Lucinda Gray - Az aranykalitka

11:51:00 PM


"Ha szereted a krimibe illő, váratlan fordulatokat és bírod a feszültséget, akkor ne félj, nézz a gyönyörű díszletek mögé, ahol az elfeledett múlt kísért." - írja a könyv fülszövege, a Blogturné Klub bloggerei pedig bátran bele is vetették magukat az új Menő Könyvbe.

Tartsatok velünk ti is, olvassátok el a bejegyzéseket és játsszatok velünk!


Lucinda Gray - Az aranykalitka

Kiadó, megjelenés

Menő Könyvek, 2017

Oldalszám

272

Fordító

Lami Juli

Önálló kötet


Fülszöveg


A tizenhat éves Katherine Randolph egy virginiai farmon nő fel, így el sem lehetne képzelni számára távolabbi világot az angliai Walthingham-birtoknál. Öröksége folytán azonban belecsöppen az 1820-as évek angol elitjébe, és még arra sem jut ideje, hogy ezt megszokja, amikor bátyja rejtélyes körülmények között meghal. Képtelen elfogadni, hogy baleset történt, majd a következő tragédiát sem. Furcsa látogatók kezdik zaklatni a ház lakóit, és főhősünk számára is egyre több sötét összefüggés rajzolódik ki. Vajon bírni fogja Katherine idegekkel, amíg rájön az igazságra?

Ha szereted a krimibe illő, váratlan fordulatokat és bírod a feszültséget, akkor ne félj, nézz a gyönyörű díszletek mögé, ahol az elfeledett múlt kísért.



Viktoriánius kosztümös ifjúsági könyv? Ezt olvasnom kell! 


Nagyjából ez a gondolat ötlött a fejembe, amikor megláttam a könyvet, és a borítóját. Igen, engem ez a történet borítóra is megvett, és nagyon vártam, hogy végre belekezdjek, hiszen sokat vártam tőle. Egy kicsit a Párválasztó, és az Ékkő sorozatra hajaz borítója a könyvnek, de a történet a fent említett könyvekhez nem hasonlítható. 

Lucinda Gray könyve tényleg a 19. századi Angliában játszódik, ahová főhősünk Katherine érkezik Amerikából. A farmerként élő lánynak és bátyjának Walthingham Hallba vezet az útja, ahová, mint a birtok örökösei lépnek. Katherine szülei még Amerikában elhunytak, és egyetlen élő rokonuk, egy bizonyos nagybácsi Angliában rájuk hagyta a vagyont, így a két fiatalnak új életet kell kezdenie a megszokott farm után ebben a hatalmas nemesi házban. Új környezet, új szokások, új emberek, nem egyszerű két fiatalnak ezt épp ésszel felfogni.

Katherine még csak 16 éves, George se sokkal több, ő a húszas évei elején jár. Kettejük közötti testvéri kapcsolat elég erős, de sokat nem tudunk meg róluk, mert annyira hirtelen történik az első haláleset, ami elindítja a könyv különleges misztikus részét. Mert jutott a könyvbe némi izgalom, amit bevallom eléggé élveztem, és érdekelt is. Nagyjából befaltam a lapokat, és hajtott a kíváncsiság, hogy mi lesz a "rejtély" megoldása. Szegény George halála ugyanis elég kegyetlenre sikerült, és a birtok körül ólálkodó árnyak még baljósabbá teszik az egész helyzetet. 

A halál jár Walthingham Hallban


A haláleset után Katherine lesz a ház úrnője, és bár el kell temetni a bátyját, az életnek azonban menni kell tovább. Sajnos azonban Katherine eléggé makacs és önfejű, ráadásul nem tud belenyugodni, hogy itt valami gonosz dolog van, és ki akarja deríteni, hogy mi történt pontosan George-dzsal, ez pedig még több halálesethez vezet. Sajnos a történetben túl hirtelen, és túl drasztikus halnak meg az emberek (és állatok), anélkül hogy megismernénk őket, és ezért sajnálom egy kicsit a sztorit, mert plusz 100 oldal ráfért volna még. 



Nagyon szerettem a könyv leírásait, tényleg olyan volt olvasni, mintha én is Walthingham Hallban járnék és a birtokon kóborolnék. Nem volt túlzottan sok szereplő, így az egész könyv alapját adó rejtélyt én gyorsan megoldottam, ám Katherine ennél jóval lassabban jön rá és ezért sajnáltam kicsit. Kicsit bosszantott a tudat, hogy a szeme előbb lebeg az egész ügy, és nem képes átlátni a szitán és tenni sem tud semmit az esemény ellen, amik még rá várnak a történet végén. Nem mondanám buta szereplőnek, mert határozott, és erős lánynak ismertem meg a könyv elején, és ezt az utolsó pár oldal és a végkifejletben is bizonyítja, ám a köztes időben néha idegesítően naivnak és gyengének tűnik. Kár érte, sokkal emlékezetesebb és erősebb csajt is faraghatott volna belőle az írónő. 




Értékelés: 5/3.5 


A kor, és az egész nemesi rendszer és társadalom leírása, a bálok, a ruhák, a tradíciók, a szokások, és persze az akkori élet nagyon érdekes volt a könyvben, de nem tudtam elmenni egy-két logikai baki mellett. A halálesetek nagyon gyorsan követték egymást, és bár a könyv nem krimi, csak misztikus, pont néha ez hiányzott belőle. A birtok körül keringő pletykák, az egykori vadőr mítosza, az egykori nagybácsi "állatkertjéből" kiszabadult/elszabadult vadállatok legendája és George utolsó festménye mind-mind olyanok voltak, amik misztikumnak jók, de kevésnek éreztem őket. Nem borzongtam olvasás közben annyira, amennyire kellett volna. 

Talán túlzottan sok elvárásom volt a borító alapján, de Az Aranykalitka ettől függetlenül egy gyorsan végigolvasható, és kellően pergő cselekményű könyv volt. Kicsit lehetett volna hosszabb, és jobban megismerhettük volna a szereplőket, mert volt itt még sok érdekes karakter, és egy szerelmi szál is. Ez utóbbi nagyon tetszett, és erről annyira olvastam volna még. Sajnáltam, hogy nem lett jobban kibontva, többet érdemelt volna ez a rész! 

Lucinda Gray leírása csodásak voltak, láttam magam előtt a birtok körüli területet, az erdőt, a tavat, és az angliai tájat, és az akkori kor divatja szerint öltözködő embereket. Aki szereti a 19. századi angol vidéket annak öröm lesz olvasni a könyvet, aki a régmúlt korok "szellemeiért" van oda az is kedvelni fogja Az Aranykalitkát. 





Az Aranykalitka kedvezményes áron itt beszerezhető!

Nyereményjáték 

A könyv hősnőjének, Katheirne-nek nagyon nincs egyszerű dolga a hatalmas brit birtokon, ahová örökösként kerül a messzi Amerikából. Éppen ezért a mostani játékon most megkönnyítjük a dolgotokat :)

Nincs is más feladatotok, mint felnézni a Rafflecopter dobozban lévő Facebook oldalra, és az “I visited” gombbal jelezni azt. Jó böngészést! A fődíj pedig egy példány a regényből.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

 

A turnéban résztvevő blogok

02.07. - Sorok Között
02.08. - Deszy könyvajánlója
02.10. - Könyvvilág
02.12. - Zakkant olvas
02.14. - Dreamworld Blog

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe