Kalapos Éva - Muszáj?!

9:53:00 PM


A Menő Könyvek gondozásában az Ellenpontok-sorozat immár harmadik kötete jelent meg. Ezúttal Kalapos Éva vette górcső alá a tinédzserek mindennapjait és mutat be nekünk egy történetet - két szemszögből is. A Blogturné Klub három bloggere ismerkedett meg a könyvvel, és egy turné keretében igyekszik utána járni Ábel és Zsombor történetének. Természetesen, a nyeremény sem marad el, ha a turnéval tartotok.


Kalapos Éva - Muszáj?! Ellenpontok

Kiadó

Menő Könyvek

Oldalszám

284

Sorozat

Ellenpontok 3.

Fülszöveg

Zsombor ​és Ábel maguktól sohasem beszélgetnének egymással. Ám, ha az ember apja/anyja egymásba szeret, sőt, össze is költöznek, akkor kénytelen lesz. Pláne, ha az egészet megfejelik egy nagy, közös családi síeléssel, előre borítékolhatjuk, hogy ebből sok jó nem sülhet ki. Vagy mégis? Ez az egyszerre könnyed és komoly történet hűen mutatja meg Zsombor, a menő, vagány, szerepelni szerető, diákdirinek készülő srácot éppúgy, mint Ábelt, aki cseppet sem a társaság középpontja, és a történelemkönyvekkel otthonosabban érzi magát, mint a lányok közelében.

A Muszáj?! nem csak a különböző személyiségtípusok összeütközéseit mutatja meg, hanem egy patchwork család összecsiszolódásának nehézségeit is. A főszereplő srácok visszaemlékezéseit olvashatod egymás után, előbb az egyik szereplő, majd a könyvet megfordítva a másik szereplő szemszögéből is, vagy úgy, hogy összefonod a két szálat. Bármelyik történettel indulsz is neki, ha eljutsz az Ellenpontok felirathoz, akkor átlapozhatsz a másik naplóba és megnézheted, hogy ugyanazt a történést mennyire másként látják a szereplőink.

Kalapos Éva ezúttal sem okoz csalódást olvasóinak, garantáltan élvezni fogod, bármelyik szereplő karakterével is tudsz könnyebben azonosulni. És hogy mi lesz a történet vége? Vágd fel a középső részt, és ez is kiderül! Ezt MUSZÁJ elolvasnod!

Az ifjúsági könyvek fénykora


Azt hiszem lassan kijelenthetjük, hogy nagyon sok jó és hiánypótló ifjúsági könyv érkezik mostanság, és ezek kiadásában élen jár a Menő Könyvek kiadó. Elég sok jó regényt olvastam már tőlük, ami a kamaszkor nehézségeiről szól, és ezeket én mind üdvözülve fogadom. Hogy miért? Mert ezek azok a témák, amikről minél több tininek tudnia kell(ene), és ha nem is ők, akkor a szüleikhez talán eljut egy-egy ilyen könyv, és a kezükbe adják. Vagy a szülő elolvassa, és egy kicsit jobban megérti a lányát/fiát. Nagyon kellenek az ilyen olvasmányok, mert sokat lehet ezekből az ifjúsági regényekből tanulni, és ugye mondani sem kell, hogy tanulni meg informálódni egyáltalán nem szégyen. Kalapos Éva a D.A.C. sorozatával engem már elbűvölt, azóta olvastam tőle az iskolai bántalmázásról szóló Masszát, és persze ő is feltűnik az antológiás sorozatokban (Szívek dallama, Az első,). Éva mindegyik történetében jól közelíti meg a kamaszokat, az ő nyelvükön szól olyan őket foglalkoztató témákkal, amikről kell beszélni. Szerencsére Éva mer és tud is írni ezekről, úgyhogy nekem nagy kedvencem.

Amikor láttam, hogy érkezik az Ellenpontok sorozat 3. része, és ő jegyzi gondoltam megnézem, hogy mit tud ez a különleges könyv(sorozat). Mert itt tényleg két ellentétes nézőpontból ismerhetünk meg egy kiragadott történet, ami a fülszöveg alapján érdekesnek tűnt. Az első két Ellentpont kötetet (Fiala Borcsa - Szerinted?, Erdős Zsuzsanna - Vedd már észre!) nem olvastam, de tudtam, hogy a könyv két részre van osztva, és mindegyik karakter ugyanazt a helyzetet/sztorit meséli, éli át csak hát ugye másiként mesélik el.


Családi állóháború közelről 


Kapunk tehát két kamaszfiút, és egy patchwork családot. Aki nem tudná, ez azt a  legalább 4 (vagy akár több) tagú családot jelenti, ahol a férfi és a nő összeköltözik, és a gyerekeik is együtt laknak, de ugye nem vérszerinti testvérei lesznek a másiknak. Szóval ilyen "testvérek" a regényben szereplő fiúk is, ráadásul a családegyesítés náluk kamaszkorban jön el. Ábel és Zsombor mindketten 16 évesek, amikor szüleik Ábel apja Hugó, Zsombor anyja Bea elhatározzák, hogy együtt fognak élni. Ez a helyzet az, amit nehéz elképzelni, hogy milyen, de Kalapos Éva jól átadja a folyamatot, és az érzéseket, amik mind Ábelben és Zsomborban tombolnak, mind pedig a szülők aggodalmát. Mondjuk az kicsit fájt a könyvben, hogy a legváratlanabb helyzetekben nyögik oda egy-egy párbeszédben, hogy ők patchwork család, és ez nem tetszett annyira. Persze értem, hogy a könyv fő mozgatórugója ez, de valahogy bele lehetett volna ezt úgy is tenni, hogy nem kell beleerőszakolni néhány párbeszédbe ezt a kifejezést, mert néha hülyén jött le. Én elég sokat beszélgetek, rengeteg téma érdekel, de a patchwork családot még nagyjából sehol sem láttam leírni, kimondani meg pláne. Főleg nem kamaszoktól...

Egyébként a két fiú karakter érdekes volt és bár számomra Ábelt volt a szimpatikusabb, de amíg nem olvastam el Zsombor szemszögét, addig őt sok mindenben "elítéltem." Aztán persze jött az Ellenpontot rész, ahol Zsombor került előtérbe, és máris változott a helyet. Kalapos Éva képes volt arra, hogy a Muszáj?! karaktereit és történetét úgy rakja össze, hogy a viszonylag végig érdekes maradjon. Sok olyan dolog volt, amit Ábel történetében homály fedett (főleg a végén!), de hajtott előre, hogy majd Zsombor részből megtudom, mert hát ő is átélte ugyanazt és kíváncsi voltam, hogy ő hogyan vélekedik erről.

Amúgy a történet nagyon mai, és szerintem tipikusan magyar. Nagyon jó, hogy az írónő nem helyezi New Yorkba, meg franc se tudja hová a tinijeit, hanem egy magyar család, magyar iskoláskorú gyerekeiről van szó. Teljesen normális gondolatokkal, és élethelyzetekkel. Ilyen érzései vannak azoknak a gyerekeknek, akiknek együtt kell élniük egy új emberrel (tudom, mert én is átmentem ezen a helyzeten, igaz nem járt vele testvér). A szülőknek egyszerűbb lehet, ha megtudja, hogy mit érezhetnek a gyerekei, ha ilyen helyzetbe kerül. Sőt! Egy szó mint száz: hasznos könyv a Muszáj?!, és Kalapos Éva olyan átlagos karaktereket hozott össze, akik nem állnak felül az átlag magyar családokon, nem tűnnek ki, és ők is ugyanolyan érzésekkel és problémákkal küzdenek, mint bármelyik másik család.




Értékelés: 5/3.5 


Kellemes meglepetés volt a váltott nézőpont, és tetszett, hogy két ennyire különböző ember gondolatait ismerhetjük meg egy adott helyzetről, és persze erről az 1-2 hetes időintervallumról, ami alatt játszódik a sztori. Érdekes volt belelátni Zsombor és Ábel fejébe, és megtudni az okokat, és hogy mit és miért tesznek egymással, a családjukkal, a barátaikkal. Fura volt látni, hogy amit az egyikük ellenségesnek lát, a másikuk csak segítő szándékkal teszi és fordítva. Érdekes könyvélmény volt így, de annyira sokat nem adott, hogy azt mondjam rá, hogy maradandó. Sajnos hiába a váltott nézőpont, mégsem éreztem azt, hogy nem tudom letenni a könyvet. Sajnos voltak benne olyan részek, amik nem annyira foglalkoztattak. Persze tudom, hogy a karakter fejlődéséhez sokat ad egy-egy ilyen monológ, de néha unalmasnak éreztem egyet-kettőt közülük.

Ettől függetlenül hasznos olvasmány a Muszáj?! mind a kamaszok, mind a szüleik számára, mert a patchwork család téma nagyon jól be van benne mutatva (néha már túlzottan szájbarágósan is). Olyan élethelyzet vannak a könyvben, amik életszerűek, és mindennapiak. Kezdve a kínos családi éttermezéstől, a családi "nyaraláson" (ami itt síelés tél révén), át az együttélés igazi kihívásaival, mint hogy ki hová pakolja a műzlis dobozait.

Kalapos Éva most számomra nem annyira szimpatikus karaktereket egyesített családdá. Néha az anyukát megrángattam volna, az apuka többször volt jobb fej, mint rossz, a fiúk közül pedig nekem a történelem mániás, de lúzer srác, Ábel volt a kedvencem. Zsombor a maga szépfiúságával, és diákelnökségével idegesített, de mint megtudtam, volt azért sok minden más emögöt az álarc mögött. Azt hiszem a könyv ezektől a mozzanatoktól volt jó. Hogy képes bemutatni úgy az ellentétes karaktereket, hogy találjunk bennük közös pontokat, és hasonló érzéseket, akár patchwork családban élünk, akár nem. Jó ötlet ez a váltott nézőpont, és semmi gond, ha valaki nem olvasta az első két részt, így is érthető lesz minden.

Ha érdekelnek a vegyes családok létrejötte, és az, hogy mit gondolhatnak a tinik erről (és úgy általában a világ dolgairól) és hogyan lehet feloldani az együttéléssel járó problémákat, akkor a Muszáj?!-ból sokat lehet tanulni!


Vedd meg most!
Szerezd be a könyvet 20%-os kedvezménnyel.


Nyereményjáték


Az Ellenpontok - mint azt a bevezetőben jeleztük - immár a harmadik részénél tart. Játékunkban most a három kötet szerző nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy fülszövegrészletet a sorozat eddigi szerzőinek valamelyik könyvéből. A feladat, hogy megtaláljátok, melyik könyvről van szó és a szerző nevét és a könyv címét beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.

Ne feledjétek, beírt válaszaitokon nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Az én keresett fülszövegrészletem:

Unatkozol? Magányos vagy? Vagy csak egyszerűen úgy érzed, az életed egy irtó nagy káosz? Így van ezzel a 16 éves Fellegi Flóra is, aki egy budapesti lakóparkban él elfoglalt apjával és idegesítő öccsével. Kevés barátja van, a pasizásban tapasztalatlan, egyedül a filmekért rajong mániákusan. Amikor azonban megismeri a kicsit fura, de nagyon vagány Zsanit, az élete fenekestül felfordul, és világossá válik az is, hogy idővel minden titokra fény derül…

a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek


11.10. - Deszy könyvajánlója
11.12. - Zakkant olvas
11.14. - Szembetűnő

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe