Kate DiCamillo - Flóra és Odüsszeusz

9:40:00 PM



Mi történhet egy egyszerű mókussal, ha egy elszabadult porszívó felszívja, és ezután egyesíti erejét egy szókimondó és különleges kislánnyal? Erre keresi a választ a Blogturné Klub négy bloggere is. Tarts velünk egy négy napon át tartó turnén, és ismerkedj meg Flórával, Odüsszeusszal, és egy díj nyertes történettel! Sőt, ha válaszolsz az állomásokon található kérdésekre, a tiéd lehet a könyv egy példánya is a Maxim Kiadó jóvoltából!


Kate DiCamillo - Flóra és Odüsszeusz

Kiadó, megjelenés

Maxim Könyvkiadó, 2016

Oldalszám

240

Fordító

Stier Ágnes

Önálló kötet



Fülszöveg

Az egész történet egy porszívóval kezdődött. És egy mókussal. Vagyis, hogy egészen pontosak legyünk, egy mókussal, akit beszippantott egy óvatlanul takarító szomszéd… A képregényimádó Flóra úgy indul neki élete 10. nyarának, hogy megígéri édesanyjának, sokkal több időt fog könyvolvasással tölteni. Azonban egyikük sem számított arra, hogy az egész nyár egy igazi, hosszú kalanddá alakul, amelynek főhősei Flóra és Odüsszeusz, a mókus, akit hihetetlen képességei tesznek különlegessé. Legyél részese ennek a fantasztikus történetnek, melyben rengeteg vidámság, izgalom és új barátok várnak rád!  

A mókusmániám határtalan


Azt hiszem elég sokan tudják rólam, hogy imádom a mókusokat. A lajhárok és a rókák után ők is abszolút kedvenceim úgyhogy igyekszem mindennap megnézegetni egy-egy mókusos fotót, vagy olvasni róluk valamit, esetleg megnézni a kedvenc mókusomat az Instagramon. (Igen, tényleg követek több mókust ott, nagyon mókásak). Szóval, amikor megtudtam, hogy a Maxim Kiadónál érkezik egy könyv, aminek főszereplője egy mókus lesz akkor azonnal elhatároztam, hogy ezt a könyvet bizony én is elolvasom.

Ráadásul mivel gyerekkönyvről van szó boldogan vetettem bele magam a mókusos kalandokba és azt kell mondjam nem csalódtam. Igaz nem vagyok tíz éves mint a főszereplőnk Flóra, akivel akkor találkozunk, amikor a szomszéd éppen a kertben porszívózik Odüsszeusz nevű porszívójával. Ezzel indul a történet, hogy a porszívózó szomszéd felszippant egy arra járó mókust, akit Buckmann Flóra ment meg a porszívó zsákjából. Mivel a mókus eszméletlen, így Flóra Odüsszeusznak nevezi el, és felviszi a szobájába, ahol általában tartózkodik, mert nem igazán kíváncsi a világra, hiszen a lány csak képregényeket olvas. Édesanyja romantikus regényeket ír, apukájával elváltak, így vele ritkábban találkozik Flóra. Ezenkívül a kislány életében vannak még a hibbant szomszédok, és most már a mókus is Flóra életének része.

A kislány egyébként végig elég érdekes volt a regény folyamán, mert inkább úgy viselkedik, mint egy kis felnőtt, az átlagnál okosabb és mivel sok képregényt olvas így amellett egy kicsit álomvilágban is él. Az ilyen főszereplők sokszor lehetnek antipatikusak is, de nekem Flóra azonkívül, hogy fura szerzet, azért szimpatikus maradt. Főleg, hogy nagyon törődött az elhagyott mókussal, akit Odüsszeusznak nevez el a porszívó után. A mókus egyébként egy közönséges mókusnak tűnik, ám miután átjutott a porzsákon és életben is maradt különleges képességei lesznek. Például megtanul Flóra anyukája írógépén írni, és ezt sajnos Flóra anyukája nem nézi jó szemmel, így a mókusnak mennie kell.

Óh, azok a csodás rajzok és kalandok


Az egész könyv tele van K.G. Campbell különleges illusztrációval így minden szereplőt azonnal láthatunk, bár Kate DiCamillo így is jól bemutatja őket. Flóra anyukája, apukája, Mérsem asszony, vagy éppen a Fánkfaloda őrülten rohangáló felszolgálója, vagy Spiver Vilmos, aki Flóra szintén gyerekkorú szomszédja. Igazából tele van fura szereplőkkel a könyv, még talán Flóra mondható a legnormálisabbnak, és a mókus, aki csak próbál életben maradni. A képregényes oldalakkal teletűzdelt könyvbe jól illettek a rajzok, és mivel úgy látványos egy szereplő, ha minél furább, így nyilván a karakterek eltúlzottak. Nem gonoszak, nem szimpatikusak, nekem csak furának tűnnek. Ezzel kicsit nehezen is barátkoztam meg, de maga az alaptörténet, Flóra és a mókus, meg a vicces kalandok tetszettek.

A mókus vagyis inkább Flóra különböző kalandokba keveredik, és sok féle emberrel ismerkedik meg közben, így bőven jut új szereplő az egyes oldalakra. Közben megértjük azt, hogy milyen elvált szülők gyerekének lenni, és a mókus segít, hogy a kislány másként nézzen a világra. A kettejük barátsága nagyon szoros, és bár alig ismerik egymást a kislány tudja, hogy Odüsszeusz hű társa lesz.


 

Értékelés: 5/4


Kate DiCamillo könyve érdekes olvasmány lehet a gyerekeknek, de én inkább 13-14 éves kortól ajánlanám. Flóra és kortársai még nem valószínű, hogy megértik azt, ahogyan a kislány mesél, bár amiről szó van a könyvben, azt igen. A magát cinikusnak tartó Flóra sok olyan kifejezést használ, amire én is felvontam a szemöldököm, így ez maximum a koravén tizenéveseknek lesz ismerős.

Az, hogy a képregényes rajongást behozta az írónő a regénybe ez nekem nagyon tetszett, bár nem ismert képregényről volt szó (Elképesztő Ragyogátor fényes kalandjai a képregény neve). A grafikák és rajzok imádni valóak és igazán szórakoztató úgy olvasni a könyvet, hogy ezek közbe ékelődnek. A szereplők kicsit furák, és a világ is. Például Vilmos aki Flóra kortársa "trauma okozta vakságban" szenved, és Annamari, aki egy pásztorlány alakú lámpa is az egyik főszereplője a történetnek. De beszélhetnék még Klaus úrról, aki egy macska és bőven lesz szerepe a történetben. Vagy hát maga a mókus, aki ugye szuperhős lesz egy porszívós kaland után.


A könyv egy kicsit olyan, mintha egy Tim Burton film fura alakjait összegyúrták volna Kate DiCamillo kedves és sok tanulságot rejtő világába, és megspékelték volna egy csomó képtelen képregényes utalással, amiről még senki sem hallott. Ezek egyébként nem vonnak le a könyv értékéből, de mindenképpen érdekessé teszik az olvasást. A könyvet jól ellensúlyozza a mókus cukisága, és szuper képessége, amit nem árulok el, mert úgysem hinnétek el.

Kedves könyv Flóra és Odüsszeusz története, amit egy huzamban olvastam ki egy hazaút, és egy hivatali ügyintézés alatt. Nem tudtam letenni, mert eléggé érdekesnek tűnt, és az is hajtott, hogy vajon még milyen furaság történik majd a könyv folyamán. Természetesen a legjobban a mókusnak drukkoltam, akivel bőven történik izgalmas dolog a regény során. Megnézném egyébként a könyv megfilmesített változatát is :) Szinte látom magam előtt a mókus főszereplőt, ahogy vígan repül szobáról-szobára és kalandról-kalandra mutatja meg a világnak, hogy milyen fontos is a barátság, a családi összetartás, a szeretet, és nem számít, hogy ki mennyire fura, mindenkinek vannak jó tulajdonságai és mindenki szerethető. 

Szerezd be te is a mókusos könyvet!

Nyereményjáték

Flóra és Odüsszeusz története nem az egyetlen a gyerekeknek szóló irodalomban, ahol a főszereplőnk egy állati társat tudhat barátjának. A turné állomásain négy ilyen regényben szereplő állat szereplőt rejtettünk el, aki hű társa lett egy gyermeknek. Kitalálod vajon, kik is ők? Válaszolj jól a kérdésekre, és a tiéd lehet a Flóra és Odüsszeusz egy példánya a Maxim Kiadó jóvoltából!

Az én kitalálnivalóm :

Egy bátor kislány, külsejét gyakran változtató barátja kezdetben legszívesebben hermelin formájában jelent meg, ám számtalan állat formájában láthattuk őt kalandjaik során.


Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz. A nyertesek jelentkezését 72 órán belül várjuk az értesítő e-mail elküldésétől számítva. Sok szerencsét a játékhoz!


 

A turnéban résztvevő bloggerek

07.18. Szembetűnő
07.19. Letehetetlen 
07.21. Kelly és Lupi olvas
07.23. Zakkant olvas

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe