Elizabeth Little - Amíg a lányod voltam

11:50:00 PM


Elizabeth Little krimije meglepő őszinteséggel kalauzol el minket Amerika hírességektől hemzsegő és pletykára éhes világába, csak úgy mint az aranyásók által elhagyott kihalt vidékekre, ahol sok családi titok lappang. Janie Jenkins a börtönviselt egykori celeblány nyomozásba kezd, hogy kiderítse ki anyja gyilkosa. Lehet, hogy tényleg ő lenne, csak nem emlékszik semmire? De akkor ki akarja rákenni a gyilkosságot?

Ez az anya-lány kapcsolat bőven tartogat meglepetéseket az első oldaltól, az utolsóig kezdve. Gyere tarts velünk és 3 bloggerünkkel, akik megpróbálják kiismerni Janie és az anyja kapcsolatát és múltját, ami bonyolultabb, mint az elsőre bárki gondolná.

A turné végén, ha ügyesen felismered a börtönviselt celeblányokat, akkor lehetőséged van megnyerni Libri Kiadó által felajánlott 2 könyv egyikét neked is! Nyomozásra fel!

Elizabeth Little: Amíg a lányod voltam

Fülszöveg:

„Holtodiglan-rajongók, itt az új kedvencetek.” – People

Janie Jenkins szexi, okos, és nemrég szabadult a sittről. Évekkel ezelőtt a lányt az évtized perében elítélték anyja meggyilkolásáért. Ártatlanul ült, vagy mégsem? Az anyja gyönyörű volt, gazdag és elviselhetetlen. Úgy játszott a férfiakkal, ahogy macska az egérrel. Valaki brutálisan végzett vele, és Janie nevét írta fel vérrel a holttest mellé. Szabadulása után a lány megfogadja, megtalálja anyja valódi gyilkosát…

A nyomok egy Dakota állambeli porfészekbe vezetnek, ahol mindennek és mindenkinek története van. Egy kifakult fotó, egy elhagyott ház, egy gyűrött napló – mindösszesen ennyi maradt a lányra az anyai örökségből, ám ez is éppen elég ahhoz, hogy mindent összezavarjon.

Janie egy dologban biztos: gyűlölte az anyját. De hogy megölte volna?

Az álmos kisváros sötét titkokat őriz, és a médiával, a rendőrséggel és egy nem akármilyen rosszakaróval a nyomában Janie kénytelen időben leleplezni magát, ha nem akarja újra ő elvinni a balhét…

Elizabeth Little 24 országban megjelenő sikerkönyve az év legmeglepőbb krimije, Janie Jenkins pedig az utóbbi idők legizgalmasabb főhősnője.


Krimit olvasni mindig felüdülés, mert imádom a nyomozós gyilkosságos sztorikat, és bevallom nagy rajongója vagyok a celebekről szóló történeteknek is. Az Amíg a lányod voltam ötvözi az amerikai gazdag örökösnők bulvár történeteit és egy krimi jellemzőit. Nem annyira vérfagyasztó, mit amikhez szoktam, de van annyira csavaros, mint a fülszövegben említett Holtodiglan. És legalább ezen nem aludtam be, mint a Gillian Flynn által írt sztorin, amitől még mindig ver a víz, ha csak meglátom a címét.

Janie Jenkins rendkívül szórakoztató karakter volt, és nagyon élvezetessé tette a regényt a narrálása. A lányt 17 évesen ítélik el anyja meggyilkolásáért, ami nem éppen vidám dolog. Janie egy átbulizott éjszaka után talál rá anyja holttestére, ami mellé az ő nevét vésték fel. A lány és anyja kapcsolata mindig is érdekes volt, így nagyon sokan el tudják képzelni, hogy a lány volt a tettes, hiszen volt rá indoka. Történetesen Janie és anyja Marion sosem jöttek ki túlzottan egymással, de ez sokkal régebbre vezethető vissza.

Marion egy gazdag svájci üzletembertől esett teherbe, és fogant meg lánya Janie, aki magániskolákban tanult illemet, de édesapját nem ismerte, ugyanis az öreg fószer még születése előtt meghalt. Janie anyja jól helyezkedett, vagyont nyert és így fenn tudta tartani azt az életszínvonalat lányával, amit előzőleg garantált neki a férfi. Hogy számító lett volna? Lehetséges, de jól csinálta és a következő évek alatt is jól ellavírozott a férfiak, férjek között, akik szintén a tehetős rétegből kerültek ki.

A kis Janie jómódban nőtt fel, így nem meglepő, hogy már 15 évesen buliról-bulira vándorolt, alkoholt ivott és híres férfiakkal barátkozott. Első barátja a tőle idősebb világhírű énekes miatt került be a köztudatba, akivel pár hónapig járt, így az újságok folyton a lányról cikkeztek. Janie a szakítás után is fenntartotta az érdeklődést botrányaival, így celeblányként hatalmas érdeklődés övezte a tárgyalását. Ahol elítélték és bebörtönözték. A regény legeleje éppen az első szabad napján indul és innen bonyolódik a történet.

A lány visszaemlékezései, és a történt folyama közé beékelődve kapunk néhány bulvárcikket,  blogbejegyzést, rendőrségi jegyzőkönyvet és wikipedia lexikon Marionról, vagy éppen Janie-ről. Ezek a kis kitekintők kellőképpen megfűszerezték a történetet és én kifejezetten vártam, amikor a fejezetek elején egy-egy ilyen kis momentum helyet kapott. Persze ez mind azt mutatta meg, ahogy mások látták Janiet. Az igazi Janie teljes más, mint amit a sajtó mutatott róla vagy ami a tévéműsorokban, és interjúkban elhangzott róla.

A legtöbb hírességgel így van ez egyébként, de én kifejezetten szimpatizáltam a főhősnővel, pedig nem egy szent, de mégis... Olyan dumája volt, és olyan fanyar humora, ami miatt az sem érdekelt, hogy botrányhősnő. Belevaló volt és semmitől sem riadt vissza, és helyén kezelte magát. A szabadulás után Janie az ügyvédjével Noah-val megbeszéli, hogy most egy kicsit eltűnik a kíváncsi tekintetek előtt, de aki országosan ismert és mindenhol az arcát mutatják, annak ez valljuk be elég nehéz. Ráadásul Janie-re az ország egyik leghíresebb bűnügyi bloggere is hajtóvadászatot indított így el kell tűnnie a Föld felszínéről. A lány egy teljesen új személyiséget vesz fel, és anyja nyomait követve eljut egy kis poros városkába.

Értékelés: 5/4

Janie úgy kalauzol végig Amerikán a menekülése és nyomozása során, hogy egy perce sem unatkoztam. Beszólásai és vicces megjegyzései az emberekről, helyzetekről, kapcsolatokról és a világról nagyon jól szórakoztattak. Pedig a krimi szál annyira nem volt erős, mármint persze érdekes, hogy ki volt Marion gyilkosa, de nem kifejezetten ezért szerettem a regényt.

Lehet, hogy a barátság csak olyasmi, amit két ember dönt el önhatalmúlag, mint, mondjuk azt is, hogy írjuk a „muszáj” szót, vagy hogy mikor lehet azt mondani, hogy „picsa”. Lehet, hogy mind csak abba a tutajba kapaszkodunk, ami mellénk sodródik.

Elizabeth Little egyébként jól keveri a lapokat, mert nagyon sokáig nem lehet eldönteni, hogy Janie gyilkos-e vagy csak áldozat a regényben, így bőven ér mindenkit meglepetés, amikor a történet végén kiderülnek a dolgok. Nyugi, nincs spoiler, arra mindenkinek maga kell rájönnie olvasás közben... :)

Az Amíg a lányod voltam jól elmeséli a családi kapcsolatok titkait is, és nagyon jól meg lehet belőle ismerni a pletykák alakulásának metódusát is. Engem ez a téma nagyon érdekel (anno még gondolkoztam is azon, hogy a szakdolgozatomat a pletykából írom), és itt bőven volt szó erről. Egy kisvárosban ráadásul minden szóbeszéd extra hatékonysággal kel szárnyra, így amikor édesanyja után nyomozva megérkezik Janie nem kell sokáig keresgélnie, míg egy-két ember el nem kottyintja magát. Hiszen egy pár száz főz közösségben mindenki ismer mindenkit, és hiába telt el 30-35 év mindenki emlékszik Marionra, vagyis az akkori lányra Tessára, aki előzőleg volt.

A nyomozás nem tipikus nyomozós sztori, hiszen nincs rendőrség, meg hivatásos nyomozó se, de kriminek mindenképpen krimi, hiszen a gyilkosság az van. Ráadásul elég véres, és elég egyértelmű benne Janie bűnössége is, legalábbis a bizonyítékok ellene szólnak. Meg is erősíti ezt az is, hogy előzőleg veszekedett anyjával, viszonyuk sosem volt jónak mondható, és alibije sincs az időpontra. Ráadásul a holttest mellett csak egy szó olvasható, és ez a lány neve. Vajon ő írta fel oda? Vagy valaki más így akarja rá terelni a gyanút? A könyv végére szerencsére ezekre is választ kapunk.

Ha szeretitek a hírességek balhéit, a sztárvilágot és a csillogást, akkor az Amíg a lányod voltam világa tetszeni fog. A könyvben nem minden szól erről, hiszen Janie egy poros kisvárosban kutakodik, ahol azt sem tudják, mi az a Givenchy, de ez egyáltalán nem baj. Néha egy unalmasnak tűnő porfészek tartogatja a legnagyobb botrányokat és meglepődéseket az életben.


https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_137541772984354?hc_location=ufi
Szerezd be az Amíg a lányod voltam című könyvet 20%-kal olcsóbban innen!




Blogturné extra: A könyv trailere

Forgattak a könyv amerikai kiadásához egy jó kis trailert, amiben paparazzókkal, vörös szőnyeges eseményekkel és magazin címlapokon követhetjük nyomon a botrányos Janie Jenkins életét. Nézzétek meg ti is a trailert, és egy kicsit meglátjátok a könyv világát :)




Nyereményjáték

Janie Jenkins Amerika egyik leghíresebb gazdag fiatalja volt, mielőtt édesanyja meggyilkolásáért börtönbe csukták volna. A lány mindent megkapott: ékszerek, szponzorok, vörös szőnyeges események, divatos ruhák, modellszerződés, híres férfiak, csillogás és gazdagság… Ugye láttunk már ilyet? Naná!



A képen szereplő hölgyemény gyerekként sok filmben szerepelt, színésznőként és énekesnőként fényes karrier állt volna előtte, ám ehelyett igazi botrányhősnő lett. Ittas vezetés és kábítószer-fogyasztás miatt bűnösnek találták, de nem tudott megülni a fenekén. A próbaidő rendelkezéseit megszegte, így háromhavi börtönre és háromhavi bentlakásos rehabilitációra ítélték.

Mind a három blogon olyan híres nők/lányok szerepelnek, akik szintén nagyon elkényeztettek, gazdagok és hírhedtek is, és persze megjárták a hűvöst. Találd ki, és írd be a nevüket a Rafflecopter doboz megfelelő sorába és neked is esélyed van megnyerni a Libri Kiadó által felajánlott 2 könyv egyikét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek: 

07.01. Zakkant olvas
07.03. Könyvszeretet
07.06. Tekla Könyvei

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe