Varga Bálint - Váltságdíj nélkül

11:51:00 PM



A Könyvfesztiválra jelent meg a Kolibri Kiadó Magasfeszültség! sorozatának legújabb darabja egy magyar szerző tollából. Varga Bálint: Váltságdíj nélkül című regénye egy izgalmas, veszélyekkel teli utazás, melyben négy osztálytárs próbál kikeveredni a slamasztikából és egymást segítve válaszokat kapni elrablásuk valódi okára. A Blogturné Klub három bloggere véleményezi a történetet a turné során, kövesd a posztokat, ha szerencsés vagy, a kérdésekre válaszolva megnyerheted a kiadó által felajánlott példányt.


Varga Bálint: Váltságdíj nélkül 

Kolibri Kiadó - Magasfeszültség sorozat
348 oldal
ISBN: 9786155501746
Fülszöveg:

Négy gimis egy sötét, dohos pincében ébred… Nyár, haverok, emberrablás.
Doma, Zoli, Zsófi és Max egy sötét, dohos pincében ébred. Hol lehetnek? És vajon hogy kerültek oda? A négy gimis csak arra emlékszik, hogy hazaindultak az év utolsó bulijáról, amit az egyik hipergazdag osztálytársuk rendezett.
Szorult helyzetükben mind egymást okolják a történtekért, hiszen valamennyiük életében van is valami gyanús. Doma édesanyja korábban rendőr volt, most magánnyomozóként dolgozik. Zoli a város legmenőbb brókerének a fia. A belevaló Zsófi, aki a tanév közepén érkezett, maga a két lábon járó rejtély. És ott van Max, aki a legidegesítőbb, legnagyképűbb srác az osztályban.
Rájönnek, melyikük miatt kerültek bajba? És vajon meg tudnak szökni fogvatartóiktól?
Minden leleményükre szükségük lesz, hogy az országhatárt és a saját korlátaikat is képesek legyenek átlépni. A Váltságdíj nélkül izgalmas, lebilincselő krimi, melyben a tinisorsokból szövődő különleges hálótól az utolsó oldal után sincs kedvünk szabadulni.

Mindig jó kedvvel és nagy lelkesedéssel kezdek bele egy-egy ifjúsági könyvbe, főleg ha az magyar szerző munkáját dicséri. Szeretem az újdonságokat, az új stílusokat így, amikor a Kolibri Kiadónál megláttam ezt a könyvet gyorsan el is határoztam, hogy elolvasom, amint lehetőség nyílik rá. És jól is döntöttem, mint ahogy az eddig Magasfeszültség jellel ellátott könyveknél ez sem okozott csalódást.

A történet főszereplője 4 fiatal (vagyis sokkal inkább csak 3, a csodaszép borítón is láthatjátok őket - de erről majd az extrában bővebben!), Zoli, Zsófi és Doma meg Max. Mindegyikük részt vesz egy gazdag osztálytársuk buliján a budai hegyekben, majd egyszerre indulnak haza a város különböző pontjaira, de mivel kapóra jön a közös taxi így beszállnak, még akkor is ha nem igazán kedvelik egymást. És itt kezdődik a kalandos történetük. A taxiba beülve elkábítják őket, és egy sötét pincében térnek magukhoz. A 4 gyerek nem tudja, hogy mi a teendő ilyenkor, mert lövésük sincs, mit csináljanak, hiszen ilyeneket eddig csak a filmekben láttak.


Hiába ismerik egymást már néhány éve a fiúk és Zsófi is egy ideje, mégsem tudják, hogy mi miatt vannak ott, ahol felébredtek. Sejtik, hogy elkábították őket, és ahogy a vaksötétben tapogatózva megpróbálnak rájönni, hogy miért vannak ott, mindegyik elgondolkozik az életén, múltján és jelenén. Ugyanis mindegyik szereplőnek vannak eltitkolt dolgai az életében, és ez leginkább a szüleiknek köszönhető. Doma apja bankár volt, aki lelépett az ügyfelek pénzével, Zoli anyja magánnyomozó, míg Zsófi testvére börtönben is volt, Max apja pedig maffiózókat véd. A 3 főszereplőnk (Doma, Zoli, Zsófi) is úgy gondolja, hogy Max miatt kuporognak és fagyoskodnak a pincében, így amikor értjük jön Alverez, a szerb maffia kegyetlen vezére, akkor kiszöknek, Maxet hátrahagyva. Ha már miatta jutottak idáig, akkor végül is maradhat is ott. Jó, nyilván ennyivel nem intézik el, de egyelőre más módszert nem találnak, hogy legalább ők maguk mentsék az irhájukat. A 3 tini összefog, hogy minél messzebb jusson a szerbektől, akik nem éppen barátságos figurák, de ez a nagy menekülő hadművelet nem is annyira egyszerű, mert már nem Magyarországon vannak, hanem Szerbiában. Iratok, telefonok, élelem, és víz nélkül, és persze a nyomukban ott lihegnek a maffia tagjai.

Varga Bálint meglehetősen kalandosra írta a Váltságdíj nélkült, így egy percig sem unatkoztam, amíg olvastam a történetet. Az elején egy kicsit fura volt felvenni a könyv stílusát, ami az eddig olvasott ifjúsági regényektől rendesen különbözik. Az író olyan szavakat ad a szereplők szájába, ami sokszor volt meglepő, vicces és egyben nagyon mai is. Bár néha nem gondoltam volna, hogy így beszélnek egymással az "osztálytársak", de miután jobban megismertem őket egyenként a különböző nézőpontokból egyre jobban átláttam a közöttük húzódó dinamikát. Zoli és Doma odavan a szép és titokzatos Zsófiért, aki sok mindent rejteget, hiszen nem kezdetektől jár velük egy osztályba. Évközben érkezett, és semmit sem mesélt még magáról. Doma apját sokan ismerik, ám azt senki sem tudja, hogy a fiú egyedül próbál élni mert édesanyja egy fitnesz edzővel Bécsbe lépett le Budapesten hagyva fiát. Míg Zoli anyja hiába dolgozik sokat, nem tud annyi pénzt előteremteni, amiből megélnének így nincs könnyű helyzete.

Tetszett a könyvben, hogy minden karakter teljesen különböző, és mindenkiben van valami egyedi tulajdonság, amitől egyrészt maradandóak lesznek, másrészt pedig érdekesek is 348 oldalon keresztül. Varga Bálint nem hagyott semmi üresjáratot ebben a kalandos roadtripnek is felfogható könyvben. Mindig történik valami a 3 menekülő tinivel, és valahogy mindig megjelennek a szerbek és nem hagyják őket békén. De vajon ki után mennek? Max apja miatt van minden? Vagy Zsófi ügyei miatt? Esetleg Doma apjának pénze kell nekik? Netán Zoli anyjának egykori rendőrségei ügyeihez van köze? Megannyi kérdés, ami szépen lassan kiderül, miközben a szerb-magyar határnál szerencsétlenkedő 3 főszereplőnk megpróbálja a lehetetlent. Átjutni a határon úgy, hogy nem veszik észre őket.

Értékelés: 5/4

Kalandokból nincs hiány a Váltságdíj nélkül könyvben, így meglehetősen jól szórakoztam az olvasás közben. Varga Bálint stílusa az elején furcsa volt, a srácok úgy oltják egymást, hogy az elején nekem fura volt, és néhol kicsit alpári is. Főleg Max, aki a világ leggörényebb embere is lehetne (ha nem ismerném meg jobban igazából a végére) néhány oldal után abból a szövegből, amit tolt Zsófinak.

A szerbekről sok minden nem derül ki, de a 3 menekülő azért szépen össze rakosgatja a képet, hogy kikkel és milyen módszerekkel állnak szemben. Nyilván nincsenek véres kivégzések a regényben, ez mégis csak egy ifjúsági könyv, de van sok bujkálás, menekülés és előkerül néha egy-egy szál csípős kolbász, amivel szépen ki lehet szúrni a ránk támadó szemét. Tényleg! Ilyen van a regényben, és bizony egész jókat rötyögtem rajta olvasás közben, mert voltak elképesztő dolgok és mellékszereplők. A kukoricásban lövöldöző testvérpár egyik tagja volt a legfurább meg az arab doktor, és persze Zoli édesanyjának régi barátja, aki sokat segít srácoknak abban, hogy kiderüljenek a dolgok.

Sajnos a vidám percek és a vicces jelenetek és beszólások mellett azért némi szomorúság is vegyül a könyvbe. Mindegyik szereplő életében sok olyan dolog van, ami miatt nem irigyeljük őket. Tizenévesek, még is nagyon sok mindenen mentek már keresztül a családjukkal, amiket őket is formálták olyanná, amilyenek lettek. Nem rosszak ők, szó se róla, de nem is lehet egyszerű olyan gyerekként élni, akivel nem foglalkoznak a szülők. Mert ők mind elhagyott gyerekek, akiért úgy tűnik, hogy nem aggódik senki, így tényleg csak csak egymásra számíthatnak.

A Váltságdíj nélkülből kiderül, hogy a bajtársiasság, a barátság és a talpraesettség mennyire elegendő, amikor maffia üldözi a szereplőket. Sok-sok kaland, fiatalos stílus, vicces jelenetek és komoly témák várnak Varga Bálint könyvében. Szerezd be, és izgulj a határokon átívelő az utolsó oldalig meglepetéseket okozó történettel te is.


https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_137541772984354?hc_location=ufi
Innen beszerezheted a Váltságdíj nélkül című könyvet akciósan!





Blogturné extra: Ismerd a borító tervezőjét!

A borítót Bernát Barbara tervezte, aki nemrég azzal lett híres, hogy felrobbantotta az internet az eurós bankjegyes terveivel. Ezzel itt:


Barbara a MOME-n végzett grafikuskén és az elképzelt euros bankjegyek alkották a vizsgamunkáját. Erre nagyon sokan felfigyeltek anno, rengeteg külföldi oldal cikkezett a gyönyörű papírpénzekről. Barbara már tervezett könyvborítót, az ő munkáját dicséri Berg Judit: Alma - A sötét birodalom könyvborítója is. Berg Judit oldalán mesélt egy kicsit magáról a tervező, akit jobban megismerhetsz.

SZEMÉLYES ADATOK

Név: Bernát Barbara
Születési hely, dátum:1988. szeptember 19. Budapest
Blog: http://barbesz.tumblr.com/
e-mail: bidkazy@gmail.com

TANULMÁNYOK

2009- 2014 (Sopron) Nyugat-magyarországi Egyetem, Alkalmazott Művészeti Intézet
2006-2009 (Budapest) Montázs Rajziskola
1999-2007 (Szigetszentmiklós) Batthyány Kázmér Gimnázium
1996-1999 (Szigetszentmiklós) József Attila Általános Iskola

MESTEREIM
Juhász Márton
Takáts Márton
Szász István

Tervezőgrafikus vagyok, a kedvenc területem mégis az illusztráció. Szeretem a hagyományos technikákat, gyakran festek akvarellel, rajzolok grafittal, vagy fekete tűfilccel, de különösen vonz a sokszorosítógrafika, ezen belül a rézkarc. Ezek mellett a digitális színezés sem áll távol tőlem. Szeretek kísérletezni, szívesen alkotok meg új technikákat és eljárásokat, amik az adott munkához leginkább illeszkednek. Kedvelem a természetet, mint témát, az egészen kicsi növényektől és állatoktól kezdve a nagyokig, és a fantázialények világában is szívesen kalandozom. Nagyon vonz a képregény és az animáció, az egyik álmom, hogy készítek egy rövidfilmet, amit magam rajzolok kockáról kockára.

Gyerekkorom óta nagyon szeretek rajzolni. Az első értékelhető munkám két éves koromban keletkezett, mikor is lefestettem az unokatestvérem, ahogy épp felcsavarja a szőnyeget. Ovi után rajztagozatos általánosba jártam, ahol megismertem sok új technikát. Gimnázium alatt jártam szakkörökre, előkészítő iskolákba, végül így kerültem a soproni Alkalmazott Művészeti Intézetbe, ahol rengeteg mindent tanultam a tervezőgrafikáról. Olyan ágazatokban szereztem tapasztalatot, mint a tipográfia, webdesign, könyvkötés, fotó, és sok hagyományos sokszorosító technika.



Barbara többi munkáját itt nézheted meg: https://www.behance.net/Bidka


Nyereményjáték:

A regényben szereplő fiatalok szülei nem mindig veszélytelen foglalkozást választottak. A feladat minden állomáson a kiemelt betűket összeolvasva beírni a megfejtést a rafflecopter doboz megfelelő sorába.


Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az értesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk!

a Rafflecopter giveaway


Résztvevő blogok:
05.18. Kelly és Lupi olvas
05.21. Zakkant olvas
05.24. Deszy könyvajánlója

Ezeket is olvasd el

1 komment

  1. Nahát, már ezt is elolvastad, nem is vettem észre. :) Jó poszt lett, tök jó, hogy én is megvettem. Ó, nem tudtam, hogy a borító tervezőjének nevéhez fűződnek ezek a szép eurók is. :))

    ReplyDelete

Subscribe