Árvay Gréta - Elmerülve

11:29:00 PM

Árvay Gréta: Elmerülve
Kiadó: Athenaeum Kiadó Kft.
Oldalak száma: 260
ISBN: 9789632934082
Kiadás éve: 2015

Fülszöveg:

A titokzatos Árvay Gréta erotikus regénye egy szimultán történetfüzér. Budapesti figurákat látunk bolyongani a városi dzsungelben, embereket, akik nagyon különböző társadalmi helyzetből érkeznek, nagyon különböző életélményeket cipelnek magukkal, és nagyon különböző problémákkal küzdenek, de egyvalami közös bennük. Problémáik megoldását (vagy egyszerűen csak vágyaik beteljesülését) egy swingerklubban, a Mystique-ben találják meg. Egymásban elmerülve oldódnak fel feszültségeik. Otthontalanságuk otthona a ház ahol egymásnak esnek. A háttérben zátonyra futott párkapcsolatok, kiégett sikeremberek, törtető libák és érzékeny művészek hol könnyeden derűs, hol nagyon is drámai sorstörténete. 

Árvay Gréta ELMERÜLVE című regénye egy örvénylő, buja bacchanália.

Mindig is érdekeltek az erotikával foglalkozó könyvek, olvastam már néhányat életemben (Egy lány belép a bárba, A szürke ötven árnyalata, A Juliette társaság), a New Adult vonalból is megvolt pár, de magyar írótól még nem volt szerencsém egy ilyen könyvhöz sem. Ez idáig :)

Nem tudom kit takar az Árvay Gréta név, de bevallom nem is érdekel. Nem gondolkoztam ezen olvasás közben, nem figyelgettem a mondatokat, nem elemeztem a stílust, hogy megtudjam, ki lapulhat a név mögött. Felesleges tudni, ez a könyv anélkül is jó volt. Bevallom kevesebbet vártam az olvasmánytól, de a pozitív csalódás mindig jó dolog. Valahol azt reméltem, hogy kapok egy szexszel teletűzdelt történetet, béna és felszínes karakterekkel, semmi mondanivalóval, erre ennek az ellenkezője bizonyosodott be.

Az Elmerülve tele volt olyan karakterekkel, akik lehetnének akár a szomszédaink, családtagjaink, szüleink. Átlagos emberekről van szó, akik különböző életkorúak, különböző társadalmi pozícióban vannak, különböző állásokat végeznek és különböző kapcsolatuk van önmagukkal, és partnereikkel. Van köztük egyedülálló nő, elvált 50-es férfi, húszas éveiben járó férfi, harmincas korán házasodott nő. Egy a közös bennük. Mindegyikük a Mystique-ben kötnek ki és kapcsolódnak egymáshoz. Hol egy-egy beszélgetés erejéig, hol egy-egy túlfűtött estére, hol éppen a klubon kívül fonódik össze a sorsuk.

Sosem jártam swinger klubban, nyilván hallottam már róla, de közvetlen beszámolókról még nem olvastam. Mindenki fejében él egy kép, hogy milyen lehet egy ilyen "intézmény", ahová belépve bárki dughat bárkivel. Azért használom a dugás szót, mert azért ezt ne nevezzük szeretkezésnek, itt főként az ösztönökről és a vágyakról szólnak azok az órák, amiket a főhőseink is eltöltenek a könyvben. Mindenki másért megy oda. Van, akit azért unszolnak hogy látogassa meg a helyet, hogy felpezsdítse életét, és egy év szexmegvonás után végre legyen része valami jóban. A párok azért látogatnak el ide, hogy kicsit feldobják az ellaposodott kapcsolatukat, az egyik idősebb férfit kifejezetten a kluban fellépő titokzatos Mystique izgat.

Igaz az a fura lila ruhás alak a borítón a regény főszereplője, a klub sztárja, a titokzatos Mystique, aki csak percekre bukkan fel a hatalmas házban, aminek a társalgójában mindenki megjelenik esténként és várják, hogy a nő megnyissa az estét, aztán szabadon indulhat a partner/pár keresés.

Mindenki valami undorítót csinál, amikor egyedül hagyják. Valami undorítót és nagyon emberit.

Elég sok érdekes tényt, és emberi sorsot fűzött össze Árvay Gréta a regényébe, ami egyáltalán nem volt zavaró. A szexjelenetek ecsetelése mellett jobban meg lehetett ismerni azokat az emberek, akik a klubot látogatják. Mindenki máshonnan érkezett és mindenkinek másmilyen a sorsa.  Anna a szobrász 40-es éveiben jár, nemrég ment tönkre kapcsolata, és nincs ihlete. Egy barátnője beszélte rá, hogy menjen el a klubba. Lilla egy jól menő munkával rendelkező fiatal nő, aki csak komolytalan kapcsolatokba megy be. Egy munkatársával és egyben egyéjszakás kalandjával Leventével mennek el kíváncsiságból a szvinger klubba. Zsolt 50-es orvos, aki rengeteg dolgozik, naponta más csajt visz haza, de még mindig nem tudja kiheverni, hogy felesége lelépett a legjobb barátjával. Gábor egy fiatal férfi, míg Júlia és Laci házaspár régóta házasok és egy kis izgalom miatt látogattak el a klubba. Botond és Zsófi már 8 éve élnek együtt, szuper munkájuk van, gyönyörű lakásuk, de a férfi éjjelente, amikor barátnője elaludt szexcsetre jár fel, itt hall először a klubról, ahová el is mennek Zsófival.



Mindenkit Amina üdvözöl a klub ajtajával, ő vezeti körbe a vendégeket a klubban, ahol semmi sem kötelező. Persze itt is vannak, akik félelem nélkül képesek elvegyülni a tömegben, míg másoknak nehezebben megy az ismerkedés, de semmi sem kötelező, mindig lehet nemet mondani, ha valaki nem szimpatikus. A nagy társalgóban folyik az ismerkedés, az alkohol ingyen van, a férfiak 15.000 forintos belépője után ez már semmiség. A nőknek a belépés ingyenes, és ebből kifolyólag mindenféle nő típus megfordul itt. Vannak 20-30 éves lányok és férjes 40-50-es nők is. A pasik között is vannak mindenféle példányok.

A magányos és kétségbeesett Anna a legfélénkebb a szereplők között, az ő látásmódja áll szerintem a legközelebb az olvasóéhoz (bár aztán ki tudja, hányan és hányszor jártak már ilyen helyeken :D). Minden fejezet egy-egy szereplő szemszögéből meséli el a klubbal kapcsolat élményeket, néhány fejezetenként kapunk egy-egy szexjelenetet is. Nő-nővel, csoportos szex, maszturbálás, van bőven alapanyag, hiszen végül is ide a vágyaik miatt mennek az emberek.

Mystique-nek igaza volt: a varázslat azért kell, hogy kiszakítson a hétköznapjaidból, de ha átkerülsz egy másik világba, annak az is lehet a következménye, hogy élesebben kezded látni az éledet kívülről, mint belülről.

Persze a szex, vagy néha inkább a céltalan dugások mögött néha sokkal több dolog van mint a puszta vágy, meg nemi hormonok. Míg vannak olyan párok, akiknek kapcsolatát feldobja az a néhány óra ott töltött idő, míg vannak, akik rájönnek, hogy nem valók egymáshoz. A Mystique klub mindenki szemét felnyitja az életről, a kapcsolatairól, és szerintem Árvay Gréta könyvét olvasva mindenki elgondolkozik, hogy ő vajon mit látna egy ilyen helyen, vagy miként cselekedne.

Értékelés: 5/4

Néha tényleg több előítélet nélküli olvasmányt kellene beiktatnom az életembe, mert jók ezek a pozitív csalódások. Gyorsan olvasható olvasmány az Elmerülve, és pont annyira szexleírás van benne, ami nem zavaró. Persze vannak benne fura dolgok (szexhintás jelenet) vagy egy étterem udvarán való dugás, de végül is a szvinger klubok sem átlagos helyek.

Árvay Grétának van humora, vannak olyan karakterek, akik cinikusak és jól látják a mai világot, és a kapcsolatokat is. Míg másokat tipikus férfi-női sztereotípiákkal látott el, és ezek jól elkülöníthetők egymástól és okoznak megmosolyogtató pillanatot. Nincs feszengés a könyvben, és ahhoz képest, hogy tabu témákat feszeget nem kínos és egyáltalán nem a testiségre helyezi a hangsúlyt.

Bár sokszor hangzik el az, hogy akik egy ilyen helyre járnak, azok lelketlenül szexelnek mindenkivel, de ezért ahogy ez a valóságban sincs, úgy a könyvben sem kerülhető el, hogy a lelki dolgok előbukkanjanak. Sokféle kapcsolat kialakul a karakterek között, csak ezeknek egy szexklub ad helyet, nem egy munkahely, vagy egy közösség. Nincs itt sem másként, mint az életben. Vannak a regényben nagy csalódások, hatalmas pofáraesések (szó szerint), bizalmi kérdések, féltékenység, titkolózás, felszabadult örömmámor, depresszív gondolatok, szomorúság, önbizalom hiány, pletykák, veszekedések, szerelem és egymásra találás.

Adjatok egy esélyt Árvay Gréta könyvének ti is, és tegyétek félre az előítéleteteket, mert egy őszinte és elgondolkodtató könyv lesz a jutalmatok.


https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_137541772984354?hc_location=ufi
Itt megszerezheted 20%-al olcsóbban az Elmerülve című könyvet!




A könyvet köszönöm az Athenaeum Kiadónak!

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe