örökre eltávolítanak a semmiből támadó viharok.

Egyvalami azonban változatlan: Jenny Colgan történetei, akárcsak Polly fantasztikus kenyerei, a legszigorúbb kritikust is leveszik a lábáról. Ha belekóstolt, nem fogja tudni abbahagyni. Pékségünkben csak garantáltan természetes alapanyagokkal dolgozunk, hiszen tudjuk, olvasót a gyomrán…

A kedvenc angliai péknőm visszatér


* Ha nem olvastad az előző részt, akkor némi spoilerre számíthatsz a bejegyzésben, úgyhogy vigyázat! 

Nagyon szerettem Jenny Colgan sorozatának első részét, így nem volt kérdés, hogy a folytatás megjelenését is örömmel vártam. Jó volt újra Mount Polbearne szigetén járni, ahol minden az apály-dagály kettőséről, a tenger alázatáról, a falubeli halászok és ott lakók családias légköréről, és persze a finom péksütemények világáról szól. Legalábbis Pollynak, aki a Piciny Csodák Pékségét vezeti. Polly az előző kötetben vette át a pékséget az öreg és házsártos nénitől Ms Manse-től, aki nyugdíjba vonult és elköltözött a testvéréhez. Polly most boldogan igazgatja kis boltját, ahová szívesen járnak a falubeliek, és az átutazó vendégek is. Minden csodás, hiszen ott van vele Huckle, az amerikai méhész, akivel ketten éldegélnek a világítótoronyban, amit közösen csinosítgatnak. Polly életében még ott van Neil, a házi madara, aki fajtáját tekintve lunda, és nagyon barátságos. Persze az idill nem tart sokáig, és hiába napsütéses tavaszra vár a kis falucska, ez a történet nem csak ennyiből áll.

Pollynak ebben a részben komoly dolgokkal kell megküzdeni, amik nem csak a fizikumát, hanem a lelkét is igénybe veszik.


Újrakezdésből jeles


Polly már egyszer újra kezdte az életét, amikor a nagyvárosból kiköltözött a zegzugos pékség fölött található kis lakásba. A nehéz anyagi körülmények után a nő talpraállt és ügyesen elkezdte a saját vállalkozását, átvette Ms Manse-től a boltot, aki amúgy sem bírta már a tempót, és nem haladt a technikával. A falubelik imádják Polly termékeit, a kenyereket, a zsömléket, a focacciákat, és persze az édes fánkokat, amiket nagy gonddal és minőségi hozzávalókból kreál frissen a péknő. Már az első részen is imádtam minden részt, ahol Polly arról mesél, hogy milyen jó érzés sütni és gyúrni a tésztát. Szerencsére sütésből ebben a részben sincs hiány, sőt! Polly nagyon sok új dolgot megtanul, hiszen egy olyan helyzetet kell megoldani, ami megint egy újratervezést igényel tőle. Szerencsére főhősünk simán megugorja, és ezt nagyon becsültem benne. Hogy sosem adta fel. Pedig nagyon sok nehéz nap állt mögötte, és amikor úgy tűnt, hogy mindenki elhagyta, Polly még akkor is ment előre és bízott abban, hogy majd változik a helyzet.

A kalamajkák (így többes számban) természetesen nem maradnak el, rögtön az elején megtörténik az első baj, ami Polly vállalkozását érinti. Újra kell terveznie, és bár Huckle segít, ő sem tud mindig a nő mellett állni, mert külföldre szólítja a kötelesség. Közben Neillel is történik egy veszélyes helyzet, és az előző részben meggyászolt halász (Tarnie) özvegye is megjelenik a semmiből, és ez bizony Pollynak a titka miatt sok álmatlan éjszakát okoz. Szerettem, hogy a péknő nem adja fel, és újra és újra bebizonyítja, hogy elszánt, kitartó és eltökélt a szakmájában. Nagyon felnéztem rá a könyvet olvasgatva, mert sok mindent állt ki. Ez a kötet pont ezért egy kicsit sötétebb lett, de Jenny Colgan jól ellensúlyozta Polly válságait a természet és a sziget világának csodás leírásaival.


Kapunk néhány új szereplőt, és ez jót tett a regénynek. Selina (az özvegy), Huckle testvére (Duboise), és a pékség új "igazgatója"(Malcolm) új színfoltot hoznak a regénybe. Jobban megismerhetjük Polly beosztottjait Florát és a fiatal Jaydent, és találkozhatunk néhány halásszal is újra. Az új szereplők közül nem mindenki volt szimpatikus, de mindegyikük emlékezetes volt, és akadt néhány vicces, vagy megható jelenet ezekkel a karakterekkel. Neil, a kis lunda még mindig a legcukibb madárszereplő, akivel valaha könyvben találkoztam. Imádtam minden pillanatát, nem lehet nem szeretni őt, ezt majd meglátjátok, ha az első részt (vagy ezt) olvassátok. Jenny Colgan még mindig szuperül ír, néhol megható, néhol vicces, de közben nagyon emberi és pont ezért szerethető.




Értékelés: 5/4.5 


Az elején egy kicsit nehezen rázódtam bele újra a sztoriba, de amikor megjelentek az első problémák, márt magával rántott a történet és sodort magával, mint a háborgó tenger a kis hajókat vihar idején. Jenny Colgan leírása továbbra is nagyon csodálatosak, hiszen úgy tudja leírni a tájat, hogy ha becsukom a szemem, akkor én is Mount Polbearne-ben vagyok, és azon a sziklafalon ülök, ami a pékség előtt emelkedik és én is ott lóbálom a lábamat, miközben a napsugarak áttörnek a felhők között, miközben a szél magával hozza a tenger sósságát, és a frissen sülő zsömlék illatát.

Bár ez a rész egy kicsit sötétebbre sikerült, mint az első kötet, de így legalább több tanulságot rejt, és ez nem volt hátrány. Polly újra bebizonyítja, hogy erős nő, aki igazi példakép lehet bárkinek. A karakterek között vannak antipatikus fazonok, de egyiket sem gyűlöltem sokáig. Sok szeretre méltó dolog van a könyvben, ami egy kicsit elhomályosítja az ember szemét, és nincs ezzel baj.

Ha szeretnétek egy jó chick lit könyvet olvasni, akkor kezdjetek benne Jenny Colgan sorozatába, mert meg fogjátok ti is szeretni ezt a varázslatos helyet, és mindenki a szívetekhez nő majd a kis faluból, ahol a történet játszódik. Voltak kifejezetten vicces jelenetek a könyvben (Keresne és Reuben felbukkanásai mindig ilyenek voltak), de azt hiszem több fájdalom jutott most ebbe. Kíváncsi vagyok, hogy olvashatunk-e majd még Pollyról, mindesetre én akkor Jenny Colgannel tartok majd.


Vedd meg most!
Szerezd be a könyvet 20%-os kedvezménnyel.

Nyereményjáték


Polly a Piciny Csodák Pékségének vezetője új kihívások elé néz ebben a történetben. Szerencsére péktudománya nem hagyja el, és képes arra, hogy újult erővel vesse bele magát a bagettek, és a focacciák világába, hogy a legfinomabb péksüteményekkel szolgálja ki vevőit. Ha már sütöttél Te is otthon kenyeret, vagy péksüteményt, akkor gyerekjáték lesz válaszolni ezekre a kérdésekre. Minden blogon egy sütéssel kapcsolatos kérdést olvashatsz, amire akár fejből is beírhatod a választ, de ha nem boldogulnál, akkor segítenek a kiemelt betűk a bejegyzésekben.

Az én feladványom:

Ebben a “dologban” sülnek meg az igazán finom péksütemények, és kenyerek. A pékek péklapáttal teszik bele és veszik  ki belőle a frissen illatozó finomságokat. 


A turné végén megnyerheted a Libri Könyvkiadó által felajánlott 3 könyv egyikét, ami téged is elrepít az angliai kisváros dolgos mindennapjaiba.

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek: 


11.06. Könyvvilág
11.08. KönyvParfé
11.10. Zakkant olvas

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe