Böszörményi Gyula - Ármány és kézfogó (Ambrózy báró esetei 3.)

10:29:00 PM



Harmadik kötetéhez ért az Ambrózy báró esetei sorozat! A békebeli bűn- és szívügyek most végre tán megoldásra lelnek, ehhez pedig boldogan asszisztál a Blogturné Klub négy bloggere!

Kövesd végig a turnét, és a végén akár meg is nyerheted a regény egy példányát a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából.


Böszörményi Gyula - Ármány és kézfogó

Kiadó, megjelenés

Könyvmolyképző Kiadó, 2016

Oldalszám

704

Sorozat

Ambrózy báró esetei 3.


Fülszöveg

A naptár 1900-ról lassanként 1901-re vált, miként a négy esztendővel korábban elrabolt Hangay Emma ügye is hátborzongató fordulatot vesz. Ambrózy báró, az Osztrák-Magyar Monarchia első magándetektívje és hű segítőtársa, Mili kisasszony új nyomra lel, ám az ösvény, melyre ezáltal lépnek, sokkal tüskésebb, nyaktörőbb és veszélyesebb, mint azt bármelyikük is sejtené. Vajon a morc báró miért válik egyre titokzatosabbá, sőt, kegyetlenné és gonosszá azokkal szemben, akik szeretik, s hogyan lesz képes mindezt Mili kisasszony elviselni? Mit rejt a Magyar utcai ház, miért lop lovat Mück Márika, kinek vall szerelmet Tarján Vili, és hány holttest kell még ahhoz, hogy a háttérben működő gonosztevők nehéz vasba veressenek? A békebeli bűn- és szívügyek, melyek a Leányrablás Budapesten és A Rudnay-gyilkosságok című regényekben még homályban maradtak, most végre tán megoldásra lelnek.

 

Az Ambrózy sorozat folytatásait ünnep olvasni


Nálam tényleg egy kicsit mindig ünnepnap, amikor belekezdhetek egy-egy Ambrózy kötetbe, mert egyszerűen magával ránt, és imádok elveszni az 1900-as évek elején játszódó történetekben. Imádom a Millenium korát, és az 1900-as évek eleje történelmi, politikai, és közéleti dolgokat, és ebben nagyon erős Böszörményi Gyula. Egyszerűen annyira aprólékosan mutatja be azt a kort, hogy egyetlen egy hibát sem találhatnék a történetben. Jól van összerakva és kész. Ráadásul a könyvek csavarossága, izgalma a könyv első lapjaitól az utolsóig kitartanak nálam, így tényleg ünnepként élem meg, amikor belefeledkezhetek a báró, Mili kiasszony és Emma kalandjaiba. Óh és a mellékszereplőkről még nem is beszéltem.

Ambrózy báró kalandjai immáron a harmadik résszel folytatódik, és bátran ki merem jelenteni, hogy egyre több az izgalom, ahogy haladunk előre a történetben. A Leányrablás Budapesten friss és nagyon megnyerő debütálásával, majd a Rudnay gyilkosságok izgalmaival végre újra ott folytatódott az Ármány és kézfogó, ahol a második rész abbamaradt. (Van még egy 2.5 kis novella a Beretva és tőr névre hallgat) A mostani részben újra itt van Mili kisasszony, aki Ambrózy pártfogaltja és az orrát mindenbe beleütő nőszemély, aki eltűnt nővérét Emmát keresi a fővárosban, egyelőre reménytelenül. Illetve mégsem annyira eredménytelenül, de erről inkább nem írok, mert túl sok lenne a spoiler. Ha még nem olvastad az előző részeket, akkor spoileres részek jöhetnek, úgyhogy csak saját felelősségre folytasd. Az értékelés szokás szerint SPOILER mentes lesz nyugi!

via


Ármány túltengés a maximumon


A harmadik rész tényleg ott folytatódik, ahol az előző történet véget ért, így a lassan őszbe forduló Tabánban és Svábhegyen járunk, ahol Mili kisasszony még mindig eltűnt nővérét Emmát keresi. Az előző kötet végén már majdnem révbe ért, de a leleményes Ambrózy báró egy kicsit a lány előtt járt, és megtalálta Emmát. A Tabánban a Hül lányoknál élő Kardos Cecíliaként bújdosó Emmát a báró biztonságba juttatja, mert még mindig üldöző őt Bissingen gróf és segédje újra közel jár, hogy nyomára akadjon, és akkor neki is szer'usz világ lenne, ahogy az a legviccesebb szereplő Mück Mári mondogatja. Ahhoz, hogy Emmát nem tudják elérni a rosszfiúk, akik már 4 éve megkeserítik az életét a báró elrejti őt a hírhedt Magyar utca bordélyházba, ahol Róza a madám óvja a lányt a kíváncsi tekintetek előtt. De ahogy annak lennie kell a mindenbe belekíváncsiskodó Mili kisasszony megszagol valamit, és megpróbálja kideríteni, hogy ki az a Kardos Cecília, azaz Cili kisasszony, ahová a báró járkál naponta. Közben Bissingen emberei sem alszanak, és történik néhány gyilkosság, de a hangsúly most inkább az ármánykodáson, és a háttérben mozgatott szálakon van.

A Tabán egykoron. via

Szerelmi háromszög Budán, Pesten és Marosvásárhelyen


Mili kisasszony ahogy annak lenni kell fülig szerelmes a mi bárónkba, és rosszul esik neki, hogy amíg a báró Cilikéhez járkál, addig nem halad Emma ügyével, pedig már nagyon közel jártak hogy Bissingen grófot és a gonosz segédjét lebuktassák. Ám sajnos a gyilkosságok nem, hogy alább hagynának újabb és újabb rejtélyes dolgok kerülnek előtérbe és Böszörményi Gyula bá bizony tudja, hogy hogyan húzza az olvasók agyát. Amíg Cili (vagyis Emma) bújdosik Márikával a szintén a Tabánból kimenekített barátnőjével a bordélyban, addig Mili nyomoz a báró után, a báró pedig próbálja összerakni a Bissingen rejtélyt, ahol van minden, mint a búcsúban. Konflisos üldözés, a tabáni bandák véres támadása a bordélyház ellen, és persze közben arról olvashatunk, hogy a kor nagy emberei hogyan éltek, mulattak, és dolgoztak. Sokat megtudunk a Pilisy házról, megismerkedhetünk Krúdy Gyulával, sok minden kiderül Bissingen grófról és különleges barátjáról, Emma és Mili édesanyjáról, de egy-egy pillantásra feltűnnek az akkori kor hírességei is. Az előző kötetben megismert Erdős René és Tarján Vili  Mili kisasszonykát istápolják a zord és morc báró miatt, mert bizony hiába krimi a könyv, és van pár vérfagyasztó jelenet bizony itt a szív is néhányszor megszakad a szerelem miatt.



Értékelés: 5/4.5


Szerelem, ármány és némi könny kíséri a történetet, ami még mindig izgalmas, még mindig annyira leíró, hogy könnyű elképzelni az akkori épületeket, Budapestet, a kor híres helyeit, divatját és szokásait és embereit. A történet néhol nagyon vicces és megmosolyogtató, végtelenül alapos (sok-sok fülszöveg van éljen!, és természetes furmányos és csavaros. És hogy miért a fél pont levonás. Nem a hangulat miatt, hanem mert úgy éreztem, hogy volt némi üresjárat, és esemény, amit én simán kihagytam volna, és kicsit összébb húztam volna a sztorit (mondjuk 500 oldalba), de akkor is átjött volna a lényeg.

Természetesen ez nem akkora tragédia, Böszörményi Gyula még mindig elképesztően szuper alapos író, és nagyon megszerettem az új karaktereket is, akiket behozott a regénybe. A Tabán nem teljesen tűnt el a képből, így az ott megismert Fecska, aki immáron egy cigányprímás felesége, és Mück Mária szerepelnek a történetben, és ennek nagyon örültem, mert elég jellegzetes nőalakok a történetben. Több tabáni hóhemvagányt is megismerünk, így az alvilág is képbe kerül, akárcsak Erdős René akinek sok szerep jutott, mint szerelmi tanácsadó, és kerítő. Tarján Vilmos a bűnügyi újságíró is segít Milinek és a bárónak, és láthatjuk az Ambrózy villa szereplőit: Isti, Gáspár bácsi, Terka néni és persze Agáta, a báró anyukája inkább csendes elszenvedői Mili és a báró hangulatingadozásainak. Van a regényben sok érzelem, de a báró múltjáról még mindig keveset tudunk, és ezt kicsit nehezményeztem.

Egy szó mint száz: a néhol kicsit hosszúnak tűnő könyv gyorsan olvasható, hiszen izgalmas, és még mindig hozza azt a magas színvonalat, amit megszerettem. Ha nem szeretnél egy kegyetlenül kíváncsiságfurdaló fülszöveget, akkor várd meg a folytatást, mert az Ármány és kézfogó vége olyan elképesztő függővég, hogy a falat fogod kaparni utána.

Szerezd be innen az Ármány és kézfogót akciósan!

Nyereményjáték


Böszörményi Gyula egy nagyszerű író, akinek az Ambrózy báró esetei sorozat is előtt is megjelent több letehetetlen könyve. Most ezeket ajánljuk nektek!

Mindegyik állomáson egy-egy regény fülszövegét olvashatjátok el, a feladatotok pedig egyszerű: találjátok ki, hogy melyik könyvről van szó, és írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Az én feladványom:

Marcel 13 éves, mikor a családjával a „Nyócker” színes, zajos, rémisztően forgatagos világába költözik. Mikor a vén bérház padlásán rátalál Volna-K-ra, az ősi rádió adó-vevőre, ötlete támad: félelmeit, örömeit, gondolatait mind az éterbe küldi, miközben az elhagyatott templom titkát is megfejti. A Lúzer rádió az Égigérő fű, a Keménykalap és Krumpliorr és a Szeleburdi család sokak által szeretett világába repíti el az olvasót.



Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük, és a könyv egy példányát sorsoljuk ki. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway


A turnéban résztvevő bloggerek

12.27. - Szembetűnő
01.02. - Sorok Között
01.04. - Deszy Könyvajánlója
01.05. - Zakkant olvas

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe